Skocz do zawartości

Browar Alpejski


Rekomendowane odpowiedzi

Temat ten traktować będę jako mój osobisty dziennik. Oprócz receptur będę pisać tu również różnego rodzaju wypadki i śmieszne, moim zdaniem rzeczy z moim browarem związane.

 

Są to moje początki. Dzięki waszym komentarzom wniosę wiele dobrego do kolejnych warek a więc komentujcie i krytykujcie.

 

#001 - Hefeweizen 50/50 - 15.07.2014

Zasyp:

Słód pszeniczny (Strzegom) 2kg

Słód pilzeński (Strzegom) 2kg

 

Zacieranie:

44° - 20'

63° - 40'

72° - 20'

 

Gotowanie (60')

25 gram Hallertauer Mittelfruh (60')

25 gram Hallertauer Mittelfruh (20')

 

17,5 litra, 12,5 blg.

 

Spostrzeżenia:

- Nie zacieraj nie posiadając kadzi filtracyjnej. (przefiltrowane z wielkimi bólami przez firanę wymoczoną uprzednio w węglanie sodu)

- Zadbaj o chłodzenie. (Pierwszy dzień filtracji pod znakiem 27°)

- Chmielarz? (przechmieliłem w mojej opinii, zobaczymy efekt)

 

Ocena:

Pierwsza degustacja i pomiar blg. 27.07.2014

Blg 2,5

Chmielowe,ciekawe w smaku aczkolwiek wodniste, mało treściwe.

 

Konsumpcja właściwa do dnia 19.08.2014

Edytowane przez Sethemar
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.