tibek Opublikowano 1 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2014 Czy macie jakieś doświadczenia z klarowaniem soku? Mam problem z tegorocznym cydrem z antonówki - coś się klarować nie chce, a jak dodałem żelatyny do jednego fermentora to tylko mocniej zmętniało. Załączam zdjęcia soku z 3 odmian poddane temu samemu procesowi technologicznemu: 1) Tłoczenie 2) Siarkowanie 3) Klarowanie pektoenzymem 4) Fermentacja Zdjęcia robione przed dodaniem drożdży, Antonówka jest mętna, tak powinno być? Zeszłoroczne: Ligol i Szara Reneta Tegoroczna Antonówka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kilis Opublikowano 2 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2014 Zrób próbę i zmieszaj szklankę tego soku z taninami np. z herbaty. Jeśli są to białka to się zdenaturują. Z tłoczonymi sokami za każdym razem po fermentacji było mętne. Po roku kryształ, ale nic nie robiłem. Nawet poktoenzymów nie dawałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się