Skocz do zawartości

Browar Poddębice


zaglob

Rekomendowane odpowiedzi

  • 3 tygodnie później...

Warka #9
Polskie Ale 16
º blg
Piwo warzone we współpracy ze znajomym. Ma być większa objętość zwykłego piwska do żłopania ;)
Planowana była jakaś 12blg, ale jednak zasypu było zbyt dużo, a beczka za mała żeby rozcieńczać brzeczkę.

Warzenie 21.02.2015

Zasyp:
pilzneński Strzegom - 15 kg - 94%
karmelowy ciemny 200-400 Strzegom - 1 kg - 6%

barwa 29 EBC

zacieranie w 50 litrach wody

godzina w temperaturze 70-60ºC + wygrzew do 78 ºC

Filtracja oplotem na dwa razy. Pierwsza partia szła fatalnie, musiałem grzebać w złożu poszło dużo mętów do brzeczki. Druga partia poszła lepiej, może dlatego, że nie przerywałem żeby lać wodę do wysładzania. Dolewałem wody, szło ciągiem, było już lepiej.
Brzeczka przednia 20ºblg.
Do gotowania poszły 54 litry brzeczki 16º blg

Wydajność 75%

Chmielenie:
Iunga 2014 11% - 60g - 60 minut
​Iunga 2014 11% - 10g - 35 minut
​Iunga 2014 11% - 30g - 25 minut
Sybilla 2014 6% - 16g - 10 minut
Sybilla 2014 6% - 16g - 5 minut
Sybilla 2014 6% - 17g - 0 minut

około 50 IBU

Po gotowaniu wyszło około 47 litrów brzeczki 18º blg. Dolane jakieś 7 litrów wody. Nastawione niecałe 55 litrów 16º blg
Fermentacja 3 paczkami sucharów US-05

 

[14.03.2015]

Rozlane z 270g cukru. Odfermentowało do 5 °blg

post-9284-0-18601200-1424542257_thumb.jpg

post-9284-0-55932700-1424542271_thumb.jpg

Edytowane przez zaglob
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wyposażenie browaru powiększyło się o system do wyszynku minikegów. Wiem, że rozwiązanie to ma więcej wad niż zalet, ale dorwałem ten sprzęt za takie grosze, że żal było nie wziąć. Z dwóch maszynek skompletowałem jedną. Ta srebrna (bier maxx), to najwidoczniej nówka, jakiś helmut dostał zabawkę i nie chciał się nią bawić :) Brakowało tylko końcówki kranika, który dokompletowałem z drugiego, bardziej styranego egzemplarza. Będę to chyba wykorzystywał jako mini lodówkę przy grillu. Teraz tylko muszę zaopatrzyć się gdzieś w minikegi i następną warkę jakiegoś wita lub pale ale będę lał w beczułkę. 

Przygotowania do sezonu grillowego 2015 uważam za rozpoczęte :D

 

 

post-9284-0-89970500-1424706375_thumb.jpg

post-9284-0-03278700-1424706382_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #10

Mild

 

Pierwsze podejście do milda. Przetarcie przed warzeniem na KPD w Żywcu. Warkę zamierzam podzielić na pół i przefermentować na różnych drożdzach: S-04 i Wyeast Irish Ale. 

 

warzenie 25.02.2015

 

Zasyp:

pale ale Optima - 2 kg - 55%

monachijski Optima - 1 kg - 27%

karmelowy jasny Optima - 0,3 kg - 8%

żytni Optima - 0,2 kg - 5%

special B Castlemalting - 0,1 kg - 3%

czekoladowy Strzegom - 0,08 kg - 2%

 

całkowity zasyp - 3,68 kg

barwa 24 EBC

 

zacieranie w chyba 15 litrach wody

66-63ºC - 50 minut

wygrzew do 77 ºC i przetrzymanie 5 minut

całkowity czas zacierania - 65 minut

 

przy warce #9 zauważyłem, że sposób w jaki mierzę temperaturę swoim termometrem mocno zaniża rzeczywistą temperaturę. Zmieniłem montowanie termometra. Myślę, że tutaj był mój problem z niskim odfermentowaniem piw. Do tej pory zapewne zacierałem w wyższej temperaturze niż chciałem, więc brzeczka była mniej fermentowalna. Zobaczymy co wyjdzie tym razem.

 

wysładzanie na dwa razy, do gotowania poszło 28 litrów brzeczki 8º blg

 

Chmielenie:

Challenger granulat 8,3% 2014 - 16g - 60 minut

EKG granulat 6% 2014 - 5g - 10 minut

EKG granulat 6% 2014 - 5g - 5 minut

EKG granulat 6% 2014 - 5g - 0 minut

 

około 17 IBU

 

Po gotowaniu uzyskałem 23 litry brzeczki 9,5º blg. Sporo zostawiłem w chmielinach, nie chciało mi się z tym walczyć.

Brzeczkę podzieliłem po równo do dwóch fermentorów. Dolane po 1,5 litra wody do każdego, aby uzyskać 8,5º blg.

Ostatecznie mam dwa fermentory po 13 litrów.

wydajność ponad 80%

 

Fermentacja pierwszego pojemnika gęstwą S-04 po warce #8

Drugi pojemnik Wyeast 1084 Irish Ale. Brzeczki jest stosunkowo mało i o niskiej gęstości dlatego nie robię startera i napuchniętą saszetkę daję prosto do fermentora.

 

[27.02.2015]

S-04 ruszyły praktycznie od razu, wyeasty miały dobę lagu. Fermentacja w temp. 16-18 stopni

 

[04.03.2015]

Zlane na cichą. Obie wersje zeszły do 3,5 blg. Cicha w temp. 13 stopni

 

[16.03.2015]

Rozlane 2x12 litrów z 2x45g glukozy. Nie wiem ile ostatecznie dofermentowało, bo kolejny raz straciłem ballingometr. Wersja na S-04 bardziej klarowna.

Edytowane przez zaglob
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #11

Oatmeal Baltic Porter 23° blg

 

Zakończenie sezonu lagerowego z przytupem

 

Warzone 05.03.2015

 

Zasyp:

monachijski Optima - 3 kg - 35,6%

pilzneński Optima - 2 kg - 23,7%

płatki owsiane błyskawiczne - 1kg - 11,9%

żytni Optima - 0,6 kg - 7,1%

czekoladowy Strzegom - 0,57 kg - 6,8%

pszeniczny Optima - 0,55 kg - 6,5%

special B Castlemalting - 0,5kg - 6%

barwiący Optima - 0,2 kg - 2,4%

 

całkowity zasyp - 8,42 kg

+ 0,5 kg cukru

 

barwa >80 EBC

 

Zacieranie:

65-62 °C - 60 minut

72-70 °C - 15 minut

78 °C - 5 minut

całkowity czas zacierania - 90 minut

 

uzyskałem 10 litrów brzeczki przedniej o ekstrakcie 21,5° blg

do gotowania poszło 23 litry brzeczki o ekstrakcie 18,5 °blg

 

wydajność słaba około 75%, nie wiem dlaczego. zacier był bardzo gęsty. płatki, żyto i pszenica zakleiły go na fest. mimo, że filtracja szła dość długo, to spodziewałem się jednak dużo gorszego filtrowania, poszło nie tak źle. Nie wiem czy użyte płatki były tak wydajne, jak się zakłada. Brzeczka ekstremalnie gęsta i "śliska", jestem ciekaw co z tego wyjdzie :)

 

Chmielenie:

Magnum szyszka 11,2% 2014 - 17g - 60 minut

Challenger granulat 8,3% 2014 - 44g - 60 minut

East Kent Goldings granulat 6% 2014 - 16g - 10 minut

Sybilla granulat 8% 2014 - 10g - 5 minut

 

około 70 IBU

 

pod koniec gotowania dodałem 0,5 kg cukru trzcinowego Demerara

 

do fermentacji poszło 20 litrów 23° blg, zadane gęstwą 400 ml Erbslöh BrewMasters Lager po warce #7 - 3 pokolenie

fermentacja w temperaturze 10-12 stopni

 

[29.03.2015]

Zlane do lagerowania. Odfermentowało do 8°blg. Ostatnie dwa dni - przerwa diacetylowa w 16 °C

 

[19.04.2015]

Rozlew 16 litrów z 40g cukru. Reszta poszła do wymrażania. Odfermentowało do 7 blg.

Edytowane przez zaglob
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #12

Vanilla Porter 11 ° blg

 

Wysłodziny po warce #11

 

Zasyp i zacieranie: patrz wyżej

 

do gotowania poszło około 12 litrów 8° blg

 

Chmielenie:

Sybilla granulat 6% 2014 - 10g - 60 minut

Sybilla granulat 6% 2014 - 10g - 5 minut

około 20 IBU

 

pod koniec gotowania dodałem 90g cukru trzicnowego Demerara i 60g cukru wanilinowego

 

do fermentacji pójdzie 10 litrów 11 ° blg

zadane gęstwą S-04 po warce #10b, fermentacja w 16-17 stopniach

 

[14.03.2015]

Zlane na cichą 8,5 litra jednak. Zeszło do 3blg. Dodana laska wanilii.

 

[27.03.2015]

Rozlew 8,5 litra z 30g glukozy. Ostatecznie zeszło do 2,5blg. 

4,5% alk.

Edytowane przez zaglob
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #13

Smoked Blonde Ale 13,5° blg

 

Chciałem zrobić jasne piwo, całkiem mocno wędzone. Poza tym nie miałem pomysłu jak wykorzystać gęstwę po warce #10a.

 

Warzone 17.03.2015

Zasyp:

Wędzony bukiem Weyermann - 3 kg - 60%

Pilzneński Optima - 1 kg - 20%

Pszeniczny Optima - 0,75 kg - 15%

Żytni Steinbach - 0,25 kg - 5%

 

Całkowity zasyp - 5 kg

Barwa 5-6 EBC

 

Zacieranie w 15-16 litrach

67-64 °C - 60 minut

wygrzew do 78°C i przetrzymanie 5 minut

całkowity czas zacierania 70 minut

 

brzeczka przednia 20 °blg, do gotowania poszło chyba z 24 litry 14 °blg

wydajność około 80%

 

Chmielenie:

Iunga 2014 granulat 11aa - 20g - 60 minut

Iunga 2014 granulat 11aa - 16g - 5 minut

na ostatnie 15 miunut gotowania dodałem 5g uwodnionego mchu irlandzkiego

około 30 IBU

 

Uzyskałem 20 litrów brzeczki 15,5 °blg, rozcieńczone 3 litrami do 13,5 °blg

Po wystudzeniu zadane gęstwą Wyeast 1084 Irish Ale po warce #10a

 

[18.03.2015]

Fermentuje jak szalone. Nie miałem jeszcze u siebie tak burzliwej fermentacji, kłaczki drożdży i osadów latają po całym fermentorze :D

 

[28.03.2015]

Zlane na cichą. Ostatnie 4 dni przeniosłem do wyższej temperatury - ponad 20 °C. Stanęło na 3 °blg

 

[14.04.2015]

Rozlew 2x10 litrów z 2x38g glukozy. Jedną porcję miałem z żelatyną do klarowania, druga bez. Odfermentowało do 3 blg. Alkohol 5,5%

Edytowane przez zaglob
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #14

Session American Blonde Ale 9 °blg

 

Lekkie piwo do żłopania na pierwsze ciepłe dni :)

 

Warzone 18.03.2015

 

Zasyp:

pilzneński Optima - 1,43 kg - 40%

pale ale Optima - 0,98 kg - 27%

pszeniczny Optima - 0,6 kg - 17%

płatki ryżowe - 0,45 kg - 12%

karmelowy jasny Optima - 0,15 kg - 4%

 

całkowity zasyp - 3,61 kg

 

Zacieranie:

68-64 °C - 45 minut

72 °C - 10 minut

78 °C - 5 minut

 

całkowity czas zacierania 75 minut

brzeczka przednia - około 14-15 °blg

do gotowania poszło 26 litrów 8,5 °blg

wydajność około 80%

barwa 6 EBC
 

Chmielenie:

Iunga granulat 2014 11% - 5g - 60 minut

Iunga granulat 2014 11% - 5g - 50 minut

Iunga granulat 2014 11% - 5g - 40 minut

Sybilla granulat 2014 6% - 5g - 30 minut

Sybilla granulat 2014 6% - 5g - 20 minut

Sybilla granulat 2014 6% - 5g - 10 minut

Rakau granulat 2014 10,7% - 5g - 5 minut

Equinox granulat 2014 13,9% - 5g - wyłączenie palnika

 

na ostatnie dwie minut gotowania wsypałem 20 g trawy cytrynowej

goryczka na poziomie około 24 IBU

 

po gotowaniu uzyskałem 21 litrów brzeczki 11 °blg, rozcieńczyłem 5 litrami do 9  °blg

fermentacja uwodnioną paczką sucharów US-05

 

planowane sypnięcie amerykańców na cichą

 

[28.03.2015]

Zlane na cichą. Ostatnie 4 dni przeniosłem do wyższej temperatury - ponad 20 °C. Stanęło na 2,5 °blg

 

[04-05.04.2015]

Chmiele na cichą. Symbolicznie. 10g Equinox, 10g Iunga, 10g Wai-iti, 5g Simcoe i 5g Citra.

Razem 40g

 

[09.10.2015]

Rozlew 25 litrów. 5 litrów poszło do minikega z 15g glukozy. Pozostałe 10 litrów z 100g glukozy. Połowa rozlana bez dodatków, druga połowa z około 2-3 ml olejku bergamotowego. Ostatecznie odfermentowało do 2,5 blg - 3,3% alk.

Edytowane przez zaglob
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #15

American India Pale Ale 14,5 °blg

 

Piwo uwarzone na zamówienie dla kolegi spragnionego amerykańskiego chmielu :)

 

Warzone 28.03.2015

 

Zasyp:

pale ale Strzegom - 5 kg - 86%

pszenica niesłodowana - 0,4 kg - 7%

biscuit Castlemalting - 0,3 kg - 5%

karmelowy ciemny Optima - 0,1 kg - 2%

 

razem zasyp - 5,8 kg

barwa 21 EBC

 

Zacieranie:

66-64 °C - 70 minut

wygrzew do 78 °C

całkowity czas zacierania - 80 minut

 

brzeczka przednia - 12 litrów 19°blg

do gotowania poszło 26 litrów 14,5 °blg

 

Chmielenie:

Admiral UK granulat 2014 14,2% - 20 g - 60 minut

Citra US granulat 2014 13,5% - 10 g - 40 minut

Simcoe US granulat 2014 11,4% - 10g - 20 minut

Citra US granulat 2014 13,5% - 5g - 5 minut

 

Simcoe US granulat 2014 11,4% - 5g - 5 minut

 

około 60 IBU

wydajność 83%

 

po gotowaniu wyszło 22,5 litra 16 °blg - rozcieńczone 2,5 litra wody

do fermentacji idzie 25 litrów 14,5 °blg

fermentacja drugim pokoleniem US-05 po warce #14

 

[10.04.2015]

Zlane na cichą. Zeszło do 3blg

 

[14.04.2015]

Chmielenie na zimno: 3x30g: Citra, Simcoe, Wai-iti.

 

[19.04.2015]

Rozlew z 90g cukru. Odfermentowało do 3 blg.

Edytowane przez zaglob
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #16 Wee Heavy 21,5° blg

 

Zwany szkockim barley wine. Treściwie, słodowo, karmelowo.

 

Warzone 10 kwietnia 2015. Pszypadek?

 

Zasyp:

monachisjki Optima - 3,1 kg - 39,7%

pale ale Strzegom - 3 kg - 38,5%

żytni Steinbach - 0,5 kg - 6,5%

wędzony whiskey średni Castlemalting - 0,5 kg - 6,4%

biscuit Castelmalting - 0,3 kg - 3,9%

melanoidynowy Strzegom - 0,2 kg - 2,6%

special B Castlemalting - 0,15 kg - 1,9%

barwiący Optima - 0,05 kg - 0,6%

 

całkowity zasyp - 7,8 kg

barwa 49 EBC

 

Zacieranie w temperaturze 67-66°C, wygrzew 77°C.

Całkowity czas zacierania 75 minut.

 

Brzeczka przednia 14 litrów 22 °blg. Do gotowania poszło 25 litrów 18,5 °blg.

Wydajność 78%

 

Chmielenie:

Gotowanie 90 minut.

Admiral UK granulat 2014 14,2% - 20 g - 60 minut

 

około 40 IBU

 

Po gotowaniu zostało 20 litrów 21,5 °blg

Fermentacja gęstwą Wyeast Irish Ale - 3 pokolenie po warce #13.

 

[15.05.2015]

Rozlew 18 litrów z 60g cukru. Dojadło do 7,5 blg - około 7,5% alk.

Edytowane przez zaglob
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka #17

Session Witbier 10° blg

 

Warzone 25.04.2015

 

Zasyp:

pilzneński Optima - 2 kg - 44%

pszenica niesłodowana - 2 kg - 44%

płatki owsiane - 0,5 kg - 11%

 

całkowity zasyp - 4,5 kg

barwa 4 EBC

 

Zacieranie w 66 °C, ze względu na duży udział surowców niesłodowanych trwało 1h40min.

 

Do gotowania poszło 24l 11 °blg

 

Chmielenie:

Iunga granulat 2014 11% - 14g - 60 minut

Lubelski granulat 2014 4,5% - 22g - 10 minut

około 22 IBU

 

Dodatki:

40 g Curacao

20 g Kolendra

otarta skórka z cytryny i pomarańczy + sok z połowy cytryny

 

Po gotowaniu uzyskałem 20 litrów 12 blg. Rozcieńczone 4 litrami do 10 °blg

Fermentacja sucharami Brewferm Blanche.

 

[02.05.2015]

Zlane na cichą. Odfermentowało tylko do 4blg. Wrzuciłem też kawałek drutu miedzianego.

 

[15.05.2015] 

Rozlew. Stanęło na 3 blg - 3,7% alk.

Edytowane przez zaglob
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #18

White IPA

 

Piwo uwarzone we współpracy z browarami Bad to the Bone i BiG Browar.

Warzone 1 maja 2015.

 

Zasyp:

pszeniczny Optima - 2,4 kg - 35%

pszenica niesłodowana - 2,2 kg - 32%

pale ale Strzegom - 2 kg - 29%

pilzneński Strzegom - 0,2 kg - 3%

karmelowy ciemny Optima - 0,02 kg

 

całkowity zasyp - 6,82 kg

 

Jak przebiegało zacieranie nikt nie wie. Jedyna pewna rzecz - trwało długo.

 

Chmielenie i dodatki:

Mosaic granulat 2014 12% - 30 g - 60 minut

otarta skórka pomarańczy i cytryny - 70g - 30 minut

skórka curacao - 25g - 30 minut

kolendra indyjska - 20 g - 20 minut

Amarillo granulat 2014 8,9% - 20 g - 10 minut

trawa cytrynowa - 20 g - chyba 5 minut

Mosaic granulat 2014 12% - 20g - 5 minut

Amarillo granulat 2014 8,9% - 30g - 0 minut

 

Do fermentacji poszło około 22 litry 14,2blg

 

Fermentowane gęstwą US-05 po warce #15

 

[19.05.2015]

Zlane na cichą 21 litrów. 3 blg.

 

[25.05.2015]

Dana pierwsza porcja chmielu na zimno - 50 g Amarillo. Piwo pachnie jak Atak Chmielu - masełko i karmel.

 

[02.06.2015]

Rozlew z 85g glukozy. Odfermentowało do 2,5 blg - 6% alkoholu. 

Piwo jest bardzo brzydko zmętnione.

Edytowane przez zaglob
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #19

Dark Saison

 

Współpraca z Bad to the Bone i BiG Browar. Miał być Black Saison, ale nie wyszło.

 

Zasyp:

pilzneński Strzegom - 3 kg - 58%

wiedeński Strzegom - 1,2 kg - 23%

pszeniczny Optima - 0,4 kg - 8%

karmelowy jasny Optima - 0,2 kg - 4%

caraaroma Weyermann - 0,2 kg - 4%

zakwaszający - 0,15 kg - 3%

 

Całkowity zasyp - 5,15 kg

 

Zacieranie:

64 °C - 60 minut

72 °C - 20 minut

mashout 78 °C - 10 minut

(chyba tak było)

 

w celu zaciemnienia piwa, do wysładzania dodaliśmy kilka litrów wyciągu z 0,5kg słodu barwiącego

 

Chmielenie:

Iunga granulat 2014 11% - 25g - 60 minut

Lubleski granulat 2014 4,5% - 10g- 45 minut

Lubleski granulat 2014 4,5% - 10g- 30 minut

 

Do fermentacji poszło około 26 litrów 13° blg

Fermentacja FM 21 Odkrycie Sezonu - przygotowany litrowy starter.

 

[19.05.2015]

Zlane na cichą 25 litrów. 1,5 blg.

 

[02.06.2015]

Rozlew 25 litrów z 105g cukru. Zeszło do 1,5 blg - 6% alkoholu. Fajnie belgijskie i wytrawne

Edytowane przez zaglob
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#20 Belgian Dubbel 17 blg

 

Warzone 23.05.2015

 

Zasyp:

pilzneński Strzegom - 5 kg - 78%

karmelowy ciemny Optima - 0,55 kg - 9%

biscuit Castlemalting - 0,43 kg - 7%

pszenica niesłodowana - 0,4 kg - 6%

 

razem zasyp - 6,38 kg

 

Zacieranie w 20 litrach wody:

65-63 C - 60 minut

mashout 77 C - 5 minut

całkowity czas zacierania - 70 minut

 

Brzeczka przednia - 20 blg 13,5 litra

 

Do gotowania niecałe 28 litrów 15 blg

 

Chmielenie:

Admiral 2014 granulat 14,2% - 11 g - 60 minut

Columbus 2014 granulat 15,5% - 5 g - 60 minut

Wai-iti 2014 granulat 3,4% - 11 g - 5 minut

Lubelski 2014 granulat 4,5% - 10 g - 5 minut

 

Dodatki:

rodzynki 200 g - 15 minut

cukier trzcinowy nierafinowany - 350 g - koniec gotowania

 

Wyszło 22,5 litra 18 blg, dolane 1,5 litra. Do fermentacji poszły 24 litry 17 blg.

Fermentacja gęstwą FM Odkrycie Sezonu z warki #19

 

[20.06.2015]

Zlane na cichą. Zeszło do 1,5 blg. Pracowało cały czas. 4 tygodnie!

 

[13.07.2015]

Rozlew 23 litrów z 80 gram cukru. Zeszło do poziomu pomiędzy 1-1,5 blg. Około 8% alkoholu.

Edytowane przez zaglob
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka #21

Session IPA

 

Warzone 18 lipca 2015

 

Zasyp:

pale ale Strzegom - 3,8 kg - 84%

żytni Steinbach - 0,25 kg - 6%

zakwaszający Weyermann  0,25 kg - 6%

karmelowy jasny Optima - 0,2 kg  - 4% 

 

całkowity zasyp  - 4,5 kg

 

Zacieranie:

65-60 C - 55 minut

mashout 77 C - 5 minut

całkowity czas zacierania - 70 minut

 

Do gotowania poszło 28 litrów brzeczki 11,5 blg

 

Chmielenie:

Columbus US 2014 granulat 15,5aa - 16g - 60 minut

Columbus US 2014 granulat 15,5aa - 16g - 45 minut

Columbus US 2014 granulat 15,5aa - 12g - 30 minut

Sybilla PL 2014 granulat 6aa - 15 g - 15 minut

Sybilla PL 2014 granulat 6aa - 10 g - 10 minut

Sybilla PL 2014 granulat 6aa - 10 g - 0 minut

Sybilla PL 2014 granulat 6aa - 15 g - chłodzenie

 

około 75 IBU

 

Dodatki:

trawa cytrynowa - 20 g - 5 minut gotowania

 

Planowane 100 g Amarillo na zimno.

 

Uzyskałem 21,5 litra brzeczki 13 blg. Rozcieńczone 3 litrami wody do 11,5 blg.

Do fermentacji idzie 24,5 litra. Fermentacja sucharami US-05.

 

[25.07.2015]

Zlane na cichą. Zeszło do 2 blg

 

[03.08.2015]

Rozlew 23 litrów ze 114g cukru. Końcowe 2 blg - 5% alk.

Edytowane przez zaglob
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka #22

a'la Grodziskie 8 blg

 

Warzone 5 września 2015

 

Zasyp:

pszeniczny wędzony dębem grodziski - 2 kg

pale ale Strzegom - 1,2 kg

zakwaszający - 0,25 kg

 

całkowity zasyp - 3,45 kg

 

Zacieranie w 13 litrach, 60 minut w temp. 68-63C + mashout w 77C - 5 minut

Do gotowania poszło 25 litrów brzeczki 10 blg.

 

Gotowanie 60 minut:

Admiral granulat 2014 14,2% - 13g- 60 minut

Lubelski granulat 2014 4% - 10g - 10 minut

Lubelski granulat 2014 4% - 10g - wyłączenie palnika

 
Wyszłko 20,5 litra brzeczki 11 blg, rozcienczone 7,5 litra do 8 blg.
Fermentacja uwodnionymi sucharami S-33.
 
[13.09.2015]
Zlane na cichą. Dofermentowało do 3 blg
 
[17.09.2015]
Rozlew 27 litrów ze 130g cukru. Odfermentowało do 2,5-3 blg. Alkohol 2,5-3%
Edytowane przez zaglob
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #23

Trash Ale 14 blg

 

Piwo zrobione z absolutnych odpadków z magazynu. Sprzątanie przed zakupami na nowy sezon warzelniczy.

 

Zasyp:

pilzneński Strzegom - 4 kg

wędzony whisky średni Castlemalting - 0,5 kg

karmelowy ciemny Optima - 0,2 kg

zakwaszający - 0,2 kg

 

razem - 4,9 kg

 

Zacieranie w 16 litrach wody

66-63C - 45 minut

72C - 10 minut

wygrzew 77C - 5 minut

całkowity czas zacierania - 65 minut

 

Do gotowania poszło około 25 litrów brzeczki 12 blg

 

Chmielenie i dodatki

Admiral UK 2014 granulat 14,2% - 22 g - 60 minut

kolendra indyjska - 40 g - 10 minut

Admiral UK 2014 granulat 14,2% - 10 g - wyłączenie palnika

 

Wyszło 22 litry brzeczki 14 blg

Fermentacja gęstwą S-33 po warce #22

 

[08.10.2015]

Rozlane 21 litrów z 75g glukozy. Zeszło do 4,5 blg - około 5% alkoholu

Edytowane przez zaglob
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka #24

American Oatmeal Stout

 

Nie mogłem się zdecydować czy warzyć american stout, czy black IPA, czy cascadian dark ale. Wyszło jak wyszło

 

Zasyp:

pilzneński Soufflet - 3,3 kg

płatki owsiane - 0,85 kg

żytni Strzegom - 0,3 kg

kawowy jasny Castle - 0,3 kg

Caraaroma Weyermann - 0,25 kg

Carafa Special Weyermann - 0,15 kg

 

razem zasyp - 5,15 kg

 

Zacieranie:

66-64 C - 45 minut

72 C - 10 minut

78 C - 5 minut

 

Filtracja szła bardzo opornie.

Do gotowania - 27 litrów brzeczki 12 blg

 

Chmielenie

Zeus US 2014 16.1% - 50g - 60 minut

Rakau NZ 2015 9.9% - 20g - 30 minut

Rakau NZ 2015 9.9% - 10g - 5 minut

Rakau NZ 2015 9.9% - 20g - wyłączenie palnika

 

wyliczone IBU - 120

 

Do fermentacji 21,5 litra brzeczki 14 blg. Fermentacja sucharami British Ale Mangrove Jack's.

Planowane chmielenie na zimno Rakau i Kohatu 2015

 

[14.10.2015]

Zlana na cichą. 4 blg

 

[31.10.2015]

Rozlew 20 litrów z 80 g cukru. Odfermentowanie do 3,5 blg - 5,5% alkoholu. Kilka dni przed rozlewem chmielenie na zimno: 50 g Kohatu 2015 i 25 g Rakau 2015.

Edytowane przez zaglob
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.