Gość tomato Opublikowano 9 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2014 Bardziej zwracaj uwagę na smak podpasowany do stylów, niż to które zacieranie da najlepszą wydajność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 9 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2014 (edytowane) Co do wygrzewu, jego celem jest głównie zmniejszenie lepkości zacieru, co ma ułatwić filtrację, ale przy zasypie bez udziału słodu z dużą zawartością betaglukanów, np żyta możesz wygrzew pominąć. Z drugiej strony podgrzanie zacieru powyżej 76°C powoduje dość szybką dezaktywację enzymów, dlatego też mash out stosujemy, aby zdezaktywować większość enzymów i zahamować już proces rozkładu skrobi, tak aby podczas filtracji i wysładzania nie zmieniał nam się już profil smakowy zatartej brzeczki. Edytowane 9 Lipca 2014 przez Bzdzionek santa 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 9 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2014 czyli schemat 63-60' 72-15' bez wygrzewu da lepsza wydajność, ewentualnie 66-60' bez wygrzewu da jednak lepsza fermentowalnosc. tak czy siak nie ma potrzeby robic mash out. Wysłane z mojego GT-I8160 przy użyciu Tapatalka Trochę mieszasz. Jeśli zrobisz jakiekolwiek zacieranie na lenia, to robiąc wygrzew przechodzisz przez temperaturę 72-74 °C. Nawet jeśli robisz to krótko. Wskakujesz więc w ten zakres, który był opisywany wyżej. Mash out, jak pisał bzdzionek, ma określone zastosowanie. Ja go pomijam z wielu względów, ale to powinna być świadoma decyzja piwowara. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 9 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2014 tak jak napisał gawron piwo ma być lekkie i dobre na upały. Wysłane z mojego GT-I8160 przy użyciu Tapatalka Mam wpaść do ciebie i zabrać ci "r " z klawiatury ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi