Skocz do zawartości

Browar Krecia Robota


camilos

Rekomendowane odpowiedzi

przeprowadziłem kontrolę moich spławików, okazało się, że zaniżają o ok 2 Blg, natomiast refraktometr okazał nadspodziewanie dokładny, od teoretycznej ilości cukru odchyły wynosiły 0,2Brix. Testowałem na 3 roztworach 10, 15, 20 Blg. teraz je fermentuję, zobaczymy jakie różnice będą w obecności alkoholu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Uruchomiłem starter dla lacto - 600ml wody, 50g suchego ekstraktu - 8*Brix. Zadane Inerbiotyk C, 446 mg, kapsułki, 10 szt., 

Liofilizat bakterii kwasu mlekowego zawierający łącznie nie mniej niż 1 x 109 CFU szczepów:
Lactobacillus rhamnosus nie mniej niż 3,33 x 108 CFU*
Lactobacillus casei nie mniej niż 3,33 x 108 CFU*
Lactobacillus plantarum nie mniej niż 3,33 x 108 CFU*

 https://www.doz.pl/apteka/p55618-Inerbiotyk_C_446_mg_kapsulki_10_szt.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

no to przed chwilą znalazłem w skrzynkach z piwem wybucha. rozsadziło jedną z butelek coffee stouta. warzony 31.12.2014, butelkowany 20.01.2015 z 100g cukru na 42butelki 0,5l. odfermentowało słabo do 5Blg na s04. piwo ostatniom pite w Kłodzku, w połowie sierpnia nie przejawiało oznak przegazowania, zaraz będę sprawdzał kolejną butelkę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No to piwo otwarte, wypite, żadnych oznak infekcji, przegazowania itp. Widać coś butelka była trefna, albo jakieś uszkodzenie mechaniczne w trakcie manewrów skrzynkami.

Edytowane przez camilos
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Uruchomiłem starter dla lacto - 600ml wody, 50g suchego ekstraktu - 8*Brix. Zadane Inerbiotyk C, 446 mg, kapsułki, 10 szt., 

Liofilizat bakterii kwasu mlekowego zawierający łącznie nie mniej niż 1 x 109 CFU szczepów:
Lactobacillus rhamnosus nie mniej niż 3,33 x 108 CFU*
Lactobacillus casei nie mniej niż 3,33 x 108 CFU*
Lactobacillus plantarum nie mniej niż 3,33 x 108 CFU*

 https://www.doz.pl/apteka/p55618-Inerbiotyk_C_446_mg_kapsulki_10_szt.

 

Jak tam kwaśność i walory zapachowe tego starterka? Przefermentował tylko do kwasu mlekowego czy była jakaś aktywność CO2?

 

Chciałem dziś też odpalić starter i stestować kolejny probiotyk. Póki co używałem Lakcid (czysty l.rhamnosus) i wyszło bardzo fajnie, ale po researchu internetowym doszedłem do wniosku, że l.plantarum powinien zejść niżej z pH i dać większy kwas.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj nieco skosztowałem - kwaskowe jest, dziś będę chyba zadawał, to się zbadam dogłębniej walory smakowo-zapachowe, sprawdze blg i ph (tylko nie zmierzyłem początkowego :/) itd.

starter zadany, ale o zapachu niewiele napiszę, przeziębiony jestem i nie czułem, smak - wiadomo - kwaśny.

Edytowane przez camilos
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

# 32 Żytni Robust Porter #2 19.09.2015 r.

Zasyp:

- Pale Ale St. 3 kg

- Płatki żytnie błysk. 2 kg

- Monachijski II St. 0,88 kg

- Czekoaldowy 1200 St. 0,3kg

- Karmelowy 300 St. 0,2 kg

- Karmelowy 600 St. 0,2 kg

- Jęczmień prażony St. 0,1 kg




Zacieranie: 

- 20l - 73°C->68°C 90 min

78°C


Wysładzanie:

- 18l 80°C  + 5ml kwasu mlekowego

(ze względu na gęstość i opór stawiany przez żyto wysłacanie na raty, łącznie ok 2h50min)

 

Warzenie 30l 70min:

 

- Iunga 11% AK  35g 60min

- Northdown UK 7,9% AK  30 g 15min
- Northdown UK 7,9% AK  15g 5min
- Northdown UK 7,9% AK  15g podczas chłodzenia przy 80°C

 

 

 

Do fermetntacji poszło 29 l  15*Brix, zadany starter FM10 O czym szumią wierzby, w temp. 16,5°C (po ok 24h)

 

11.10 rozlany do butli 6x5l - na pół laski cynamonu, laskę wanili, małą papryczkę habanero suszoną, na 25g lukrecji, na 25g kawy w całych ziarnach, płatki dębowe mocno palone 26g.

Goryczka jak na chwilę obecną za wysoka. Piwo potrzebuje czasu, butelkowanie pod koniec października.

16.10 no to pod moją nieobecność w domu stało się nieszczęście, jedna zakrętka za mocno złapała, nie było ujścia CO2, butla pękła przy dnie, pokój w piwie, jasny dywan w piwie, skrzynia cała zasyfiona. Straciliśmi wersję lukrecjową. Czy lukrecja zawiera dużo cukru? Do sprawdzenia.

18.11 butelkowanie z ok 3g cukru/butelka. Sprawnie poszło. Na piwie w trakcie stania w piwnicy pojawiła się błona, zabełtana nie odtworzyła się. Zobaczymy co to będzie. 

25.12 piwo słabe, kwaśnawe, nieprzyjemne, gęste. Wywiezione do piwnicy rodziców, niech leży i czeka.

Edytowane przez camilos
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

W związku ze zbyt częstymi infekcjami, mimo ostrego traktowania NaOH oraz Oxi wymieniam fermentory fermentacyjne oraz będzie oddzielny z kranikiem tylko do rozlewu (obecny miał dualne zastosowanie - filtracja oraz rozlew). Fermentory ze skalą, przezroczyste będą od MalinowegoNosa.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 tygodni później...

# 33 Dunkelweizen #2

 

gdzieś się notatki zawieruszyły, do uzupełnienia.

 

Coś się do niego wpierdzieliło, zero z weizena. Poszły do niego maliny po zlanym "kwaśnym wicie" warka #30, do tego wiśnie mrożone ok 1600 g.

Edytowane przez camilos
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

# 34 Pils niemiecki#1 30.10.2015 r.

 

 

Zasyp:


- Pilzneński St. 4 kg

- Monachijski II St. 0,0,5 kg

- Pszeniczny Karmelowy 150 St. 0,1 kg

- Zakwaszający Weyerman 0,1 kg


Zacieranie: 

- 16l 53°C 15 min

64°C 20 min

odebrane 5l gęstego 72°C 10min następnie doprowadzone do wrzenia 20min

dekokt zawrócony, podgrzanie całości do 74°C 40 min

wygrzew i do filtracji


Wysładzanie:

- 16l 80°C  + 5ml kwasu mlekowego 6+5+5

 

 

Warzenie 28,5l 11,8*Brix 70min:

 

-  Magnum 11% AK  25g 60min

-  Hallertau Mittelfruh  4,7% AK  25 g 15min
-  Hallertau Hersbrucker 2,6% AK  25g 15min
-  Hallertau Mittelfruh  7,9% AK  25g podczas chłodzenia przy 87°C
-  Hallertau Hersbrucker 2,6% AK 25g podczas chłodzenia przy 87°C
 
Do fermentacji poszło (wrzucony zamrożony pet 1,5l) 22l 13,3*Brix zadane w34/70 przy 8°C, brak oznak rozruchu drożdży przez 48h, dodana saszetka Brewferm Lager (jak potem doczytałem, w34/70 wolno startują w tak niskiej temp., pierwszy lager, to spanikowałem).
Fermentacja w 10°C 
od 23.11. obniżanie temperatury w celu sklarowania (na 25.11 ok 6°C), dziś zajrzę, jeśli piwo będzie bardzo mętne przeleję do fermentora z kranikiem i zadam żelatynę. Rozlew planowany na 28-29.11.
26.11 przelane znad drożdży, które pięknie się zbiły, dodałem żelatynę i do  niedzieli dalej chłodzimy, później już tylko w butelki.
1.12 pięknie się sklarowało! smak i zapach słodowo-zbożowy, goryczka za niska wg mnie ale będzie bardzo pijalne. Zabutelkowane 42x0,5l z 2,4-2,6g cukru/0,5l. Skrzynki trafiły do piwnicy (18-19°C) na tydzień, potem pójdą do drugiej piwnicy, zimnej.
13-14.12. przeniesione do chłodniejszej piwnicy, może ok 12-15°C. W aromacie bardzo zbożowe, słodowe, pijalne, lekkie i przystępne piwo.
 
Recenzja:

 

 

Piana: Średnia, drobnopęcheżykowa, biała, opada do krążka i tak zostaje.

Barwa: Słomkowo-złoty, klarowne.

Aromat: Delikatne estry, diacetyle i aromat chmielowy, bardzo przyjemny. Piwo w aromacie wydaje się jakby truskawka (diacetylek).

Smak: Tutaj dobry balans, słodowy wodnisty z lekką goryczką. W sumie nic się nie dzieje bo to Pils, ale piwo jest smaczne. Retronosowo to co wyżej. 

Ogólnie: Chmiel ładnie podkreślił to piwo w aromacie, lekki diacetyl okej przyjemny i całkiem niezły balans. Piwo bardzo pijalne i spiłbym jeszcze 5 w taki upał  ;) Dzięki za nie! 

 

 

 

 

Edytowane przez camilos
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

# 35 PAPA - Polsko-Amerykańskie Pale Ale 11.11.2015 r.

 

Zasyp:

 

- Pale ale St. 4 kg

- Monachijski II St. 0,5 kg

- Pszeniczny karmelowy St. 0,1 kg

- Płatki pszenne błysk. 0,6 kg

 

Zacieranie:

 

16l + łyżeczka gipsu 72°C ->65°C 90min dolane jeszcze 2l wrzątku i ustalenie temp na 67°C PH 5,6

 

Wysładzanie:

 

16l+ łyżeczka gipsu + 4ml kwasu mlekowego (za dużo, Ph 4,1)

za drobno ześrutowane, filtracja utykała, 

 

Chmielenie: 70 min

 

- Iunga 11% AK 5g FWH

- Iunga 11% AK 20g 60 min

- CItra 12% AK 20g 20 min

- CItra 12% AK 20g 5 min

- CItra 12% AK 20g 0min 80°C

- CItra 12% AK 40g na cichą 23.11.

 

Do fermentacji 21l 15,1*Brix

Drożdże gęstwa FM10 o czym szumią wierzby, fermentacja w pokoju, w misce z wodą dochładzaną wkładami do lodówki turystycznej.

 

2x.11 na cichą + chmiel

1.12 wstawione do skrzyni na klarowanie

2.12 dodanie żelatyny

8.12 butelkowane 2xmini keg + 16miareczek cukru, butle PET 1,5l z 6 miareczek cukru, parę butelek 0,5l z 2 miareczkami cukru. Bardzo pijalne, przyjemne piwo, powoli się nagazowuje. Bardzo szybko wyjdzie. Pięknie klarowne.

Edytowane przez camilos
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

# 36 Pieprzowy, owsiany, mleczny stout 30.12.2015 r.


 


Zasyp:


 


- Pale ale St. 1,7 kg


- Pilzneński St. 1,3 kg


- Czekoladowy 1200 St. 0,5 kg


- Czekoladowy 400 St. 0,45 kg


- Jęczmień prażony St. 0,15 kg


- Płatki owsiane błysk. 1,2 kg


 


Zacieranie:


 


17,5 l + 4 g węglan wapnia płatki 40°C, słody: 57°C ->66°C 90min  PH 5,6


 


Wysładzanie:


 


15 l+ 4 g węglan wapnia + 3 ml kwasu mlekowego Ph 5,5-5,6


masakryczna filtracja, utykała


 


Chmielenie: 80 min


 


- Iunga 11% AK 30 g FWH


- Iunga 11% AK 15g 30 min


- Laktoza 600 g 30 min


- Pieprz długi - 15 g 10 min


 


Do fermentacji 20l 17,9*Brix dolane 3 l zimnej wody -> 23 l 15,5*Brix


15,8°C dodana gęstwa FM10 Wichrowe wzgórza


31.12. 13°C


6.01. 18,6°C


8.01. musiał zrobić miejsce w skrzyni Pilsowi, stoi w temp. pokojowej ok 19-20 stopni.


15.01. przelane na cichą


22.01. dodano żelatynę i wystawiono do auta na schłodzenie


24.01. zabutelkowano z 130 g cukru, wyszło 43x0,5l


 


Brak gazu.


Edytowane przez camilos
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

# 37 PAPA - Polsko-Amerykańskie Pale Ale 30.11.2015 r. - dwie warki jednego dnia - zajęło to cały dzień, ale tylko jedno sprzątanie i odzysk ciepłej wody z chłodzenia na wysładzanie.


Zasyp:


 


- Pilzneński Pale ale St. 4 kg


- Monachijski II St. 0,5 kg


- Pszeniczny karmelowy St. 0,1 kg


- Płatki żytnie błysk. 0,6 kg


 


Zacieranie:


 


16l + 4,5 g gipsu 723°C ->68°C 90min 


 


Wysładzanie:


 


15l+ 4 g gipsu 


filtracja i wysładzanie szybkie i bezbolesne.


 


Chmielenie: 70 min


 


- Iunga 11% AK 5g FWH


- Iunga 11% AK 20g 60 min


- Equinox 13,9% AK 20g 20 min


Equinox 13,9% AK 20g 5 min


Equinox 13,9% AK 20g 0min 68°C


Equinox 13,9% AK 40g na cichą 15.01


 


Do fermentacji 21l 15,1*Brix + 2l zimnej wody ->23 l 14*Brix


Drożdże gęstwa FM10 O czym szumią wierzby, fermentacja w pokoju, w misce z wodą dochładzaną wkładami do lodówki turystycznej.


15.01. przelane na cichą, dodano 40g Equinoxa


22.01. dodano żelatynę i wyniesiono do samochodu do schłodzenia


24.01. zabutelkowano 2x5l z 15g cukru, 23x0,5l z 65g curu


Edytowane przez camilos
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

# 38 Czeski Pils 08.01.2016

 

Pierwsze piwo w 2016 roku. 

 

Zasyp:

 

- Pilzneński Pale ale St. 4,5 kg

- Carapils Weyerman  0,3 kg

- Zakwaszający Weyerman. 0,055 kg

 

 

Zacieranie:

 

16l + 4 g  chlorku wapnia  57°C ->54°C 15 min 

63°C 20 min

odebranie ok 5 l gęstego dekoktu do 72°C 10 min

100°C 20 min zawrócenie dekoktu

ustalenie na 74°C 40 min

wygrzew 78°C przełożenie do filtracji

 

Wysładzanie: 

 

16 l+ 3ml kwasu mlekowego 5,2 PH

 

 

Chmielenie: 90 min

- Premiant 8,5%AK 30g 60 min

- Saaz 3,8%AK 10g/10g/10g  30/10/0min

- Kazbek 3,4%AK 10g/10g/10g  30/10/0min

- Bohemie 7,8%AK 10g/10g/10g  30/10/0min

- Mech irlandzki 4g

 

Do ferementacji poszło 23l 14*Brix, drożdże w34/70 + Brewferm Lager (blend po poprzednim pilsie niemeickim), fermentacja w 9-10°C

22-23.01 podniesienie temp. do 16°C, przelanie na cichą

01.02. dodanie żelatyny odfermentowało do 6,4*Brix przed korektą (po 1,5°Blg)

04.02. butelkowanie z 121g cukru, 44x0,5l

Edytowane przez camilos
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Tego jeszcze nie było - cold crush przeprowadzany w aucie. Jako że w piwnicy ani miejsca ani czystości że strach cokolwiek znosić dwa fermentory z zadaną żelatyna wylądowały na podwórku w aucie. Na szczęście nie jest zbyt zimno na dworze, o poranku jakieś -4. Minus że kolejne ciemne piwo (wcześniej był to robust porter) jest trafione. Kwaśne, na powierzchni cienka błonka. Nie wiem co z nim zrobić, chyba parę butelek zakapsluję a reszta zostanie zakwaszona bakteriami lakto. Zobaczymy przy rozlewie w niedzielę.

 

Edycja//

no to stout poszedł w butelki.

Edytowane przez camilos
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

# 39 Beznadziejne (Hopless) IPA 05.02.2016

- pale ale Malteurope 5 kg

- monachijski II St. 0,48 kg

- karmelowy 150 St. 0,3 kg

- płatki owsiane bł. 0,6 kg

 

Zacieranie

16l + łyżeczka gipsu 72°C ->65°C 60 min + mashout 78°C

 

Wysładzanie

17l + 3ml kwasu mlekowego ->29l do warzenia

 

Warzenie 70 min

- Iunga 11% AK 25 g 60 min

                          25 g 30 min

                          50 g 10 min

- mango 1szt 10min

- skórki: 2x cytryna; 2x pomarańcza; 2x limonka; 2x trawa cytrynowa na 10 min

- mech irlandzki 10 min

 

Do fermentacji 22l 17,8*Brix + 2l wody ->24l 16,3*Brix; uwodnione S04

28.02 coldcrush do 10,5°C

butelkowanie? brak notatek

Edytowane przez camilos
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

# 40 Czerwony Lager (test słodu Obolon) 05.02.2016

- Pilzneński Obolon 5kg

 

Zacieranie

 

15l+4g chlorku wapnia 72°C->63°C + 2l wody ->66°C

 

Wysładzanie

 

17l + 3ml kwasu mlekowego ->28l 13,8*Brix

 

Warzenie 70 min

- Szyszka z ogródka (niemiecka jakaś, 10-15 lat na ogrodzie rośnie) 50g 60min; 100g 10min

-suszone wiórki buraczane (zalane, wylana pierwsza woda) 100g 10 min

 

22l 14,3*Brix

drożdze w34/70 / Brewferm lager (miks) 12°C 6.02

16.02-22.02 temp do 15°C

28.02. butelkowanie 40x05l +1,5l z 160g cukru

zeszło do 7*Brix?

Edytowane przez camilos
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

# 41 RIS zestaw z piwodziej.pl  04.03.2016

- Pale ale Chateau 4kg

- Monachijski jasny Chateau 3kg

- Abbey Chateau 1kg

- Cara Blond Chateau 0,8kg

- Jęczmień palony Chateau 0,3kg

- Czekoladowy Chateau 0,3kg

- Wiedeński St. 0,525kg

- Płatki żytnie bł. 0,6kg

- Czekoladowy 1200 St. 0,1kg

 

Zacieranie

32l 71°C->65°C 90min , mash out

 

Wysładzanie

6l + 20l (mild - cienkusz)

 

Warzenie 120 min

- Target 10,5%Ak 30g 60min

- Iunga 11%Ak 77g 60min

- Challanger 5,8%Ak 40g 15min

- Challanger 8,3%Ak 40g 10 min

 

26,8&Brix 19l + starter 2l 1028 London Ale zadane w 18°C

29.03. na cichą + 50g płatków dębowych opiekanych moczonych w rumie

29.05. butelkowane, zeszło do 15*Brix

Edytowane przez camilos
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

# 42Mild - cienkusz po RISie zestaw z piwodziej.pl  04.03.2016

- 100g barwiącego St.

 

warzenie 60min

- Challanger 8,3%Ak ?60min

- Challanger 8,3%Ak ?15min

 

20l 8*Brix+ 400g laktozy, S04 gęstwa

 

Zakażenie - apteka, niepijalne, kanał.

Edytowane przez camilos
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

# 43 ESB 1 31.03.2016

- Pale Ale Weyerman 4kg

- Brown Fawcett 0,25 kg

- Karmelowy 150 St. 0,25 kg

- płatki pszenne podprażone, bł. 0,6kg

 

Zacieranie

15l + łyżeczka gipsu + 1/2 łyżeczki soli Epsom 71°C->65°C 60min

Wysładzanie

17l

 

Warzenie 70 min

- EKG 4,5%AK 50g 60min

- Marynka 10%AK 10g 60min

- Fuggles 4,5%AK 25g 30min

- EKG 4,5%AK 15g 10min

- Fuggles 4,5%AK 25g 10min

 

22l 14,1*Brix, 3 wiadra 7,5l - 1028 London Ale; FM10; S04 w 15°C

Zabut.:

1028 x12szt 7,9*Brix

s04 x14szt 8*Brix

fm10x15szt 7,9*Brix

 

Piwo w wersji s-04 zajęło 3 miejsce w Witnicy podczas Lubuskiego Konkursu Piw Domowych

http://www.piwo.org/topic/20495-iii-kpd-lubuski-witnica-18062016-r/?p=403008

 

Parę słów recenzji:

 

 ESB na 1028:

 

Piana: Drobnopęcheżykow, gęsta, kremowa, zostaje do końca, znaczy szkło. Po otwarciu butelki wychodziło delikatnie. Nagazowanie bardzo wysokie

Barwa: Miedziana, bardzo klarowne.

Aromat: Piłem bardzo zimne, ale czuć było bardzo ładnie estry owocowe, uzupełnione słodowością - chlebkową oraz delikatną ziołowością i ziemistością z chmielu. Bardzo przyjemny aromat.

Smak: Świetnie zbalansowane, mocna słodowa chlebkowość z średnią goryczką w dobrym balansie. Retronosowo powtórka, estry oraz chmiele tym razem trochę wyraźniej. Jedynie co mogę się przyczepić to wysycenie. 

Ogólnie: Piwo jak dla mnie 5/5  ;) Nic dodać nic ująć bardzo dobre ESB.

 

 

ESB na s-04:

 

Piana: Niska, drobnopęcheżykowa, biała delikatna. Wraz z piciem znika przez bardzo niskie wysycenie.

Barwa: Brązowy, opalizujące.

Aromat: W aromacie obite zielone jabłko i dziwna szarpana słodowość. Dziwne powiem, ale jest aldehyd i chyba w tle delikatny rozpuszczalnik. 

Smak: Tak zdecydowanie lekki rozpuszczalnik. W smaku też słabo słodowe - jest spora mocna goryczka lekko ściągająca i zalegająca. Piwo też jest dziwne w odbiorze, wydaje mi się lekko kwaśne. Aromat powtarza się estry z obitym jabłkiem i ta dziwna zbożowa-skórka z chleba.

Ogólnie: Dziwne, trochę nie zbalansowane, z aldehydem. Jak 1058 było świetne, tak to coś poszło lekko nie tak  :P Po raz kolejny potwierdza się u mnie że s-04 to trudne drożdże i ciężko zrobić dobre piwo na nich. Spiłem do końca zachwytu niestety nie było. 

 

Zastanawiam się, czy aby dałem piwa z tej samej warki :D  Jak widać dość skrajne opinie;) Istnieje ryzyko, że s-04 pochodzi z ESB #2

 

Edytowane przez camilos
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

# 44 ESB 2 16.04.2016

- Pale ale CM 4,5kg

- Brown Fw 0,25kg

- Karmel 150 St 0,25kg

- płatki pszenne prażone bł. 0,6kg

 

Zacieranie

17l + 1ł. gipsu, 1/2 ł. soli Epsom 71°C ->66°C

Wysładzanie

18l

Warzenie 70min

- EKG 4,5%AK 35g 60min

- Marynka 10%AK 20g 60min

- Minstrel 4,9%AK 25g 30min

- Minstrel 4,9%AK 25g 10min

 

14,7*Brix, FM10 -6,5l (infekcja, kanał); 1028 - 8l; S04 - 8l

 

5-6.05 Butelkowanie wiadro z 36g cukru

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

# 45 ESB #3 16.04.2016

- Mild 5kg

- Kaszka kukurydziana 800g

- Karmelowy 150 ST, 350g

- Karmelowy 300 ST. 150g

 

Zacieranie

4l + kaszka gotowane 15min

18l + kaszka 72°C +4g gips, 2g sól epsom do 65°C

 

Wysładzanie

16l + 3ml kwasu mlekowego

 

Warzenie 70min

- Northdown 8,2%Ak 10g FWH

-                                25g 60min

- EKG 4,5%AK 30g 30 min

- Fuggles 4,5%AK 20g 30min

- EKG 4,5%AK 20g 10min

- Fuggles 4,5%AK 30g 10min

- 2g pożywki dla drożdży 10min

- mech irlandzki 10min

 

15,3*Brix 25l ? uwodnione 2x S04

29.05. butelkowanie 2xmini keg z 6g oraz 10g cukru, xx x0,5l z .... g cukru

 

Piwo zajęło dwa drugie miejsca podczas Witnickich Piwowariów 2016 - zarówno wg. sędziów (2 głosy różnicy do pierwszego) jak również wg. kosumentów (również dwa głosy do pierwszego). 

http://www.piwo.org/topic/20824-20160618-piwo-roku-witnickich-piwowariów-2016/?p=403040

 

Recenzja:

 

 

 Piana: Niska, prawie brak, szybko znika przez znikome nagazowanie.

Barwa: miedziany klarowny

Aromat: Estrowy, delikatnie chlebkowy - słodowy. Generalnie mało intensywny i zamknięty. Nie za wiele się dzieje.

Smak: Lekko słodowy, z średnią goryczką uzupełniającą smak. Piwo wodniste, pije się bardzo dobrze, ale za wiele się tutaj też nie dzieje - jest pustawo choć trochę treściwości ma. 

Ogólnie: Generalnie piwo dobre i poprawne, ale najmniej stylowe moim zdaniem. Pijalne estrowe i lekko słodowe, ale bez zachwytu jak dla mnie. Takie piwko niezłe pod publiczkę, na upalny dzień. Ten aldehyd co był z kega tutaj go nie ma  ;) 

  Edytowane przez camilos
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

# 46 ESB #4 18.05.2016

- Pale Ale ME 4,5kg

-płatki pszenne prażone bł. 0,6kg

- karmelowy 150 0,35kg

- karmelowy 300 0,05kg

 

Zacieranie

16,5l + 1ł gipsu, 1/2 ł. soli epsom 71°C ->65°C

Wysładzanie

17,5l + 4ml kwasu mlekowego

 

Warzenie 70min

- Northdown 8,2%AK 15g 60min

- Challanger 5,8%Ak 20g 60min

- Fuggles 4,5%AK 25g 25min

- EKG 4,5%AK 25g 25min

- Fuggles 4,5%AK 25g 10min

- EKG 4,5%AK 25g 10min

- Mech irlandzki 10min

 

25l 13,8*Brix gęstwa 1028

04.06. butelkowanie ........

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

# 47 Pszeniczne #4 22.05.2016

- Pszeniczny ST. 3kg

- Pilzneński ST. 2kg

 

Zacieranie

17,5l 47°C->44°C 20min  +64,7g Tradition 5,5%AK

64°C 40min

72°C 30min

78°C 5min

Wysładzanie

16l + 3ml kwasu mlekowego

 

Warzenie 70min

-Tradition 5,5%AK 66g Zacier

-Tradition 5,5%AK 5g FWH

-Tradition 5,5%AK 20g 60 min

 

25l 14*Brix zadana gęstwa FM41 Gwoździe i Banany.

04.06. butelkowanie, 5l zadana 2kg truskawek. Za mocno zasiarkowane

26.06. butelkowanie wersji Truskawka - zapach siarka, smak - puste z truskawką Odfermentowało do 6*Brix~0,9°Blg, 6,9%ABV

 

 

 

Piana: Średniopęcheżykow, zostaje do końca w postaci grubego kożucha. Ogólnie ładna.

Barwa: Słomkowo - złoty. Delikatnie mętna.

Aromat: Banan oraz gruszka, w tle majaczy lekki goździk. (Ostatnio mam zęby robione i nie czuje zbytnio goździka  :D ) W aromacie też delikatnie drożdżowo- zbożowe.

Smak: I tu też całkiem fajnie. Piwo spite po całym dniu pracy w upale, wchodziło jak złoto i gasiło pragnienie. W smaku słodowe goryczki brak, potem delikatnie zbożowe i finisz jak przystało na pszenice kwaskowaty. Retronosowo, głównie banan i te delikatne estry.

Ogólnie: Całkiem dobra pszenica, dość pełna ale i tak pijalna. Spiłem z smakiem.

Edytowane przez camilos
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#48 Roggenbier #1 - Roggenbier (German Rye Beer) (15D) 4-5.06.2016

================================================================================

Wielkość warki         22,000 L            

Objętość do gotowania  26,003 L            

Czas gotowania         70 min            

Wydajność              95%                 

Gęstość początkowa     12,338 P            

Gęstość końcowa        3,703 P             

Alkohol (ABV)          4,7%                

Bitterness             17,3 IBU (Tinseth)  

Barwa                  21,9 ebc (Morey)    

 

Składniki fermentacji

================================================================================

Nazwa                                        Typ   Ilość      Zacierany  Dodawany późno  Ekstraktywność  Barwa      

Słodownia Strzegom - Żytni                   Słód  1,000 kg   Tak        Nie             81%             7,9 ebc    

Weyermann - Pale Ale Malt                    Słód  1,000 kg   Tak        Nie             85%             6,7 ebc    

Weyermann - Rye Malt                         Słód  1,000 kg   Tak        Nie             85%             7,1 ebc    

Castle Malting - Château - Pale Ale 7-9 EBC  Słód  500,000 g  Tak        Nie             80%             8,0 ebc    

Słodownia Strzegom - monachijski II          Słód  500,000 g  Tak        Nie             79%             16,0 ebc   

Rye, Flaked                                  Słód  300,000 g  Tak        Nie             78%             3,9 ebc    

Słodownia Strzegom - czekoladowy 400         Słód  200,000 g  Tak        Nie             70%             350,0 ebc  

Słodownia Strzegom - karmelowy 300           Słód  50,000 g   Tak        Nie             73%             200,0 ebc  

Waga słodów: 4,550 kg

 

Chmiele

================================================================================

Nazwa      Alpha  Ilość     Użycie         Czas        Postać    IBU   

Ogródkowy niemiecki 150g Do zacierania szyszka

Tradition  5,5%   20,000 g  Do zacierania  0,000 s     Granulat  0,0   

Tradition  5,5%   20,000 g  Gotowanie      1,000 hr    Granulat  10,8  

Tradition  5,5%   20,000 g  Gotowanie      20,000 min  Granulat  6,5   

Tradition  5,5%   20,000 g  Gotowanie      0,000 s     Granulat  0,0   

 

Dodatki

================================================================================

Nazwa        Typ               Użycie  Ilość     Czas     

Lactic Acid  Uzdatnianie wody  Mash    4,000 mL  0,000 s  

 

Drożdze

================================================================================

Nazwa                     Typ  Postać  Ilość     Krok                  

FM41 - Gwoździe i banany  Ale  Gęstwa  100,00 mL  Fermentacja burzliwa  

 

Zacieranie

================================================================================

Nazwa               Typ          Ilość     Temp.     Target    Czas    

                    Infusion     15,925 L  67,914 C  63,000 C  30 min  

                    Temperature  ---       ---       72,000 C  30 min  

                    Temperature  ---       ---       78,000 C  5 min   

Final Batch Sparge  Infusion     15,015 L  81,650 C  74,000 C  15 min  

 

Do fermentacji :

22l 12,3*Brix FM41

26.06. Butelkowanie 40x 1 miarka cukru na 0,5l - dość klarowne, mega kisiel, zapach z wiadra kwaskowaty, trochę wpadający w pumpernikiel, smak OK. Odfermentowało do 7*Brix~3,4°Blg, 4,7% ABV

Edytowane przez camilos
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.