czyzbyczyzyk Opublikowano 4 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Września 2014 Dzięki. Wszystko jasne. Ostatnie szybkie: 2x1,7kg ekstraktu w jaki litraż się zmieni? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 4 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2014 Około 3l Dzięki. Wszystko jasne. Ostatnie szybkie: 2x1,7kg ekstraktu w jaki litraż się zmieni? Około 3l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czyzbyczyzyk Opublikowano 8 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Września 2014 Zadałem drożdże (S-04) w piątek ~23.00. Fermentacja ruszyła w sobotę około południa. Dzisiaj zauważyłem, że piana już całkiem zeszła (zostało kilka krążków mam nadzieję drożdżowych), a drożdże pięknie siedzą na dnie. Podczas fermentacji utrzymywałem temperaturę w granicach 17, 18 stopni. Czy takie dość szybkie zejście piany jest normalne? Powinienem zacząć się martwić? A może warto by było podnieść teraz trochę temperaturę? Blg początkowe 12,5oBlg, teraz nie mierzyłem. Mam zamiar to zrobić przy przelewaniu na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 8 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2014 Wszystko jest ok, temperatury też odpowiednie. Daruj sobie przelewanie na cichą. Zostaw w spokoju w tym samym wiaderku i temperaturze na 3 tygodnie. Potem w butelki . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czyzbyczyzyk Opublikowano 8 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Września 2014 Swoją drogą... Jak oglądałem filmiki z fermentacji, to wszędzie była burzliwa jak ta lala, wieka unoszone, latające liście itp. A u mnie? 1,5cm piany przez 1,5 dnia i pffff. Czuję się zawiedzony Na "cichą" przeleję tak, czy siak bo fermentuję bez kranu. Być może potrwa 7 dni, być może 2h celem rozlewu. Jeszcze wszystko u mnie ewoluuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 9 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2014 Jak podał Santa - zostaw w spokoju na 3 tygodnie a fermentor z kranikiem użyj dopiero do rozlewu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się