Skocz do zawartości

Zestaw Coopers'a z Tesco


Rekomendowane odpowiedzi

Zadałem drożdże (S-04) w piątek ~23.00. Fermentacja ruszyła w sobotę około południa. Dzisiaj zauważyłem, że piana już całkiem zeszła (zostało kilka krążków mam nadzieję drożdżowych), a drożdże pięknie siedzą na dnie. Podczas fermentacji utrzymywałem temperaturę w granicach 17, 18 stopni. Czy takie dość szybkie zejście piany jest normalne? Powinienem zacząć się martwić? A może warto by było podnieść teraz trochę temperaturę? Blg początkowe 12,5oBlg, teraz nie mierzyłem. Mam zamiar to zrobić przy przelewaniu na cichą.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Swoją drogą... Jak oglądałem filmiki z fermentacji, to wszędzie była burzliwa jak ta lala, wieka unoszone, latające liście itp.

A u mnie? 1,5cm piany przez 1,5 dnia i pffff. Czuję się zawiedzony :)

 

Na "cichą" przeleję tak, czy siak bo fermentuję bez kranu. Być może potrwa 7 dni, być może 2h celem rozlewu. Jeszcze wszystko u mnie ewoluuje.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.