zaglob Opublikowano 19 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia W dniu 16.01.2025 o 08:31, Dawid Szatan napisał(a): Coś czuję, że porter bałtycki się szykuje. A nie wiem, czy w tym sezonie zabiorę się bałtyka. Na tym strainie planuję polecieć na gęstwach z dwoma pilsami jeszcze, a czy później jeszcze będę chciał się bawić z lagerami przed wiosną, to już nie wiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 26 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia (edytowane) #152 Grape/Quince Sour Ale 12 blg Warzone 2025-01-25 Woda: poddębicka kranowa + kilka ml kwasu mlekowego Zasyp: pale ale Viking - 5 kg pilzneński Viking - 4 kg pszeniczny jasny Bestmalz - 2 kg razem zasyp - 11 kg Zacieranie: 70-68C - 70 minut wygrzew 78C razem czas zacierania - 85 minut Gotowanie: Chinook US 2023 11,4% - 22 g - 60 minut Iunga PL 2022 11,5% - 8 g - 60 minut razem czas gotowania - 60 minut około 15 IBU Po gotowaniu zebrane 32 litry brzeczki 18 blg. Podzielone na dwa fermentory i dolane po 8 litrów wody. Fermentacja: 2 x po 24 litry 12 blg gęstwą K-97 po warce #150. Temperatura otoczenia na start 16C. Na cichą planowany dodatek owoców: do jednej porcji winogron, do drugiej pigwowiec. [2025-02-10] Zlane na cichą na owoce: 23 litry na 4,4 kg mrożonego winogrona + 900 ml domowego soku z tego winogrona. Odfermentowanie do 3,5 blg. Drugie 23 litry zlane na 1 kg mrożonego pigwowca. Tutaj odfermentowanie ciut głębsze do 3,3 blg. [2025-02-27] Rozlew: Winogrono - 22 litry z 92 g glukozy + 12 ml kwasu mlekowego. Odfermentowanie do około 3 blg z uwzględnieniem dodatku owoców może to dać jakieś 6% alkoholu. Pigwa - 22 litry za 105 g glukozy + 30 ml kwasu mlekowego. Odfermentowanie do około 3 blg, co może dać jakieś 5% alkoholu. Edytowane 1 Marca przez zaglob Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 9 Lutego Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego (edytowane) #153 Pils #14 - 12 blg Warzone 2025-02-08 Woda: poddębicka kranowa + 20 litrów destylowana (10 l zacieranie, 5 l wysładzanie, 5 l korekta gęstości) + 5 ml kwas mlekowy Zasyp: pilzneński Bestmalz - 5,5 kg cara body Viking - 0,5 kg razem zasyp - 6 kg Zacieranie: 67C-65C - 55 minut mashout 78C razem czas zacierania - 70 minut Chmielenie: Magnum DE 2023 10% - 15 g - 60 minut Chinook US 2023 11,4% - 37 g - 30 minut Hallertau Hersbrucker DE 2023 3,6% - 100 g - wyłączenie palnika + hop stand + pół tabletki whirlfloc t na 10 minut przed końcem gotowania czas gotowania - 60 minut około 50 IBU Po gotowaniu zebrane 18,5 litrów brzeczki 16,7 blg. Dolane 7 litrów wody. Fermentacja 25,5 litra 12 blg 250 ml gęstwy W34/70 po warce #151. Temperatura na start 8C z podniesieniem do 10C. [2025-03-XX] Rozlew 24,5 litra ze 121 g glukozy i 5g witaminy C. Odfermentowanie do 3 blg - około 5% alkoholu. Edytowane Sobota o 12:30 przez zaglob Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 1 Marca Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca (edytowane) #154 Mash Hopping IPA - 16 blg Piwo eksperymentalne, jako przetestowanie chmielenia zacieru oraz fermentacji K-97 w wyższej temperaturze: https://www.blog.homebrewing.pl/mash-hopping-czyli-chmielenie-zacieru/ https://browamator.pl/pl/hazy-ipa-drozdze-fermentis-safale-k-97/24-1 Warzone 2025-03-01 Woda: poddębicka kranowa + kilka ml kwas mlekowy Zasyp: pilzneński Bestmalz - 5,5 kg pszeniczny jasny Bestmalz - 1 kg cara body Viking - 0,5 kg płatki owsiane - 0,5 kg razem zasyp - 7,5 kg Zacieranie: 55C - 10 minut 67C-65C - 45 minut mashout 78C razem czas zacierania - 70 minut Chmielenie: Saaz CZ 2022 4,2% - 100 g - do zacierania Magnum DE 2023 10% - 25 g - do zacierania Magnum DE 2023 10% - 10 g - 40 minut Saaz CZ 2023 3,2% - 100 g - wyłączenie palnika + hop stand czas gotowania - 60 minut około 30 IBU Po gotowaniu zebrane 21 litrów brzeczki 18,2 blg. Dolane 3 litry wody. Fermentacja 24 litrów 16 blg 100 ml gęstwy K-97 po warce #152. Temperatura fermentacji 24C. [2025-03-22] Chmielenie na zimno: 50 g Amarillo US 2023, 50 g Citra US 2023, 50 g Rody Hodowlane 2/20 PL 2024, 50 g Amora Preta PL 2024. Razem 200 g. Temperatura otoczenia 13C. Odfermentowanie do 4 blg. [2025-03-25] Rozlew 21,5 litra z 85 g glukozy i 5 g witaminy C. Odfertmentowanie do około 3,5-4 blg, co daje około 6,5% alk. Edytowane 5 godzin temu przez zaglob Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano Sobota o 12:31 Autor Udostępnij Opublikowano Sobota o 12:31 #155 Pils Termalny #15 - 12 blg Warzone 2025-03-22 Woda: poddębicka miękka woda termalna + 5 ml kwas mlekowy Zasyp: pilzneński Bestmalz - 5,5 kg caramel pils Bestmalz - 0,5 kg razem zasyp - 6 kg Zacieranie: 67C-64C - 60 minut mashout 79C razem czas zacierania - 75 minut Chmielenie: Magnum DE 2023 10% - 30 g - 60 minut Tettnager DE 2024 3,7% - 100 g - wyłączenie palnika + hop stand + pół tabletki whirlfloc t na 10 minut przed końcem gotowania czas gotowania - 60 minut około 35-40 IBU Po gotowaniu zebrane 20 litrów brzeczki 15 blg. Dolane 5 litrów wody. Fermentacja 25 litrów 12 blg 250 ml gęstwy W34/70 po warce #153. Temperatura na start 9C z podniesieniem do 10C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się