Skocz do zawartości

White IPA - Rye IPA


Rafał Pałka

Rekomendowane odpowiedzi

Pewnie wielu z nas planuje zmierzyć się z tymi stylami przy okazji Birofilii. Zastanawiam się czym je chmielić. Wydaje mi się, że White powinno przejawiać zdecydowanie cytrusowy charakter natomiast Rye potrzebuje aromatów żywicznych. Które chmiele wg was sprawdzą się tu najlepiej? Z mojego bardzo skromnego doświadczenia wynika, że w White powinien znaleźć się Cascade i może Citra, Chinook. Żywice kojarzę jedynie z Simcoe.

Edytowane przez Rafał Pałka
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja swoje pierwsze i póki co jedyne White IPA, bądź jak kto woli Witbier IPA, chmieliłem Amarillo w liściach. Drożdże Breferm Blanche. W tym stylu wg. mnie kluczem do sukcesu mogą okazać się drożdże, a nie chmiele jakich użyjesz.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.