zywiec79 Opublikowano 4 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2015 WARKA #39 BROWN PORTER (26.2.2015)Skład:Słód pale ale 3,9 kgSłód brown( Fawcett ) 0,6 kgSłód karmelowy 600 0,2 kgSłód karmelowy 150 0,1 kgSłód Carafa II 0,1 kgSłód czekoladowy ciemny 0,1 kgChmiel Tettnanger, granulat 30 gChmiel Opal DE, granulat 50 gZacieranie w 18l wody:67'C 70 minWysładzanie:15 l wody temp 78'CGotowanie 60'0' Chmiel Tettnanger, granulat 30 g0' Chmiel Opal DE, granulat 20 g45' Pożywka dla drożdży 2,5 g50' Chmiel Opal DE, granulat 30 gZadane drożdże Fermentis Safale S-04Podsumowanie:Wyszło 22,5 litrów 12,5 BLG . WARKA #40 FLANDERS RED ALE (2.3.2015)Skład:Słód pilzneński 2,2 kgSłód wiedeński 2 kgSłód monachijski typ II 0,55 kgSłód Aroma 0,28 kgSłód Special B 0,2 kgSłód Caramunich II 0,28 kgSłód pszeniczny ciemny 0,28 kgChmiel Fuggles, granulat 27gZacieranie w 21l wody:62'C 40 min72'C 40 minWysładzanie:14 l wody temp 78'CGotowanie 60'0' Chmiel Fuggles, granulat 27g45' Pożywka dla drożdży 2,7 gZadane drożdże Wyeast American Ale . Na cichą polecą Wyeast Roeselare Ale BlendPodsumowanie:Wyszło 25litrów 13,8 BLG . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zywiec79 Opublikowano 10 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2015 (edytowane) WARKA #41 SAISON (17.3.2015)Skład:Słód pilzneński 3,3 kgSłód wiedeński 1 kgSłód pszeniczny 0,9 kgSłód Caraaroma 0,25 kgSłód Carahell 0,25 kgSłód zakwaszający 0,1 kgChmiel Marynka, granulat 5gChmiel Tomahawk, granulat 10gChmiel Saaz, granulat 30gGlukoza 300gSkórka cytryny 17gCuracao 15gZacieranie w 20l wody:62'C 60 min72'C 20 minWysładzanie:14 l wody temp 78'CGotowanie 60'0' Chmiel Marynka, granulat 5g0' Chmiel Tomahawk, granulat 10g40' Chmiel Saaz, granulat 20g45' Pożywka dla drożdży 2,5 g45' Curacao 15g50' Glukoza 300g55' Skórka cytryny 17g60' Chmiel Saaz, granulat 10gZadane drożdże Wyeast French Saison .Podsumowanie:Wyszło 24litrów 15 BLG . WARKA #42 MANDARINA BAVARIA SINGLE HOP PALE ALE (28.03.2015)Skład:Słód pilzneński 3,2 kgSłód wiedeński 0,7 kgSłód Karamel Pils Steinbach 0,8 kgSłód pszeniczny 0,45 kgSłód karmelowy 150 0,2 kgSłód karmelowy 600 0,1 kgChmiel Mandarina Bavaria, granulat 100 g( 40g na cichą )Zacieranie w 120l wody:62'C 50 min72'C 30 minWysładzanie:14l wody temp 78'CGotowanie60'0' Chmiel Mandarina Bavaria, granulat 25 g35' Chmiel Mandarina Bavaria, granulat 15 g45' Chmiel Mandarina Bavaria, granulat 10 g45' Pożywka dla drożdży 2,6g50' Chmiel Mandarina Bavaria, granulat 10 g60' Chmiel Mandarina Bavaria, granulat 10 gZadane drożdże Wyeast American AlePodsumowanie:Wyszło 23,5 litry 13 BLG . Edytowane 11 Kwietnia 2015 przez zywiec79 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zywiec79 Opublikowano 18 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2015 WARKA #43 ŚWIĄTECZNE ALE (12.04.2015)Skład:Słód pilzneński 3 kgSłód wiedeński 1 kgSłód monachijski II 1 kgSłód pszeniczny 0,66 kgSłód źytni wędzony 0,5 kgSłód karamel Pils 0,5 kgSłód abbey malt 0,3 kgSłód karmelowy ciemny 0,2 kgJęczmień palony 0,12 kgSłód barwiący 0,1 kgPłatki owsiane błyskawiczne 0,43 kgChmiel Tomahawk, granulat 20 gChmiel East Kent Golding, granulat 15 gŚliwki suszone 100 gLaski wanilii 2 sztGałka muszkatołowa 6 gGoździki 16 sztkardamon 3 sztSkórka słodkich pomarańczy 35 gSkórka cytryny 4 gCynamon 10 gZacieranie w 20l wody:55'C 10 min64'C 30 min74'C 20 minWysładzanie:15l wody temp 78'CGotowanie 60'0' Chmiel Tomahawk, granulat 20 g45' Pożywka dla drożdży 2,4 g50' Chmiel East Kent Golding, granulat 15 g50' Śliwki suszone 100 g50' Laski wanilii 2 szt50' Gałka muszkatołowa 6 g50' Goździki 16 szt50' Kardamon 3 szt50' Skórka słodkich pomarańczy 35 g50' Skórka cytryny 4 g55' Cynamon 10 gZadane drożdże Wyeast French Saison Podsumowanie:Wyszło 20 litrów 19,5 BLG . WARKA #44 MILD (23.4.2015)Skład:Słód pale ale 2,3 kgSłód żytni 0,4 kgSłód Carafa Special I 0,25 kgSłód Caramunich II 0,25 kgSłód Carahell 0,15 kgSłód pszeniczny ciemny 0,15 kgChmiel Fuggle, granulat 15 gChmiel Green Bullet, granulat 15 gZacieranie w 12l wody:62'C 35 min72'C 30 minWysładzanie:18 l wody temp 78'CGotowanie 60'0' Chmiel Fuggle, granulat 7 g0' Chmiel Green Bullet, granulat 7 g45' Pożywka dla drożdży 2,4 g50' Chmiel Fuggle, granulat 8 g50' Chmiel Green Bullet, granulat 8 gZadane drożdże Wyeast London AlePodsumowanie:Wyszło 21,2 litrów 9 BLG . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zywiec79 Opublikowano 18 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2015 WARKA #45 COFFEE STOUT (5.05.2015)Skład:Słód pilzneński 4 kgSłód monachijski I 0,8 kgSłód pszeniczny 0,5 kgSłód karmelowy jasny 0,4 kgSłód chocolate ( Crisp ) 0,4 kgJęczmień palony 0,2 kgChmiel Tomahawk, granulat 20 g Chmiel Fuggle, granulat 20 gKawa mielona 100 g + 75 g w ziarnach na cichąZacieranie w 21l wody:62'C 42 min72'C 30 minWysładzanie:14l wody temp 78'CGotowanie 60'0' Chmiel Tomahawk, granulat 20 g45' Pożywka dla drożdży 2,4 g50' Chmiel Fuggle, granulat 20 g59' Kawa mielona 100 gZadane drożdże Wyeast London AlePodsumowanie:Wyszło 21 litrów 16 BLG . WARKA #46 RAUCHWEIZEN (7.05.2015)Skład:Słód wędzony 2 kgSłód pszeniczny 1,8 kgSłód pszeniczny ciemny 0,8 kgSłód pilzneński 0,4 kgChmiel Lubelski, granulat 25 gZacieranie w 17,5l wody:45'C 20 min55'C 10 min62'C 40 min72'C 30 minWysładzanie:14l wody temp 78'CGotowanie 60'0 Chmiel Lubelski, granulat 25 g45' Pożywka dla drożdży 2,4 gZadane drożdże Wyeast WeihenstephanPodsumowanie:Wyszło 22 litry 13 BLG .Ponadto:Warka nr.39 zdobyła II miejsce w kategorii Brown Porter na Warszawskim Konkursie Piw Domowych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się