Fangir Opublikowano 12 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2014 (edytowane) Witam, Przedstawię tu swoje produkcje 1. IPA 2. Dry Stout 3. Mild Miodowy 4. IPA 5. Ruby IPA 6. American Pale Ale 7. American Pale Ale 8. Black IPA 9. Miodowe Jubileuszowe 10. Pszeniczne Starterowe 11. Weizenbock 12. Stout 13. Stout Palony (na dzień Ojca ) 14. Dunkelweizen 15. American IPA 16. Brown Porter 17. American IPA 18. American Pale Ale 19. American Amber ALe 20. Coffee Stout Oak Aged 21. Dry Stout 22. Dry Stout (poprawiona wersja nr. 21) 23. Witbier Edytowane 9 Stycznia 2015 przez Fangir Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fangir Opublikowano 12 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Października 2014 (edytowane) IPA Moje pierwsze piwo, uwarzone na początku 2014 roku. Cała technologia produkcji wg. rodzinnej tradycji Zacierane i gotowane w zwykłym emaliowym garze. Wysładzane przez kadź z sitem. Fermentowane w kadzi i balonie. Refermentowane w butli. Słody: - Pilzneński - 4,5 kg - Melanoidynowy - 0,25 kg - Karmelowy Ciemny Strzegom - 0,25 kg Chmiel: - Marynka - 40g - Lubelski - 80g Drożdże: - Danstar Notthingam Woda: - Zacieranie - 15 litr - Podbicie - 4 litry - Wysładzanie - 10 litrów Zacieranie: - 65 stopni - 90 minut - Mashout - 10 minut Gotowanie: - Marynka - 40g - 1,5h - Lubelski - 50g - 15 minut - Lubelski - 30g - 5 minut Fermentacja: - Burzliwa - 1 tydzień - Cicha - 3 tygodnie - Butelka - 1 miesiąc Edytowane 12 Października 2014 przez Fangir Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fangir Opublikowano 12 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Października 2014 (edytowane) Dry Stout Słody: - Pilzneński - 4 kg - Melanoidynowy - 0,25 kg - Strzegom Ciemny - 0,2 kg - Czekoladowy ciemny - 0,2 kg - Jęczmień palony - 0,2 kg Chmiel: - Marynka - 25 g Drożdże: - Danstar Notthingam pozyskane z Warki nr 1. Woda: - Zacieranie - 15 litr - Podbicie - 4 litry - Wysładzanie - 10 litrów Zacieranie: - 68 stopni prze 1,5 h Gotowanie: - Marynka - 25 g - 1,5 h Fermentacja: - Burzliwa - 1 tydzień - Cicha - 1 tydzień - Butelka - minimum 2 miesiące Podsumowanie: - BLG 1 - 15,5 - BLG 2 - 5 - Zawartość alkoholu - 5,4% - Wydajność - ? - IBU - ? Edytowane 12 Października 2014 przez Fangir Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fangir Opublikowano 12 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Października 2014 (edytowane) Miodowy Mild Pierwsza przymiarka do miodowego piwa - w połowie udana ;p Słody: -Pilzneński - 3kg -Strzegom karmelowy - 0,25 kg Chmiel i inne: -Marynka - 20 g -Miód Gryczany - 0,6 kg Drożdże: -Danstar Notthingam Woda: -Zacieranie - 15 litr -Podbicie - 4 litry -Wysładzanie - 10 litrów Zacieranie: -68 stopni prze 1,5 godziny Gotowanie: -Marynka - 20 g przez 1,5 godziny -Miód Gryczany - 0,6 kg przez 1,5 godziny Fermentacja: -Burzliwa - 1 tydzień -Cicha - 3 tygodnie -Butelka - minimum miesiąc Podsumowanie: -BLG 1 - 14 -BLG 2 - 3,5 -Zawartość alkoholu - 5,4% -Wydajność - ? -IBU - ? Uwagi - Smak miodowy ledwo wyczuwalny (ale piwo i tak było bardzo dobre - Następnym razem - miód dać po wyłączeniu gazu. Edytowane 12 Października 2014 przez Fangir Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fangir Opublikowano 12 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Października 2014 IPA Słody: -Pilzneński - 4 kg -Płatki owsiane - 100g Chmiel: -Marynka - 50g (8,5 alfa) -Lubelski - 30g (3,5 alfa) Drożdże: -Safale US-05 Woda: -Zacieranie - 15 litr -Podbicie - 4 litry -Wysładzanie - 10 litrów Zacieranie: -62 stopnie - 10 minut -72 stopnie - 90 minut Gotowanie: -Marynka - 50g - 1,5 godziny -Lubelski - 15g - 15 minut -Lubelski - 15g - 5 minut Fermentacja: -Burzliwa - 2 tygodnie -Cicha - 2 tygodnie -Butelka - już ponad 6 miesięcy - czekam aż chmiel zejdzie - nie leży mi smak tych chmieli do końca Podsumowanie: -BLG1 - 14,5 -BLG2 - 3,5 -Zawartość alkoholu - 5,6% -Wydajność - -IBU - Uwagi: - Pierwsza testowa butelka po kilku tygodniach - smak i aromat chmielu mi nie leży - została 1 krata - może będzie lepiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się