Vami Opublikowano 5 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2015 Mocno w piekarniku przez godzine, z pol kilo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 21 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2015 (edytowane) Warka #9Polskie Ale 16º blgPiwo warzone we współpracy ze znajomym. Ma być większa objętość zwykłego piwska do żłopania Planowana była jakaś 12blg, ale jednak zasypu było zbyt dużo, a beczka za mała żeby rozcieńczać brzeczkę.Warzenie 21.02.2015Zasyp:pilzneński Strzegom - 15 kg - 94%karmelowy ciemny 200-400 Strzegom - 1 kg - 6%barwa 29 EBCzacieranie w 50 litrach wodygodzina w temperaturze 70-60ºC + wygrzew do 78 ºCFiltracja oplotem na dwa razy. Pierwsza partia szła fatalnie, musiałem grzebać w złożu poszło dużo mętów do brzeczki. Druga partia poszła lepiej, może dlatego, że nie przerywałem żeby lać wodę do wysładzania. Dolewałem wody, szło ciągiem, było już lepiej.Brzeczka przednia 20ºblg.Do gotowania poszły 54 litry brzeczki 16º blgWydajność 75%Chmielenie:Iunga 2014 11% - 60g - 60 minutIunga 2014 11% - 10g - 35 minutIunga 2014 11% - 30g - 25 minutSybilla 2014 6% - 16g - 10 minutSybilla 2014 6% - 16g - 5 minutSybilla 2014 6% - 17g - 0 minutokoło 50 IBUPo gotowaniu wyszło około 47 litrów brzeczki 18º blg. Dolane jakieś 7 litrów wody. Nastawione niecałe 55 litrów 16º blgFermentacja 3 paczkami sucharów US-05 [14.03.2015] Rozlane z 270g cukru. Odfermentowało do 5 °blg Edytowane 17 Marca 2015 przez zaglob Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 23 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2015 Wyposażenie browaru powiększyło się o system do wyszynku minikegów. Wiem, że rozwiązanie to ma więcej wad niż zalet, ale dorwałem ten sprzęt za takie grosze, że żal było nie wziąć. Z dwóch maszynek skompletowałem jedną. Ta srebrna (bier maxx), to najwidoczniej nówka, jakiś helmut dostał zabawkę i nie chciał się nią bawić Brakowało tylko końcówki kranika, który dokompletowałem z drugiego, bardziej styranego egzemplarza. Będę to chyba wykorzystywał jako mini lodówkę przy grillu. Teraz tylko muszę zaopatrzyć się gdzieś w minikegi i następną warkę jakiegoś wita lub pale ale będę lał w beczułkę. Przygotowania do sezonu grillowego 2015 uważam za rozpoczęte Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 25 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2015 (edytowane) Warka #10 Mild Pierwsze podejście do milda. Przetarcie przed warzeniem na KPD w Żywcu. Warkę zamierzam podzielić na pół i przefermentować na różnych drożdzach: S-04 i Wyeast Irish Ale. warzenie 25.02.2015 Zasyp: pale ale Optima - 2 kg - 55% monachijski Optima - 1 kg - 27% karmelowy jasny Optima - 0,3 kg - 8% żytni Optima - 0,2 kg - 5% special B Castlemalting - 0,1 kg - 3% czekoladowy Strzegom - 0,08 kg - 2% całkowity zasyp - 3,68 kg barwa 24 EBC zacieranie w chyba 15 litrach wody 66-63ºC - 50 minut wygrzew do 77 ºC i przetrzymanie 5 minut całkowity czas zacierania - 65 minut przy warce #9 zauważyłem, że sposób w jaki mierzę temperaturę swoim termometrem mocno zaniża rzeczywistą temperaturę. Zmieniłem montowanie termometra. Myślę, że tutaj był mój problem z niskim odfermentowaniem piw. Do tej pory zapewne zacierałem w wyższej temperaturze niż chciałem, więc brzeczka była mniej fermentowalna. Zobaczymy co wyjdzie tym razem. wysładzanie na dwa razy, do gotowania poszło 28 litrów brzeczki 8º blg Chmielenie: Challenger granulat 8,3% 2014 - 16g - 60 minut EKG granulat 6% 2014 - 5g - 10 minut EKG granulat 6% 2014 - 5g - 5 minut EKG granulat 6% 2014 - 5g - 0 minut około 17 IBU Po gotowaniu uzyskałem 23 litry brzeczki 9,5º blg. Sporo zostawiłem w chmielinach, nie chciało mi się z tym walczyć. Brzeczkę podzieliłem po równo do dwóch fermentorów. Dolane po 1,5 litra wody do każdego, aby uzyskać 8,5º blg. Ostatecznie mam dwa fermentory po 13 litrów. wydajność ponad 80% Fermentacja pierwszego pojemnika gęstwą S-04 po warce #8 Drugi pojemnik Wyeast 1084 Irish Ale. Brzeczki jest stosunkowo mało i o niskiej gęstości dlatego nie robię startera i napuchniętą saszetkę daję prosto do fermentora. [27.02.2015] S-04 ruszyły praktycznie od razu, wyeasty miały dobę lagu. Fermentacja w temp. 16-18 stopni [04.03.2015] Zlane na cichą. Obie wersje zeszły do 3,5 blg. Cicha w temp. 13 stopni [16.03.2015] Rozlane 2x12 litrów z 2x45g glukozy. Nie wiem ile ostatecznie dofermentowało, bo kolejny raz straciłem ballingometr. Wersja na S-04 bardziej klarowna. Edytowane 16 Marca 2015 przez zaglob Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 5 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2015 (edytowane) Warka #11 Oatmeal Baltic Porter 23° blg Zakończenie sezonu lagerowego z przytupem Warzone 05.03.2015 Zasyp: monachijski Optima - 3 kg - 35,6% pilzneński Optima - 2 kg - 23,7% płatki owsiane błyskawiczne - 1kg - 11,9% żytni Optima - 0,6 kg - 7,1% czekoladowy Strzegom - 0,57 kg - 6,8% pszeniczny Optima - 0,55 kg - 6,5% special B Castlemalting - 0,5kg - 6% barwiący Optima - 0,2 kg - 2,4% całkowity zasyp - 8,42 kg + 0,5 kg cukru barwa >80 EBC Zacieranie: 65-62 °C - 60 minut 72-70 °C - 15 minut 78 °C - 5 minut całkowity czas zacierania - 90 minut uzyskałem 10 litrów brzeczki przedniej o ekstrakcie 21,5° blg do gotowania poszło 23 litry brzeczki o ekstrakcie 18,5 °blg wydajność słaba około 75%, nie wiem dlaczego. zacier był bardzo gęsty. płatki, żyto i pszenica zakleiły go na fest. mimo, że filtracja szła dość długo, to spodziewałem się jednak dużo gorszego filtrowania, poszło nie tak źle. Nie wiem czy użyte płatki były tak wydajne, jak się zakłada. Brzeczka ekstremalnie gęsta i "śliska", jestem ciekaw co z tego wyjdzie Chmielenie: Magnum szyszka 11,2% 2014 - 17g - 60 minut Challenger granulat 8,3% 2014 - 44g - 60 minut East Kent Goldings granulat 6% 2014 - 16g - 10 minut Sybilla granulat 8% 2014 - 10g - 5 minut około 70 IBU pod koniec gotowania dodałem 0,5 kg cukru trzcinowego Demerara do fermentacji poszło 20 litrów 23° blg, zadane gęstwą 400 ml Erbslöh BrewMasters Lager po warce #7 - 3 pokolenie fermentacja w temperaturze 10-12 stopni [29.03.2015] Zlane do lagerowania. Odfermentowało do 8°blg. Ostatnie dwa dni - przerwa diacetylowa w 16 °C [19.04.2015] Rozlew 16 litrów z 40g cukru. Reszta poszła do wymrażania. Odfermentowało do 7 blg. Edytowane 19 Kwietnia 2015 przez zaglob Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 5 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2015 (edytowane) Warka #12 Vanilla Porter 11 ° blg Wysłodziny po warce #11 Zasyp i zacieranie: patrz wyżej do gotowania poszło około 12 litrów 8° blg Chmielenie: Sybilla granulat 6% 2014 - 10g - 60 minut Sybilla granulat 6% 2014 - 10g - 5 minut około 20 IBU pod koniec gotowania dodałem 90g cukru trzicnowego Demerara i 60g cukru wanilinowego do fermentacji pójdzie 10 litrów 11 ° blg zadane gęstwą S-04 po warce #10b, fermentacja w 16-17 stopniach [14.03.2015] Zlane na cichą 8,5 litra jednak. Zeszło do 3blg. Dodana laska wanilii. [27.03.2015] Rozlew 8,5 litra z 30g glukozy. Ostatecznie zeszło do 2,5blg. 4,5% alk. Edytowane 29 Marca 2015 przez zaglob Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 17 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2015 (edytowane) Warka #13 Smoked Blonde Ale 13,5° blg Chciałem zrobić jasne piwo, całkiem mocno wędzone. Poza tym nie miałem pomysłu jak wykorzystać gęstwę po warce #10a. Warzone 17.03.2015 Zasyp: Wędzony bukiem Weyermann - 3 kg - 60% Pilzneński Optima - 1 kg - 20% Pszeniczny Optima - 0,75 kg - 15% Żytni Steinbach - 0,25 kg - 5% Całkowity zasyp - 5 kg Barwa 5-6 EBC Zacieranie w 15-16 litrach 67-64 °C - 60 minut wygrzew do 78°C i przetrzymanie 5 minut całkowity czas zacierania 70 minut brzeczka przednia 20 °blg, do gotowania poszło chyba z 24 litry 14 °blg wydajność około 80% Chmielenie: Iunga 2014 granulat 11aa - 20g - 60 minut Iunga 2014 granulat 11aa - 16g - 5 minut na ostatnie 15 miunut gotowania dodałem 5g uwodnionego mchu irlandzkiego około 30 IBU Uzyskałem 20 litrów brzeczki 15,5 °blg, rozcieńczone 3 litrami do 13,5 °blg Po wystudzeniu zadane gęstwą Wyeast 1084 Irish Ale po warce #10a [18.03.2015] Fermentuje jak szalone. Nie miałem jeszcze u siebie tak burzliwej fermentacji, kłaczki drożdży i osadów latają po całym fermentorze [28.03.2015] Zlane na cichą. Ostatnie 4 dni przeniosłem do wyższej temperatury - ponad 20 °C. Stanęło na 3 °blg [14.04.2015] Rozlew 2x10 litrów z 2x38g glukozy. Jedną porcję miałem z żelatyną do klarowania, druga bez. Odfermentowało do 3 blg. Alkohol 5,5% Edytowane 14 Kwietnia 2015 przez zaglob Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 18 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2015 (edytowane) Warka #14 Session American Blonde Ale 9 °blg Lekkie piwo do żłopania na pierwsze ciepłe dni Warzone 18.03.2015 Zasyp: pilzneński Optima - 1,43 kg - 40% pale ale Optima - 0,98 kg - 27% pszeniczny Optima - 0,6 kg - 17% płatki ryżowe - 0,45 kg - 12% karmelowy jasny Optima - 0,15 kg - 4% całkowity zasyp - 3,61 kg Zacieranie: 68-64 °C - 45 minut 72 °C - 10 minut 78 °C - 5 minut całkowity czas zacierania 75 minut brzeczka przednia - około 14-15 °blg do gotowania poszło 26 litrów 8,5 °blg wydajność około 80% barwa 6 EBC Chmielenie: Iunga granulat 2014 11% - 5g - 60 minut Iunga granulat 2014 11% - 5g - 50 minut Iunga granulat 2014 11% - 5g - 40 minut Sybilla granulat 2014 6% - 5g - 30 minut Sybilla granulat 2014 6% - 5g - 20 minut Sybilla granulat 2014 6% - 5g - 10 minut Rakau granulat 2014 10,7% - 5g - 5 minut Equinox granulat 2014 13,9% - 5g - wyłączenie palnika na ostatnie dwie minut gotowania wsypałem 20 g trawy cytrynowej goryczka na poziomie około 24 IBU po gotowaniu uzyskałem 21 litrów brzeczki 11 °blg, rozcieńczyłem 5 litrami do 9 °blg fermentacja uwodnioną paczką sucharów US-05 planowane sypnięcie amerykańców na cichą [28.03.2015] Zlane na cichą. Ostatnie 4 dni przeniosłem do wyższej temperatury - ponad 20 °C. Stanęło na 2,5 °blg [04-05.04.2015] Chmiele na cichą. Symbolicznie. 10g Equinox, 10g Iunga, 10g Wai-iti, 5g Simcoe i 5g Citra. Razem 40g [09.10.2015] Rozlew 25 litrów. 5 litrów poszło do minikega z 15g glukozy. Pozostałe 10 litrów z 100g glukozy. Połowa rozlana bez dodatków, druga połowa z około 2-3 ml olejku bergamotowego. Ostatecznie odfermentowało do 2,5 blg - 3,3% alk. Edytowane 9 Kwietnia 2015 przez zaglob Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 29 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2015 (edytowane) Warka #15 American India Pale Ale 14,5 °blg Piwo uwarzone na zamówienie dla kolegi spragnionego amerykańskiego chmielu Warzone 28.03.2015 Zasyp: pale ale Strzegom - 5 kg - 86% pszenica niesłodowana - 0,4 kg - 7% biscuit Castlemalting - 0,3 kg - 5% karmelowy ciemny Optima - 0,1 kg - 2% razem zasyp - 5,8 kg barwa 21 EBC Zacieranie: 66-64 °C - 70 minut wygrzew do 78 °C całkowity czas zacierania - 80 minut brzeczka przednia - 12 litrów 19°blg do gotowania poszło 26 litrów 14,5 °blg Chmielenie: Admiral UK granulat 2014 14,2% - 20 g - 60 minut Citra US granulat 2014 13,5% - 10 g - 40 minut Simcoe US granulat 2014 11,4% - 10g - 20 minut Citra US granulat 2014 13,5% - 5g - 5 minut Simcoe US granulat 2014 11,4% - 5g - 5 minut około 60 IBU wydajność 83% po gotowaniu wyszło 22,5 litra 16 °blg - rozcieńczone 2,5 litra wody do fermentacji idzie 25 litrów 14,5 °blg fermentacja drugim pokoleniem US-05 po warce #14 [10.04.2015] Zlane na cichą. Zeszło do 3blg [14.04.2015] Chmielenie na zimno: 3x30g: Citra, Simcoe, Wai-iti. [19.04.2015] Rozlew z 90g cukru. Odfermentowało do 3 blg. Edytowane 19 Kwietnia 2015 przez zaglob Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 10 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2015 (edytowane) Warka #16 Wee Heavy 21,5° blg Zwany szkockim barley wine. Treściwie, słodowo, karmelowo. Warzone 10 kwietnia 2015. Pszypadek? Zasyp: monachisjki Optima - 3,1 kg - 39,7% pale ale Strzegom - 3 kg - 38,5% żytni Steinbach - 0,5 kg - 6,5% wędzony whiskey średni Castlemalting - 0,5 kg - 6,4% biscuit Castelmalting - 0,3 kg - 3,9% melanoidynowy Strzegom - 0,2 kg - 2,6% special B Castlemalting - 0,15 kg - 1,9% barwiący Optima - 0,05 kg - 0,6% całkowity zasyp - 7,8 kg barwa 49 EBC Zacieranie w temperaturze 67-66°C, wygrzew 77°C. Całkowity czas zacierania 75 minut. Brzeczka przednia 14 litrów 22 °blg. Do gotowania poszło 25 litrów 18,5 °blg. Wydajność 78% Chmielenie: Gotowanie 90 minut. Admiral UK granulat 2014 14,2% - 20 g - 60 minut około 40 IBU Po gotowaniu zostało 20 litrów 21,5 °blg Fermentacja gęstwą Wyeast Irish Ale - 3 pokolenie po warce #13. [15.05.2015] Rozlew 18 litrów z 60g cukru. Dojadło do 7,5 blg - około 7,5% alk. Edytowane 15 Maja 2015 przez zaglob Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2015 (edytowane) Warka #17 Session Witbier 10° blg Warzone 25.04.2015 Zasyp: pilzneński Optima - 2 kg - 44% pszenica niesłodowana - 2 kg - 44% płatki owsiane - 0,5 kg - 11% całkowity zasyp - 4,5 kg barwa 4 EBC Zacieranie w 66 °C, ze względu na duży udział surowców niesłodowanych trwało 1h40min. Do gotowania poszło 24l 11 °blg Chmielenie: Iunga granulat 2014 11% - 14g - 60 minut Lubelski granulat 2014 4,5% - 22g - 10 minut około 22 IBU Dodatki: 40 g Curacao 20 g Kolendra otarta skórka z cytryny i pomarańczy + sok z połowy cytryny Po gotowaniu uzyskałem 20 litrów 12 blg. Rozcieńczone 4 litrami do 10 °blg Fermentacja sucharami Brewferm Blanche. [02.05.2015] Zlane na cichą. Odfermentowało tylko do 4blg. Wrzuciłem też kawałek drutu miedzianego. [15.05.2015] Rozlew. Stanęło na 3 blg - 3,7% alk. Edytowane 15 Maja 2015 przez zaglob Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Brewferm Blanche. Jak nie bedzie siarki, to cud... No ale powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Warzone 10 kwietnia 2015. Pszypadek? NIESONDZE!!!111 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Brewferm Blanche. Jak nie bedzie siarki, to cud... No ale powodzenia Zdaję sobie z tego sprawę. Zamierzam wrzucić coś miedzianego na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 10 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2015 (edytowane) Warka #18 White IPA Piwo uwarzone we współpracy z browarami Bad to the Bone i BiG Browar. Warzone 1 maja 2015. Zasyp: pszeniczny Optima - 2,4 kg - 35% pszenica niesłodowana - 2,2 kg - 32% pale ale Strzegom - 2 kg - 29% pilzneński Strzegom - 0,2 kg - 3% karmelowy ciemny Optima - 0,02 kg całkowity zasyp - 6,82 kg Jak przebiegało zacieranie nikt nie wie. Jedyna pewna rzecz - trwało długo. Chmielenie i dodatki: Mosaic granulat 2014 12% - 30 g - 60 minut otarta skórka pomarańczy i cytryny - 70g - 30 minut skórka curacao - 25g - 30 minut kolendra indyjska - 20 g - 20 minut Amarillo granulat 2014 8,9% - 20 g - 10 minut trawa cytrynowa - 20 g - chyba 5 minut Mosaic granulat 2014 12% - 20g - 5 minut Amarillo granulat 2014 8,9% - 30g - 0 minut Do fermentacji poszło około 22 litry 14,2blg Fermentowane gęstwą US-05 po warce #15 [19.05.2015] Zlane na cichą 21 litrów. 3 blg. [25.05.2015] Dana pierwsza porcja chmielu na zimno - 50 g Amarillo. Piwo pachnie jak Atak Chmielu - masełko i karmel. [02.06.2015] Rozlew z 85g glukozy. Odfermentowało do 2,5 blg - 6% alkoholu. Piwo jest bardzo brzydko zmętnione. Edytowane 15 Czerwca 2015 przez zaglob Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 10 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2015 (edytowane) Warka #19 Dark Saison Współpraca z Bad to the Bone i BiG Browar. Miał być Black Saison, ale nie wyszło. Zasyp: pilzneński Strzegom - 3 kg - 58% wiedeński Strzegom - 1,2 kg - 23% pszeniczny Optima - 0,4 kg - 8% karmelowy jasny Optima - 0,2 kg - 4% caraaroma Weyermann - 0,2 kg - 4% zakwaszający - 0,15 kg - 3% Całkowity zasyp - 5,15 kg Zacieranie: 64 °C - 60 minut 72 °C - 20 minut mashout 78 °C - 10 minut (chyba tak było) w celu zaciemnienia piwa, do wysładzania dodaliśmy kilka litrów wyciągu z 0,5kg słodu barwiącego Chmielenie: Iunga granulat 2014 11% - 25g - 60 minut Lubleski granulat 2014 4,5% - 10g- 45 minut Lubleski granulat 2014 4,5% - 10g- 30 minut Do fermentacji poszło około 26 litrów 13° blg Fermentacja FM 21 Odkrycie Sezonu - przygotowany litrowy starter. [19.05.2015] Zlane na cichą 25 litrów. 1,5 blg. [02.06.2015] Rozlew 25 litrów z 105g cukru. Zeszło do 1,5 blg - 6% alkoholu. Fajnie belgijskie i wytrawne Edytowane 15 Czerwca 2015 przez zaglob Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 10 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2015 (edytowane) Jeszcze trawa cytrynowa ziom (do white ipa) Edytowane 10 Maja 2015 przez szejk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 24 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2015 (edytowane) #20 Belgian Dubbel 17 blg Warzone 23.05.2015 Zasyp: pilzneński Strzegom - 5 kg - 78% karmelowy ciemny Optima - 0,55 kg - 9% biscuit Castlemalting - 0,43 kg - 7% pszenica niesłodowana - 0,4 kg - 6% razem zasyp - 6,38 kg Zacieranie w 20 litrach wody: 65-63 C - 60 minut mashout 77 C - 5 minut całkowity czas zacierania - 70 minut Brzeczka przednia - 20 blg 13,5 litra Do gotowania niecałe 28 litrów 15 blg Chmielenie: Admiral 2014 granulat 14,2% - 11 g - 60 minut Columbus 2014 granulat 15,5% - 5 g - 60 minut Wai-iti 2014 granulat 3,4% - 11 g - 5 minut Lubelski 2014 granulat 4,5% - 10 g - 5 minut Dodatki: rodzynki 200 g - 15 minut cukier trzcinowy nierafinowany - 350 g - koniec gotowania Wyszło 22,5 litra 18 blg, dolane 1,5 litra. Do fermentacji poszły 24 litry 17 blg. Fermentacja gęstwą FM Odkrycie Sezonu z warki #19 [20.06.2015] Zlane na cichą. Zeszło do 1,5 blg. Pracowało cały czas. 4 tygodnie! [13.07.2015] Rozlew 23 litrów z 80 gram cukru. Zeszło do poziomu pomiędzy 1-1,5 blg. Około 8% alkoholu. Edytowane 13 Lipca 2015 przez zaglob Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 19 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2015 (edytowane) Warka #21 Session IPA Warzone 18 lipca 2015 Zasyp: pale ale Strzegom - 3,8 kg - 84% żytni Steinbach - 0,25 kg - 6% zakwaszający Weyermann 0,25 kg - 6% karmelowy jasny Optima - 0,2 kg - 4% całkowity zasyp - 4,5 kg Zacieranie: 65-60 C - 55 minut mashout 77 C - 5 minut całkowity czas zacierania - 70 minut Do gotowania poszło 28 litrów brzeczki 11,5 blg Chmielenie: Columbus US 2014 granulat 15,5aa - 16g - 60 minut Columbus US 2014 granulat 15,5aa - 16g - 45 minut Columbus US 2014 granulat 15,5aa - 12g - 30 minut Sybilla PL 2014 granulat 6aa - 15 g - 15 minut Sybilla PL 2014 granulat 6aa - 10 g - 10 minut Sybilla PL 2014 granulat 6aa - 10 g - 0 minut Sybilla PL 2014 granulat 6aa - 15 g - chłodzenie około 75 IBU Dodatki: trawa cytrynowa - 20 g - 5 minut gotowania Planowane 100 g Amarillo na zimno. Uzyskałem 21,5 litra brzeczki 13 blg. Rozcieńczone 3 litrami wody do 11,5 blg. Do fermentacji idzie 24,5 litra. Fermentacja sucharami US-05. [25.07.2015] Zlane na cichą. Zeszło do 2 blg [03.08.2015] Rozlew 23 litrów ze 114g cukru. Końcowe 2 blg - 5% alk. Edytowane 3 Sierpnia 2015 przez zaglob Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 6 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Września 2015 (edytowane) Warka #22 a'la Grodziskie 8 blg Warzone 5 września 2015 Zasyp: pszeniczny wędzony dębem grodziski - 2 kg pale ale Strzegom - 1,2 kg zakwaszający - 0,25 kg całkowity zasyp - 3,45 kg Zacieranie w 13 litrach, 60 minut w temp. 68-63C + mashout w 77C - 5 minut Do gotowania poszło 25 litrów brzeczki 10 blg. Gotowanie 60 minut: Admiral granulat 2014 14,2% - 13g- 60 minut Lubelski granulat 2014 4% - 10g - 10 minut Lubelski granulat 2014 4% - 10g - wyłączenie palnika Wyszłko 20,5 litra brzeczki 11 blg, rozcienczone 7,5 litra do 8 blg. Fermentacja uwodnionymi sucharami S-33. [13.09.2015] Zlane na cichą. Dofermentowało do 3 blg [17.09.2015] Rozlew 27 litrów ze 130g cukru. Odfermentowało do 2,5-3 blg. Alkohol 2,5-3% Edytowane 17 Września 2015 przez zaglob Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 6 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2015 Ile IBU to będzie mieć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 8 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Września 2015 Ile IBU to będzie mieć? Wg moich obliczeń coś pomiędzy 20-25 IBU Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 9 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2015 W sumie może być. Nie doczytałem, że to na 28l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 13 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Września 2015 (edytowane) Warka #23 Trash Ale 14 blg Piwo zrobione z absolutnych odpadków z magazynu. Sprzątanie przed zakupami na nowy sezon warzelniczy. Zasyp: pilzneński Strzegom - 4 kg wędzony whisky średni Castlemalting - 0,5 kg karmelowy ciemny Optima - 0,2 kg zakwaszający - 0,2 kg razem - 4,9 kg Zacieranie w 16 litrach wody 66-63C - 45 minut 72C - 10 minut wygrzew 77C - 5 minut całkowity czas zacierania - 65 minut Do gotowania poszło około 25 litrów brzeczki 12 blg Chmielenie i dodatki Admiral UK 2014 granulat 14,2% - 22 g - 60 minut kolendra indyjska - 40 g - 10 minut Admiral UK 2014 granulat 14,2% - 10 g - wyłączenie palnika Wyszło 22 litry brzeczki 14 blg Fermentacja gęstwą S-33 po warce #22 [08.10.2015] Rozlane 21 litrów z 75g glukozy. Zeszło do 4,5 blg - około 5% alkoholu Edytowane 8 Października 2015 przez zaglob Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 3 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Października 2015 (edytowane) Warka #24 American Oatmeal Stout Nie mogłem się zdecydować czy warzyć american stout, czy black IPA, czy cascadian dark ale. Wyszło jak wyszło Zasyp: pilzneński Soufflet - 3,3 kg płatki owsiane - 0,85 kg żytni Strzegom - 0,3 kg kawowy jasny Castle - 0,3 kg Caraaroma Weyermann - 0,25 kg Carafa Special Weyermann - 0,15 kg razem zasyp - 5,15 kg Zacieranie: 66-64 C - 45 minut 72 C - 10 minut 78 C - 5 minut Filtracja szła bardzo opornie. Do gotowania - 27 litrów brzeczki 12 blg Chmielenie: Zeus US 2014 16.1% - 50g - 60 minut Rakau NZ 2015 9.9% - 20g - 30 minut Rakau NZ 2015 9.9% - 10g - 5 minut Rakau NZ 2015 9.9% - 20g - wyłączenie palnika wyliczone IBU - 120 Do fermentacji 21,5 litra brzeczki 14 blg. Fermentacja sucharami British Ale Mangrove Jack's. Planowane chmielenie na zimno Rakau i Kohatu 2015 [14.10.2015] Zlana na cichą. 4 blg [31.10.2015] Rozlew 20 litrów z 80 g cukru. Odfermentowanie do 3,5 blg - 5,5% alkoholu. Kilka dni przed rozlewem chmielenie na zimno: 50 g Kohatu 2015 i 25 g Rakau 2015. Edytowane 31 Października 2015 przez zaglob Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się