Sethemar Opublikowano 26 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2014 (edytowane) Temat ten traktować będę jako mój osobisty dziennik. Oprócz receptur będę pisać tu również różnego rodzaju wypadki i śmieszne, moim zdaniem rzeczy z moim browarem związane. Są to moje początki. Dzięki waszym komentarzom wniosę wiele dobrego do kolejnych warek a więc komentujcie i krytykujcie. #001 - Hefeweizen 50/50 - 15.07.2014 Zasyp: Słód pszeniczny (Strzegom) 2kg Słód pilzeński (Strzegom) 2kg Zacieranie: 44° - 20' 63° - 40' 72° - 20' Gotowanie (60') 25 gram Hallertauer Mittelfruh (60') 25 gram Hallertauer Mittelfruh (20') 17,5 litra, 12,5 blg. Spostrzeżenia: - Nie zacieraj nie posiadając kadzi filtracyjnej. (przefiltrowane z wielkimi bólami przez firanę wymoczoną uprzednio w węglanie sodu) - Zadbaj o chłodzenie. (Pierwszy dzień filtracji pod znakiem 27°) - Chmielarz? (przechmieliłem w mojej opinii, zobaczymy efekt) Ocena: Pierwsza degustacja i pomiar blg. 27.07.2014 Blg 2,5 Chmielowe,ciekawe w smaku aczkolwiek wodniste, mało treściwe. Konsumpcja właściwa do dnia 19.08.2014 Edytowane 27 Lipca 2014 przez Sethemar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sethemar Opublikowano 29 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2014 29.07.2014 #001 - zabutelkowane. Uzyskano 30 butelek. Gęstwa zebrana na kolejną warkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sethemar Opublikowano 5 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2014 04.08.2014 Warka #002 - Hefeweizen Zasyp 70/30 pszenica/pilzen Drożdże - Maribrew y1433 Chmiel - Hellertauer Mittlefruh Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się