krzysiek9999 Opublikowano 13 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2014 Jak uzyskać czystą karmelową słodycz w piwie? Niby odpowiedź prosta - od tego są słody karmelowe... Ale jakie użyć i w jakich ilościach? Chciałbym dostać taki czysty smak karmelu - nie toffi, nie biszkopty, nie skórka chleba, po prostu skarmelizowany cukier. Coś takiego jak "Żniwa chmielarzy" z browaru Reden. Wiem, że muszę sam poeksperymentować, ale może jakieś podpowiedzi na początek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 13 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2014 ja kiedyś nawaliłem słodów karmelowych chyba 1,5kg ,robiłem na dolniakach i jakoś daleko było piwu do tego co chciałem uzyskać myślę że nie taka prosta sprawa to będzie ,z tymi słodami "karmelowymi" to bardziej o kolor chodzi niż o smak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 13 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2014 (edytowane) Poza dużą ilością jasnych karmelowych słodów spróbuj zastosować underpitching. Uzyskałem całkiem niezłe efekty w brown ale'u dając zaniżoną ilość drożdży. Drożdże US-05, w temp. 16 st. Edytowane 13 Października 2014 przez karczmarz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 13 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2014 ale podaj szczep może,bo myślę że inny może dać zupełnie inny efekt i w ilu stopniach stało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 13 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2014 Poza dużą ilością jasnych karmelowych słodów spróbuj zastosować underpitching. Uzyskałem całkiem niezłe efekty w brown ale'u dając zaniżoną ilość drożdży. Drożdże US-05, w temp. 16 st. A co to znaczy "duża ilość" ? 10-15-20-30%? I o ile zaniżyłeś ilość drożdży? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się