Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Przedwczoraj minął rok od dnia, w którym otrzymałem zestaw startowy do warzenia piwa :). Przyszedł więc czas, by podsumować ten rok i rozpocząć prowadzenie bardziej regularnych zapisków!

 

Warki z puchy:

Warka #1: Cooper's Irish Stout 12Blg, 20l

Warka #2: Cooper's Real Ale 13Blg, 21l

Warka #3: Mistr Sladek Śląskie Ciemne 11Blg, 19l

 

Warki zacierane:

Warka #4: Paulus (Weizen) 13Blg, 10l

Warka #5: hopAroma (AIPA) 15Blg, 17l

Warka #6: Lucy - nazwa na cześć urodzenia mojej córeczki Łucji :) (FAH) 12Blg, 24l

Warka #7: Patryk (Dry Stout) 12Blg, 42l - 7 miejsce w I MKPD w Chorzowie w kategorii Dry Stout

Warka #8: Czorny Paulus (Dunkelweizen) 11,5Blg, 26l

Warka #9: Biterek (Extra Special/Strong Bitter) 13Blg, 39l - 1 miejsce w I MKPD w Chorzowie w kategorii Strong Bitter

Warka #10: SingleHop Amarillo Imperial American Stout 17,5Blg, 41l

Warka #11: Lucy v2.0 (FAH) 11,5Blg, 51l

Warka #12a: Oatmeal RIS 21Blg, 19l

Warka #12b: Patryk Owsiany (Oatmeal Stout) 12Blg, 26l - piwo z wysłodzin po RISie

Warka #13: Carbon (American Stout) 14Blg, 39l

Warka #14a: HopAromaTiny 12,7Blg, 40l

Warka #14b: HopSybillaTiny 13,6Blg, 9l

Warka #15: hopAcitra (AIPA) 14Blg, 16l

Warka #16: Bohema 12 (Pils) 12Blg, 12l

Warka #17: Brit's Bitter Breath (Extra Special/Strong Bitter) 12,2Blg, 50l

Warka #18a: Black Hole (Dry Stout) 12,7Blg, 21l

Warka #18b: Black Milky Way (Milk Stout) 14,6Blg, 20l

Edytowane przez Fryta
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

20.09.2014 warka #13 Carbon (American Stout)

Zasyp:

Słód pale ale 7kg

Słód pszeniczny 1kg

Jęczmień prażony 0,5kg

Płatki owsiane 0,5kg

Słód Carafa II S 0,2kg

Słód pszeniczny czekoladowy 0,2kg

 

Zacieranie:

54°C - 10min

64°C - 60min

75°C - 10min

 

Chmielenie:

'60 - Citra 25g

'60 - Simcoe 25g

'5 - Amarillo 50g

'5 - Citra 25g

'5 - Simcoe 25g

 

Wyszło razem 39l 14 Blg. BS podał IBU 62, wydajność 82%.

 

Brzeczka rozlana do dwóch fermentorów, po 19,5l, zadane uwodnionymi US-05 - 3 paczki na 2 fermentory bez startera.

W weekend mam zamiar przelać na cichą dodając 50g Citry i 50g Amarillo do poszczególnych fermentorów - po 7 dniach rozlew.

 

Warto też wspomnieć, że od zakończenia poprzedniego sezonu stałem się posiadaczem kolejnego fermentora, refraktometru i drewnianej łychy piwowarskiej :).

Edytowane przez Fryta
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj chciałem przelewać na cichą, a tu w jednym fermentorze fruwa muszka owocówka :-(, muszę zmienić sposób zabezpieczania przed nimi. Do tej pory stosowałem zwykły wacik, który kładłem na otwór w deklu fermentora - podobne rozwiązanie jak niedomknięty fermentor. Najlepiej będzie to po prostu czymś dociążyć - muszka mogła wlecieć podczas jakiegoś podmuchu, przeciągu...

Niestety stwierdziłem infekcję tlenowcami, na powierzchni małe białe bańki, US-05 przeniosły się na dno. Przewertowałem tematy dotyczące infekcji i postanowiłem że jeśli w smaku będzie ok to mimo to rozlewam. Zebrałem piankę utworzoną przez tlenowca i pobrałem próbkę. W smaku jest bardzo dobre, jest lekka kwasowość ale raczej stoutowa. Porównując smak piwa z drugiego fermentora (przy dorzucaniu citry na cichą pobrałem sporą próbkę pipetą do refraktometru i skosztowałem) są praktycznie takie same w smaku, Blg w obu 4. Do fermentora z infekcją nie dodałem amarillo na cichą, szkoda chmielu. Rozleję to chyba już dzisiaj, chcę jak najszybciej odciąć dostęp tlenu bakteriom. Drugi fermentor poczeka do soboty.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W sobotę zabutelkowałem do końca Carbon (American Stout), wyszło łącznie 35l. Spróbowałem przy okazji małej butelki zabutelkowanej we wtorek (gdzie stwierdziłem infekcję) - niczego niepokojącego nie zauważyłem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

19.10.2014 warka #14 hopAromyTiny (American Pale Ale)

Zasyp:

Słód pale ale Strzegom 10kg

Słód karmelowy 50 Strzegom 0,5kg

Słód karmelowy 150 Strzegom 0,5kg

 

Zacieranie:

64°C - 60min

75°C - 10min

 

Od razu wiedziałem, że do fermentora będę dolewał wodę, więc to przykład HGB, wziąłem to pod uwagę podczas chmielenia. Tym razem pod koniec wysładzania zabrakło mi już miejsca w kotle warzelnym 45l, więc resztkę filtratu o Blg >7 przelałem do drugiego garnka i postanowiłem uwarzyć miniwarkę. Po kilkukrotnym przelaniu zawartości z jednego garnka do drugiego, wyrównałem Blg, ustaliło się na poziomie 15Brix. Łącznie było 47,5l - 39l do dużego garnka, 8,5l do małego.

 

hopAromaTiny APA 40l, 12,7Blg - warka właściwa

Chmielenie:

'60 - Simcoe 25g

whirpool - Amarillo 25g

whirpool - Mosaic 25g

whirpool - Simcoe 25g

 

Po zakończeniu gotowania wyszło 30l o Blg 16,3, schłodziłem chłodnicą zanurzeniową w czasie ok. 18 minut po czym rozlałem do dwóch fermentorów po 15 litrów i dodałem po 5l wody. Blg wyszło 12,7. Fermentory zadane kolejno uwodnionymi Gozdawa Pale Ale Yeast (PAY7) oraz eksperymentalnie Old German Altbier (OGA9).

 

hopSybillaTiny PPA 9l, 13,6Blg - miniwarka

'60 - Sybilla 15g

podczas chłodzenia w brodziku przy temp. 85-95C - Sybilla 25g

 

Po zakończeniu gotowania wyszło 7l o Blg 16,8, schłodziłem gar w brodziku, przelałem do fermentora z Castoramy i dolałem 2l wody. Wyszło 9l, Blg 13,6. Zadane gęstwą z poprzedniego piwa Carbon. Z racji tego, że gęstwę zbierałem po chmieleniu na zimno to nie byłem w stanie określić, czy jest ok - tak dawało cytrusami od Citry... Może będzie OK :).

post-7559-0-45165500-1413836618_thumb.jpg

post-7559-0-29315600-1413836649_thumb.jpg

Edytowane przez Fryta
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

#Warka 14 American Pale Ale

2 listopada zrobiłem pomiar refraktometrem oraz dorzuciłem chmiele na zimno do dwóch fermentorów:

na OGA9 - 6,4 Brix (2,4Blg po korekcie), wrzuciłem 25g Mosaic

na PAY7 - 7,6 Brix (4,2Blg po korekcie), wrzuciłem 25g Amarillo

 

7 listopada (w zasadzie w nocy z piątku na sobotę, bo skończyłem o 3 w nocy :/) zabutelkowałem warkę 14:

#14_M - wersja na OGA9 chmielone Mosaic - z 12,7Blg zeszło do 6,2 Brix (2,0Blg po korekcie), ballingometr wskazał tak samo 2,0Blg, ABV 5,7%, do refermentacji dodałem 125g glukozy (do 2,2 Vol) rozpuszczonej w 1,3l wody, rozlałem do:

40x0,5l

1x0,5l PET

3,x0,33l

Łącznie 21,5l - kapsle białe

 

#14_A - wersja na PAY7 chmielone Amarillo - z 12,7Blg zeszło do 6,8 Brix (3,0Blg po korekcie), ballingometr wskazał 4,0Blg (uśredniłem do 3,5Blg), ABV 5,0%, do refermentacji dodałem 135g glukozy (do 2,4 Vol) rozpuszczonej w 1,3l wody, rozlałem do:

39x0,5l

1x0,5l PET

1x1,0l

2,x0,33l

Łącznie 21,33l - kapsle niebieskie metalic.

 

#14_S - miniwarka PPA na Sybilli:

2 listopada refraktometr wskazał 6,8Brix (2,4Blg po korekcie). Również 7 listopada rozlew:

z 13,6Blg zeszło bardzo głęboko do 6,3Brix (1,6Blg), ballingometr wskazał 1,5Blg, ABV 6,5%, do refermentacji dodałem 65g glukozy (do 2,5Vol) rozpuszczonej w 0,6l wody, rozlałem do:

15x0,5l

1x0,5l PET

Łącznie 8,0l - kapsle złote

 

Łącznie w warce 14 wyszło 50,83l

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Miałem małą przerwę w warzeniu z powodów rodzinnych pod koniec roku, akle nadszedł czas na aktualizację moich zapisków :).

 

21.11.2014 #Warka 15 American India Pale Ale 16l - miniwarka zacierana w innym miejscu na małym garnku - tylko aby odnotować

 

19.12.2014 #Warka 16 Bohema 12 (Bohemian Pils) 16l - również miniwarka w innym miejscu, ale że to pierwszy dolniak, to trochę opiszę:

Zasyp:

Słód pilzneński Strzegom 3kg

Słód Carahell 0,5kg

 

Zacieranie dekokcyjne:

50°C - 35min

68°C - 45min - odebrano i doprowadzono do wrzenia 5,3l zacieru

75°C - 10min - odebrano i doprowadzono do wrzenia 3,6l zacieru

 

Po filtracji wyszło 15l o Blg 12,9

 

Gotowanie 75 minut

Chmielenie:

'75 - Saaz 35g

'15 - Saaz 35g

'5 - Saaz 30g

 

Po przelaniu do fermentora wyszło 12,5 litra / 12 Blg. Wydajność względna wg BS 58%, bezwzględna 45%.

Niska wydajność spowodowana bardzo dużą ilością chmielin, ponad 3 litry objętości poszło w kanał - nie chciało mi się tego odcedzać :(.

 

Drożdże W-34/70 uwodnione bez startera zadane w temperaturze ok. 25 stopni, fermentor pozostawiony na noc w pokoju, rano zdrowa czapa drożdżowa, wtedy fermentor wstawiony do lodówki 7 stopni. Jestem ciekaw, czy wysoka temeratura na początku fermentacji wywaołała jakieś estrowy klimaty. To sprawdzę po rozlewie, bo piwo wciąż ferementuje.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

27.12.2014 #Warka 17 Brit's Bitter Breath (Extra/Strong Bitter) 51l

Zasyp:

Słód pale ale Strzegom 10kg

Słód karmelowy 150 0,5kg

Słód karmelowy 300 0,5kg

 

Zacieranie infuzyjne:

65°C - 60min

76°C - 10min - w tym czasie zacząłem transportować zacier do kadzi filtracyjnej

 

Po filtracji wyszło 44l o Blg 15,5

 

Gotowanie 60 minut

Chmielenie:

'60 - Challenger 60g

'30 - EKG 50g

'15 - Challenger 40g

'15 - mech irlandzki 20g

'5 - Fuggles 50g

'5 - EKG 50g

 

Gotowanie przy 48 litrach w głównej kadzi i 4 litrach w mniejszej, chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 22 stopni w 45 minut.

 

Wydajność bezwzględna: 63,3%, względna wg BS 78,5%

 

Do fermentorów:

1 biały - 26 litrów, 13,2Blg, drożdże Gozdawa PAY7

2 przezroczysty - 23 litry, 11,5Blg, drożdże S-04

 

15.01.2015:

Dodano chmiel na zimno:

1 (PAY7) - 50g EKG

2 (S-04) - 50g Fuggles

 

17.01.2015 rozlew:

1 (PAY7) - z 13,2Blg do 4,7Blg (8,0Brix) - 4,5%ABV - 65% odfermentowania

Razem 25,16l

 

2 (S-04) - z 11,5Blg do 3,1Blg (6,6Brix) - 4,8%ABV - 73% odfermentowania

Razem 22,46l

 

Łącznie do butelek 47,62l

Edytowane przez Fryta
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

17.01.2015 #Warka 18 Black Hole / Black Milky Way (Dry Stout / Milk Stout) 42l

 

Zasyp:

Słód pale ale Strzegom 7kg

Płatki jęczmienne 0,8kg

Słód czekoladowy ciemny 1200 0,5kg

Jęczmień prażony 1000 0,25kg

Laktoza 500g do jednego z fermentorów

 

Zacieranie temperaturowe:

63°C - 60min

76°C - 10min - w tym czasie zacząłem transportować zacier do kadzi filtracyjnej

 

Po filtracji wyszło 44l o Blg 12,2

 

Gotowanie 60 minut

Chmielenie:

'60 - Challenger 50g

'10 - EKG 50g

 

Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 27 stopni w 20 minut.

 

Wydajność bezwzględna: 65,6%, względna wg BS 80,5%

 

Do fermentorów:

1 - przezroczysty dry stout 20,5l - 13,2 Brix (12,7Blg)

2 - biały milk stout 19,5l - 14,6 Brix (12,7Blg+laktoza 500g)

Oba fermentory zadane gęstwą S-04 po #17

Edytowane przez Fryta
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 7 miesięcy temu...

19.10.2014 warka #14 hopAromyTiny (American Pale Ale)

 

Fermentory zadane kolejno uwodnionymi Gozdawa Pale Ale Yeast (PAY7) oraz eksperymentalnie Old German Altbier (OGA9).

Jakieś szersze wnioski z porównania posiadasz? :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jakiś czas temu zaprzestałem rozwijać ten wątek, a tu nagle pytanie :).

Drożdże OGA9 na pewno dały czystszy profil po fermentacji w tych samych warunkach, a piwo było chyba trochę bardziej klarowne. Z wyników pomiarów wyszło też, że głębiej odfermentowało. Generalnie bardziej mi smakowało to na OGA9, ale może to przez chmielenie na zimno Mosaic'em.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.