Marosław Opublikowano 21 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2014 Dobry wieczór wszystkim. Zdecydowałem się dołączyć swoje zapiski. Warka 19 Wariacja na temat Full Aroma Hops Zasyp: słód pilzneński 2 kg, słód wiedeński 2 kg Chmiele: Lubelski, Sybilla, Styrian Goldings, Strisselspalter Drożdże: Y514 Zacieranie: zgodnie z przepisem Chmielenie: FWH 10 g Lubelski, 10 g Styrian Goldings, 10 g Strisselspalter 90' 20 g Sybilla 45' 30 g Lublin 5' 10 g Lubelski, 10 g Styrian Goldings, 10 g Strisselspalter Wyszło 22 l 10.5 Blg Staram się trzymać temperaturę fermentacji 14-17 C, przenosząc pomiędzy wanną a balkonem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marosław Opublikowano 26 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Października 2014 Piwo przelane na cichą. Odfermentowało do 3.5. Na zimno dodane 10 g Lubelski, 10 g Styrian Goldings, 10 g Strisselspalter. Zabieram się za warzenie grodziskiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marosław Opublikowano 26 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Października 2014 (edytowane) Warka 20 Grodziskie Zasyp: Weyermann Grodziski 2 kg, Weyermann wędzony 0.5 kg, Carapils 0.25 kg Zacieranie: słody wsypane do wody (ok. 15l) o temp. 40 C powolne ogrzewanie do 67 C (ok.20 min) 67 C 120 min dolane 3 l wrzatku 75 C 10 min Wysładzanie 2 X 5l Chmielenie: FWH Lubelski 20 g 90' Lubelski 35 g 20' Lubelski 20 g 5' Lubelski 20 g Wyszło 21 l ok. 8 Blg Zadane uwodnione drożdże S33 Edytowane 26 Października 2014 przez Marosław Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marosław Opublikowano 4 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2014 Polskie Ale poszło w butelki. Grodziskie zlane na cichą. Warka 21 Wędzony dunkelweizen / weizenbock Zasyp: Monachijski 2 kg; Pszeniczny 2 kg; Wędzony 1 kg; Abbey 0.25 kg; Chateau Ruby 0.25 kg Zacieranie: Słody wsypane do 15l wody 44-45 C 60' 68-69 C 60' 75C 15' Wysładzanie: 3 X 5l Chmielenie: 60' Tettnager 30 g 10' Tettnager 20 g Wyszło 23.5 l 15 Blg Zadane WB-06 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marosław Opublikowano 12 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2014 Do grodziskiego dodałem żelatyny, wystawiłem na balkon na 2 doby. Później dałem w butelki. Warka 21 Świąteczne Ma być mocno słodkie. Zasyp: Pale ale 2 kg, Pilzneński 1 kg, Special B 1 kg, Special W 0.5 kg, Carabelge 0.5 kg, Płatki owsiane 1 kg, Carafa III 0.5 kg, Palony jęczmień 0.5 kg. Zacieranie: 50C, 15' Dodanie łyżeczki brewzyme multi 68C 60' Dosypana Carafa i jęczmień palony 68 C 15' 75 C 15' Wysładzanie 2 X 10 l Chmielenie: 90' Nugget 30 g Wyszło 23 l 15.5 Blg Zadane 2 saszetki T58 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się