Skocz do zawartości

Dziwny zapach (skarpetki?)


Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio piłem piwo w browarze restauracyjnym (nie powiem - znanym i nagradzanym) i spotkałem się z dwoma dziwnymi zapachami.

Pierwszy był dość prosty w rozpoznaniu - to siarkowodór i łatwo znalazłem posty o tym aromacie.

Drugi natomiast przypominał mi troszkę zatęchłe skarpetki (nie taki ostry zapach, a właśnie ciężkawy). Znalazłem, że to może być wina starego chmielu, jednak nie jestem pewien, czy dobrze opisuję/rozpoznaję ten zapach.

Czy ktoś potrafi mi podać jakieś namiary na piwa, które mają takie wady? Chciałbym się upewnić. Może to co czuję to zapach mokrego kartonu? Może diacetyl? Cholera wie, a zawsze mógłbym się czegoś nauczyć w sensoryce :-)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

siarkowodorowi mogą towarzyszyć inne lotne związki siarkowe produkowane przez drożdże mające zapach kojarzony z gotowanymi warzywami, kapustą, w wyższych stężeniach kanaliza, w czasie leżakowania coś się ciągle utlenia i aromaty się mogą znacznie zmieniać w przyjemną(różne aromaty owocowe) lub mniej przyjemną stronę(ściera, karton)

a piw z kalafiorem jest sporo na rynku

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bardziej prawdopodobne jest zakażenie niż użycie starego chmielu. NIezależnie od pochodzenia (chmiel czy bakterie) za zapach "skarpetkowy" odpowiada kwas izowalerianowy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.