zaglob Opublikowano 19 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia W dniu 16.01.2025 o 08:31, Dawid Szatan napisał(a): Coś czuję, że porter bałtycki się szykuje. A nie wiem, czy w tym sezonie zabiorę się bałtyka. Na tym strainie planuję polecieć na gęstwach z dwoma pilsami jeszcze, a czy później jeszcze będę chciał się bawić z lagerami przed wiosną, to już nie wiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 26 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia #152 Grape/Quince Sour Ale 12 blg Warzone 2025-01-25 Woda: poddębicka kranowa + kilka ml kwasu mlekowego Zasyp: pale ale Viking - 5 kg pilzneński Viking - 4 kg pszeniczny jasny Bestmalz - 2 kg razem zasyp - 11 kg Zacieranie: 70-68C - 70 minut wygrzew 78C razem czas zacierania - 85 minut Gotowanie: Chinook US 2023 11,4% - 22 g - 60 minut Iunga PL 2022 11,5% - 8 g - 60 minut razem czas gotowania - 60 minut około 15 IBU Po gotowaniu zebrane 32 litry brzeczki 18 blg. Podzielone na dwa fermentory i dolane po 8 litrów wody. Fermentacja: 2 x po 24 litry 12 blg gęstwą K-97 po warce #150. Temperatura otoczenia na start 16C. Na cichą planowany dodatek owoców: do jednej porcji winogron, do drugiej pigwowiec. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się