Gawith Opublikowano 13 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2014 (edytowane) 3 warka z brewkita - Bitter - lada dzień wyląduje w butelkach a już pod koniec tygodnia planuje nowe warzenie. Pierwsza warka z niechmielonych ekstraktów. Dodatkowo pomyślałem, że zbiorę pierwsze szlify jeśli chodzi o zacieranie więc padło na ekstrakty + Mini-Mash. W głowie urodził mi się taki oto przepis jeśli chodzi o al'a CDA aka BIPA. Warka - 25l OG - 16BLG Ekstrakty: Bruntal w płynie 1,7kg Jasny Bruntal w płynie 1,7kg Ciemny Słody: Pilzneński Strzegom - 1kg Bursztynowy Strzegom - 0,25kg Karmelowy czerwony Strzegom - 0,25kg Czekoladowy 1200 Strzegom - 0,25kg Drożdże: US-05 Zacieranie: 66°C 60 min Chmielenie: Chmielu na razie brak więc nie zdecydowałem czym i ile, ale planuje same amerykańce: 60min, 45min, 15min, 5min, 0min i na zimno. Ewentualne braki w ekstrakcie będę uzupełniał cukrem trzcinowym do założeń. Lekko inspirowałem się tym przepisem od @scooby_brew Z braku sprzętu chmielenie niestety będzie na dwa gary 6 i 10l Kwestie których z braku doświadczenia/wiedzy nie jestem pewien: -Jak bliski będę docelowego stylu? Jeśli wyjdzie lekko palone i trochę poza stylem to kompletnie mi to nie przeszkadza ale nie chciałbym też zrobić American Stout'a. -Jaki kolor uzyskam? -Jeśli docelowe OG wyjdzie za niskie to w jakiej formie dawać cukier - Syrop? Prosił bym o sugestie i ewentualne porady zmiany w przepisie! A jeśli takowe będą to niech są oparte o słody ze Strzegomia bo tylko do nich mam dostęp na dzień dzisiejszy. Edytowane 13 Lipca 2014 przez Gawith Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 6 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2014 Na czym stanęło? Przerobiłem większość patentów na tuning ekstraktów i w razie czego może mógłbym coś podpowiedzieć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się