Jonas Opublikowano 4 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2014 Cześć Browar ze śródziemia wreszcie wystartował. W piwnicy bulkają już 2 piwa. Elrond - American Wheat i Khamul - Dry Stout. Mam jednak pare pytań odnośnie problemów na które napotkałem. Obydwie warki wyszły mi mniejsze niż planowałem. Celowałem w 20 litrów, wyszło mi 16 i 14. Nie wiem gdzie popełniłem błąd. Do zacierania wlałem 3,5L wody na kg zasypu, wysładzałem aż do momentu kiedy to co odbierałem miało 2 BLG. Gotowane było przez 60 minut. Niestety przy DS, którego warzyłem jako pierwszego, nie zmierzyłem BLG przed zadaniem drożdży, ale w AW wyszło mi ok 20 (celowałem w 12). Nie wiem co teraz. Czy po prostu zostawić to jak jest i bedą z tego imperiale? Czy może istnieje możliwość rozcieńczenia brzeczki? Co robić żeby na przyszłosc tego uniknąć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 4 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2014 Zbierz dokładniejsze dane. Przede wszystkim jaka jest objętość i jakie blg przed gotowaniem i potem po gotowaniu. Być może gotujesz zbyt intensywnie i odparowanie masz znacznie powyżej zalecanych 10%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 5 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2014 Daj sobie pomóc i opisz (im dokładniej tym lepiej) co krok po kroku zrobiłeś. Z opisem "zrobiłem wszystko dobrze, wyszło źle" nawet szklana kula sobie nie poradzi. Sprawdź też, czy ballingometr masz poprawnie wyskalowany - dokonaj odczytu na czystej wodzie w temperaturze w jakiej jest wyskalowany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jonas Opublikowano 5 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2014 (edytowane) W DS-ie wrzuciłem cały zasyp z zestawu startowego (3kg pilznenskiego, 1kg monachijskiego, 0,2 barwiącego i 0,3 palonego) do ok 13-14 l wody o temperaturze 70 C. Po wrzuceniu, delikatnie rozmieszałem, rozbijając grudki, i w temperaturze ok 67 C owinąłem garnek kocem i zostawiłem na godzinę. PO godzinie, podniosłem temperaturę do 78 C co jakiś czas delikatnie mieszając, żeby nic ni przywarło i się nie przypaliło. Przełożyłem cały zacier do fermentora z zamontowanym filtratorem z oplotu i kranikiem. Odczekałem 15 minut i zacząłem zlewać brzeczkę, zawracając pierwsze 3-4 L. Następnie, kiedy złoże zaczęło być już widoczne, zacząłem wysładzać wodą o temperaturze 70 C, do momentu, kiedy brzeczka odebrana z wysładzania nie miała 2 BLG. W sumie wlałem ok 10L. Całość brzeczki zebranej w ten sposób zacząłem gotować na 2 palnikach przez 60 minut od momentu zagotowania. W pierwszej minucie dodałem 40 g Marynki. Następnie, schłodziłem w wannie do temperatury 24 C, poprzelewałem energicznie z garnka do wiadra parę razy. Za pierwszym przelaniem, nie wlałem wszystkiego, do kanału poszło ok 0,5 L brzeczki zmieszanej z wygotowanym chmielem. Zadałem zrehydratyzowane drożdże i odstawiłem d fermentacji w miejsce o raczej stałej temperaturze 19 C AW zrobiłem praktycznie tak samo, różnica była tylko w chmieleniu i zasypie. I tak jak pisałem, w DSie zapomniałem zmierzyć BLG brzeczki przedniej i tylnej. W AW po wychłodzeniu wyszło mi 20 BLG Dodam jeszcze że obydwa piwa ruszyły i wesoło pobulkują w piwnicy Ballingometr sprawdzałem, jest poprawny. Edytowane 5 Października 2014 przez Jonas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deathhammer Opublikowano 5 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2014 W takich przypadkach rozcieńczam piwo zwykłą wodą niegazowaną z butelek PET podczas chłodzenia. Podczas chmielenia grzej na dwóch palnikach aż do uzyskania temperatury wrzenia, potem wyłącz jeden. Drugi powinien sobie poradzić z utrzymaniem tej temperatury. Mniej wody Ci odparuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jonas Opublikowano 5 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2014 Dzięki za odpowiedzi Będę wiedział co zrobić na następny raz A czy mogę coś zrobić z tymi warkami? Dolać wody teraz? przy zlewaniu na cichą? Czy jak będe robił syrop do refermentacji to po prostu dodać dużo wody? Czy w ogóle zostawić, bo piwo wyjdzie wodnise? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deathhammer Opublikowano 5 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2014 Poczytaj sobie ten temat, będzie pomocny. http://www.piwo.org/topic/14431-rozcienczanie-brzeczki-w-trakcie-fermentacji/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jonas Opublikowano 5 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2014 Dzięki za podrzucenie tematu. Jako że jestem w takiej sytuacji, że popełniłem ten błąd dwukrotnie, mogę spróbować wyjść z tej sytuacji na 2 sposoby - Dry Stouta zostawię w spokoju - niech przeleży 3 tygodnie na burzliwej i zabutelkuje go jako Foregin Extra Stout. -American Wheat miał być piwem lekkim i pijalnym i chyba nie a czegoś takiego jak Imperial American Wheat. Wobec tego rozcieńczę go. Przeczekam tą burzliwą fermentacje i przy zlewaniu go na cichą,razem z chmielem, dodam odpowiednią ilość wody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voitas Opublikowano 7 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2014 ja bym po burzliwej już wody nie dodawał. zostaw, poprawisz się następnym razem. zobaczysz przynajmniej co z tego wyjdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się