KuKuS Opublikowano 4 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2014 Witam, zabieram się za pierwszą warkę i nie rozumiem co ma na myśli autor przepisu pisząc czas gotowania 70 min po zacieraniu? Czyli po wysładzaniu jak będę mieć brzeczkę mam ją gotować 70 min i zacząć chmielić? Czy po wysładzaniu od razu zacząć się za chmielenie? Zacieranie 68°C 60 min 76°C 10 min wysładzanie wodą ok. 78°C Czas gotowania 70 min Chmielenie 35g Amarillo - 60min 30g Amarillo - 30min 30g Amarillo - 15min 10g Amarillo - 1min 20g Cascade - 1min 50g Cascade (szyszka) - tydzień chmielenia na zimno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klisz Opublikowano 4 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2014 Dokładnie tak jak piszesz. Gotowanie 70 minut. Potem schemat chmielenia. Czyli po 10 minutach wrzucasz pierwszą porcję 35g Amarillo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KuKuS Opublikowano 4 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Października 2014 Jak po 10 min ? jeszcze pytanie co do chmielenia na zimno, chmiel 50g cascade dodaję podczas fermentacji cichej tak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 4 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2014 Po 10 minutach od zagotowania( od rozpoczęcia wrzenia ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klisz Opublikowano 4 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2014 Wstawiasz gar na palnik. Kiedy zacznie się gotować czekasz 10 minut i wrzucasz pierwszą porcję aby gotowała się 60 minut. Potem kolejną aby gotowała się 30 minut czyli 40 minut od rozpoczęcia wrzenia. 50g gram na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alechanted Opublikowano 4 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2014 Jak po 10 min ? jeszcze pytanie co do chmielenia na zimno, chmiel 50g cascade dodaję podczas fermentacji cichej tak? Zaczyna się (naprawdę) gotować, czekasz 10 minut, wrzucasz pierwszą porcję chmielu na goryczkę(60 minut do końca warzenia). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KuKuS Opublikowano 4 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Października 2014 ok dzięki wszystkim już wszystko jasne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 4 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2014 Dokładnie tak jak piszesz. Gotowanie 70 minut. Potem schemat chmielenia z tego to wynika jak miał zacząć chmielić dopiero po 70 min gotowania jak ktoś nie wie o co chodzi bo robi pierwszy raz to trzeba jasno pisać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się