Skocz do zawartości

Czas gotowania


KuKuS

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, zabieram się za pierwszą warkę i nie rozumiem co ma na myśli autor przepisu pisząc czas gotowania 70 min po zacieraniu? Czyli po wysładzaniu jak będę mieć brzeczkę mam ją gotować 70 min i zacząć chmielić? Czy po wysładzaniu od razu zacząć się za chmielenie?

Zacieranie

 

68°C 60 min

76°C 10 min

wysładzanie wodą ok. 78°C

Czas gotowania

 

70 min

Chmielenie

 

35g Amarillo - 60min

30g Amarillo - 30min

30g Amarillo - 15min

10g Amarillo - 1min

20g Cascade - 1min

50g Cascade (szyszka) - tydzień chmielenia na zimno

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wstawiasz gar na palnik. Kiedy zacznie się gotować czekasz 10 minut i wrzucasz pierwszą porcję aby gotowała się 60 minut. Potem kolejną aby gotowała się 30 minut czyli 40 minut od rozpoczęcia wrzenia. 50g gram na cichą.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak po 10 min :)? jeszcze pytanie co do chmielenia na zimno, chmiel 50g cascade dodaję podczas fermentacji cichej tak?

 

Zaczyna się (naprawdę) gotować, czekasz 10 minut, wrzucasz pierwszą porcję chmielu na goryczkę(60 minut do końca warzenia).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.