Mełg Opublikowano 16 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2014 Witam wszystkich Jestem nowy na forum i nowy jeśli chodzi o domowe warzenie piwa. Zainspirował mnie do tego mój znajomy, z którym miałem okazję uwarzyć wcześniej jedno piwo, a dzisiaj stało się i sam zacząłem warzyć Warka #1 Coffee Milk Stout (wg własnego przepisu) Słody: 2 kg Pale Ale 2 kg Pilzneński 0,5 kg Pszeniczny 0,5 kg Monachijski Typ II 0,2 kg Jęczmień Palony 0,25 kg Czekoladowy Pszeniczny Chmielenie: 65' 20 g Iunga na goryczkę (dany w 10') 10 g Iunga + 30 g Sybilla na aromat (dane 10' minut przed końcem) Dodatki: 0,5 kg laktozy (15' przed końcem gotowania) 100 g kawy (ostatnie 2' gotowania) Piwo już w fermentorze, aktualnie jestem zadowolony. Następne w kolejności prawdopodobnie Black IPA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mełg Opublikowano 8 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2014 (edytowane) Warka #1 dzisiaj zabutelkowana. Trochę opóźniony post odnośnie warki #2 Warka #2 Data: 1.11.2014 Styl: Black IPA/Cascadian Dark Ale Gęstość: 16 Blg Słody: 5kg Pilzneński 0,5 kg Czekoladowy ciemny 0,2 kg Karmelowy 150 0,2 kg Special W Gotowanie 60' 0' 30g Iunga 15' 30g Cascade 50' 30g Amarillo + 10g Citra 55' 250g Cukru Brązowego 60' 25g Cascade Edytowane 23 Grudnia 2014 przez Mełg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mełg Opublikowano 23 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2014 (edytowane) Warka #2 zabutelkowana 5 grudnia, wyszło 19l w butelkach. Warka #3 Data: 21.12.2014 Styl: Single Hop IPA - Rakau Gęstość: 15 Blg Słody: 5 kg Pale Ale 0,5 kg Pszeniczny 0,5 kg Monachisjki Typ II 0,4 kg Karmelowy 30 Zacieranie na lenia w 66 stopniach przez godzinę, potem wygrzew do 76. Gotowanie 60' 0' 40g Rakau 40' 20g Rakau 60' 40g Rakau Edytowane 23 Grudnia 2014 przez Mełg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się