Petee Opublikowano 1 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2016 (edytowane) Jak mówiłem tak uczyniłem. Wziąłem Milk Stouta i (przez przypadek ) Buraczane Ale. Od siebie zostawiłem 4 piwa za to - 2xSweet Stout i 2xBelgian Blond Ale. Zapraszam do testowania @sabbr - wrzucę dziś wieczorem jakąś reckę jak się uda Edytowane 1 Marca 2016 przez Petee Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Petee Opublikowano 2 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2016 Browar Fryna - Ojciec Chrzestny Milk StoutWygląd:Barwa ciemnobrązowa. Piwo jest mętne, ale pasuje do stylu - wygląda mlecznie Piana drobnopęcherzykowa, ale szybko znika.Aromat:Zdecydowanie czekolada, taka deserowa. Lekko kawowe, drożdżowe.Smak i odczucia:Nasycenie średnio-niskie. Jest trochę gęstości. W smaku jak poprawny milk stout - słodkość laktozy, kawowo-chmielowa goryczka, trochę kwaskowate. Kwaskowość pogłębia się z każdym łykiem. Ogólnie:Dobre piwo Udany milk stout, któremu brakuje odrobinę goryczki. Była cicha? Może piwo byłoby bardziej klarowne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browar Szycha Opublikowano 3 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2016 (edytowane) wybiera się ktoś 11 marca do Zbeera? może tam udałoby się dokonać wymiany Edytowane 3 Marca 2016 przez Browar Szycha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voitas Opublikowano 3 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2016 postaram się być. kończy mi się piwo, ale postaram się jeszcze mieć American Stouta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirfak Opublikowano 4 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2016 Szykują się jakieś spotkania w centrum Katowic albo w Katowicach Ligocie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voitas Opublikowano 25 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2016 http://www.piwo.org/topic/20616-depozyt-zbeera/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieter Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Proszę nie siać defetyzmu, ani tutaj z gliwicką dywersją wchodzić, depozyt działa, piwa są uzupełniłem go dzisiaj o mojego pilznera i lagera wędzonego, wziąłem brown portera i rauchdunkelweizena, był tam jeszcze belgian blonde i sweet stout. Oto wrażenia z degustacji brown portera Rudzkiego: 11,5°Blg 4,4% alk. data zabutelkowania: 10.10.2015 Wygląd - barwa brązowa z lekkimi rubinowymi przebłyskami, duża mętność, piana jasnobeżowa, obfita, jednak szybko opada Aromat - głęboki, słodowy - czuć to bogactwo zasypu, nuty orzechowe, karmelowe i dość mocno czuć drożdże, zbliżone do pszenicznych, ale bardziej neutralne Smak - całkiem podobny, ale wciąż mocno czuć te drożdże, jest trochę kwaskowate, gładkie i pełne, oblepiające, wysycenie delikatne Goryczka - łagodna Komentarz - piwo sporo przeleżało, a nie leżało w lodówce, więc z pewnością nie smakuje tak dobrze jak smakowało, ale mimo to jest bardzo przyjemne! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieter Opublikowano 6 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2016 Facet to świnia - rauchdunkelweizen z browaru domowego Brorzeł. 12,5*Plateau 5,1% obj. alkoholu 20 IBU Wygląd - bardzo obfita i całkiem trwała piana, barwa bardzo ciemna, rubinowa Aromat - lekka wędzonka przeplata się z zapachem pszenicznego słodu i drożdżowych estrów Smak - przyjemne połączenie wędzonki i słodu pszenicznego, z lekką bananowością pszeniczniaka i jakby odrobinę fuzlami, po chwili przebijają się słabo aromaty palone, które czuć lepiej po przełknięciu paru łyków, jest trochę kwaskowate, a przy tym dość pełne Goryczka - wyraźna, ale nie za duża Komentarz - bardzo przyjemne piwko, po stylu możnaby się spodziewać niezłego misz-maszu, ale jest dobrze zbalansowane i pijalne. Osobiście zmniejszyłbym udział charakteru pszenicznego na rzecz palonego, ale to tam ja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chytry Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2016 (edytowane) Witam wszystkich, chęć regularnego uczestnictwa w piwnym depozycie w katowicach w końcu skusiła mnie do założenia konta na forum. Wziąłem 2 piwka, i postanowiłem dzisiaj zdegustować jedno z nich. Czarna Mamba - Sweet Stout z Browaru Dwie Twarze 13 Blg 4,8 Alk IBU - nie podane Rozlew: 31.10.2015 Piwowar: PETEE Piana - bardzo obfita, dość trwała, ładny kolor Wysycenie - dosyc niskie, w sam raz jak na wyspiarski styl, jeszcze je niechcący troche rozgazowałem, bo chciałem zrobić film z nalewaniem slow motion jak kopyr W sumie nie wiem czy da sie go tu zamiescic, wiec narazie będzie samo zdjęcie. Aromat - lekka przyjemna palność, po ogrzaniu ze szkła czuć lekkie aromaty rozpuszczalnika Smak - przyjemnie sie pije, jest dość lekkie (poniżej 5 alc), lekko kwaśne (pewnie od słodów palonych), słodkawe - choć nie czuję laktozy, która zazwyczaj jest w sweet stoutach. Jak bym miał obstawiać w ciemno, to bym uznał że zatarte na słodko, bez dodatku lakto?(może piwowar mi napisze jak było) Goryczka - niska, ale to w końcu sweet stout Komentarz - Nie jestem zbyt dobrym sensorykiem, wiec nie bede wymyślał niewiadomo czego bo sie nie znam, a i piwowar na pewno bardziej doświadczony odemnie. Przyjemnie sie pije, wyszło na pewno lepiej niż mój jedyny do tej pory sweet stout. Do tego ma prawie pół roku, wiec obstawiam, że 2-3 miesiące temu było bardzo dobre. Co do stanu depozytu - Zostawiłem 3 sztuki swojej Wheat Ipy, z której jestem niesamowicie zadowolony, zachęcam do próbowania jak najszybciej, zanim jest świeże. Chętnie poznam opinie bardziej doświadczonych na jego temat. Oprócz tego w depozycie są jeszcze do wyboru 4 inne style, wiec warto sie przejść. Edytowane 11 Kwietnia 2016 przez Chytry Pieter 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Petee Opublikowano 14 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2016 @Chytry - dzięki za recenzję, jest mi bardzo miło, bo to pierwsza recka kogoś spoza moich znajomych Piwo to moja druga warka tak naprawdę Druga i ostatnia z ekstraktów WES'a. Laktozy było standardowo 500g, ale faktycznie gdzieś znikła pod goryczką.Co do aromatu to się zgodzę, coś w tym piwie nie zagrało. Dziś już wiem, że mam duże problemy z wodą i od kilku warek po prostu kupuję sklepową.Jutro będę w Kato to wezmę Twoją IPE i też chętnie napiszę parę słów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Petee Opublikowano 20 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2016 (edytowane) Miałem tą recenzję napisać już jakiś czas temu, ale tak naprawdę to dziś dopiero odwiedziłem depozyt w Katowicach. Coś się zaczyna powoli dziać, jest do wyboru kilka różnych piwek, ja dziś zostawiłem swój "Zmrok" czyli Dry Stouta i wziąłem obiecaną wcześniej Wheat IPA od kolegi Chytrego. Oto jak wypadła degustacja:Wheat IPAEkstrakt: 12,4 BlgAlkohol: 5,1%IBU 55Browar Olza - ChytryZabutelkowane 28.03.2016Wygląd:Barwa jasno pomarańczowa. Piwo jest lekko mętne, pszenica jak się patrzy Piana ze średnimi pęcherzykami i trochę drobnopęcherzykowa, zostaje do końca degustacji i zostawia ładny lacing na szkle.Aromat:Cytrusowa bomba! Zdecydowanie amerykańskie chmiele. Bardzo przyjemny, aczkolwiek zdominowany aromat.Smak i odczucia:Nasycenie średnie. Pierwszy łyk i... to jest to! Pierwsza klasa - bardzo przyjemne cytrusy i dobra goryczka. Biorę kolejny łyk. I jeszcze jeden. O kurczę, właśnie wypiłem pół piwa Jest bardzo pijalne! Lekka kwaskowatość pszenicy dodaje rześkości temu piwu. Ogólnie:Genialne piwo! Pierwszy raz piłem piwo domowe, które smakowało lepiej niż kraftowe (i mówię to szczerze po ostatnim Silesia Beer Fest).Wszystko co powinno być w tym piwie jest. Oczywiście wad żadnych nie wyczułem.Kolego @Chytry... może podzielisz się recepturą na lato ?10/10PS. Myślicie, że jak wezmę jeszcze jedno z depozytu to się ktoś obrazi ? Edytowane 20 Maja 2016 przez Petee Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieter Opublikowano 21 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2016 Nikt się nie obrazi, a na pewno nie ja. Bierz, póki te piwa są dobre, bo przecież lepiej, jak będzie trzeba coś dołożyć, niż jak będą leżeć znowu pół roku i właściwie się zmarnują. Apropo, to gdzieś tak pod koniec przyszłego tygodnia mogę wpaść z czymś nowym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Petee Opublikowano 21 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2016 Ja również za tydzień/dwa dołożę Peated Porter, więc warto wtedy się wybrać i spróbować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chytry Opublikowano 28 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2016 Dzięki za recenzję, miło mi że smakowało. Co do receptury - im prostsza tym lepsza Piwo sam planuje powtórzyć, minimalnie zmieniając chmielenie (na jeeeszcze bardziej cytrusowe ) Teraz ma juz kilka miesięcy, wiec chmielenie na zimno już czuć słabo, do tego pszenice najlepiej pić świeżą. Za 2 tyg do depozytu trafią kolejne pszenice - klasyczny Weizen oraz wariacja na temat Witbiera Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Petee Opublikowano 1 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2016 Zostawiłem wczoraj w depozycie Peated Porter 17Blg. Na razie chyba zrobię sobie przerwę, bo prawie wszystkie piwa moje Zapraszam do degustacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się