Skocz do zawartości

Browar Poddębice


zaglob

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 16.01.2025 o 08:31, Dawid Szatan napisał(a):

Coś czuję, że porter bałtycki się szykuje.

A nie wiem, czy w tym sezonie zabiorę się bałtyka. Na tym strainie planuję polecieć na gęstwach z dwoma pilsami jeszcze, a czy później jeszcze będę chciał się bawić z lagerami przed wiosną, to już nie wiem :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#152 Grape/Quince Sour Ale 12 blg

 

Warzone 2025-01-25

 

Woda: poddębicka kranowa + kilka ml kwasu mlekowego

 

Zasyp:

pale ale Viking - 5 kg

pilzneński Viking - 4 kg

pszeniczny jasny Bestmalz - 2 kg

 

razem zasyp - 11 kg

 

Zacieranie:

70-68C - 70 minut

wygrzew 78C

razem czas zacierania - 85 minut

 

Gotowanie:

Chinook US 2023 11,4% - 22 g - 60 minut

Iunga PL 2022 11,5% - 8 g - 60 minut

 

razem czas gotowania - 60 minut

około 15 IBU

 

Po gotowaniu zebrane 32 litry brzeczki 18 blg. Podzielone na dwa fermentory i dolane po 8 litrów wody.

 

Fermentacja:

2 x po 24 litry 12 blg gęstwą K-97 po warce #150. Temperatura otoczenia na start 16C. Na cichą planowany dodatek owoców: do jednej porcji winogron, do drugiej pigwowiec.

 

[2025-02-10] Zlane na cichą na owoce: 23 litry na 4,4 kg mrożonego winogrona + 900 ml domowego soku z tego winogrona. Odfermentowanie do 3,5 blg. Drugie 23 litry zlane na 1 kg mrożonego pigwowca. Tutaj odfermentowanie ciut głębsze do 3,3 blg.

 

[2025-02-27] Rozlew:

Winogrono - 22 litry z 92 g glukozy + 12 ml kwasu mlekowego. Odfermentowanie do około 3 blg z uwzględnieniem dodatku owoców może to dać jakieś 6% alkoholu.

 

Pigwa - 22 litry za 105 g glukozy + 30 ml kwasu mlekowego. Odfermentowanie do około 3 blg, co może dać jakieś 5% alkoholu.

Edytowane przez zaglob
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#153 Pils #14 - 12 blg

 

Warzone 2025-02-08


Woda:

poddębicka kranowa + 20 litrów destylowana (10 l zacieranie, 5 l wysładzanie, 5 l korekta gęstości) + 5 ml kwas mlekowy

 

Zasyp:

pilzneński Bestmalz - 5,5 kg

cara body Viking - 0,5 kg

 

razem zasyp - 6 kg

 

Zacieranie:

67C-65C - 55 minut

mashout 78C

razem czas zacierania - 70 minut

 

Chmielenie:

Magnum DE 2023 10% - 15 g - 60 minut

Chinook US 2023 11,4% - 37 g - 30 minut

Hallertau Hersbrucker DE 2023 3,6% - 100 g - wyłączenie palnika + hop stand

 

+ pół tabletki whirlfloc t na 10 minut przed końcem gotowania

 

czas gotowania - 60 minut

 

około 50 IBU

 

Po gotowaniu zebrane 18,5 litrów brzeczki 16,7 blg. Dolane 7 litrów wody.

 

Fermentacja 25,5 litra 12 blg 250 ml gęstwy W34/70 po warce #151. Temperatura na start 8C z podniesieniem do 10C.

 

[2025-03-XX] Rozlew 24,5 litra ze 121 g glukozy i 5g witaminy C. Odfermentowanie do 3 blg - około 5% alkoholu.

Edytowane przez zaglob
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

#154 Mash Hopping IPA - 16 blg

 

Piwo eksperymentalne, jako przetestowanie chmielenia zacieru oraz fermentacji K-97 w wyższej temperaturze:

https://www.blog.homebrewing.pl/mash-hopping-czyli-chmielenie-zacieru/

https://browamator.pl/pl/hazy-ipa-drozdze-fermentis-safale-k-97/24-1

 

Warzone 2025-03-01


Woda:

poddębicka kranowa + kilka ml kwas mlekowy

 

Zasyp:

pilzneński Bestmalz - 5,5 kg

pszeniczny jasny Bestmalz - 1 kg

cara body Viking - 0,5 kg

płatki owsiane - 0,5 kg

 

razem zasyp - 7,5 kg

 

Zacieranie:

55C - 10 minut

67C-65C - 45 minut

mashout 78C

razem czas zacierania - 70 minut

 

Chmielenie:

Saaz CZ 2022 4,2% - 100 g - do zacierania

Magnum DE 2023 10% - 25 g - do zacierania

Magnum DE 2023 10% - 10 g - 40 minut

Saaz CZ 2023 3,2% - 100 g - wyłączenie palnika + hop stand

 

czas gotowania - 60 minut

 

około 30 IBU

 

Po gotowaniu zebrane 21 litrów brzeczki 18,2 blg. Dolane 3 litry wody.

 

Fermentacja 24 litrów 16 blg 100 ml gęstwy K-97 po warce #152. Temperatura fermentacji 24C.

 

[2025-03-22] Chmielenie na zimno: 50 g Amarillo US 2023, 50 g Citra US 2023, 50 g Rody Hodowlane 2/20 PL 2024, 50 g Amora Preta PL 2024. Razem 200 g. Temperatura otoczenia 13C. Odfermentowanie do 4 blg.

 

[2025-03-25]

Rozlew 21,5 litra z 85 g glukozy i 5 g witaminy C. Odfertmentowanie do około 3,5-4 blg, co daje około 6,5% alk.

Edytowane przez zaglob
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

#155 Pils Termalny #15 - 12 blg

 

Warzone 2025-03-22


Woda:

poddębicka miękka woda termalna + 5 ml kwas mlekowy

 

Zasyp:

pilzneński Bestmalz - 5,5 kg

caramel pils Bestmalz - 0,5 kg

 

razem zasyp - 6 kg

 

Zacieranie:

67C-64C - 60 minut

mashout 79C

razem czas zacierania - 75 minut

 

Chmielenie:

Magnum DE 2023 10% - 30 g - 60 minut

Tettnager DE 2024 3,7% - 100 g - wyłączenie palnika + hop stand

 

+ pół tabletki whirlfloc t na 10 minut przed końcem gotowania

 

czas gotowania - 60 minut

 

około 35-40 IBU

 

Po gotowaniu zebrane 20 litrów brzeczki 15 blg. Dolane 5 litrów wody.

 

Fermentacja 25 litrów 12 blg 250 ml gęstwy W34/70 po warce #153. Temperatura na start 9C z podniesieniem do 10C.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.