Spartan Opublikowano 8 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2014 Myślę nad tym by z kega 50l zrobić kadź i zastanawiam się czy mógłbym grzać na kuchence gazowej czy muszę kupować taboret? Wymiary mniej więcej są takie że na duży i średni palnik chyba się zmieści, próbował ktoś? Proszę o opinie i rady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lgorek Opublikowano 8 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2014 Kup taboret dużo większy ogień palnika oraz jeden kurek do kontroli mocy płomienia. Dodatkowo nie będziesz musiał mieszać z taboretu tylko postawisz taboret na ziemi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spartan Opublikowano 8 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 2014 Wydaje mi się, że z wysokością nie będzie problemu bo patrząc na garnki np 100l, które mają około pół metra a na kuchence też są wygodne bo sprawdzałem to wydaje mi się, że po przycięciu przy uchwytach kega ścianek będę miał jeszcze -10cm a keg ma około 60cm więc wychodzi na to samo.Zostaje kwestia czy palniki dadzą rade ale jeżeli przy garnku dają rade to chyba przy kegu też.? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Citizen Kane Opublikowano 8 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2014 Trochę jest kiepsko, bo dno kega jest wyżej niż dno garnka. Grzać daje radę, ale palnik musi chodzić na maxa. Cholernie nagrzewa się przez to otoczenie kuchenki. Mówię tu o warzeniu, bo z zacieraniem nie ma w zasadzie problemu. Aby zredukować grzanie palnikiem, od jakiegoś czasu wspomagam się grzałką elektryczną puszczoną przez regulator i jest ok. Jeśli jednak masz możliwość, to taboret jest lepszym rozwiązaniem do kega. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spartan Opublikowano 8 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 2014 "Dno kega jest wyżej niż dno garnka" chodzi o te "nóżki" na dole? Bo mi się wydaje, że to można wyciąć i będzie leżał płasko jak garnek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Citizen Kane Opublikowano 8 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2014 (edytowane) Nie będzie, bo dno kega nie jest przecież płaskie. Przerabiałem zbliżanie kega do płomienia, przez rezygnację ze stalowej kratki i były problemy z pracą palnika. Zapewne przez ograniczony kegiem dostęp tlenu. Edytowane 8 Października 2014 przez Citizen Kane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 9 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2014 Ja sobie nie wyobrażam gotowania w kegu 50 na kuchence. Keg jest dość wąski to po pierwsze. Po drugie dno jest wypukłe więc kołnierza nie obetniesz. Poza tym zagotowanie w kegu trwa dłużej o wiele niż w garnku na taborecie o tej samej mocy. Ma sporą bezwładność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 9 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2014 (edytowane) Inna sprawa to ciężar - jak ja stawiam gar 45L na kuchence i mam w nim 33L przed gotowaniem to już nieco obawiam się o płytę gazową (nie wiem jak jest z wolnostojącą kuchenką). Płyta na rogach widocznie się podnosi czyli środek jest mocno obciążony. Płytę mam 5 palnikową z 5kW palnikiem WOK'owym. Daje radę, ale stres zawsze jest. W instrukcji bodajże czytałem, że maksymalne obciążenie to 25kg, ale jak widać wytrzymuje około 40 kg (garnek to trochę ponad 6kg). Jakbym miał na swojej postawić kega, który swoje waży oraz dowalić do tego tak ze 45L to nie wiem czy bym był taki optymistycznie nastawiony do warzenia Edytowane 9 Października 2014 przez lukaszr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spartan Opublikowano 9 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2014 To sądzę, że lepiej chyba dołożę trochę złotych i kupie garnek, w zasadzie nie mam za dużo miejsca by jeszcze kłaść na ziemi taboret z kegiem bo robię w dość małym pomieszczeniu przeznaczonym do warzenia i lepiej jak położę na piec garnek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 9 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2014 Próbowałem kiedyś chmielić w kegu 30l na kuchence gazowej- porażka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Singer Opublikowano 24 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2014 ja mam kega zrobionego z dwóch kegów... Z jednego kega obciąłem "górę" w 1/5-tej wysokości a drugiego obciąłem trochę powyżej połowy co po połączeniu zwiększyła mi się pojemność o 15 literków w efekcie czego uzyskałem kadź o pojemności roboczej 65 l. Wystarczy... Po wysładzaniu mieści się 65 l czystej, odfiltrowanej brzeczki. Dolną część ( obręcz) obciąłem prawie w połowie. Po postawieniu kega na równym dno znajduje się 0,5 cm wyżej. Teraz jestem na etapie właśnie organizowania się w kwestii mieszadła. Jednak mam spory problem z taboretem gazowym (7 kW) ponoć... Nie jest on w stanie doprowadzić zawartości do wrzenia. Z całą pewnością temperatura nie podnosi się w tempie 1°C / min. Trochę mnie to martwi choć już kilka warek zrobiłem z powodzeniem. Próbowałem regulować płomieniem ale bez rezultatu. W moim mniemaniu proporcja gazu do powietrza powinna być taka żeby nie było koloru pomarańczowego... czyż nie ? Podpowiedzcie coś... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 24 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2014 Ludziska grzeja gary 100l na tych palikach, ja mam 50l i nie ma problemu z gotowaniem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pitupitu Opublikowano 24 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2014 Ociepliłeś tego kega? Bez tego lipa... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się