ValenciaPoland Opublikowano 28 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2014 Witajcie. Na początku czerwca uwarzyłem piwo w stylu AIPA. Do dnia wczorajszego wszystko było jak najbardziej w porządku, piwo smakowało zarówno mi jak i moim znajomym. Niestety, wczoraj po rozlaniu do szkła dwóch piw zauważyłem, że jedno z nich jest wyraźnie ciemniejsze (załączam zdjęcie, było jednak robione wieczorem i nie miałem dostępu do lepszego oświetlenia). Ponadto, ciemniejsze piwo było bardziej nagazowane i miało bardziej trwałą pianę od "normalnego", czyli jaśniejszego. Również aromaty chmielowe w jaśniejszym piwie były o wiele przyjemniejsze. Piwo zostało uwarzone z niewielką zawartością słodu karmelowego i czerwonego pszenicznego. I teraz moje pytanie: dlaczego jedno piwo było ciemniejsze i gorsze od drugiego? Nieszczelny kapsel, za dużo drożdży dostało się do butelki przy rozlewie, złe zamieszanie przy dodawaniu cukru do refermentacji? Z góry dziękuję za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 28 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2014 witaj na forum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponury fermentaThor Opublikowano 28 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2014 mało precyzyjnie to opisałeś: czyli jedna warka jaśniejsza, a inna warka ciemniejsza? to całkiem możliwie. Wystarczy wyższa temp. lub dłuższe gotowanie, większa karmelizacja albo inna dostawa słodu, proporcje itd. Przyczyn może być mnóstwo. Powtarzalność warek nie jest mocną stroną piwowarstwa domowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 28 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2014 Jak rozlewałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo86 Opublikowano 28 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2014 a może po prostu jedna butla usyfiona była i się coś rozwinęło ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ValenciaPoland Opublikowano 28 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2014 Oba piwa były z tej samej warki. Rozlewałem z fermentora z kranikiem, uprzednio dodając cukier rozpuszczony w wodzie. Czy taki efekt jest możliwy od pleśni? Istnieje prawdopodobieństwo, że butelka z czarnym piwem była wyparzana, wymyta i przeczyszczona Oxi ze względu na pleśń (nie pamiętam czy to dokładnie ta). No ale z tego co mi wiadomo pleśń jest biała, a na powierzchni piwa nic nie pływało... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 28 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2014 czy rozlewałeś z jednej butelki do tych dwóch kufli? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 28 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2014 Nalałeś więcej osadu to wyszło ciemniejsze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ValenciaPoland Opublikowano 28 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2014 Nie, w obu kuflach jest piwo z różnych butelek. Anteks, więcej osadu podczas rozlewu do butelek czy z butelek do kufla? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 28 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2014 Anteks, więcej osadu podczas rozlewu do butelek czy z butelek do kufla? To i to Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ValenciaPoland Opublikowano 28 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2014 Anteks, więcej osadu podczas rozlewu do butelek czy z butelek do kufla? To i to Też mi się to wydawało najbardziej prawdopodobne, tylko nie umiem zlać piwa ani na cichą ani do rozlewu (z cichej) tak żeby nie musieć zlać około 2-3 litrów do kanału albo nie przelać osadów... Macie może jakieś wskazówki? Najczęściej problem zaczyna się gdy przy zlaniu około 2/3 z fermentora rurka zaczyna protestować (zasysa coraz mniej piwa). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 28 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2014 Macie może jakieś wskazówki? Najczęściej problem zaczyna się gdy przy zlaniu około 2/3 z fermentora rurka zaczyna protestować (zasysa coraz mniej piwa). Rozwiązaniem są dobrze sedymentuące drożdże. Z suchych np. S-04 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 28 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2014 Drożdże mocno zbiające się na dnie, żelatyna lub ostatnie butelki zaznaczasz na kapslu i ostrożnie nalewasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ValenciaPoland Opublikowano 28 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2014 Ok, postaram się poprawić przy następnych warkach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się