Skocz do zawartości

Marosław


Marosław

Rekomendowane odpowiedzi

Dobry wieczór wszystkim.

 

Zdecydowałem się dołączyć swoje zapiski.

 

Warka 19 Wariacja na temat Full Aroma Hops

 

Zasyp: słód pilzneński 2 kg, słód wiedeński 2 kg

 

Chmiele: Lubelski, Sybilla, Styrian Goldings, Strisselspalter

 

Drożdże: Y514

 

Zacieranie: zgodnie z przepisem

 

Chmielenie:

FWH 10 g Lubelski, 10 g Styrian Goldings, 10 g Strisselspalter

90' 20 g Sybilla

45' 30 g Lublin

5' 10 g Lubelski, 10 g Styrian Goldings, 10 g Strisselspalter

 

Wyszło 22 l 10.5 Blg

 

Staram się trzymać temperaturę fermentacji 14-17 C, przenosząc pomiędzy wanną a balkonem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 20

 

Grodziskie

 

Zasyp: Weyermann Grodziski 2 kg, Weyermann wędzony 0.5 kg, Carapils 0.25 kg

 

Zacieranie: słody wsypane do wody (ok. 15l) o temp. 40 C powolne ogrzewanie do 67 C (ok.20 min)

67 C 120 min dolane 3 l wrzatku

75 C 10 min

 

Wysładzanie 2 X 5l

 

Chmielenie: FWH Lubelski 20 g

90' Lubelski 35 g

20' Lubelski 20 g

5' Lubelski 20 g

 

Wyszło 21 l ok. 8 Blg

 

Zadane uwodnione drożdże S33

Edytowane przez Marosław
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Polskie Ale poszło w butelki.

 

Grodziskie zlane na cichą.

 

Warka 21 Wędzony dunkelweizen / weizenbock

 

Zasyp: Monachijski 2 kg; Pszeniczny 2 kg; Wędzony 1 kg; Abbey 0.25 kg; Chateau Ruby 0.25 kg

 

Zacieranie:

Słody wsypane do 15l wody

44-45 C 60'

68-69 C 60'

75C 15'

 

Wysładzanie: 3 X 5l

 

Chmielenie: 60' Tettnager 30 g

10' Tettnager 20 g

 

Wyszło 23.5 l 15 Blg

 

Zadane WB-06

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Do grodziskiego dodałem żelatyny, wystawiłem na balkon na 2 doby. Później dałem w butelki.

 

Warka 21 Świąteczne

Ma być mocno słodkie.

 

Zasyp: Pale ale 2 kg, Pilzneński 1 kg, Special B 1 kg, Special W 0.5 kg, Carabelge 0.5 kg, Płatki owsiane 1 kg, Carafa III 0.5 kg, Palony jęczmień 0.5 kg.

 

Zacieranie: 50C, 15'

Dodanie łyżeczki brewzyme multi 68C 60'

Dosypana Carafa i jęczmień palony 68 C 15'

75 C 15'

Wysładzanie 2 X 10 l

 

Chmielenie: 90' Nugget 30 g

 

Wyszło 23 l 15.5 Blg

 

Zadane 2 saszetki T58

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.