camilos Opublikowano 6 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Września 2015 przeprowadziłem kontrolę moich spławików, okazało się, że zaniżają o ok 2 Blg, natomiast refraktometr okazał nadspodziewanie dokładny, od teoretycznej ilości cukru odchyły wynosiły 0,2Brix. Testowałem na 3 roztworach 10, 15, 20 Blg. teraz je fermentuję, zobaczymy jakie różnice będą w obecności alkoholu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 10 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Września 2015 Uruchomiłem starter dla lacto - 600ml wody, 50g suchego ekstraktu - 8*Brix. Zadane Inerbiotyk C, 446 mg, kapsułki, 10 szt., Liofilizat bakterii kwasu mlekowego zawierający łącznie nie mniej niż 1 x 109 CFU szczepów: Lactobacillus rhamnosus nie mniej niż 3,33 x 108 CFU* Lactobacillus casei nie mniej niż 3,33 x 108 CFU* Lactobacillus plantarum nie mniej niż 3,33 x 108 CFU* https://www.doz.pl/apteka/p55618-Inerbiotyk_C_446_mg_kapsulki_10_szt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 15 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2015 no to przed chwilą znalazłem w skrzynkach z piwem wybucha. rozsadziło jedną z butelek coffee stouta. warzony 31.12.2014, butelkowany 20.01.2015 z 100g cukru na 42butelki 0,5l. odfermentowało słabo do 5Blg na s04. piwo ostatniom pite w Kłodzku, w połowie sierpnia nie przejawiało oznak przegazowania, zaraz będę sprawdzał kolejną butelkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 15 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2015 (edytowane) No to piwo otwarte, wypite, żadnych oznak infekcji, przegazowania itp. Widać coś butelka była trefna, albo jakieś uszkodzenie mechaniczne w trakcie manewrów skrzynkami. Edytowane 16 Września 2015 przez camilos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 17 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2015 Uruchomiłem starter dla lacto - 600ml wody, 50g suchego ekstraktu - 8*Brix. Zadane Inerbiotyk C, 446 mg, kapsułki, 10 szt., Liofilizat bakterii kwasu mlekowego zawierający łącznie nie mniej niż 1 x 109 CFU szczepów: Lactobacillus rhamnosus nie mniej niż 3,33 x 108 CFU* Lactobacillus casei nie mniej niż 3,33 x 108 CFU* Lactobacillus plantarum nie mniej niż 3,33 x 108 CFU* https://www.doz.pl/apteka/p55618-Inerbiotyk_C_446_mg_kapsulki_10_szt. Jak tam kwaśność i walory zapachowe tego starterka? Przefermentował tylko do kwasu mlekowego czy była jakaś aktywność CO2? Chciałem dziś też odpalić starter i stestować kolejny probiotyk. Póki co używałem Lakcid (czysty l.rhamnosus) i wyszło bardzo fajnie, ale po researchu internetowym doszedłem do wniosku, że l.plantarum powinien zejść niżej z pH i dać większy kwas. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 17 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Września 2015 (edytowane) Wczoraj nieco skosztowałem - kwaskowe jest, dziś będę chyba zadawał, to się zbadam dogłębniej walory smakowo-zapachowe, sprawdze blg i ph (tylko nie zmierzyłem początkowego ) itd. starter zadany, ale o zapachu niewiele napiszę, przeziębiony jestem i nie czułem, smak - wiadomo - kwaśny. Edytowane 22 Września 2015 przez camilos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 22 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Września 2015 (edytowane) # 32 Żytni Robust Porter #2 19.09.2015 r.Zasyp:- Pale Ale St. 3 kg - Płatki żytnie błysk. 2 kg - Monachijski II St. 0,88 kg - Czekoaldowy 1200 St. 0,3kg - Karmelowy 300 St. 0,2 kg - Karmelowy 600 St. 0,2 kg - Jęczmień prażony St. 0,1 kg Zacieranie: - 20l - 73°C->68°C 90 min 78°CWysładzanie:- 18l 80°C + 5ml kwasu mlekowego (ze względu na gęstość i opór stawiany przez żyto wysłacanie na raty, łącznie ok 2h50min) Warzenie 30l 70min: - Iunga 11% AK 35g 60min - Northdown UK 7,9% AK 30 g 15min - Northdown UK 7,9% AK 15g 5min - Northdown UK 7,9% AK 15g podczas chłodzenia przy 80°C Do fermetntacji poszło 29 l 15*Brix, zadany starter FM10 O czym szumią wierzby, w temp. 16,5°C (po ok 24h) 11.10 rozlany do butli 6x5l - na pół laski cynamonu, laskę wanili, małą papryczkę habanero suszoną, na 25g lukrecji, na 25g kawy w całych ziarnach, płatki dębowe mocno palone 26g. Goryczka jak na chwilę obecną za wysoka. Piwo potrzebuje czasu, butelkowanie pod koniec października. 16.10 no to pod moją nieobecność w domu stało się nieszczęście, jedna zakrętka za mocno złapała, nie było ujścia CO2, butla pękła przy dnie, pokój w piwie, jasny dywan w piwie, skrzynia cała zasyfiona. Straciliśmi wersję lukrecjową. Czy lukrecja zawiera dużo cukru? Do sprawdzenia. 18.11 butelkowanie z ok 3g cukru/butelka. Sprawnie poszło. Na piwie w trakcie stania w piwnicy pojawiła się błona, zabełtana nie odtworzyła się. Zobaczymy co to będzie. 25.12 piwo słabe, kwaśnawe, nieprzyjemne, gęste. Wywiezione do piwnicy rodziców, niech leży i czeka. Edytowane 11 Stycznia 2016 przez camilos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 1 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Października 2015 W związku ze zbyt częstymi infekcjami, mimo ostrego traktowania NaOH oraz Oxi wymieniam fermentory fermentacyjne oraz będzie oddzielny z kranikiem tylko do rozlewu (obecny miał dualne zastosowanie - filtracja oraz rozlew). Fermentory ze skalą, przezroczyste będą od MalinowegoNosa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 30 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2015 (edytowane) # 33 Dunkelweizen #2 gdzieś się notatki zawieruszyły, do uzupełnienia. Coś się do niego wpierdzieliło, zero z weizena. Poszły do niego maliny po zlanym "kwaśnym wicie" warka #30, do tego wiśnie mrożone ok 1600 g. Edytowane 11 Stycznia 2016 przez camilos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 12 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2015 (edytowane) # 34 Pils niemiecki#1 30.10.2015 r. Zasyp: - Pilzneński St. 4 kg - Monachijski II St. 0,0,5 kg - Pszeniczny Karmelowy 150 St. 0,1 kg - Zakwaszający Weyerman 0,1 kg Zacieranie: - 16l 53°C 15 min 64°C 20 min odebrane 5l gęstego 72°C 10min następnie doprowadzone do wrzenia 20min dekokt zawrócony, podgrzanie całości do 74°C 40 min wygrzew i do filtracji Wysładzanie:- 16l 80°C + 5ml kwasu mlekowego 6+5+5 Warzenie 28,5l 11,8*Brix 70min: - Magnum 11% AK 25g 60min - Hallertau Mittelfruh 4,7% AK 25 g 15min - Hallertau Hersbrucker 2,6% AK 25g 15min - Hallertau Mittelfruh 7,9% AK 25g podczas chłodzenia przy 87°C - Hallertau Hersbrucker 2,6% AK 25g podczas chłodzenia przy 87°C Do fermentacji poszło (wrzucony zamrożony pet 1,5l) 22l 13,3*Brix zadane w34/70 przy 8°C, brak oznak rozruchu drożdży przez 48h, dodana saszetka Brewferm Lager (jak potem doczytałem, w34/70 wolno startują w tak niskiej temp., pierwszy lager, to spanikowałem). Fermentacja w 10°C od 23.11. obniżanie temperatury w celu sklarowania (na 25.11 ok 6°C), dziś zajrzę, jeśli piwo będzie bardzo mętne przeleję do fermentora z kranikiem i zadam żelatynę. Rozlew planowany na 28-29.11. 26.11 przelane znad drożdży, które pięknie się zbiły, dodałem żelatynę i do niedzieli dalej chłodzimy, później już tylko w butelki. 1.12 pięknie się sklarowało! smak i zapach słodowo-zbożowy, goryczka za niska wg mnie ale będzie bardzo pijalne. Zabutelkowane 42x0,5l z 2,4-2,6g cukru/0,5l. Skrzynki trafiły do piwnicy (18-19°C) na tydzień, potem pójdą do drugiej piwnicy, zimnej. 13-14.12. przeniesione do chłodniejszej piwnicy, może ok 12-15°C. W aromacie bardzo zbożowe, słodowe, pijalne, lekkie i przystępne piwo. Recenzja: Piana: Średnia, drobnopęcheżykowa, biała, opada do krążka i tak zostaje. Barwa: Słomkowo-złoty, klarowne. Aromat: Delikatne estry, diacetyle i aromat chmielowy, bardzo przyjemny. Piwo w aromacie wydaje się jakby truskawka (diacetylek). Smak: Tutaj dobry balans, słodowy wodnisty z lekką goryczką. W sumie nic się nie dzieje bo to Pils, ale piwo jest smaczne. Retronosowo to co wyżej. Ogólnie: Chmiel ładnie podkreślił to piwo w aromacie, lekki diacetyl okej przyjemny i całkiem niezły balans. Piwo bardzo pijalne i spiłbym jeszcze 5 w taki upał Dzięki za nie! Edytowane 1 Lipca 2016 przez camilos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 12 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2015 (edytowane) # 35 PAPA - Polsko-Amerykańskie Pale Ale 11.11.2015 r. Zasyp: - Pale ale St. 4 kg - Monachijski II St. 0,5 kg - Pszeniczny karmelowy St. 0,1 kg - Płatki pszenne błysk. 0,6 kg Zacieranie: 16l + łyżeczka gipsu 72°C ->65°C 90min dolane jeszcze 2l wrzątku i ustalenie temp na 67°C PH 5,6 Wysładzanie: 16l+ łyżeczka gipsu + 4ml kwasu mlekowego (za dużo, Ph 4,1) za drobno ześrutowane, filtracja utykała, Chmielenie: 70 min - Iunga 11% AK 5g FWH - Iunga 11% AK 20g 60 min - CItra 12% AK 20g 20 min - CItra 12% AK 20g 5 min - CItra 12% AK 20g 0min 80°C - CItra 12% AK 40g na cichą 23.11. Do fermentacji 21l 15,1*Brix Drożdże gęstwa FM10 o czym szumią wierzby, fermentacja w pokoju, w misce z wodą dochładzaną wkładami do lodówki turystycznej. 2x.11 na cichą + chmiel 1.12 wstawione do skrzyni na klarowanie 2.12 dodanie żelatyny 8.12 butelkowane 2xmini keg + 16miareczek cukru, butle PET 1,5l z 6 miareczek cukru, parę butelek 0,5l z 2 miareczkami cukru. Bardzo pijalne, przyjemne piwo, powoli się nagazowuje. Bardzo szybko wyjdzie. Pięknie klarowne. Edytowane 18 Grudnia 2015 przez camilos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 6 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2016 (edytowane) # 36 Pieprzowy, owsiany, mleczny stout 30.12.2015 r. Zasyp: - Pale ale St. 1,7 kg - Pilzneński St. 1,3 kg - Czekoladowy 1200 St. 0,5 kg - Czekoladowy 400 St. 0,45 kg - Jęczmień prażony St. 0,15 kg - Płatki owsiane błysk. 1,2 kg Zacieranie: 17,5 l + 4 g węglan wapnia płatki 40°C, słody: 57°C ->66°C 90min PH 5,6 Wysładzanie: 15 l+ 4 g węglan wapnia + 3 ml kwasu mlekowego Ph 5,5-5,6 masakryczna filtracja, utykała Chmielenie: 80 min - Iunga 11% AK 30 g FWH - Iunga 11% AK 15g 30 min - Laktoza 600 g 30 min - Pieprz długi - 15 g 10 min Do fermentacji 20l 17,9*Brix dolane 3 l zimnej wody -> 23 l 15,5*Brix 15,8°C dodana gęstwa FM10 Wichrowe wzgórza 31.12. 13°C 6.01. 18,6°C 8.01. musiał zrobić miejsce w skrzyni Pilsowi, stoi w temp. pokojowej ok 19-20 stopni. 15.01. przelane na cichą 22.01. dodano żelatynę i wystawiono do auta na schłodzenie 24.01. zabutelkowano z 130 g cukru, wyszło 43x0,5l Brak gazu. Edytowane 4 Maja 2016 przez camilos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 6 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2016 (edytowane) # 37 PAPA - Polsko-Amerykańskie Pale Ale 30.11.2015 r. - dwie warki jednego dnia - zajęło to cały dzień, ale tylko jedno sprzątanie i odzysk ciepłej wody z chłodzenia na wysładzanie. Zasyp: - Pilzneński Pale ale St. 4 kg - Monachijski II St. 0,5 kg - Pszeniczny karmelowy St. 0,1 kg - Płatki żytnie błysk. 0,6 kg Zacieranie: 16l + 4,5 g gipsu 723°C ->68°C 90min Wysładzanie: 15l+ 4 g gipsu filtracja i wysładzanie szybkie i bezbolesne. Chmielenie: 70 min - Iunga 11% AK 5g FWH - Iunga 11% AK 20g 60 min - Equinox 13,9% AK 20g 20 min - Equinox 13,9% AK 20g 5 min - Equinox 13,9% AK 20g 0min 68°C - Equinox 13,9% AK 40g na cichą 15.01 Do fermentacji 21l 15,1*Brix + 2l zimnej wody ->23 l 14*Brix Drożdże gęstwa FM10 O czym szumią wierzby, fermentacja w pokoju, w misce z wodą dochładzaną wkładami do lodówki turystycznej. 15.01. przelane na cichą, dodano 40g Equinoxa 22.01. dodano żelatynę i wyniesiono do samochodu do schłodzenia 24.01. zabutelkowano 2x5l z 15g cukru, 23x0,5l z 65g curu Edytowane 25 Stycznia 2016 przez camilos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 11 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2016 (edytowane) # 38 Czeski Pils 08.01.2016 Pierwsze piwo w 2016 roku. Zasyp: - Pilzneński Pale ale St. 4,5 kg - Carapils Weyerman 0,3 kg - Zakwaszający Weyerman. 0,055 kg Zacieranie: 16l + 4 g chlorku wapnia 57°C ->54°C 15 min 63°C 20 min odebranie ok 5 l gęstego dekoktu do 72°C 10 min 100°C 20 min zawrócenie dekoktu ustalenie na 74°C 40 min wygrzew 78°C przełożenie do filtracji Wysładzanie: 16 l+ 3ml kwasu mlekowego 5,2 PH Chmielenie: 90 min - Premiant 8,5%AK 30g 60 min - Saaz 3,8%AK 10g/10g/10g 30/10/0min - Kazbek 3,4%AK 10g/10g/10g 30/10/0min - Bohemie 7,8%AK 10g/10g/10g 30/10/0min - Mech irlandzki 4g Do ferementacji poszło 23l 14*Brix, drożdże w34/70 + Brewferm Lager (blend po poprzednim pilsie niemeickim), fermentacja w 9-10°C 22-23.01 podniesienie temp. do 16°C, przelanie na cichą 01.02. dodanie żelatyny odfermentowało do 6,4*Brix przed korektą (po 1,5°Blg) 04.02. butelkowanie z 121g cukru, 44x0,5l Edytowane 5 Lutego 2016 przez camilos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 23 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2016 (edytowane) Tego jeszcze nie było - cold crush przeprowadzany w aucie. Jako że w piwnicy ani miejsca ani czystości że strach cokolwiek znosić dwa fermentory z zadaną żelatyna wylądowały na podwórku w aucie. Na szczęście nie jest zbyt zimno na dworze, o poranku jakieś -4. Minus że kolejne ciemne piwo (wcześniej był to robust porter) jest trafione. Kwaśne, na powierzchni cienka błonka. Nie wiem co z nim zrobić, chyba parę butelek zakapsluję a reszta zostanie zakwaszona bakteriami lakto. Zobaczymy przy rozlewie w niedzielę. Edycja// no to stout poszedł w butelki. Edytowane 25 Stycznia 2016 przez camilos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 5 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2016 (edytowane) # 39 Beznadziejne (Hopless) IPA 05.02.2016 - pale ale Malteurope 5 kg - monachijski II St. 0,48 kg - karmelowy 150 St. 0,3 kg - płatki owsiane bł. 0,6 kg Zacieranie 16l + łyżeczka gipsu 72°C ->65°C 60 min + mashout 78°C Wysładzanie 17l + 3ml kwasu mlekowego ->29l do warzenia Warzenie 70 min - Iunga 11% AK 25 g 60 min 25 g 30 min 50 g 10 min - mango 1szt 10min - skórki: 2x cytryna; 2x pomarańcza; 2x limonka; 2x trawa cytrynowa na 10 min - mech irlandzki 10 min Do fermentacji 22l 17,8*Brix + 2l wody ->24l 16,3*Brix; uwodnione S04 28.02 coldcrush do 10,5°C butelkowanie? brak notatek Edytowane 3 Czerwca 2016 przez camilos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 5 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2016 (edytowane) # 40 Czerwony Lager (test słodu Obolon) 05.02.2016 - Pilzneński Obolon 5kg Zacieranie 15l+4g chlorku wapnia 72°C->63°C + 2l wody ->66°C Wysładzanie 17l + 3ml kwasu mlekowego ->28l 13,8*Brix Warzenie 70 min - Szyszka z ogródka (niemiecka jakaś, 10-15 lat na ogrodzie rośnie) 50g 60min; 100g 10min -suszone wiórki buraczane (zalane, wylana pierwsza woda) 100g 10 min 22l 14,3*Brix drożdze w34/70 / Brewferm lager (miks) 12°C 6.02 16.02-22.02 temp do 15°C 28.02. butelkowanie 40x05l +1,5l z 160g cukru zeszło do 7*Brix? Edytowane 3 Czerwca 2016 przez camilos klimek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 4 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2016 (edytowane) # 41 RIS zestaw z piwodziej.pl 04.03.2016 - Pale ale Chateau 4kg - Monachijski jasny Chateau 3kg - Abbey Chateau 1kg - Cara Blond Chateau 0,8kg - Jęczmień palony Chateau 0,3kg - Czekoladowy Chateau 0,3kg - Wiedeński St. 0,525kg - Płatki żytnie bł. 0,6kg - Czekoladowy 1200 St. 0,1kg Zacieranie 32l 71°C->65°C 90min , mash out Wysładzanie 6l + 20l (mild - cienkusz) Warzenie 120 min - Target 10,5%Ak 30g 60min - Iunga 11%Ak 77g 60min - Challanger 5,8%Ak 40g 15min - Challanger 8,3%Ak 40g 10 min 26,8&Brix 19l + starter 2l 1028 London Ale zadane w 18°C 29.03. na cichą + 50g płatków dębowych opiekanych moczonych w rumie 29.05. butelkowane, zeszło do 15*Brix Edytowane 3 Czerwca 2016 przez camilos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 4 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2016 (edytowane) # 42Mild - cienkusz po RISie zestaw z piwodziej.pl 04.03.2016 - 100g barwiącego St. warzenie 60min - Challanger 8,3%Ak ?60min - Challanger 8,3%Ak ?15min 20l 8*Brix+ 400g laktozy, S04 gęstwa Zakażenie - apteka, niepijalne, kanał. Edytowane 3 Czerwca 2016 przez camilos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 3 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2016 (edytowane) # 43 ESB 1 31.03.2016 - Pale Ale Weyerman 4kg - Brown Fawcett 0,25 kg - Karmelowy 150 St. 0,25 kg - płatki pszenne podprażone, bł. 0,6kg Zacieranie 15l + łyżeczka gipsu + 1/2 łyżeczki soli Epsom 71°C->65°C 60min Wysładzanie 17l Warzenie 70 min - EKG 4,5%AK 50g 60min - Marynka 10%AK 10g 60min - Fuggles 4,5%AK 25g 30min - EKG 4,5%AK 15g 10min - Fuggles 4,5%AK 25g 10min 22l 14,1*Brix, 3 wiadra 7,5l - 1028 London Ale; FM10; S04 w 15°C Zabut.: 1028 x12szt 7,9*Brix s04 x14szt 8*Brix fm10x15szt 7,9*Brix Piwo w wersji s-04 zajęło 3 miejsce w Witnicy podczas Lubuskiego Konkursu Piw Domowych http://www.piwo.org/topic/20495-iii-kpd-lubuski-witnica-18062016-r/?p=403008 Parę słów recenzji: ESB na 1028: Piana: Drobnopęcheżykow, gęsta, kremowa, zostaje do końca, znaczy szkło. Po otwarciu butelki wychodziło delikatnie. Nagazowanie bardzo wysokie Barwa: Miedziana, bardzo klarowne. Aromat: Piłem bardzo zimne, ale czuć było bardzo ładnie estry owocowe, uzupełnione słodowością - chlebkową oraz delikatną ziołowością i ziemistością z chmielu. Bardzo przyjemny aromat. Smak: Świetnie zbalansowane, mocna słodowa chlebkowość z średnią goryczką w dobrym balansie. Retronosowo powtórka, estry oraz chmiele tym razem trochę wyraźniej. Jedynie co mogę się przyczepić to wysycenie. Ogólnie: Piwo jak dla mnie 5/5 Nic dodać nic ująć bardzo dobre ESB. ESB na s-04: Piana: Niska, drobnopęcheżykowa, biała delikatna. Wraz z piciem znika przez bardzo niskie wysycenie. Barwa: Brązowy, opalizujące. Aromat: W aromacie obite zielone jabłko i dziwna szarpana słodowość. Dziwne powiem, ale jest aldehyd i chyba w tle delikatny rozpuszczalnik. Smak: Tak zdecydowanie lekki rozpuszczalnik. W smaku też słabo słodowe - jest spora mocna goryczka lekko ściągająca i zalegająca. Piwo też jest dziwne w odbiorze, wydaje mi się lekko kwaśne. Aromat powtarza się estry z obitym jabłkiem i ta dziwna zbożowa-skórka z chleba. Ogólnie: Dziwne, trochę nie zbalansowane, z aldehydem. Jak 1058 było świetne, tak to coś poszło lekko nie tak Po raz kolejny potwierdza się u mnie że s-04 to trudne drożdże i ciężko zrobić dobre piwo na nich. Spiłem do końca zachwytu niestety nie było. Zastanawiam się, czy aby dałem piwa z tej samej warki Jak widać dość skrajne opinie;) Istnieje ryzyko, że s-04 pochodzi z ESB #2 Edytowane 27 Czerwca 2016 przez camilos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 3 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2016 # 44 ESB 2 16.04.2016 - Pale ale CM 4,5kg - Brown Fw 0,25kg - Karmel 150 St 0,25kg - płatki pszenne prażone bł. 0,6kg Zacieranie 17l + 1ł. gipsu, 1/2 ł. soli Epsom 71°C ->66°C Wysładzanie 18l Warzenie 70min - EKG 4,5%AK 35g 60min - Marynka 10%AK 20g 60min - Minstrel 4,9%AK 25g 30min - Minstrel 4,9%AK 25g 10min 14,7*Brix, FM10 -6,5l (infekcja, kanał); 1028 - 8l; S04 - 8l 5-6.05 Butelkowanie wiadro z 36g cukru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 3 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2016 (edytowane) # 45 ESB #3 16.04.2016 - Mild 5kg - Kaszka kukurydziana 800g - Karmelowy 150 ST, 350g - Karmelowy 300 ST. 150g Zacieranie 4l + kaszka gotowane 15min 18l + kaszka 72°C +4g gips, 2g sól epsom do 65°C Wysładzanie 16l + 3ml kwasu mlekowego Warzenie 70min - Northdown 8,2%Ak 10g FWH - 25g 60min - EKG 4,5%AK 30g 30 min - Fuggles 4,5%AK 20g 30min - EKG 4,5%AK 20g 10min - Fuggles 4,5%AK 30g 10min - 2g pożywki dla drożdży 10min - mech irlandzki 10min 15,3*Brix 25l ? uwodnione 2x S04 29.05. butelkowanie 2xmini keg z 6g oraz 10g cukru, xx x0,5l z .... g cukru Piwo zajęło dwa drugie miejsca podczas Witnickich Piwowariów 2016 - zarówno wg. sędziów (2 głosy różnicy do pierwszego) jak również wg. kosumentów (również dwa głosy do pierwszego). http://www.piwo.org/topic/20824-20160618-piwo-roku-witnickich-piwowariów-2016/?p=403040 Recenzja: Piana: Niska, prawie brak, szybko znika przez znikome nagazowanie.Barwa: miedziany klarowny Aromat: Estrowy, delikatnie chlebkowy - słodowy. Generalnie mało intensywny i zamknięty. Nie za wiele się dzieje. Smak: Lekko słodowy, z średnią goryczką uzupełniającą smak. Piwo wodniste, pije się bardzo dobrze, ale za wiele się tutaj też nie dzieje - jest pustawo choć trochę treściwości ma. Ogólnie: Generalnie piwo dobre i poprawne, ale najmniej stylowe moim zdaniem. Pijalne estrowe i lekko słodowe, ale bez zachwytu jak dla mnie. Takie piwko niezłe pod publiczkę, na upalny dzień. Ten aldehyd co był z kega tutaj go nie ma Edytowane 29 Czerwca 2016 przez camilos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 3 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2016 # 46 ESB #4 18.05.2016 - Pale Ale ME 4,5kg -płatki pszenne prażone bł. 0,6kg - karmelowy 150 0,35kg - karmelowy 300 0,05kg Zacieranie 16,5l + 1ł gipsu, 1/2 ł. soli epsom 71°C ->65°C Wysładzanie 17,5l + 4ml kwasu mlekowego Warzenie 70min - Northdown 8,2%AK 15g 60min - Challanger 5,8%Ak 20g 60min - Fuggles 4,5%AK 25g 25min - EKG 4,5%AK 25g 25min - Fuggles 4,5%AK 25g 10min - EKG 4,5%AK 25g 10min - Mech irlandzki 10min 25l 13,8*Brix gęstwa 1028 04.06. butelkowanie ........ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 3 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2016 (edytowane) # 47 Pszeniczne #4 22.05.2016 - Pszeniczny ST. 3kg - Pilzneński ST. 2kg Zacieranie 17,5l 47°C->44°C 20min +64,7g Tradition 5,5%AK 64°C 40min 72°C 30min 78°C 5min Wysładzanie 16l + 3ml kwasu mlekowego Warzenie 70min -Tradition 5,5%AK 66g Zacier -Tradition 5,5%AK 5g FWH -Tradition 5,5%AK 20g 60 min 25l 14*Brix zadana gęstwa FM41 Gwoździe i Banany. 04.06. butelkowanie, 5l zadana 2kg truskawek. Za mocno zasiarkowane 26.06. butelkowanie wersji Truskawka - zapach siarka, smak - puste z truskawką Odfermentowało do 6*Brix~0,9°Blg, 6,9%ABV Piana: Średniopęcheżykow, zostaje do końca w postaci grubego kożucha. Ogólnie ładna. Barwa: Słomkowo - złoty. Delikatnie mętna. Aromat: Banan oraz gruszka, w tle majaczy lekki goździk. (Ostatnio mam zęby robione i nie czuje zbytnio goździka ) W aromacie też delikatnie drożdżowo- zbożowe. Smak: I tu też całkiem fajnie. Piwo spite po całym dniu pracy w upale, wchodziło jak złoto i gasiło pragnienie. W smaku słodowe goryczki brak, potem delikatnie zbożowe i finisz jak przystało na pszenice kwaskowaty. Retronosowo, głównie banan i te delikatne estry. Ogólnie: Całkiem dobra pszenica, dość pełna ale i tak pijalna. Spiłem z smakiem. Edytowane 27 Czerwca 2016 przez camilos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 3 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2016 (edytowane) #48 Roggenbier #1 - Roggenbier (German Rye Beer) (15D) 4-5.06.2016 ================================================================================ Wielkość warki 22,000 L Objętość do gotowania 26,003 L Czas gotowania 70 min Wydajność 95% Gęstość początkowa 12,338 P Gęstość końcowa 3,703 P Alkohol (ABV) 4,7% Bitterness 17,3 IBU (Tinseth) Barwa 21,9 ebc (Morey) Składniki fermentacji ================================================================================ Nazwa Typ Ilość Zacierany Dodawany późno Ekstraktywność Barwa Słodownia Strzegom - Żytni Słód 1,000 kg Tak Nie 81% 7,9 ebc Weyermann - Pale Ale Malt Słód 1,000 kg Tak Nie 85% 6,7 ebc Weyermann - Rye Malt Słód 1,000 kg Tak Nie 85% 7,1 ebc Castle Malting - Château - Pale Ale 7-9 EBC Słód 500,000 g Tak Nie 80% 8,0 ebc Słodownia Strzegom - monachijski II Słód 500,000 g Tak Nie 79% 16,0 ebc Rye, Flaked Słód 300,000 g Tak Nie 78% 3,9 ebc Słodownia Strzegom - czekoladowy 400 Słód 200,000 g Tak Nie 70% 350,0 ebc Słodownia Strzegom - karmelowy 300 Słód 50,000 g Tak Nie 73% 200,0 ebc Waga słodów: 4,550 kg Chmiele ================================================================================ Nazwa Alpha Ilość Użycie Czas Postać IBU Ogródkowy niemiecki 150g Do zacierania szyszka Tradition 5,5% 20,000 g Do zacierania 0,000 s Granulat 0,0 Tradition 5,5% 20,000 g Gotowanie 1,000 hr Granulat 10,8 Tradition 5,5% 20,000 g Gotowanie 20,000 min Granulat 6,5 Tradition 5,5% 20,000 g Gotowanie 0,000 s Granulat 0,0 Dodatki ================================================================================ Nazwa Typ Użycie Ilość Czas Lactic Acid Uzdatnianie wody Mash 4,000 mL 0,000 s Drożdze ================================================================================ Nazwa Typ Postać Ilość Krok FM41 - Gwoździe i banany Ale Gęstwa 100,00 mL Fermentacja burzliwa Zacieranie ================================================================================ Nazwa Typ Ilość Temp. Target Czas Infusion 15,925 L 67,914 C 63,000 C 30 min Temperature --- --- 72,000 C 30 min Temperature --- --- 78,000 C 5 min Final Batch Sparge Infusion 15,015 L 81,650 C 74,000 C 15 min Do fermentacji : 22l 12,3*Brix FM41 26.06. Butelkowanie 40x 1 miarka cukru na 0,5l - dość klarowne, mega kisiel, zapach z wiadra kwaskowaty, trochę wpadający w pumpernikiel, smak OK. Odfermentowało do 7*Brix~3,4°Blg, 4,7% ABV Edytowane 27 Czerwca 2016 przez camilos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się