zaglob Opublikowano 2 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2015 (edytowane) Warka #25 Imperial Polish India Pale Ale Zobaczymy czy da się coś wycisnąć z polskich odmian chmielu. Warzone 31.10.2015 Zasyp: pale ale Soufflet - 5 kg monachijski Strzegom - 1,6 kg karmelowy jasny Strzegom - 0,4 kg żytni Strzegom - 0,2 kg zakwaszający Weyermann - 0,15 kg razem zasyp - 7,35 kg + 0,25 kg cukru Zacieranie: 67C-64C - 60 minut wygrzew 78C całkowity czas zacierania - 75 minut Brzeczka przednia 15 litrów 20blg Do gotowania 28 litrów 15,8 blg Chmielenie: Marynka PL 2014 granulat - 25 g - 60 minut Iunga PL 2014 granulat - 25 g - 50 minut Marynka PL 2014 granulat - 25 g - 40 minut Iunga PL 2014 granulat - 25 g - 30 minut Marynka PL 2014 granulat - 25 g - 20 minut Lubelski PL 2014 granulat - 20 g - 5 minut Sybilla PL 2014 granulat - 20 g - wyłączenie palnika Lubelski PL 2014 granulat - 20 g - whirlpool wyliczone około 130 IBU Fermentacja: 22 litry 18,5 blg gęstwą z warki #24 - British Ale Mangroove Jack's Planowane sypnięcie na cichą około 200 g Lubelskiego, Sybilli i Iungi. [15.11.2015] Zlane na cichą. Odfermentowało do 4,5 blg [23.11.2015] Pierwsza porcja chmielu na zimno - 80 g Sybilli 2014 granulat. [03.12.2015] Rozlew z 80 g cukru. Wcześniej poszło na cichą jeszcze 60 g Lubelskiego i 50 g Iungi. Odfermentowanie do 4,5 blg - 7,5% alk. Edytowane 3 Grudnia 2015 przez zaglob Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 14 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2015 (edytowane) Warka #26 Belgian Pale Ale 12blg Trzeba rozruszać drożdże przed czymś mocniejszym Warzone 15.11.2015 Zasyp: pilzneński Soufflet - 2,6 kg monachijski Strzegom - 1 kg karmelowy jasny Strzegom - 0,5 kg zakwaszający Weyermann - 0,1 kg razem zasyp: 4,2 kg Zacieranie: 65C - 25 minut 72-66C - 35 minut wygrzew 78C czas zacierania - 75 minut Brzeczka przednia - 11 litrów 17,5 blg Do gotowania - 23 litry 11,8 blg Chmielenie i dodatki: Marynka granulat 2014 10% - 27 g - 60 minut skórka Curacao - 55 g - 10 minut wyliczone około 35 IBU Wyszło 18,5 litra 13,6 blg. Rozcieńczone 2,5 litra do 12 blg. Razem 21 litrów. Fermentacja sucharami Safbrew Abbaye [23.11.2015] Zlane na cichą. Odfermentowanie do 3,2 blg [03.12.2015] Rozlew 21 litrów z 90 g cukru. Odfermentowanie do 3 blg - 4,7% alkoholu. Edytowane 3 Grudnia 2015 przez zaglob Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 6 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2015 (edytowane) #27 Belgian Imperial Stout 30 blg Warzone 05.12.2015 Zasyp: pale ale Strzegom - 4 kg monachijski Strzegom - 2 kg special X Bestmalz - 0,4 kg czekoladowy Bestmalz - 0,4 kg kawowy jasny Castle - 0,4 kg cararoma Weyermann - 0,3 kg carafa Weyermann - 0,2 kg barwiący Strzegom - 0,1 kg płatki jęczmienne błyskawiczne - 0,4 kg razem zasyp: 8,2 kg + kreda 5 g Zacieranie: 64-62 C - 45 minut 72 C - 10 minut wygrzew - 5 minut całkowity czas zacierania - 75 minut Brzeczka przednia 16 litrów 20,4 blg. Do gotowania 21 litrów 18,5 blg Gotowanie: na cały czas gotowania (70 minut) dałem chmiel z recyklingu z chmielenia na zimno z warki #25. Było to 80 g Sybilli, 60 g Iungi i 50 g Lubelskiego. Teoretycznie, powinno to dać ponad 200 IBU, ale w rzeczywistości będzie na pewno sporo mniej. Do gotowania dodałem 440 g miodu lipowego i 660 g cukru trzcinowego Demerara. Po gotowaniu uzyskałem 19 litrów brzeczki 24,3 blg. Fermentacja gęstwą Safbrew Abbaye z warki #26. Planuję dolewać syropu z cukru trzcinowego w czasie fermentacji, tak żeby podbić ekstrakt do 30 blg. [31.12.2015] Zlane na cichą. W czasie fermentacji dwa razy dodawałem syrop z cukru trzcinowego. Razem 1 kilogram cukru w 800 ml wody. Różne kalkulatory podają mi, że ekstrakt wynosi od 26,5 do 30 blg. Bezpiecznie zakładam, że wyszło 27 blg wg FermCalca. Odfermentowanie do 6 blg - co na razie daje około 11,5 % alkoholu. Na cichą dodane płatki z dębu czerwonego własnej produkcji wymoczone w maderze. [02.02.2016] Rozlew 19 litrów z 45 g glukozy. Odfermentowanie do 6 blg - około 11,5% alkoholu. Edytowane 2 Lutego 2016 przez zaglob Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 6 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2015 (edytowane) #28 Spiced Porter Wysłodziny po warce #27 Warzone 5.12.2015 Brzeczka 15 litrów 7,8 blg. Gotowanie: Taurus DE granulat 2014 19% - 6 g - 60 minut na ostatnie 15 minut gotowania przyprawy: ziele angielskie - 3 ziarenka gałka muszkatołowa - 2 g cynamon - 5 g + cukier - 0,5 kg Wyszło 12 litrów brzeczki 12,5 blg. Fermentacja gęstwą z warki #25 - Mangroove British Ale [23.12.2015] Rozlew 11,5 litra z 45 g cukru. Odfermentowanie do 3 blg - 5% alkoholu Edytowane 28 Grudnia 2015 przez zaglob Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ori2go Opublikowano 8 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2015 Mam pytanie do chmilenia #27 - jakie i ile chmieli uzyc jesli nie robimy recyklingu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 9 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2015 Mam pytanie do chmilenia #27 - jakie i ile chmieli uzyc jesli nie robimy recyklingu? Nie wiem, myślę, że nie byłoby aż takiej różnicy w uzyskaniu tej goryczki jeśli wrzuciłbym ten sam chmiel, w tej samej ilości, tylko nowy, nieużywany Gdybym nie miał tego chmielu z chmielenia na zimno, to użyłbym na pewno mniej chmielu, ale wybrałbym jakiś z większą ilością alfakwasów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 21 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2015 (edytowane) Warka #29 Pilsner 12 blg Trochę czeski, trochę niemiecki. Miałem zamiar zabawić się w dekokcję, ale odpuściłem sobie dodatkowego babrania i sprzątania. Może następnym razem Warzone 19.12.2015 Zasyp: pilzneński Bestmalz - 4,5 kg caramel pils Bestmalz - 0,3 kg zakwaszający Weyermann - 0,08 kg Razem zasyp - 4,88 kg Zacieranie: wsypanie słodów do 15 litrów wody o temp. 50C 55C - 10 minut 64-62C - 35 minut 72C - 10 minut 78C - 5 minut całkowity czas zacierania - 75 minut 10 litrów brzeczki przedniej 19 blg. Do gotowania poszło 26 litrów 10 blg Gotowanie - 80 minut Chmielenie: Hellertauer Taurus DE 2014 granulat - 19% - 6g - 60 minut Hellertauer Taurus DE 2014 granulat - 19% - 6g - 30 minut Kazbek CZ 2014 granulat - 4,4% - 10g - 10 minut Kazbek CZ 2014 granulat - 4,4% - 10g - 5 minut Kazbek CZ 2014 granulat - 4,4% - 10g - wyłączenie palnika około 35 IBU Po gotowaniu zebrałem tylko 18,5 litra 12,5 blg. Dolany litr wody do uzyskania 12 blg. Fermentacja uwodnionymi dwoma paczkami sucharów Saflager W34-70 w temp. 10C [30.12.2015] Przeniesione na przerwę diacetylową do pomieszczenia o temp. 16C [02.01.2016] Zlane do lagerowania. Odfermentowanie do 3,2 blg. [17.01.2016] Rozlew 19,5 litra z 80 g glukozy. Refermentacja w temp. 12C. Dwa dni przed rozlewem wlany roztwór z 9 g żelatyny. Odfermentowanie do 3,2 - niecałe 5% alkoholu. Edytowane 17 Stycznia 2016 przez zaglob Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 7 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2016 (edytowane) Warka #30 Rauchbock 16 blg W zamierzeniach miał to być Doppelrauchbock, ale wędzony słód był tak zjebanie ześrutowany, że wydajność wyszła mi bardzo niska. Shame on you, Piwoszarnio! Warzone 06.01.2015 Zasyp: Best Rauch Bestmalz - 4 kg pale ale Strzegom - 1 kg pilzneński Bestmalz - 0,5 kg monachijski Strzegom - 0,4 kg Best Special X Bestmalz - 0,3 kg Caraaroma Weyermann - 0,2 kg karmelowy jasny Strzegom - 0,1 kg płatki jęczmienne - 0,4 kg razem zasyp - 7,1 kg Zacieranie 22 litry wody: 55C - 10 minut 66-64C - 35 minut 73C - 10 minut mashout 78C całkowity czas zacierania - 80 minut Brzeczka przednia - 14 litrów 18,5 blg Do gotowania - 24 litry 13,5 blg Chmielenie i dodatki: czas gotowania - 80 minut Hellertauer Taurus granulat 2014 19% - 11 g - 60 minut Na ostatnie 20 minut gotowania dodałem 350 g owoców z nalewki - suszone śliwki, rodzynki i migdały. Około 30 IBU Po gotowaniu uzyskałem 18,5 litra brzeczki 16 blg. Fermentacja gęstwą W34-70 po warce #29 Temp. fermentacji - 10C Drożdże dodałem zdecydowanie za wcześnie, do brzeczki, która mogła mieć około 20C. Gęstwa wystartowała bardzo szybko i temperatura w fermentorze wciąż utrzymuje się wyższa niż temperatura otoczenia (10°C) [02.02.2016] Zlane do lagerowania. Zjadło do 4,5 blg. [25.02.2016] Rozlew 17,5 litra z 40 g glukozy. Około 4,5-5 blg. Alkohol 6% Edytowane 28 Lutego 2016 przez zaglob Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 7 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2016 (edytowane) Warka #31 Smoked Ale Wysłodki po warce #30. Zebrałem 6 litrów cienkusza 6,6 blg. Chmielenie i dodatki: Hellertauer Taurus granulat 2015 19% - 5 g - 60 minut cukier - 250 g miód - 240 g + 1 litr wody około 45 IBU Uzyskałem 6 litrów brzeczki 12 blg. Fermentacja gęstwą Mangroove British Ale po warce #28. [02.02.2016] Rozlew 6 litrów z 15g glukozy. Odfermentowanie do 2,3 blg - 5% alkoholu. Edytowane 2 Lutego 2016 przez zaglob Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 3 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2016 (edytowane) Warka #32 International Late Hop India Vienna Kiwi Lager Warzone 3.02.2016 Zasyp: wiedeński Strzegom - 5 kg Carafa Special Weyermann - 0,06 kg Zacieranie w 15 litrach 66-60C - 50 minut wygrzew 78C - 5 minut całkowity czas zacierania - 70 minut Do gotowania - 27 litrów 11 blg Chmielenie i dodatki: Kiwi obrane i pokrojone w kostkę - 800 g - 15 minut Zeus US 2014 16,1% granulat - 30 g - 15 minut Magnat PL 2014 11% granulat - 51 g - 15 minut Rakau NZ 2015 9,9% granulat - 26 g - 15 minut Kazbek CZ 2014 4,4% granulat - 50 g - chłodzenie Kohatu NZ 2015 6,6% granulat - 50 g - chłodzenie teoretycznie powinno z tego być jakieś 60 IBU Po gotowaniu brzeczka 12 blg Fermentacja gęstwą po warce #30 - Saflager W34-70 [22.02.2016] Zlane do lagerowania w temp 0C. Odfermentowanie do 3,4 blg. [21.03.2016] Rozlew z 66 g glukozy. Odfermentowanie do 3,3 blg - 4,5 % alk. Edytowane 21 Marca 2016 przez zaglob Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 28 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2016 (edytowane) Warka #33 Oatmeal Chocolate Porter 15 blg Warzone 27 lutego 2016 Zasyp: pilzneński Soufflet - 3,5 kg owsiany Steinbach - 1 kg Best Chocolate Bestmalz - 0,6 kg kawowy jasny Castle - 0,3 kg caraaroma Weyermann - 0,22 kg Razem zasyp - 5,6 kg Zacieranie: 65-62C - 40 minut 72C - 10 minut 78C - 5 minut całkowity czas zacierania - 70 minut Brzeczka przednia - 22 blg Do gotowania 25 litrów 13,4 blg Gotowanie: Hellertauter Taurus DE granulat 2014 19% - 15 g - 60 minut Kazbek CZ granulat 2014 - 4,4% - 19 g - 25 minut kakao - 300 g - 15 minut wg PPPP około 40 IBU Po gotowaniu zebrałem 19 litrów brzeczki 15,8 blg. Duże straty z osadem z kakao. Dolane 1 litr wody do osiągnięcia 15 blg. Fermentacja sucharami S-04 w 19-20C [12.03.2016] Zlane na cichą. Odfermentowanie do 5 blg. 19 litrów. [21.03.2016] Rozlew około 19 litrów z 41 g glukozy. 5% alkoholu. Edytowane 21 Marca 2016 przez zaglob Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 28 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2016 Taurus na goryczkę w moim double IPA dał bardzo herbaciany (jak zielona herbata) jej charakter. Mi to pasuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 28 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2016 Tutaj chmiel będzie grał drugoplanową rolę, ale może kiedyś go jeszcze przetestuje w innych warunkach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 13 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2016 (edytowane) Warka #34 American 10,5 Idzie wiosna, trzeba warzyć coś lżejszego. Ostatni lager w sezonie. Warzone 12.03.2016 Zasyp: pilzneński Soufflet - 4,1 kg caramel pils Bestmalz - 0,3 kg zakwaszający Weyermann - 0,15 kg razem zasyp - 4,55 kg Zacieranie w 15 litrach: 66-62C - 45 minut 78C - 5 minut całkowity czas zacierania - 60 minut Do gotowania 24,5 litra brzeczki 12,5 blg. Chmielenie: Zeus US granulat 2014 16,1% - 20 g - 60 minut Columbus US granulat 2015 15,1% - 20 g - 30 minut około 50 IBU po gotowaniu zebrałem 18,5 litra brzeczki 14,5 blg. Rozcieńczone do objętości 24,5 litra - 10,5 blg Planowane chmielenie Simcoe i Equinoxem w lagerowaniu. Fermentacja w 10C gęstwą W34-70 po warce #32. [04.04.2016] Zlane do lagerowania. Odfermentowanie do 2,8 blg. Z fermentacją były problemy, a właściwie ze startem. Gęstwa nie chciała zabrać się do roboty. Dwa razy napowietrzałem brzeczkę. Zebrało się po chyba 4 dniach laga, jak już miałem dać gęstwę S-04. [16.04.2016] Przeniesione do 13 C na przerwę diacetylową przed rozlewem + chmielenie na zimno. Pierwsza porcja Simcoe 11 g, Equinox 16g, Sybilla 15 g, Iunga 15 g. [17.04.2016] Druga porcja chmielu na cichą - 50 g Equinox [20.04.2016] Rozlew 24 litrów z 90 g glukozy. Odfermentowanie do 3 blg - 4% alkoholu. Edytowane 20 Kwietnia 2016 przez zaglob Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 26 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2016 (edytowane) Warka #35 Amerykański Grodzisz Polskie grodziskie chmielone na aromat Ameryką. Jubileuszowa warka nr 50 Warzone 25.03.2016 Zasyp: pszeniczny grodziski Weyermann - 2 kg pilzneński Souflett - 1,2 kg zakwaszający Weyermann - 0,2 kg razem zasyp - 3,4 kg Zacieranie w 18 litrach, bo nie upilnowałem grzania wody i musiałem chłodzić przez dolewanie zimnej. 65-62C - 45 minut 78C - 5 minut całkowity czas zacierania - 60 minut Filtracja szła dość kiepsko, przytykało się i musiałem ruszać złożem, żeby chciało lecieć Do gotowania poszło 24 litry brzeczki 9,4 blg. Gotowanie i chmielenie: Columbus US granulat 2015 15,1% - 6 g - 60 minut Columbus US granulat 2015 15,1% - 7 g - 30 minut Equinox US granulat 2015 14,2% - 10 g - 5 minut Equinox US granulat 2015 14,2% - 10 g - wyłączenie palnika około 25 IBU Uzyskałem 18,5 litra brzeczki 11 blg. Dolane 7,5 litra wody do uzyskania 7,8 blg. Fermentacja gęstwą FM 51 Grodzie Dębowe od browaru Bad to the Bone Fermentacja w 19 stopniach C. [04.04.2016] Zlane na cichą. Odfermentowanie do 2,5 blg. Planowane sypnięcie amerykańców. [06.04.2016] Sypnięte: 15g Equinox, 20g Simcoe i 20g Iunga [09.04.2016] Rozlew 25 litrów z 120 g glukozy. Odfermentowanie do 2,5 blg - 2,8% alkoholu Edytowane 9 Kwietnia 2016 przez zaglob Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2016 (edytowane) Warka #36 Pine Amber Ale Warzone 08.04.2016 Zasyp: pilzneński Soufflett - 5 kg carmel pils Bestmalz - 0,4 kg special X Bestmalt - 0,15 kg razem zasyp - 5,55 kg Zacieranie: 64-62 C - 45 minut wygrzew 78 C całkowity czas zacierania - 60 minut Brzeczka 31 litrów - 12 blg - podzielona na dwie części Do gotowania 16 litrów 12 blg Gotowanie: Columbus US granulat 2015 15,1% - 10 g - 60 minut Simcoe US granulat 2015 13,2% - 10 g - 20 minut pączki sosny - 50 g - 10 minut Simcoe US granulat 2015 13,2% - 10 g - 5 minut około 50 IBU po gotowaniu uzyskałem 12,5 litra brzeczki 14,3 blg. Rozcieńczone 2,5 l wody. Do fermentacji 15 litrów 12 blg. Fermentacja gęstwą FM Grodzie Dębowe po warce #35 Planowane dodanie na aromat na cichą Simcoe i olejek pichtowy. [20.04.2016] Zlane na cichą. Odfermentowanie do 2,9 blg. Dodane 50 g Simcoe na aromat. [27.04.2016] Rozlew 15 litrów z 61 g glukozy z dodatkiem kilkunastu kropel olejku pichtowego. Odfermentowanie do 2,8 blg - 4,8% alkoholu. Edytowane 27 Kwietnia 2016 przez zaglob Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Skąd pączki sosny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Skąd pączki sosny? Suszone, ze sklepu zielarskiego. Na świeże jeszcze za wcześnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2016 (edytowane) Warka #37 Gruit Warzone 09.04.2016 Zasyp: pilzneński Soufflett - 5 kg carmel pils Bestmalz - 0,4 kg special X Bestmalt - 0,15 kg razem zasyp - 5,55 kg Zacieranie: 64-62 C - 45 minut wygrzew 78 C całkowity czas zacierania - 60 minut Brzeczka 31 litrów - 12 blg - podzielona na dwie części Do gotowania 15 litrów 12 blg Gotowanie: piołun - 6 g - 20 minut kwiat lawendy - 5 g - 10 minut kwiat lawendy - 5 g - 5 minut cały czas gotowania - 60 minut uzyskałem 11 litrów brzeczki 14,8 blg, dolane 2,5 litra wody do fermenatacji 13,5 litra 12 blg Fermentacja gęstwą FM Grodzie Dębowe po warce #35 Planowane aromatyzowanie kwiatem lawendy w cichej. [20.04.2016] Zlane na cichą. Odfermentowanie do 3,2 blg. Dodane 20 g kwiatu lawendy na aromat. [27.04.2016] Rozlew 13 litrów z 55 g glukozy. Odfermentowanie do 3,3 blg - 4,5% alkoholu Edytowane 27 Kwietnia 2016 przez zaglob Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Ty coś czujesz tego chmielu przy takich ilościach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Ty coś czujesz tego chmielu przy takich ilościach? Jakie ilości i w którym piwie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2016 no np ten amber, 30g do kotła w tym 10g na aromat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2016 (edytowane) no np ten amber, 30g do kotła w tym 10g na aromat To jest mała warka, a teoretycznie powinienem mieć z tego jakieś 45-50 IBU. Na aromat pójdzie już trochę więcej na cichej. Edytowane 10 Kwietnia 2016 przez zaglob Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 9 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2016 (edytowane) Warka #38 Bounty Extra Stout 17,8 blg Kokosowy stout warzony we współpracy. Warzone 30.04.2016 Zasyp: pale ale Soufflet - 5 kg żytni Strzegom - 1 kg pszeniczny czekoladowy Weyermann - 0,4 kg caraaroma Weyermann - 0,3 kg Special B Castle - 0,3 kg jęczmień palony - 0,2 kg razem zasyp - 7,2 kg Zacieranie w 22 litrach 47 C - 10 minut 66 C - 45 minut 74 C - 5 minut 78 C - 10 minut Brzeczka przednia 22 blg, do gotowania 15,8 blg Chmielenie i dodatki: Magnum PL granulat 13% - 30 g - 60 minut laktoza - 0,5 kg - 10 minut kakao - 0,2 kg - 10 minut wyprażone chipsy kokosowe - 0,5 kg - 10 minut prażone ziarno kakaowca - 0,25 kg - 10 minut Do fermentacji 25 litrów 17,8 blg Fermentacja w 15 C uwodnioną paczką sucharów Danstar Nottingham [07.05.2016] Przeniesione na dofermentowanie do 19 C [14.05.2016] Zlane na cichą. Odfermentowanie do 5,4 blg. [28.05.2016] Rozlew 21 litrów z 66 g glukozy. Odfermentowanie do 5,4 blg - alkohol 6,5%. Kilka dni przed rozlewem dodana wódka z macerowanych czipsów kokosowych. Edytowane 28 Maja 2016 przez zaglob Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 9 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2016 (edytowane) Warka #39 Zest Pale Ale 13 blg Cytrusowe, jasne, wytrawne piwo. Warzone we współpracy. edit: miało być bardzo jasne, ale zamiast słodu pale ale wsypaliśmy słód wiedeński. pomyłeczka Warzone 30.04.2016 Zasyp: wiedeński Strzegom - 5 kg zakwaszający Weyermann - 0,35 kg płatki ryżowe - 0,25 kg razem zasyp - 5,6 kg Zacieranie: 67 C - 75 minut 72 C - 10 minut 78 C - 10 minut Brzeczka przednia 20,5 blg, do gotowania 13,1 blg Chmielenie i dodatki: Amarillo US granulat 2015 8,8% - 10 g - 60 minut Simcoe US granulat 2015 13,2% - 10 g - 60 minut Simcoe US granulat 2015 13,2% - 10 g - 45 minut Amarillo US granulat 2015 8,8% - 10 g - 30 minut Amarillo US granulat 2015 8,8% - 20 g - 20 minut Citra US granulat 2015 13,5% - 10 g - 10 minut Amarillo US granulat 2015 8,8% - 30 g - 0 minut Citra US granulat 2015 13,5% - 30 g - 0 minut Simcoe US granulat 2015 13,2% - 30 g - 0 minut Pod koniec gotowania dodane starte skórki z czterech limonek, dwóch cytryn i grejpfruta + cząstki grejpfruta i całe kawałki z połowy melona. około 55 IBU Do fermentacji 28 litrów 13 blg Fermentacja w 15 C uwodniną paczką sucharów Safale US-05 [07.05.2016] Przeniesione na dofermentowanie do 19 C [14.05.2016] Zlane na cichą. Odfermentowanie do 1,5 blg. [24.05.2016] na cichą: Simcoe 50 g, Citra 50 g i Amarillo 30 g [28.05.2016] Rozlew 24 litrów ze 105 g glukozy. Odfermentowanie do 2,5 blg. 5,5% alkoholu Edytowane 28 Maja 2016 przez zaglob Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się