ms140 Opublikowano 15 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2014 Witam was wszystkich Dzisiaj przyszła mi przesyłka z centrum piwowarstwa wraz z surowcami. Na pierwszą warkę (z zacieraniem) wybrałem Dry Stout (monachijski 1kg, barwiący 0,2kg, jęczmień palony 0,3kg, chmiel - marynka 40g). Doszedłem do wniosku, że zacząłbym z grubszej rury i dorzucił jakiś ciekawy dodatek. Myślałem o chilli, pieprzu lub wanilii. Czy takie połączenie miałoby sens? Jakie dodatki i w jakich ilościach polecacie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 15 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2014 sens by miało tylko co do ilości to różnie bywa ,zależy kto co lubi ,ja np. jestem średnio ostry wcinam sobie pół słoika jalapeno do jednej kanapki albo troszkę habanero ,dla innych jeden kawałek jalapeno jest za dużo,dla jednych 100g kawy do piwa to o 80 za dużo dla innych mało ,a jeszcze dla innych mało jeśli cię już korci że by coś cudować to zacznij delikatnie i jeśli lubisz kawę to ją bym proponował w ilości 50 g ,taka ilość wyraźnie ją zaznacza ale nie jest jakaś nachalna ,to moje zdanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ms140 Opublikowano 15 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2014 Kawa też brzmi super jakiej odmiany polecasz? oczywiscie w postaci ziaren? Dzięki za opinie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasmac Opublikowano 15 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2014 (edytowane) IMHO spróbuj z kawą a nie chilli, bo pasuje do stouta. Arabica. Dosyp mielonej do warzenia pod koniec. ok 50-80g O ile się nie mylę [a to ostatnio zdarza się często] Scooby ma fajne receptury na stouta z kawą Edytowane 15 Lipca 2014 przez lukasmac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marciu11 Opublikowano 15 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2014 (edytowane) Wprawdzie mam za sobą dopiero 1 warkę i za wiele o dodatkach powiedzieć nie mogę. Ale mogę coś powiedzieć o chęciach poprawiania i ogólnie tej całej początkowej chcicy... Też przymierzam się do pierwszej warki zacieranej. Czytam, szukam, kombinuję...Nie jeden scenariusz przerabiałem i nie jedno chciałem w zakupionym zestawie zmieniać. A to zestaw surowców, a to jakieś dodatki. Przerabiałem nie jeden scenariusz zmiany zacierania, chmielenia itd. Ot mimo swoich lat, dziecięce podniecenie pierwszej "zabawki". Ale na koniec doszedłem do jednego wniosku. Co mi po zmianach, udoskonaleniach, jak nie znam smaku oryginału. Tobie również polecam, zrób to piwo w wersji wedle książkowej "linijki". A dopiero następne modyfikuj Przynajmniej poznasz różnicę i będziesz wiedzieć czy warto i jaki to ma wpływ. Na pewno nie szykujesz się, że to będzie Twoje pierwsze i ostatnie piwko Jeszcze przyjdzie czas na eksperymenty i porównania. Ale do tych porównań trzeba mieć jakąś podstawę Edytowane 15 Lipca 2014 przez Marciu11 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 16 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2014 Jak urozmaicić pierwszą warkę? Nie zepsuć, nie zakazić, zapewnić zdrową kolonię drożdży i optymalne warunki jej pracy. KosciaK i alechanted 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alechanted Opublikowano 16 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2014 Co do wanilii - jest wyjątkowo niewdzięczna. Na razie użyłem raz, zgodnie z przyjętymi normami całą jedną laskę do milk stouta. Aromatu z niej zostało zero Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 16 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2014 Ale na koniec doszedłem do jednego wniosku. Co mi po zmianach, udoskonaleniach, jak nie znam smaku oryginału. Nie no, bez jaj. Komercyjnych stoutów jest kilka na rynku i bez większego problemu można się dowiedzieć jak taki smakuje, bez robienia 20 litrów w domu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 16 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2014 Przez kogo niby te normy przyjęte, że jedna laska wanilii wystarczy? To zdecydowanie za mało PS Przepraszam za ewentualne błędy, Tapatalkuje... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 16 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2014 jakiej odmiany polecasz? oczywiscie w postaci ziaren? robiłem z Lavazza oro i Davidoff Rich Aroma oczywiście mielona ,dawałem na ostatnią minutę chmielenia 100g ,sugerowałem się przepisem Scoobyego musisz użyć dobrej kawy bo inaczej będziesz miał problem z fusami ,mi z tych co używałem wszystko ładnie opadało razem z chmielem na dno,żadnych fusów w butelkach ,nie filtrowałem przez gazę,pończochy,skarpety czy inne majtki w smaku kawy średnio w aromacie bogato ms140 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekW Opublikowano 16 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2014 Ja bym na pierwszą warkę nie kombinował z dodatkami. Zrób takie piwo, jakie masz w zestawie. Jak Ci coś nie podejdzie, to przy następnych modyfikuj, dodawaj, kombinuj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undertow Opublikowano 16 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2014 Siema. No właśnie też mam dylemat odnośnie tuningu pierwszej warki Ja natomiast wybrałem zestaw na 10litrów AIPA x2 z BA i teraz zaczynam kombinować czy nie dowalić jeszcze dodatkowo jakiegoś Cascade czy Amarillo na zimno :> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ms140 Opublikowano 16 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2014 Dzięki wielkie wszystkim za opinie. Chyba jednak skusi mnie ta kawa według pomysłu Gawona Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 16 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2014 Ja bym w pierwszej warce nie kombinował za bardzo, ale chmiel na zimno zawsze dobry, syp Undertow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się