Rafał Pałka Opublikowano 8 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2014 (edytowane) Pewnie wielu z nas planuje zmierzyć się z tymi stylami przy okazji Birofilii. Zastanawiam się czym je chmielić. Wydaje mi się, że White powinno przejawiać zdecydowanie cytrusowy charakter natomiast Rye potrzebuje aromatów żywicznych. Które chmiele wg was sprawdzą się tu najlepiej? Z mojego bardzo skromnego doświadczenia wynika, że w White powinien znaleźć się Cascade i może Citra, Chinook. Żywice kojarzę jedynie z Simcoe. Edytowane 8 Października 2014 przez Rafał Pałka zepu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 8 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2014 Jest sporo tematów, artykułów czy też materiałów, które mówią jakie aromaty z jakich chmieli można uzyskać, poszukaj. Czemu Rye IPA potrzebuje aromatów zywicznych, a innych już nie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 8 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2014 Ja swoje pierwsze i póki co jedyne White IPA, bądź jak kto woli Witbier IPA, chmieliłem Amarillo w liściach. Drożdże Breferm Blanche. W tym stylu wg. mnie kluczem do sukcesu mogą okazać się drożdże, a nie chmiele jakich użyjesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 8 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2014 Mi do rye ipa pasują aromaty bardziej tropikalne (citra, galaxy), do white ipa bardziej cytrusowo - rześko. Żywice bardziej mi podchodzą pod imperial red ale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafał Pałka Opublikowano 8 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 2014 Żywica w Rye IPA jakoś mi pasuje, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 8 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2014 Mnie w ogóle nie pasuje żyto do IPA, z tą jego lepkością i ciężkością. No ale co kto lubi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się