Forest Opublikowano 12 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2014 Witam jestem początkującym piwowarem i mam problem mam w ogrodzie w pis...u wiśni i trzeba z tym coś zrobić i wpadłem na pomysł uwarzenia czegoś w stylu lambik lub piwa z wiśniami. Ale z racji tego iż robię piwa na bazie ekstraktów i nie potrafię odpowiednio dobierać proporcji chmielu wiśni ektraktów drożdży ich rodzaju to zwracam się z uprzejmą prośbą do was szanowni piwowarzy. Co kupić , w jakich ilościach kiedy i jak dodawać na jaki okres czasu. Z góry dzięki za pomoc ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cichus Opublikowano 12 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2014 Tutaj masz dużo informacji na temat piw kwaśnych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forest Opublikowano 12 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2014 Po przeczytaniu waszej dyskusji zmieniam zdanie jednak lambik odpada nie dla takiego zielonego jak ja zbyt wiele problemów i czasu. A istnieje możliwość zrobienia piwa z wiśniami dodanych w czasie fermentacji i zabutelkowania tego po powiedzmy 1miesiącu czy nie warto się w takie coś bawić ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 12 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2014 możesz tak zrobić - albo dodaj na cichą wiśnie (wtedy minimum 1 miesiąc muszą poleżeć) albo wyciśnij sok, spasteryzuj i dodaj w obu przypadkach bedziesz miał ala lambic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forest Opublikowano 14 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2014 A tak na 20 litrów to ile kilo wiśni dać?? Czy je uprzednio wcześniej jakoś przygotować ?? W jakiś sposób wysterylizować ?? a może zasypać cukrem tak jak to ma miejsce w winiówce. Ktoś robił coś takiego ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 14 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2014 4-5 kg możesz je obmyć, przepłukać w piro albo tylko obmyć jak ma być lambic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forest Opublikowano 14 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2014 Plan jest taki zebrać 5 kilo wiśni wydrylować <i ty pytanie czy wszystkie czy nie z racji tego że powstaje niezbyt przyjemny Cyklon-B> czego wolał bym uniknąć. Miażdżę potem pasteryzuje na końcu zamrażam. Po tym procesie dodaje do piwa bezpośrednio na cichą i czekam minimum jeden miesiąc:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się