pachura Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Cześć, Załóżmy że mam sobie brewkit Muntons Imperial Stout 3kg, który przefermentowany ściśle według instrukcji daje 23 litry piwa o zawartości alkoholu 4.5%. Jako że na prawdziwego imperial stouta to zdecydowanie za mało, chciałbym zagęścić ("dosłodzić") brzeczkę tak żeby na koniec dostać piwo w okolicach 7-10% alkoholu. Rozumiem że zmniejszenie ilości wody może dać piwo zbyt gorzkie (bo chmiel jest obliczony na te 23 litry), więc lepiej dorzucić tam ekstraktu niechmielonego (np. ciemnego WES-a w syropie) - przy zachowaniu tej samej docelowej objętości. No i teraz pytanie: jak wyliczyć o ile zwiększy się Blg brzeczki nastawnej po dorzuceniu - dajmy na to - 1 kg dodatkowego ekstraktu? Czy można naiwnie kombinować że skoro 3-kilogramowy brewkit daje 4.5% alkoholu, to żeby otrzymać dziewięć procent trzeba dorzucić drugie 3kg ekstraktu niechmielonego? I drugie pytanie - czy w takim przypadku należałoby również podwoić ilość drożdży? Dzięki ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 22 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2014 No i teraz pytanie: jak wyliczyć o ile zwiększy się Blg brzeczki nastawnej po dorzuceniu - dajmy na to - 1 kg dodatkowego ekstraktu? Czy można naiwnie kombinować że skoro 3-kilogramowy brewkit daje 4.5% alkoholu, to żeby otrzymać dziewięć procent trzeba dorzucić drugie 3kg ekstraktu niechmielonego? Skorzystaj z programów choćby z Beer Smitha. Są tam ekstrakty płynne i suche w budowaniu receptur. I drugie pytanie - czy w takim przypadku należałoby również podwoić ilość drożdży? Ja bym w ogóle wymienił te drożdże brewkitowe na jakieś, które wiadomo, że sobie poradzą z taką ilością cukrów. Jak ma być po kosztach, to możesz się zdecydować na S-04. Myślę, że lekkie dochmielenie na goryczkę, również się przyda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pachura Opublikowano 22 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2014 (edytowane) Skorzystaj z programów choćby z Beer Smitha.Są tam ekstrakty płynne i suche w budowaniu receptur. Kurczę, kiedyś próbowałem - chyba BeerSmitha właśnie - i był strasznie skomplikowany, mnóstwo parametrów do wprowadzenia... Ale tak w ogólności, jak uważasz - czy podwojenie ilości ekstraktu może mniej-więcej dać podwojenie ilości alkoholu? Ja bym w ogóle wymienił te drożdże brewkitowe na jakieś, które wiadomo, że sobie poradzą z taką ilością cukrów. OK, ale czy wówczas powinno się dać tych drożdży więcej (bo jest więcej cukrów do przetworzenia) czy tyle samo (bo jest taka sama objętość brzeczki, a drożdże się same namnożą i przerobią co trza)? Jak ma być po kosztach, to możesz się zdecydować na S-04. OK, a jeśli nie po kosztach to które drożdże nadałyby się najlepiej do imperialnego stouta? Myślę, że lekkie dochmielenie na goryczkę, również się przyda. Nie za bardzo jeszcze ogarniam temat dochmielania. Czy Fuggle(s) w granulacie na cichą fermentację byłby w tym przypadku OK? A może po prostu zrobić 20l zamiast 23l - piwo powinno wyjść bardziej gorzkie... Dzięki ! Edytowane 22 Sierpnia 2014 przez pachura Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szinek Opublikowano 22 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2014 (edytowane) Może zamiast brewkita kup ekstrakty niechmielone i sam nachmiel? Chmielenie opiera się w głównym stopniu na czasie gotowania chmielu - im dłużej, tym więcej goryczki odda. A możesz tylko zatrzeć sam jęczmień prażony i ew. czekoladowy. Wyjdzie taniej, będziesz miał większy wpływ na smak i na pewno większa satysfakcja No i nie wiem czy jest sens używania drożdży płynnych (~40zł, gdzie suche <15zł) do ekstraktów. Przy jednym jasnym Bruntalu, bursztynowym oraz ciemnym WESie (5.1kg łącznie, koszt: 80zł), 250g jęczmienia prażonego, 100g czekoladowego jasnego, 50g chmielu Iunga (~7zł), do tego dwie paczki Safale S-04 (<20zł) otrzymasz 20 litrów piwa o gęstości około 19°Plato za 100zł. A brewkit + ekstrakty + dochmielenie + drożdże wyniosą Cię znacznie drożej. Jeszcze wspomnę, że nie jestem pewny przy dodatku jęczmienia i czekoladowego - nie wiem jak działają ciemne ekstrakty. Edytowane 22 Sierpnia 2014 przez Szinek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pachura Opublikowano 22 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2014 (edytowane) Przy jednym jasnym Bruntalu, bursztynowym oraz ciemnym WESie (5.1kg), 250g jęczmienia prażonego, 100g czekoladowego jasnego, 50g chmielu Iunga, do tego dwie paczki Safale S-04 otrzymasz 20 litrów piwa o gęstości około 19°Plato. No właśnie - jak to wyliczyłeś? BeerSmithem? Czy cytujesz jakiś gotowy przepis? W ostateczności mogę wrzucić odkażony ballingometr do fermentora, dolewać ekstraktu, mieszać i sprawdzać jak się zmienia odczyt Edytowane 22 Sierpnia 2014 przez pachura Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szinek Opublikowano 22 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2014 BeerSmith, ale też niekoniecznie. Ekstrakt suchy z Bruntala ma zawartość cukrów w 100g na poziomie 82-88g. Ja przyjąłem 84g, czyli 1428g cukru w 1.7kg ekstraktu. Z tego można ręcznie obliczać gęstość brzeczki: http://pl.wikipedia.org/wiki/Skala_Plato ale po co, skoro są programy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pachura Opublikowano 22 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2014 Ekstrakt suchy z Bruntala ma zawartość cukrów w 100g na poziomie 82-88g. Ja przyjąłem 84g, czyli 1428g cukru w 1.7kg ekstraktu. Z tego można ręcznie obliczać gęstość brzeczki: http://pl.wikipedia....iki/Skala_Plato ale po co, skoro są programy? OK, czyli trzeba najpierw policzyć ile jest cukru w ekstrakcie słodowym, z tego da się obliczyć gęstość, a z gęstości - alkohol. Dzięki, będę drążył ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin Opublikowano 27 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2015 (edytowane) Pytanie wydzielone do nowego tematu : http://www.piwo.org/topic/16936-podbijanie-blg/ Podłączę się . Gdzieś ( ale gdzie ? ) wyczytałem , że podbijanie blg w piwie w niewielkim stopniu ( do 10 % zasypu ) nawet gdy użyjemy glukozy lub zwykłego cukru , nie wpłynie w sposób zauważalny na smak piwa . Czasami drobną korektę o 1 - 2 blg stosowałem ( glukozą lub cukrem trzcinowym lub ciemnym ) Czy to błąd czy faktycznie możecie potwierdzić tą bezpieczną wartość 10% zasypu Edytowane 11 Lutego 2015 przez Quentin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się