Skocz do zawartości

Browar Poddębice


zaglob

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 16.01.2025 o 08:31, Dawid Szatan napisał(a):

Coś czuję, że porter bałtycki się szykuje.

A nie wiem, czy w tym sezonie zabiorę się bałtyka. Na tym strainie planuję polecieć na gęstwach z dwoma pilsami jeszcze, a czy później jeszcze będę chciał się bawić z lagerami przed wiosną, to już nie wiem :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#152 Grape/Quince Sour Ale 12 blg

 

Warzone 2025-01-25

 

Woda: poddębicka kranowa + kilka ml kwasu mlekowego

 

Zasyp:

pale ale Viking - 5 kg

pilzneński Viking - 4 kg

pszeniczny jasny Bestmalz - 2 kg

 

razem zasyp - 11 kg

 

Zacieranie:

70-68C - 70 minut

wygrzew 78C

razem czas zacierania - 85 minut

 

Gotowanie:

Chinook US 2023 11,4% - 22 g - 60 minut

Iunga PL 2022 11,5% - 8 g - 60 minut

 

razem czas gotowania - 60 minut

około 15 IBU

 

Po gotowaniu zebrane 32 litry brzeczki 18 blg. Podzielone na dwa fermentory i dolane po 8 litrów wody.

 

Fermentacja:

2 x po 24 litry 12 blg gęstwą K-97 po warce #150. Temperatura otoczenia na start 16C. Na cichą planowany dodatek owoców: do jednej porcji winogron, do drugiej pigwowiec.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.