seler Opublikowano 8 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2014 Mam całkiem przyzwoity gar z nierdzewki ok 35L. Operuję na zwykłej kuchence ceramicznej (nie indukcja) ze wspomaganiem grzałą. Zastanawiałem się nad uproszczeniem procesu poprzez dorobienie kranika w garze i dołożenie fałszywego dna jako sito. I mam parę pytań: 1. Czy da się zrobić taki kranik jak w fermentatorze tzn odchylany w bok żeby gar mógł stać na płaskim? 2. jak się sprawuje takie fałszywe dno w filtracji w porównaniu do oplotu (który notabene coraz gorzej mi filtruje) 3. czy takie fałszywe dno zatrzyma również osad gorący tzn czy będę mógł zlewać w ten sam sposób bo ostudzeniu? 4. jaka technologia montażu takiego kranu, skręcanie czy raczej wspawanie? Wydaje mi się że taki kranik usprawniłby mi robotę o ca pół godziny ale nie chcę zepsuć dobregi (i drogiego) gara bez powodu. z góry dzięki za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xenocyd Opublikowano 8 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2014 (edytowane) Raczej nie kranik tylko zawór kulowy i to rozwiązuje problem ze staniem na płaskim - zawór ma wyjście proste a nie pod kątem jak kranik, więc nie przeszkadza. Możesz kupić sobie zawór z nierdzewki znaleźć w okolicy kogoś, kto Ci go wspawa, lub kupić w Chinach skręcany zestaw z zaworem - nie trzeba nic spawać, wystarczy wywiercić otwór i skręcić całość. Dosyć popularne rozwiązanie za wielką wodą, sam sobie właśnie taki kupiłem i w weekend będę dziurawił gar. Skręcany moim zdaniem ma tą przewagę, że montaż można ogarnąć samemu - spawarki raczej większość ludzi w domu nie ma, a usługodawcom czasami nie chce się zajmować takimi pierdołami Edytowane 8 Września 2014 przez Xenocyd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seler Opublikowano 8 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Września 2014 A gdzie w chinach taki zestawik? Poratujesz linkiem? A jak z tymi denkami-sitami? Gdzie kupować, jak się sprawdza i czy da radę na zimno też? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xenocyd Opublikowano 8 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2014 A gdzie w chinach taki zestawik? A coś z tego http://www.aliexpress.com/wholesale?SearchText=Stainless+Steel+Kettle+Valve+Kit&catId=&initiative_id=SB_20140908020005 Fałszywego dna nie używałem, więc musiałby się wypowiedzieć ktoś kto ma jakieś doświadczenia a nie jedynie teorię Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moon Opublikowano 8 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2014 (edytowane) Pamiętaj że z gwint NPT nie będzie Ci pasować do europejskiego... Edytowane 8 Września 2014 przez Michal_W Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
05paw Opublikowano 8 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2014 Fałszywe dno to bardzo fajna sprawa, nie sądzę żeby ci przyspieszyło to cały proces ale moim zdaniem spisuje się o wiele lepiej niż oplot. Jeszcze nie miałem problemu żeby filtracja utknęła a słody zmielone na niemalże mąkę. Gorących osadów tym jednak nie zatrzymasz, polecam whirpool. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seler Opublikowano 8 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Września 2014 Przyspieszyć powinno o przelewanych z gara do fermentacja celem filtracji, ale z drugiej strony teraz brzeczke przednia juz mogę grzać gdy bawię się w wygładzanie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
05paw Opublikowano 8 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2014 Raczej i tak będziesz musial przelewać, jakoś nie widzę zacierania z FD w garze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moon Opublikowano 8 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2014 Ale ustalmy jeszcze jedną rzecz... Chcesz w tym garze zacierać czy gotować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eslord Opublikowano 9 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2014 (edytowane) Raczej i tak będziesz musial przelewać, jakoś nie widzę zacierania z FD w garze. A to czemu nie mozna zacierac w garze z fd ? Jesli bedzie zacieral infuzyjnie nie ma zadnego problemu. Grzeje wode wsypuje slod, odbiera brzeczke do fermentora, czysci gar, wlewa brzeczke i chmieli. Jesli bedzie chcial chmielic z falszywym dnem to po schlodzeniu brzeczki chlodnica robi wir i wieksza czesc osadow zostaje na FD o ile bedzie to sito szczeliniwe. Edytowane 9 Września 2014 przez eslord Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seler Opublikowano 9 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Września 2014 @eslord właśnie taki był plan, gdyż nominalnie zabieram w grze. Chmiele zwykle szyszki wiec większość osadu zostałaby. Pytanie jak to w praktyce... Zastanawiam się czy zamiast fałszywego dna zrobić coś ala kosz jak w brew meisterze, po wysladzaniu do góry, obcieknie i do śmieci, nie trzeba by czyścić gara. Tylko gdzie takie coś znaleźć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seler Opublikowano 9 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Września 2014 @eslord właśnie taki był plan, gdyż nominalnie zacieram w garze. Chmiele zwykle szyszki wiec większość osadu zostałaby. Pytanie jak to w praktyce... Zastanawiam się czy zamiast fałszywego dna zrobić coś ala kosz jak w brew meisterze, po wysladzaniu do góry, obcieknie i do śmieci, nie trzeba by czyścić gara. Tylko gdzie takie coś znaleźć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eslord Opublikowano 9 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2014 (edytowane) Chcialbys zacierac w koszu ? Czy chmielic w koszu ? Jesli chmielic to sobie odpusc bo nie ma to sensu, na upartego mozesz kupic sobie sito do chmielenia z siatki 300 mikronow,ale moim zdaniem gra nie warta swieczki bo osady i tak beda,a chmieliny nie robia na tyle duzych problemow Jesli chmielisz szyszka to jeszcze lepiej bo szyszki zrobia warstwe filtracyjana na FD dla osadow. Ale moim zdaniem najlepszym wyjsciem byloby po umyciu gara po zacieraniu wyjac FD zamontowac oplot tak by byl ulozony wzdloz zewnetrznej scianki garnka i gotujesz potem chlodzenie wir i sciagasz czysta brzeczke. A zeby sie dodatkowo nie pie****°C zacierasz w torbie popularny BIAB wtedy nie potrzebujesz FD oplot wystarczy. Oszczednosc czasu energi i pieniedzy. Ja mam BIAB tylko nieco przekombinowany, ale dziala i na nic tego nie zamienie. Edytowane 9 Września 2014 przez eslord Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
05paw Opublikowano 9 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2014 O zacieraniu infuzyjnym nie pomyślałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moon Opublikowano 9 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2014 To może Cię zainteresować: http://www.piwo.org/topic/14593-gielda-sprzedam-hop-spider/ Co do zacierania to temperaturowe z FB i palnikiem odpada bo nie rozprowadzisz temperatury (chyba że zrobisz obieg z pompą). Ja mam filtrator rurkowy do zacierania i myślę o hop stopperze w filtracji chmielin. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się