Karol Wasilewski Opublikowano 13 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2014 Witam, wiem że temat był już poruszany ale nic z tego nie wynikło. Nabyłem otóż kadz warzelną dwypłaszczową i zastanawiam się nad źródłem pary. Przyszło mi na myśl zastosowanie małego pieca co (powiedzmy 8 kw), można takie trafic na złomie. Podlaczylbym górny wylot z pieca prosto do kadzi, po drodze zastosowalbym zawór aby po osiągnięciu temp w kadzi skierowac parę na zewnątrz. Kociol pracowalby w systemie otwartym, na 2 calowych rurach, pod zerowym cisnieniem. Czy ktos zastanawial sie nad takim rozwiazaniem? Drugi pomysl to zrobienie kotla parowego z walcowego zbiornika stalowego cisnieniowego, np od lpg lub sprezarki. Ale to wymaga wymurowania paleniska itp. Prosze o wasza opinie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 13 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2014 Jaka objętość robocza Cię interesuje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karol Wasilewski Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Kadź ma 200 litrów pojemności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Jakieś ciśnienie musi być aby temp. była wyższa. Dobrze zrobić powrót kondensatu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przybysh Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Tak mi się przypomniało. Pod linkiem http://www.homebrewtalk.com/f36/brewing-yuri-video-series-49645/ jest przykład zestawu wykorzystującego parę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wesoly Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2014 W kotle 150l mam 18kW, tutaj 20-22kW, ciśnienie max 0,5Bara, troche drogiej armatury trzeba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Jest coś takiego jak Warmiński Browar Parowy - na pokazie w Olsztynie normalnie palili ognisko pod kadzią z wodą i rurą szła para do płaszcza grzewczego. Inna sprawa, że wydajne toto chyba nie było, ale może u siebie robią to trochę inaczej? Może coś podpowiedzą, są na FB Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi