Qbasek Opublikowano 27 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2014 (edytowane) Witam, planuje uwarzyć po raz pierwszy stouta. Zasyp wygląda następująco: Pilzneński 4kg Monachijski 0,4kg Wędzony Cherry bries 0,2kg Pszeniczny ciemny 0,2kg Caraaroma 0,2kg Czekoladowy 0,2kg Pierwsze pytanie to czy wszystko mam zacierać od samego początku? Drugie pytanie dotyczy chmielenia mam Magnum i Permaint czy Magnum na goryczkę i Permaint na aromat się nada? Edytowane 27 Października 2014 przez Qbasek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 27 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2014 Wydaje mi się, że to będzie bardziej porter bo nie ma w zasypie słodow palonych. a czy wszystko zacięrac od początku - są dwie szkoły albo wszystko naraz albo słody palone pod koniec. ;-) wygodniej wsypać i zapomnieć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qbasek Opublikowano 27 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Października 2014 (edytowane) Wydaje mi się, że to będzie bardziej porter bo nie ma w zasypie słodow palonych. a czy wszystko zacięrac od początku - są dwie szkoły albo wszystko naraz albo słody palone pod koniec. ;-) wygodniej wsypać i zapomnieć. Patrze na przepisy i wychodzi ze 0,2 kg palonego powinno wystarczyć? Trochę mam nie po drodze w tym tygodniu aby zakupić coś palonego, ale w spożywczaku ostatnio widziałem ziarna jęczmienia i pszenicy, można by tak wrzucić je na patelnie i trochę przypalić? EDIT. Sprawdziłem właśnie i łącznie miałbym 0,3kg czekoladowego czy to wystarczy w ramach słodu palonego? Edytowane 27 Października 2014 przez Qbasek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beo Opublikowano 27 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2014 A to nie jest tak, że stout od portera różni się jęczmieniem palonym? No i stout jest bardziej wytrawny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jonas Opublikowano 28 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2014 Ostatnio uwarzyłem swoją pierwszą warkę - miał być Dry Sout, wyszedł raczej FES Poszedłem za radą forumowiczów i wrzuciłem słody palone od samego początku. Jak na razie, w momencie butelkowania, aromat i smak palony zdominował wszystkie inne cechy. Może się pokaże jeszcze coś ciekawego, ale na razie, to jak piszę. Sama palonosc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawgin Opublikowano 28 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2014 Ja swoje słody palone wsypałem od razu. Piwo wg opinii innych piwowarów wyszło idealne - książkowe. Zestaw z BA powiększony o Pale Ale. Smak z czasem naprawdę się zmienia. Po 3 miesiącach idealne do wypicia po wysiłku fizycznym. Wytrawny lekko kwaśny smak idealnie gasi pragnienie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qbasek Opublikowano 29 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Października 2014 Dokupiłem dzisiaj palone ziarno jęczmienia i Black of Black. Podpowiedział by ktoś ile i kiedy dodać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się