kolaborant2 Opublikowano 24 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2014 (edytowane) Witam. Postanowilem uwarzyc Swiateczne Ale, i tu pojawia sie moje pytanie. Jak myslicie czy moge dac drozdze Gozdawa PAY7? Posiadam takie albo gestwe S-04. Ktore beda lepsze??Dziekuje za wszystkie rady. Edytowane 24 Sierpnia 2014 przez kolaborant2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 24 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2014 jedne i drugie bez rewelacji ,zresztą i tak pewnie przyprawy wszystko przykryją przy świątecznym drożdże nie mają aż takiego znaczenia ,można dać takie co nie wprowadzą dodatkowych aromatów,a można np. T58 ja bym dał gęstwę z S-04 a te gozdawy zostawił (bo ich nie znam) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b.dawid Opublikowano 25 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2014 A dużą warkę planujesz? jeśli masz warunki na podwójną warkę .... to wiesz co z nim zrobić Na pojedynczą warkę dałbym PAY7 i zaserwował dolny zakres temperatur. S-04 większość zna, bądź pionierem ja do tej pory zużyłem tylko west coast, BFSAY i CBW z gozdawy, do BFASY wróciłem drugi raz bo mi pasowały(wśród sucharów). Nie spróbujesz się nie dowiesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 25 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2014 (edytowane) jedne i drugie bez rewelacji (...) (...) a te gozdawy zostawił (bo ich nie znam) Jest kilka teorii spiskowych na temat drożdży Gozdawy. Podobno są to rebrandowane drożdże innych, znanych producentów. Tu dyskusja. W temacie PAY7 producent podaje taką notkę. Optymalna temperatura fermentacji to:- 15-18 ºC stopni wtedy daje profil smakowy jak słynny West Coast, - 20-22 ºC stopni wtedy daje profil smakowy jak Nottingham, - 24-26 ºC stopni wtedy daje profil smakowy jak T-58. Myślę, że mogą się nadać. Piłem na nich ze dwa piwka, jedno właśnie przyprawowe (kolendra + pomarańcza). Wyszła kulturka . Jak już masz gęstwę, to bym jej użył, a Gozdawę zostawił na kolejne piwo. Osobiście zupełnie nie trawię efektów uzyskanych na T-58, więc PAY7 będę testował, ale zimą, jak temperatura w piwnicy spadnie. Edytowane 25 Sierpnia 2014 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolaborant2 Opublikowano 25 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2014 Dzieki za pomoc. Poczynie warke na gestwie z 04. zobaczymy co wyjdzie:O, wszak to moje pierwsze swiateczne(pewnie przesadze z przyprawami). Gozdawa bedzie musiala poczekac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się