calebns Opublikowano 18 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2014 #1 Testowe Sweet Pale Ale A więc (miejmy nadzieję) po wypaleniu infekcji wodorotlenkiem i wyrzuceniu starych fermentorów, czas zacząć na nowo. Na sam początek poszło porównanie dwóch słodów ze Strzegomia. Warka #1 została uwarzona z partii co do której miałem duże wątpliwości. Zanim zacznę operować z pełnymi objętościami sprzętu, chcę się upewnić czy brak piany i kwaskowaty posmak faktycznie był spowodowany infekcjami czy może kiepskiej jakości słodem. Data warzenia: 03.09.2014 Objętość docelowa: 5L Gęstość 12Blg Goryczka: 42 IBU Zasyp: Pilzneński Strzegom - 1.25kg Zacieranie: 69°C - 60 minut Gotowanie: 60 min - 7.5g Marynka 5 min - 7.5g Perle Fermentacja: Otrzymano 4.5L @ 12Blg Zadano połową saszetki US-05 Fermentowanie w temperaturze 21°C Nie oczekuję super jakości piwa, stąd brak przelewania na cichą. Podsumowanie: Słód okazał się kiepski. 4.5L typowej brzeczki 12Blg pochłonęło aż 1.25kg. Daje to 5.5kg słodu na 20L... szajs. Niemniej, jeśli pozostałe parametry smakowe okażą się akceptowalne, to słód posłuży do piw świątecznych i do testów nowych kadzi. Po piwie nie spodziewam się cudów. Miałem duży problem z utrzymaniem temperatury 67°C - jednak 5L zacier reaguje dużo szybciej na ogrzewanie, kwestia wprawy. ------------------------------------------------- 04.09.2014 Start fermentacji ------------------------------------------------- 11.09.2014 Pomiar bezpośredni, 2.5°Blg ------------------------------------------------- 13.09.2014 Zabutelkowane z 5.8g/L cukru #2 Testowy Pils Druga warka porównawcza powstała z najświeższych zapasów ze słodowni Strzegom. Miałem resztki S-23 więc zdecydowałem się na Pilsa. Data warzenia: 03.09.2014 Objętość docelowa: 5L Gęstość 12Blg Goryczka: 23 IBU Zasyp: Pilzneński Strzegom - 1.00 kg Carapils - 0.08 kg Zacieranie: 67°C - 60 minut Gotowanie: 60 min - 3.75g Marynka 5 min - 5g Perle Fermentacja: Otrzymano 4.5L @ 13Blg Zadano połową saszetki S-23 Fermentowane w temperaturze 10°C Nie oczekuję super jakości piwa, stąd brak przelewania na cichą. Podsumowanie: Słód zdecydowanie lepszy, wydajność wzrosła w porównaniu z #1. Już podczas przelewania i początku fermentacji pojawiła się trwała, drobnopęcherzykowa piana. ------------------------------------------------- 04.09.2014 Start fermentacji ------------------------------------------------- 18.09.2014 Fermentacja wciąż trwa, w weekend planuję pomiar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
calebns Opublikowano 3 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Października 2014 Piwo z #1 jest gotowe do degustacji. Zgodnie z oczekiwaniami, uwydatnia się aromat chmielowy i wyraźna goryczka, choć bez jej nadmiaru. Da się jednak wyczuć nieciekawy posmak, choć tu bardziej podejrzewałbym zbyt duże natlenienie podczas rozlewu, lub chmiel. Za to nie mam powodu do narzekania na pianę, nie doszukałem się również żadnych oznak infekcji - czyli NaOH wreszcie pomogło. Na zdjęciu piana po minucie, więc odrobinę już opadła. Warka #2 jeszcze fermentuje. Nigdy wcześniej nie zdarzyło mi się tak oporne piwo. Możliwe, że drożdżom nie spodobała się temperatura 10-11°C i zrobiły się leniwe. 29.09.2014 fermentor przeniosłem do cieplejszego pomieszczenia (19°C) by przyspieszyć odrobinę i pozbyć się DMS, który wyraźnie dało się wyczuć z rurki. Jeszcze młode piwo nie ma złych posmaków, co sugeruje, że wady #1 pochodzą raczej z natlenienia podczas rozlewu. Na dzień dzisiejszy zeszło do 4.5 Brix a przez ostatni tydzień spadło o 1 Brix. Wiem, że było zacierane na słodko, ale jednak spodziewałem się lepszego odfermentowania. Choć jeszcze ostatnie z piw nie jest gotowe, to mogę wysnuć pierwsze wnioski. Strzegomski słód z poprzedniej partii jest kiepski. Oferuje niższą wydajność i nie nadaje się do jasnych piw, stąd planuję go użyć do zimowej serii stoutów. Brak piany w poprzednich warkach spowodowany był przez infekcję, a nawet gorsza partia Strzegomia wciąż oferuje wystarczającą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
calebns Opublikowano 3 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Października 2014 #3 Northern English Brown Ale Data warzenia: 28.09.2014 Objętość planowana: 20L Gęstość 12Blg Goryczka: 25 IBU Barwa: 27 EBC Zasyp: Pale Ale Strzegom - 3.5 kg Monachijski Strzegom - 1 kg Carared - 0.4 kg Caraaroma - 0.2 kg Zacieranie: 67°C - 60 minut Gotowanie: 60 min - 20g Magnum (szyszka, z własnej 'plantacji') 30 min - 15g Perle 10 min - 15g Perle Fermentacja: Otrzymano 23L @ 12.6 Brix Zadano S-04 Fermentacja w temperaturze 19-20°C ------------------------------------------------- 28.09.2014 Start fermentacji ------------------------------------------------- 03.10.2014 Pomiar bezpośredni, 4.5 Brix Korzystając z okazji skosztowałem kilu kropel. Mimo tego, że piwo jeszcze jest świeże, ma tendencję do stania się ciekawym napitkiem. Pierwsze dają się wyczuć wyraźnie zaakcentowane nuty karmelowe, chlebowe oraz delikatny aromat chmielu. Chwile później przychodzi goryczkowa kontra z Magnum. Fermentacja przebiega juz bardzo powoli, więc za kilka dni przelewam na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się