lgorek Opublikowano 13 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2014 dodam że ja sprawdziłem fermentory z browamatora i ich skala zaniża o 1 litr. Czyli jak mamy 20litrów to tak naprawdę jest 21 litrów. Nie wiem czy błąd przy kalibracji druku ale ja mam taką serie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d_j Opublikowano 15 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Października 2014 Jest rozwiązanie ! Miałem chwilę, żeby pomierzyć z tym cukrem i sprawa była oczywiście prozaiczna - prosta... Tak jak wszyscy mówili ballingometr - tandeta z biowinu - był walnięty. Zawyżał o ok dwa stopnie na każdym etapie pomiarów z cukrem... Co ciekawe sprawdziłem jeszcze raz w zwykłej wodzie w 20 C i wskazywał 0. Wniosek jest chyba taki, że w fabryce biowinu naklejają papierek w pozycji 0 a dalej to już jak im się chyba wydrukowało (papierek w ballingometrze się nie rusza) Wniosek: 1. musze skorygować wszystkie warki o -2 stopnie i chyba kupić coś lepszego 2. nigdy już nie kupować nic z biowinu, straszna tandeta...fermentatory, które posiadam z biowinu również są nieszczelne i nigdy nie zaobserwowałem "bulkania", dopiero jak kupiłem kolejny z innej firmy piwko pracuje aż miło ! dzieki wszystkim za pomoc i pozdrawiam ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 15 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2014 a co tam,sam siebie za cytuję ja mam dwa z biowinu i między jednym,a drugim jest 1blg różnicy po wyżej 10,ale na wodzie obydwa pokazują 0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się