camilos Opublikowano 24 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2014 (edytowane) Po tym jak Brewtarget mi się dwa razy wykopsał, a moje notatki są jakie są, uznałem, że warto mieć jeszcze backup cyfrowy. W zasadzie wcześniejsze warki zapiszę te, które będę chciał poprawić lub powtórzyć.Mój browar skłąda się z:- garnuszka 40l;- lodówka turystyczna ok 24l z kranikiem + dokręcany sraczwężyk (dłuższy i krótszy), w razie dużego zasypu / podwójnej warki mogę wkręcić w ferementor z kranikiem;- skrzynia fermentacyjna ze styropianu;- fermentora z kranikiem;-- fermentor z kranikiem zaizolowany / zacierno=filtracyjny- fermentory "czyste" z pokrywką z rurką (burzliwa);- 3x petainery (cicha) - podziękowania dla Browaru Jedlinka z Jedliny Zdrój- grzałki 2000 W;- chłodnica z karbowanej;- chochla drewniana (nadpalona - uważajcie, gdzie je odkładacie);- refraktometr;- balingometrx2;- różne wężyki;- rożna chemia (piro, oxy, wybielacze, NaOH).Kolejne posty już będą poświęcone konkretnym warkom.Browar dorobił się loga SPIS TREŚCI:# 8 Polskie IPA 1 - Iungowa# 9 AIPA 1# 10 Mocne Ale Świąteczne# 11 Robust Porter z Żytem 24.10.2014# 12 Ale Imbirowe 1 14.11.2014# 13 Jasne Ale Ryzowe 1 21.11.2014# 14 New Zealand Pale Ale 21.12.2014# 15 Coffe Stout (na bazie mojego wcześniejscego FES'a) 29.12.20142015 (w roku 22 warki)# 16 SMaSH Pale Ale Iunga (PIPA) 13.01.2015# 17 FES't Czekoladowe 23.01.2015# 18 Jasne Ale Imbirowe #2 31.01.2015 r.# 19 Pszeniczne #2 27.03.2015 r.# 20 Pszeniczne Leniwe #1 10.04.2015 r.# 21 Belgian Pale Ale #1 24.04.2015 r.Cukier inwertowany# 22 Witbier #1 14.05.2015 r.# 23 Belgian Tripel a w zasadzie Quadrupel #1 22.05.2015 r.# 24 Cienkusz po Belgian Triplu #1 22.05.2015 r.# 25 Witbier #2 30.05.2015 r.# 26 Witbier #3 20.06.2015 r.# 27 Polskie India Pale Ale #3 28.06.2015 r.# 28 Belgian Banana Rye Ale #1 11.07.2015 r.# 29 Tropical Ale #1 31.07.2015 r.# 30 Witbier #4 17,08.2015 r.# 31 Pszeniczne #3 04.09.2015 r.Starter Lacto# 32 Żytni Robust Porter #2 19.09.2015 r.# 34 Pils niemiecki#1 30.10.2015 r.# 35 PAPA - Polsko-Amerykańskie Pale Ale 11.11.2015 r. Citra# 36 Pieprzowy, owsiany, mleczny stout 30.12.2015 r.# 37 PAPA - Polsko-Amerykańskie Pale Ale 30.11.2015 r. Equinox 2016 # 38 Czeski Pils 08.01.2016 # 39 PIPA 05.02.2016 # 40 Czerwony Lager (test słodu Obolon) 05.02.2016 # 41 RIS zestaw z piwodziej.pl 04.03.2016 # 42 Mild - cienkusz po RISie zestaw z piwodziej.pl 04.03.2016 # 43 ESB #1 31.03.2016 # 44 ESB #216.04.2016 # 45 ESB #3 16.04.2016 # 46 ESB #4 18.05.2016 # 47 Pszeniczne #4 22.05.2016 # 48 Roggenbier #1 4-5.06.2016 # 49 Summer Ale Baza, wer. A Cascade, wer. B Amarillo 16-17.06.2016 Edytowane 29 Czerwca 2016 przez camilos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 24 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Października 2014 (edytowane) # 8 Polskie IPA 1 - Iungowa Zasyp: - Pale ale Strzegom 5 kg - płatki pszenne 600 g - Karmelowy 150 Strzegom 150 g Zacieranie: - woda 14 l, 78,5 st. co dało ok 68 st. 90 minut (w lodówca pozakrywanej polarem i kocem) - 5g gipsu piwowarskiego Wysładzanie: - woda 18,5l 82 st. Chmielenie i dodatki: - Iunga 11,5 % - 24,6g - 60 min - Marynka 10 % - 5 g - 60 min - Iunga 10 % - 25g - 15 min - Lubelski 3,8 % - 25 g - 15 min - Sybilla 5,5 % - 25 g - 15 min - Iunga 10 % - 25 g - 5 min - Sybilla 5,5 % - 25 g - 5 min - Iunga 10% - 50 g - na zimno 4 dni - Mech Irlandzki 3g - 10 min Warzenie: 70 minut Drożdże: - gęstwa US-05 Otrzymałem 22l 16 st. Blg zeszło do 5 st. blg, zabutelkowano z 145 g cukru (syrop) co powinno dać nagazowanie 2,5 Uwagi: Można poszarżować w chmieleniu na smak i aromat. Goryczka nie zalega, Do powtórzenia z jeszcze większą ilością Iungi, która naprawdę mi podchodzi. Edytowane 24 Października 2014 przez camilos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 29 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2014 # 9 AIPA 1 Zasyp: - Pale ale Strzegom 4 kg - Pilzneński Strzegom 1kg - płatki pszenne 600 g - Karmelowy 150 Strzegom 300 g Zacieranie: - woda 15 l, 76,5 st. co dało ok 66 st. 90 minut (w lodówca pozakrywanej polarem i kocem) - 5g gipsu piwowarskiego Wysładzanie: - woda 18,5l 83 st. Chmielenie i dodatki: - Bravo 13,7% AK 50g 60min - Cascade 7,2% AK 25g 15 min - Amarillo 8,8% AK 25 g 15 min - mech irlandzki 4,2 g 10 min - Demerara 500g 10 min (blg wypadał sporo niżej zakładany) Warzenie: 70 minut Drożdże: - gęstwa US-05 Otrzymałem 24,5 l 16 st. Blg zeszło do 2,5 st. blg, zabutelkowano z: mini keg 5l - 25 g cukru, 20l buteleki 127 g (syrop). Uwagi: Chmiele robią robotę, proste piwo, bardzo pijalne i szybko znikające. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 29 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2014 # 10 Mocne Ale Świąteczne Na chwilę obecną piwo kiepskie, zobaczymy czy się ułoży, jeśli się polepszy, to pewno zamieszczę recepturę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 29 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2014 (edytowane) # 11 Robust Porter z Żytem 24.10.2014Zasyp:- Pale ale Strzegom 3 kg- płatki żytnie 1 kg- Monachujski II Strzegom 0,5 kg - Czekoladowy 1200 Strzegom 0,3 kg - Karmelowy 300 Strzegom 0,2 kg- Karmelowy 600 Strzegom 0,2 kg- Jęczmień prażony Strzegom 0,1 kgZacieranie:- woda 14 l, 74,5 st. co dało ok 67 st. 90 minut (w lodówca pozakrywanej polarem i kocem)- 5g gipsu piwowarskiego (rozbieżność w zapiskach - chyba jednak nie dodawałem gipsu)Wysładzani- 2l 100 st. "Mash out" - woda 16,5l 82 st.Chmielenie i dodatki:- Magnum 12,5% AK 25g 60min- Perle 5,5% AK 20g 10 min- Perle 5,5% AK 25g 5 min- Perle 5,5% AK 28 g 0 min- Mech irlandzki 3,5 g 10 minWarzenie: 70 minut początkowo 13Brix, 26 l Drożdże:- S-04Otrzymałem 21l 14 st. Blg zeszło do 4 st. blg, zabutelkowano z 102 g cukru (syrop) 13.11.2014 Recenzje z depozytu: http://www.piwo.org/topic/10008-piwny-depozyt-wroclaw/?p=321863 Bigos nastawiony to czas na jakieś piwko Na pierwszy rzut poszedł Robust Porter z Żytem od Camilosa pite dość ciepłe 13C: Barwa: Piękna czarna nie przezroczysta, raczej klarowne. Piana: Świetna, beżowa, drobna gęsta, ładny kożuszek nalał się od początku i taka poduszeczka zostaje do końca Aromat: Delikatny, czuć trochę zboża, delikatna palonka i karmel lekkie estry. Smak : O panie, bardzo fajne zbalansowane piwo! Nic konkretnego się nie przebija, ale jest dobrze ułożone, lekko treściwe, i bardzo pijalne. Wysycenie delikatne co wzmacnia pijalność. Czuć lekką palonkę, następnie dość mocny akcent słodowy - zbożowy, lekko karmelowy. Goryczka bardzo delikatna nie zalega. Piwo świetnie wypełnia usta, lekko zakleja podniebienie, czuć delikatnie rozgrzewający alkohol po chwili to wszystko znika pozostaje delikatny palony smak. Wraz z ogrzaniem wychodzi lekko alkohol ale nie przeszkadza on w odbiorze piwa wręcz zwiększa jego pijalność i podbija aromat. Ogólne wrażenia: Bardzo fajne piwo, takie wyobrażenie miałem o Żytnim Robust Porterze! Nie powiem gdyby takie piwo było dostępne komercyjnie byłaby to jedna z moich ulubionych pozycji. Piwo świetnie zbalansowane opróżniłem szkło bardzo szybko i miałem ochotę na następne. Żyto i lekkie zaklejanie podniebienia nim to strzał w 10!Nie powiem bardzo ale to bardzo mi smakowało! Powinieneś być dumy z takiego piwa http://www.piwo.org/topic/10008-piwny-depozyt-wroclaw/?p=326588 wiem - będzie że leń, ale podpisuję się rencyma y nogyma pod wszystkim co krzysiek napisał. znalazłem w nim wszystko to, czego brakowało mi w moich stoutach - odpowiednią ilość palonki, bez kwasu, git Edytowane 27 Czerwca 2016 przez camilos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 29 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2014 (edytowane) # 12 Ale Imbirowe 1 14.11.2014 Zasyp: - Pilzneński Strzegom 4kg - Miód 1kg (ostatnie 10 minut chmielenia) Zacieranie: - woda 12 l, 73st. co dało ok 67 st. 90 minut (w lodówca pozakrywanej polarem i kocem) Wysładzanie: - woda 18l 79 st. Chmielenie i dodatki: - Iunga 11% AK 15g 60 min - Iunga 11% AK 25g 15 min - Iunga 11% AK 25g 0 min - Starty imbir 100g 10 min - Suszona skórka cytryny 15g 10 min - Suszona skórka pomarańczy 20g 10 min Warzenie: 70 minut Drożdże: - gęstwa S-04 Z 14 Brix zeszło do 6,5 (1,8 po korekcie) Butelkowano 08.12.2014 2x5l mini keg po 20g cukru na kega 25x0,5l + 2x0,33l 70g cukru Uwagi: Dla mnie mało imbirowe, aromaty ze skórki są niemal niewyczuwalne. Klarowane po raz pierwszy żelatyną, przebywało w zbyt wysokiej temp. żelatyna nieopadała, jest luźny osad w butelkach. 12.02.2015 osad opadł, ostrożnie nalewając jest klarowne. Dla mnie za mało imbirowe (poprawione w #18). Smaczne, niewymagające, bardzo pijalne, lekkie piwo (albo źle zmierzyłem ekstrakt początkowy, bo piwo jest lżejsze niż to 14°Blg) Edytowane 12 Lutego 2015 przez camilos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 29 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2014 (edytowane) # 13 Jasne Ale Ryzowe 1 21.11.2014 Zasyp: - Pale ale Strzegom 2kg - Pilzneński Strzegom 1kg - Ryż 1kg (skleikowany w 5l wody, pozostawiony na noc w garnku zaizolowanym kocami) Zacieranie: - woda 10 l, 71st. co dało ok 65 st. 90 minut (w lodówca pozakrywanej polarem i kocem) Wysładzanie: - woda 18l 79 st. Chmielenie i dodatki: - Iunga 11,5% AK 5g 60 min - Iunga 11,5% AK 20g 20min - Iunga 11,5% AK 25g 10 min - Iunga 11,5% AK 25g 0 min - Iunga 11,5% AK 25g na zimno dodano 10.12.2014 Warzenie: 70 minut (poszło 24l 10 brix) Drożdże: - gęstwa S-04 10.12.2014 poszło na cichą+ chmiel zeszło do 1,2 po korekcie Butelkowano 018.12.2014 48x0,5l 103 g cukru (syrop z 0.5l wody) Uwagi: Klarowane żelatyną, przebywało w zbyt wysokiej temp. żelatyna nieopadała, jest luźny osad w butelkach. W zamierzaniach miało być baardzo jasne piwo, lekkie mocno aromatyczne chmielem. 12.02.2015 zdecydowanie do powtórzenia, świetny jasny kolor, smak chmielowy. Edytowane 12 Lutego 2015 przez camilos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 29 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2014 (edytowane) # 14 New Zealand Pale Ale 21.12.2014 Zasyp: - Pale ale Strzegom 4kg - Płatki pszenne 0,6 kg Zacieranie: - woda 11,5 l, 72st. co dało ok 65 st. 90 minut (w lodówca pozakrywanej polarem i kocem) Wysładzanie: - woda 18l 79 st. Chmielenie i dodatki: - Green Bullet 13,5% AK 15g 60 min - Green Bullet 13,5% AK 15g 15 min - Wakatu 7,9% AK 25g 15 min - Wakatu 7,9% AK 20g 0min - Green Bullet 13,5% AK 25g 0 min - mech irlandzki 5g 15 min Warzenie: 70 minut Drożdże: - S-04 21 l 12 Brix 29.12.2014 przelanie na cichą, przeniesienie do piwnicy, ok 15st. 08.01.2015 poszło w mini kega 5l z 20g cukru oraz do 32x0,5l z 60g cukru Uwagi: To pierwsze starcie z chmielani NZ, ciekawy zapach i smak, mam nadzieję, że się ładnie wszystko ułoży. Dwa tygodnie na refermentacje 07.02.2015 - piwo bez szału, ale pijalne, aromat i smak owocowy bez sprecyzowania na jakieś konkretne, na pewno jakieś jasne. Edytowane 12 Lutego 2015 przez camilos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 9 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2015 (edytowane) # 15 Coffe Stout (na bazie mojego wcześniejscego FES'a) 29.12.2014Zasyp:- Pale ale Strzegom 4kg - Karmelowy 600 Strzegom 340g- Czekoladowy 1200 Strzegom 300g- Jęczmień prażony Strzegom 200g- Monachijski II Strzegom 200 g- Płatki jęczmienne prażone dzień wcześniej na patelni 600 g- Płatki pszenne jw. 350gZacieranie:- woda 15 l, 73,5°C co dało ok 66 st. 90 minut (w lodówca pozakrywanej polarem i kocem) + 5g węglany wapniaWysładzanie:- woda 18l 82°C Chmielenie i dodatki:- Iunga 10%AK 20g 60 min- Magnum 12,5%AK 12,5g 60 min- Marynka 10%AK 20g 60 min- świeżo zmielona (drobno) kawa z palarni 100g 5minWarzenie: 70 minut (przed 26l)Drożdże:- gęstwa S-0421 l 16Brix08.01.2014 przelanie na cichą, przeniesienie do piwnicy, ok 15st. (5°Blg, 9,5*Brix przed korektą)Uwagi:08.01.2015 Na etapie przelewania na cichą - nie jestem zadowolony z goryczki, mam nadzieję, że nasycenie ją złagodzi. Zapach pięknie kawowo-czekoladowy20.01.2015 butelkowanie z syropem z 100g cukru -> 42x0,5l07.02.2015 piwo znakomicie się układa, goryczka się wyrównała, jest kontrowana słodyczą. Piekny zapach i smak kawy, bez kwasowości. Jest potencjał. Pojawiają się opinie o smaku zielonej kawy. Edytowane 9 Września 2015 przez camilos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 12 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2015 # 16 SMaSH Pale Ale Iunga (PIPA) 13.01.2015 do uzupełnienia, jeśli uda mi się odtworzyć przepis z Brewtargeta, który odmówił współpracy. Generalnie - 5kg Pale Ale i 250g Iungi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 12 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2015 # 17 FES't Czekoladowe 23.01.2015 do uzupełnienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 12 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2015 (edytowane) # 18 Jasne Ale Imbirowe #2 31.01.2015 r. Zasyp: - Pale ale St. 5kg Zacieranie: - 15l - 72°C ->65°C 90min Wysładzanie: - 22l 80°C Chmielenie: - Iunga 11%AK 30g 60min - Lublin 3,8%AK 25g 20min - Lublin 3,8%AK 25g 0min Dodatki: - Imbir starty (200g) na mandolinie na plasterki, zasypany 200g cukru, trzymany 3-4 dni w słoju w lodówce - 10min - Skórka z 2 cytryn (60g) , razem z imbirem trzymany w słoiku 10 min - imbir starty na drobnej tarce, świeży 50 g - 10min - mech irandzki 5g - 10min 30l 11°Blg Drożdze BrewGo - 02 uwodnione, nowa paczka z końcówki terminu. Rozlane do fermentora 25l i baniak z wody 5l. Fermentacja w skrzyni ok 17°C 15.02.2015 r butelkowane 36x0,5 z 104 g cukru oraz 1x5l z15 g cukru piwo porażka - apteka/trutka do zęba - zabutelkowane ale zobaczymy czy to od chloru (używałem wybielacza) czy zakażenie. Przeszedłem na NaOH Edytowane 16 Lutego 2015 przez camilos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 30 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2015 (edytowane) # 19 Pszeniczne #2 27.03.2015 r.Zasyp:- Pilzneński St. 2,5kg - Pszeniczny St. 2,5kg - Płatki błyskawiczne pszenne 1,2 kgZacieranie: - 15l - 49°C ->45°C 15min 55°C 15min 62°C 40min 72°C 40minWysładzanie:- 30l 80°CChmielenie 70 min:- Perle 5,8%AK 30g 60min- Perle 5,8%AK 10g 20min- perle 5,8%AK 10g 10min Do warzenia poszło 39l, co do ekstraktu mam problem, przed warzeniem mierzyłem refraktometrem, pokazywał nieco ponad 11 Brix, po warzeniu spławik pokazał 11 Blg.Na fermentację poszło 12l + 22l, zadane Gozdawa Fruit Blanche, przy ok 20°C 12l w temp pokojowej, 22l w skrzyni z obniożoną początkowo temp. otoczenia ok 17 (mało wkładów, szybko się temp. powietrza podniosła, 30.03 22.6°C) W wiaderku 12l - zeszło do 2°Blg, w wiadrze 20l do 1°Blg. Zabutelkowano 19l z 130g cukru 20x0,5l + 10l w PETy 12l z 75g cukru 10x0,5l + 5l w PETy Piwo bardzo słabe, brak pszenicznych aromatów, żadnych bananów ani goździków. Edytowane 17 Czerwca 2015 przez camilos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 17 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2015 (edytowane) # 20 Pszeniczne Leniwe #1 10.04.2015 r.Zasyp:- Pilzneński St. 1,6kg - Pszeniczny St. 1,6kg - Płatki błyskawiczne pszenne 0,77 kgZacieranie: - 12l 69°C ->64°C 90 min Wysładzanie:- 16,5l 80°C do gotowania poszło 25l 9,2*BrixChmielenie 70 min:- Perle 5,8%AK 15g 60min- Perle 5,8%AK 10g 20min- perle 5,8%AK 10g 10min Do fermentacji poszło 20l 9°Blg, gęstwa po pszenicy poprzedniej nie wzbudziła mojego zaufania, zadano saszetkędo belgów Gozdawa BFSAY 24.04.2015 r Piwo zeszło do 0°Blg, zabutelkowano z 121g cukru 39x0,5l Edytowane 17 Czerwca 2015 przez camilos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 17 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2015 # 21 Belgian Pale Ale #1 24.04.2015 r.Zasyp:- Pilzneński (St. 900g + Optima 2,4kg) 3,4kg - Monachijski I St. 0,5kg - Wiedeński St. 0,5kg - Pszeniczny karmelowy 150 St. 250g - do warzenia 375g syropu z cukru inwertowanego (z cukru trzcinowego, bardzo ciemny) Zacieranie: - 14,4l 68°C ->63°C Wysładzanie:- 15l 80°C ->25,8l 8°BlgChmielenie 70 min:- Iunga 11%AK 20g 60min- Perle 5,8%AK 15g 10min- Mech irl. 5g 10min - Syrop inert. 375g 10min 8,6°Blg + cukier -> 9,5°Blg Do fermentacji 23l zadane gęstwą Gozdawa BFSAY 10.05.2015r zeszło do 0°Blg, butelkowanie 22l z ok 120g cukru 2x2l PET 30x0,5 3x0,75ll Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 17 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2015 (edytowane) Cukier inwertowany stosowany w w/w piwie: 1kg cukru trzcinowego 10g DAP (fosforan dwuamonowy) 240 ml woda 1 300 ml woda 2 po ok. godzinie 115°C, nie mogłem podnieść wyżej temp. Syrop wyszedł bardzo ciemny i płynny. Edytowane 25 Czerwca 2015 przez camilos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 17 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2015 # 22 Witbier #1 14.05.2015 r.Zasyp:- Pilzneński St. 2,5kg - Płatki pszenne błysk. 1,8kg - Płatki osiane błysk 0,6kg - Pszeniczny St. 0,5kg - Zakwaszający We. 50gZacieranie: - 16l - 54°C ->50°C 15min 64°C 120min 78°C 5minWysładzanie:- 14l 80°CChmielenie 70 min:- Marynka 8,9%AK 30g 60min- Kolendra indyjska utłuczona 7,5g 5min - Curacao 25g 5min - Kolendra indyjska tłuczona 7,5g 0min - Skórka słodkiej pomarańczy, suszona w domu 12g 0min Do ferementacji posżło 22,5l 11°Blg, zadana saszetka GozdawaClassic Belgian Witbier 10g, temp. zadania 18°C 18.05.2015 20°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 17 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2015 (edytowane) # 23 Belgian Tripel a w zasadzie Quadrupel #1 22.05.2015 r.Zasyp:- Pilzneński Optima. 5kg - Pale ale St. 1,6kg - Płatki błyskawiczne pszenne 0,6 kg - Płatki błyskawiczne jęczmienne 0,6 kg - Płatki błyskawiczne żytnie 0,6 kg - Monachijski II St. 0,5kg - Syrop z cukru inwertowanego ok 750g (do warzenia) - Cukier demerara 500g (j.w.) Płatki wrzucone przy 53°C Zacieranie: - 23l + 5g węglanu wapnia 71°C ->64°C (płatki dodane przy 53°C) 90 min Wysładzanie:- 30l (+5ml kwasu mlekowego, woda z ok 7 zeszła do ok 5,5) 80°C po odebraniu ok 26l wstawione warzenie, reszta cienkusza poszła na "radlera"Chmielenie 70 min:- Marynka 8,9%AK 30g 60min- Sybilla 6,5%AK 25g 20min- Sybilla 6,5%AK 25g 0min - Cukier demerara 500g 10min - Syrop z cukru inert. 750g 10min - Mech irl. 5g 10min - Sybilla 6,5%AK 25g 0min przed dodaniem cukrów 16,8°Blg Do fermentacji poszło 22,5l 21,5°Blg, zadana gęstwa WLP500. 23.05. 17°C 24.05. 18°C 25.05. 19°C Nie zapisałem kiedy poszło na cichą, ale poszło za wcześnie. Na cichą dodane: 48 g średnio opiekane płatki dębowe 5 g mocno opiekane płatki dębowe Przed dodaniem płatki namoczone w burbonie parę dni, zagotowane, dodane z płynem. 18.06. 7°C 20.07. 5°C zabutelkowałem 6x0,5l z 3g cukru z myślą o zbliżającym Forum Tradycji oraz Spotkaniem w Rzeczce. # 24 Cienki "radler" po Triplu 22.05.2015 r. ok. 18 l, dodany ksylitol, parę łyżek oraz 3 butelki syropu malinowego z Biedronki. Zadana gęstwa Gozdawa Witbier po #22 Zabutelkowane w PETy. Ostatecznie mało malinowe, kolor bury, ale lekkie i gaszące pragnienie. Edytowane 6 Stycznia 2016 przez camilos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 19 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2015 (edytowane) # 25 Witbier #2 30.05.2015 r.Zasyp:- Pilzneński St. 2,5kg - Płatki pszenne błysk. 1,8kg - Płatki osiane błysk 0,6kg - Pszeniczny St. 0,5kg - Zakwaszający We. 100g (100 lub 50, troche się zamotałem w notatkach)Zacieranie: - 17l + 5g węglany wapnia 54°C ->50°C 15min 64°C 120min 78°C 5minWysładzanie:- 14l 80°C + 5ml kwasu mlekowego do warzenia poszło ok 26lChmielenie 70 min:- Marynka 8,9%AK 20g 60min- Kolendra indyjska utłuczona 10g 10 min - Skórka słodkiej pomarańczy, tarta z 6 pomarańcz 10 min Do fermentacji ok 22l 11Blg Zadana gętwa WLP500 18.06.2015 zeszło do 0°Blg 19.06.2015 butelkowanie z 120g cukru. 43 x 0,5l Uwagi - Piwo bardzo kwaśne ale w dziwnie przyjemny sposób (do wypicia), początkowo sądziłem, że to od słodu zakwaszającego, ale raczej infekcja. Edytowane 21 Lipca 2015 przez camilos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 21 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2015 (edytowane) # 26 Witbier #3 20.06.2015 r. Zasyp: - Pilzneński Optima 2,5kg - Pszenica 2,5kg (pierwsze śrutowanie na śrutowniku Biowin) Kleikowanie pszenicy: 9l + 6g węglanu wapnia 60°C ->64°C 30min (z dodatkiem 0,5kg słodu) Zacieranie: - (9l) + 6l 64°C 90 min Wysładzanie: - 15l 80°C + 5ml kwasu mlekowego ok. godziny, 26l 11,8*Brix do warzenia poszło ok 26l Chmielenie 70 min: - Trawa cytrynowa 1 szt. 70min - Marynka 8,9%AK 13g 60min - Tradition ??AK 15g 60min - Kolendra utłuczona 15g 10 min - Skórka słodkiej pomarańczy (14szt), tarta 264g 10 min - Trawa cytrynowa 35g (2szt) 10min 23l, 11°Blg, gęstwa WLP500 zadana w ok 21-22°C 07.07. butelkowane 22l z 135g cukru, zeszło do 0°Blg 44x0,5l piwo zajęło 5 miejsce (na 27) w II Klodzkim Konkursie Piw Domowych. To był mój pierwszy konkurs. Edytowane 19 Sierpnia 2015 przez camilos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 21 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2015 (edytowane) # 27 Polskie India Pale Ale #3 28.06.2015 r.Zasyp:- Pale AleSt. 5,5kg - Płatki pszenne błysk. 0,6kg - Monachijski II St. 0,5kg - Karmelowy 300 St. 0,2kg Zacieranie: - 17l + 5g gipsu piwowarskiego słody wsypane w 69°C->64°C 90min 78°C 5minWysładzanie:- 15l 80°C + 5ml kwasu mlekowego do warzenia poszło ok 26lChmielenie 70 min:- Iunga 11%AK 25g 60min - Iunga 11%AK 25g 20min - Sybilla 6,5%AK 25g 20min - Iunga 11%AK 25g 10min - Sybilla 6,5%AK 25g 10min - Iunga 11%AK 25g 0min - Sybilla 6,5%AK 35g 0min na zimno - Iunga 11%AK 70g - Sybilla 6,5%AK73g Do fermentacji ok 21l 17°Blg, zadane uwodnione US-05 do brzeczki 16-17°C 06.07. 18°C 5°Blg 07.07. 19°C 08.07. 20°C 09.07. przelane na cichą, dodane chmiele. bardzo mętne. 2°Blg W załączeniu zdjęcie próbki. 16.07. dodana żelatyna (2 łyżki rozpuszczone w 125ml wody),rozpoczęte schładzanie w skrzyni do 9°C 20.07. butelkowane z 80g cukru, 38x0,5l, pięknie wyklarowane, ok 2-3l osadu w fermentorze. Piwogorzkie, goryczka zalegająca, mało spodziewanych aromatów Iungi i Sybilli.smuteczek. 2.08. Klarowne, miedziane. Goryczka się układa. Piękna, gęsta, kremowa, trwała piana. Edytowane 3 Sierpnia 2015 przez camilos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 21 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2015 (edytowane) # 28 Belgian Banana Rye Ale #1 11.07.2015 r.Zasyp:- Pale AleSt. 2,5kg - Żytni Optima 2kg - Monachijski I St. 0,55kg - Karmelowy 300 St. 0,2kg - Banany 3,5kg - pokrojone w plastry ze skórą, zagotowane z ok4l wody, trzymana w garnku ok godzinę, pod koniec dodany ok kg. zacieru Zacieranie: - 16l + 5g gipsu piwowarskiego słody wsypane w 69°C->66 zeszło do 64°C 90min 78°C 5min przełożone do fermentora filtracyjnego, na wierzch wylane bananyWysładzanie:- 15l 80°C + 2,5ml kwasu mlekowego Jak to żytnie - na początek się zabetonowało, parę razy zamieszane, o dziwo, jak wmieszałem banany to już się tak nie zbijało. Filtracja i wysładzanie zajęły ok 2,5h do warzenia poszło dużo 28-30lChmielenie 70 min:- Iunga 11%AK 25g 60min - Iunga 11%AK 25g 60min - Iunga 11%AK 25g 0min Do fermentacji ok 27l 11°Blg, zadane gęstwą WLP500 w ok 22°C, fermentowane w pokoju, w misce z wodą, naciągnięta koszulka. Pierwsze dni fermentacji temperatura otoczenia "rozsądna", ok 22°C 20.07. przelane na cichą, nieco mętnawe, zeszło do 0°Blg, zgodnie z FFT. Obniżanie temperatratury w skrzyni do 16°C 24.07. zaczynam obniżać temperaturę do 9°C w celu wyklarowania. Planowany rozlew wtorek 28.07. Część pójdzie w partykega. 30.07. butelkowanie 2x minkeg 5l z 15g cukru, 31x0,5l z 86g cukru. Nie czuć bananów, ale chyba się przypałętała infekcja (brak oznak w wyglądzi, piwo smierdzi kiblowo). 2.08. pierwsza degustacja - piwo lekko opalizujące, piękna piana, w odczuciu gęste od słodu żytniego. Zapach delikatnie bananowy i niestety lekko rozpuszczalnikowe (również w smaku). Pewenie przez zbyt wysoką temp. fermentacji. Zapachy kiblowe zniknęły. 11.08. Smak i zapach zdecydowanie się poprawiają, pachnie bananami. Edytowane 11 Sierpnia 2015 przez camilos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 11 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2015 (edytowane) # 29 Tropical Ale #1 31.07.2015 r.Zasyp:- Pale Ale St. 4kg - Ryż 1 kg - ryż kleikowany dzień wcześniej w 4l wody. Skleił się i zbrylił, ciężko było go rozmieszać. Zacieranie: - 15l 72°C -> 66°C 60 min wygrzew do 78°C i do filtracjiWysładzanie:- 17l 80°C + 2,5ml kwasu mlekowego - bardzo długo (chyba z 2,5h), za drobno ześrutowałem, ale poprawiło to zdecydowanie wydajność (wg. wyliczeń miało dać 22l 11°Blg a uzyskałem ostatecznie 27,5l 11,5°Blg) do warzenia poszło dużo ok 33lChmielenie 70 min:- Marynka 9,1%AK 15g 60min - Sybilla 6,5%AK 20g 20min - Sybilla 6,5%AK 15 10min - Trawa cytrynowa posiekana, rozmrożona 50g 10min - Liście limonki kafir posiekane, rozmrożone 30g 10min - Skórka z 4 limonek 10min - Sybilla 6,5%AK 15g 0min Do fermentacji poszło 27,5l 11,5°Blg, zadane gęstwą następnego dnia rano (gdy należycie się schłodziło w skrzyni) US-05 Muszę sprawdzić spławik i refraktometr, bo wykazały duże różnice podczas warzenia. Fermentowane w ok 15-16°C od 7.08 do 8.08 podnoszenie temperatury, temp. wzrosła do 21°C,następnie chłodzenie do klarowania 10.08. temp. 12°C 12.08. zadana żelatyna, słabo odfermentowało, do 3,5°Blg, spodziewałem się, że zejdzie niżej, ale ma jeszcze czas. Próbka FFT trafiła infekcja (ale dopiero gdzieś w ostatnich dniach, wcześniej była próbka pięknie klarowna. Nie sugeruję się pomiarem, ale zeszło do 0°Blg) 13.08. temp.13°C 17.08. poszło w butelki z 110g cukru, 48x0,5l + 0,75+końcówka ok 0,25l. Zeszło do 1-2°Blg. Dość słodkie, niska goryczka, bardzo owocowe/cytrusowe. Jeśli wrócą upały będzie czym z nimi walczyć. mimo niskiej temperatury oraz żelatyny nie sklarowało się. Osad nie tak zwarty jak po klarowaniu poprzedniego piwa. 20.08. Piwo zaczęło uciekać z butelki z krachlem! Piękny gushing, pierwszy raz się mi zdarzył, cała warka. Dwukrotnie odpusciłem gaz z butelek, jutro powtórzę odpuszczanie, nastęnie chyba w poniedziałek czy wtorek. Niestety jak jestem potrzebny na miejscu to akurat mnie nie będzie. Oby nie doszło do żadnych wybuchów. Prewencyjnie piwo pójdzie do piwnicy. Edytowane 21 Sierpnia 2015 przez camilos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 19 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2015 (edytowane) # 30 Witbier #4 17,08.2015 r.Zasyp:- Pale Ale St. 2,5 kg - płatki pszenne błysk. 4x0,6kg= 2,4kg - płatki owsiane błysk 0,6kg Zacieranie: - 16,5l 72°C -> 66°C 120 min wygrzew do 78°C i do filtracjiWysładzanie:- 18l 80°C + 2,5ml kwasu mlekowego - dość długo, Warzenie 70 min: - Marynka 9,1%AK 20g 60min - skórka starta z 10 dużych pomarańczy 5min - skórka starta z 2 cytryn 5min - torebka rumianku 1,5g 5min - kolendra z Ukrainy (Tesco) tłuczona 5 min Do fermentacji poszło 12°Blg 24,5l Drożdze Gozdawa Classic Witbier zadane w 25°C, przez noc temperatura spadała do 22°C 09.09. Miałem butelkować, niestety kwas. Piwo pójdzie do przerobu, prawdopodobnie jakiejś owoce dodam i lakto. 30.10. Piwo ładnie się układa. Dziś poszło do niego 700g mrożonych ogródkowych malin. W planach jeszcze dodatek wiśni. Doszło kolejnych 400g malin i resztka malin po nalewce (w zasadzie pestki). Edytowane 19 Listopada 2015 przez camilos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 4 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Września 2015 (edytowane) Przyjmijmy, że zaczym kolejny sezon, choć wcześniej tego nie robiłem. Ale przeczhodzimy na wyższy level - pierwszy starter, w niedzielę będę działał skosy. # 31 Pszeniczne #3 04.09.2015 r.Zasyp:- Pszeniczny St. 2,5kg - Płatki pszenne błysk. 0,6 kg - Pale Ale st. 2 kgZacieranie: - 15l - 45°C - 15min tylko pszeniczny + płatki 62°C 40min + Pale ale 72°C 30min 78°CWysładzanie:- 17l 80°C Warzenie 29l, 60min: - Lubelski 3,8% AK 35g 60min - Lubelski 3,8% AK 15g 5min - Marynka 9,8% AK 13,5g 5min Do fermetntacji poszło .... l 12*Brix, zadany starter FM40 Pszeniczny Łan, w temp. 19°C, ale obniżono do ... 27.09.2015 zabutelkowane z 200g cukru i 930ml wody. Na chwilę obecną - słabo, brak charakterystycznych aromatów, nie wiem czy się jakaś infekcja nie przypałętała znów (otwarte 30.09. wylata z butelki delikatnie). 10.01.2016 Piwo ewidentnie trafione, już tak bardzo nie wylata, ale wali kanałem, nieco "dziczyzną" Edytowane 11 Stycznia 2016 przez camilos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się