Palagrin Opublikowano 24 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2014 Właśnie zamierzam się do stoję drugiej warki z ekstraktów (super newbie jestem) i zastanawiam się co z chmielinami. Czy konieczne trzeba je odfiltrowywać przy zlewaniu do fermentora po gotowaniu czy mogą sobie poleżeć i po burzliwej się ich można pozbyć. Pierwsze piwo czuję, że ma pewne dziwne posmaki - ale też mogą być od chmielu - trochę go sypnąłem i to jeszcze amerykańca z większą ilością alfa-kwasów. Pytanie dotyczy dokładnie tego czy pozostawiony tydzień, dwa taki wygotowany chmiel nie pozostawi jakiś niepożądanych smaków/zapachów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alechanted Opublikowano 24 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2014 (edytowane) Jak rozumiem korzystasz z granulatu? Przed zlewaniem do fermentora zamieszaj w garze, żeby zrobił się solidny wir i zaczekaj aż wszystko siądzie na dnie. Wtedy na dnie będziesz miał stożek z chmielin, którego po prostu nie zaciągaj do fermentora. Chmiel zostawia posmaki. Edytowane 24 Października 2014 przez alechanted Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Palagrin Opublikowano 24 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Października 2014 To chyba nie ma większego znaczenia, ale korzystam z takich półpłynnych ekstraktów 2 puszki 1,7kg na warkę 21litrów. Gotuję to godzinę w garnku 9 litrowym z chmielem goryczkowym i pod koniec na zapach i smak daję chmiel, chłodzę i zlewam do przygotowanej w fermentorze zimnej wody. Wiec to co się gotuje dosyć dużą gęstość ma i nie wiem czy mi na środku chmieliny się zbiorą. Nie mówiąc już o tym że zlewałem granikiem a nie wężykiem do fermentora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alechanted Opublikowano 24 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2014 W takim razie zastosuj patenty spotykane częściej do czyszczenia piwa po chmieleniu na zimno - pończocha na wężyk (najlepiej czysta) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się