dMYGOo Opublikowano 28 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2014 Cześć, chciałbym zwrócić się o pomoc w ocenie receptury do bardziej doświadczonych kolegów. W zamyśle ma być to piwo dość słodowe w smaku, z umiarkowana goryczka i głównie słodowym - ciasteczkowym aromatem. Zasyp na ok. 20 l wody - 4 kg słodu pilzneńskiego - 500 g belgijskiego karmelowego Cara Crystal - 500 g belgijskiego palonego Biscuit - 200 g pszenicznego czekoladowego - 30 g chmielu Pilgrim (UK) To tego drożdże Safale S-04 W załączniku dodaje raport z BeerSmitha. Wszelkie sugestie i podpowiedzi mile widziane Brown ale.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 28 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2014 Biscuit palony? Wydaje mi sie ze jednak nie jest on palony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 28 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2014 Opiekany (toasted). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czlowiekczesiek Opublikowano 28 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2014 Cześć, mam pytanie praktycznie identyczne do tego, które zadał założyciel tematu. (nie chciałem zakładać nowego i syfić forum) Pytanie dotyczy mojej receptury na piwko i brzmi ono tak: Czy poniższa receptura będzie Brown Ale'em, India Brown Ale'em, czy wyszedł z tego już bardziej IPA czy coś w tym stylu. Zasyp 20 L: słod pale ale 3kg słod pilzneński 1kg słód carared 0,5kg słód caraaroma 0,2 kg chmiel na goryczkę 30g simcoe na ostatnie 10 minut gotowania 20 g cascade i 50 g amarillo na zimno drożdże safale s-04 Z moich wyliczeń około 60-70 IBU wyjdzie, czyli dość mocno goryczkowe. Wracając do pytania, jak określić to piwo? Jaki to w zasadzie styl? Z tego co wiem, do Brown Ale nadał by się jeszcze słód ciasteczkowy i czekoladowy (jak kolega wyżej ma w recepturze). Do tego chmiele których mam zamiar użyc to same amerykańce, które kojarzę z AIPAmi i IPAmi. Proszę o werdykt i osąd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 28 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2014 A to musi być koniecznie jakiś styl? Nie może być bezstylowe? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czlowiekczesiek Opublikowano 28 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2014 Chciałbym to jakoś określić i po prostu wiedzieć z czym mniej więcej mógłbym to utożsamiać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dMYGOo Opublikowano 28 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Września 2014 Biscuit palony? Wydaje mi sie ze jednak nie jest on palony. http://www.browamator.pl/szczegoly.php?grupa_p=6&przedm=11372254 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dMYGOo Opublikowano 28 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Września 2014 (edytowane) Cześć, mam pytanie praktycznie identyczne do tego, które zadał założyciel tematu. (nie chciałem zakładać nowego i syfić forum) Pytanie dotyczy mojej receptury na piwko i brzmi ono tak: Czy poniższa receptura będzie Brown Ale'em, India Brown Ale'em, czy wyszedł z tego już bardziej IPA czy coś w tym stylu. Zasyp 20 L: słod pale ale 3kg słod pilzneński 1kg słód carared 0,5kg słód caraaroma 0,2 kg chmiel na goryczkę 30g simcoe na ostatnie 10 minut gotowania 20 g cascade i 50 g amarillo na zimno drożdże safale s-04 Z moich wyliczeń około 60-70 IBU wyjdzie, czyli dość mocno goryczkowe. Wracając do pytania, jak określić to piwo? Jaki to w zasadzie styl? Z tego co wiem, do Brown Ale nadał by się jeszcze słód ciasteczkowy i czekoladowy (jak kolega wyżej ma w recepturze). Do tego chmiele których mam zamiar użyc to same amerykańce, które kojarzę z AIPAmi i IPAmi. Proszę o werdykt i osąd Po wrzuceniu do Beer Smitha piwo przedstawia się następująco: 12,5 stopni Plato 60 IBU 21,6 EBC 5,2% ABV Czyli kolor będzie za jasny nawet na bursztynowego ale'a, goryczka spora, wiec wyjdzie coś pomiędzy AIPA a A.Amber Ale, brąz z tego nie wyjdzie Polecam sie pobawić w BrewTarget, program wzorowany na BeerSmithie tylko darmowy. Edytowane 28 Września 2014 przez dMYGOo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 29 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2014 (edytowane) Cześć, chciałbym zwrócić się o pomoc w ocenie receptury do bardziej doświadczonych kolegów. W zamyśle ma być to piwo dość słodowe w smaku, z umiarkowana goryczka i głównie słodowym - ciasteczkowym aromatem. Zasyp na ok. 20 l wody - 4 kg słodu pilzneńskiego - 500 g belgijskiego karmelowego Cara Crystal - 500 g belgijskiego palonego Biscuit - 200 g pszenicznego czekoladowego - 30 g chmielu Pilgrim (UK) To tego drożdże Safale S-04 W załączniku dodaje raport z BeerSmitha. Wszelkie sugestie i podpowiedzi mile widziane Z tego wyjdzie ci piwo w stylu Nut Brown Ale. Piwo jest treściwe, słodowe, z wyraźną czekoladą i ciasteczkami. Warze to co najmniej raz na rok jesienią.Na początek może spróbuj 250g czekoladowego, 250g karmelowego, 250g biscuit albo Victory, (+ słód podstawowy), to jest dobry początek, potem możesz to zmienić za drugim razem. IBU ~25, daj też jakichś chmieli pod koniec gotowania, chmielu w stylu angielskim, może EKG albo Willamette,ok 20g. BTW, słód biscuit nie ma smaków palonych, bardziej ciasteczka, herbatniki. Cześć, mam pytanie praktycznie identyczne do tego, które zadał założyciel tematu. (nie chciałem zakładać nowego i syfić forum) Pytanie dotyczy mojej receptury na piwko i brzmi ono tak: Czy poniższa receptura będzie Brown Ale'em, India Brown Ale'em, czy wyszedł z tego już bardziej IPA czy coś w tym stylu. Zasyp 20 L: słod pale ale 3kg słod pilzneński 1kg słód carared 0,5kg słód caraaroma 0,2 kg chmiel na goryczkę 30g simcoe na ostatnie 10 minut gotowania 20 g cascade i 50 g amarillo na zimno drożdże safale s-04 Z moich wyliczeń około 60-70 IBU wyjdzie, czyli dość mocno goryczkowe. Wracając do pytania, jak określić to piwo? Jaki to w zasadzie styl? Z tego co wiem, do Brown Ale nadał by się jeszcze słód ciasteczkowy i czekoladowy (jak kolega wyżej ma w recepturze). Do tego chmiele których mam zamiar użyc to same amerykańce, które kojarzę z AIPAmi i IPAmi. Proszę o werdykt i osąd Jak chcesz uwarzyć brown ale, to musisz użyć kombinacji słodów karmelowego + czekoladowgo. To co ty masz to nie jest to, to jest przechmielone red ale. Zacznij może od 250g karmelowego, 250g czekoladowego + słód podstawowy. IBU ~20-30. Daj też małą ilość, ok 20g, chmieli na koniec gotowania, coś w stylu angiedlskim, może EKG albo Willamette. Tego stylu nie chmieli się na zimno. Edytowane 29 Września 2014 przez scooby_brew dMYGOo 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motoswinia Opublikowano 29 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2014 Też mam zamiar uwarzyć Brown Ale i mam pytanie co do czekoladowego. Sypać razem z resztą słodów od początku , czy w późniejszym etapie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 29 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2014 Sypać razem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się