wi999 Opublikowano 28 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2014 (edytowane) chciałbym skonsultować taką oto recepturę: Pale ale 4,4kg czekoladowy 1200 0,5kg karmelowy 300 0,4kg jęczmień prażony 0,2kg laktoza 0,7kg zacieranie 68st 60min marynka 40g 60' celuję w 12plato plus 2 z laktozy wyjdzie z tego coś na kształt milk stouta? raczej słodkiego mniej wytrwanego. Fajnie jakby ta słodkość była jakoś skontrowana Edytowane 28 Października 2014 przez wi999 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 28 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2014 jęczmień prażony czy palony? dał bym troszkę więcej tak 0,25-0,3 czekoladowego tak z połowę bym dał i z paczkę płatków jęczmiennych (zazwyczaj 0,4kg) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wi999 Opublikowano 28 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2014 (edytowane) prażony, a jak dodam tyle czekoladowego co jest wyjdzie coś w stylu chocolate milk stout? Edytowane 28 Października 2014 przez wi999 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elpolako Opublikowano 28 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2014 z jednej strony dajesz dużo chmielu na goryczke a z drugiej laktozy żeby było słodkie, troche dziwnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 28 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2014 od laktozy nie jest słodkie wi999,nie wiem ile masz warek za sobą i ile piłeś piw tego gatunku domowych,ale może lepiej by było skorzystać z jakiejś sprawdzonej receptury ewentualnie coś lekko zmodyfikować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 28 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2014 od laktozy nie jest słodkie ??? A jakie? Kwaśne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 28 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2014 trollujesz troszkę? próbowałeś laktozy? nie chodzi o nadanie słodyczy jak od cukru pełni ,ciała,gęstości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 29 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2014 Laktoza nie jest tak słodka jak cukier, ale nie zgodzę się, że nie dodaje słodyczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafał Pałka Opublikowano 29 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2014 Milk Stout to bardzo ciekawy i wdzięczny styl. Zasyp wygląda ok. Jak bym miał coś modyfikować to dał bym trochę mniej karmelu i słód czekoladowy dał bym jaśniejszy. Odrobina słodu pszenicznego albo czegoś niesłodowanego wpłynie na pianę o odczucie pełni. Jak masz pod ręką to sypnij. Z moich obliczeń wynika że wyjdzie z tego jakieś 28 litrów przy tym zasypie. Chmiel OK. Pamiętaj aby zmodyfikować wodę jeśli jest taka potrzeba. Stout musi być na twardej wodzie. W przeciwnym razie będzie kwaśny. Do tego dodaj jakieś 3 miesiące czasu i będzie git. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się