Gość tomato Opublikowano 9 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2014 Bardziej zwracaj uwagę na smak podpasowany do stylów, niż to które zacieranie da najlepszą wydajność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 9 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2014 (edytowane) Co do wygrzewu, jego celem jest głównie zmniejszenie lepkości zacieru, co ma ułatwić filtrację, ale przy zasypie bez udziału słodu z dużą zawartością betaglukanów, np żyta możesz wygrzew pominąć. Z drugiej strony podgrzanie zacieru powyżej 76°C powoduje dość szybką dezaktywację enzymów, dlatego też mash out stosujemy, aby zdezaktywować większość enzymów i zahamować już proces rozkładu skrobi, tak aby podczas filtracji i wysładzania nie zmieniał nam się już profil smakowy zatartej brzeczki. Edytowane 9 Lipca 2014 przez Bzdzionek santa 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 9 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2014 czyli schemat 63-60' 72-15' bez wygrzewu da lepsza wydajność, ewentualnie 66-60' bez wygrzewu da jednak lepsza fermentowalnosc. tak czy siak nie ma potrzeby robic mash out. Wysłane z mojego GT-I8160 przy użyciu Tapatalka Trochę mieszasz. Jeśli zrobisz jakiekolwiek zacieranie na lenia, to robiąc wygrzew przechodzisz przez temperaturę 72-74 °C. Nawet jeśli robisz to krótko. Wskakujesz więc w ten zakres, który był opisywany wyżej. Mash out, jak pisał bzdzionek, ma określone zastosowanie. Ja go pomijam z wielu względów, ale to powinna być świadoma decyzja piwowara. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 9 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2014 tak jak napisał gawron piwo ma być lekkie i dobre na upały. Wysłane z mojego GT-I8160 przy użyciu Tapatalka Mam wpaść do ciebie i zabrać ci "r " z klawiatury ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się