Skocz do zawartości

Browar Poddębice


zaglob

Rekomendowane odpowiedzi

Warka #25

Imperial Polish India Pale Ale

 

Zobaczymy czy da się coś wycisnąć z polskich odmian chmielu.

 

Warzone 31.10.2015

 

Zasyp:

pale ale Soufflet - 5 kg

monachijski Strzegom - 1,6 kg

karmelowy jasny Strzegom - 0,4 kg

żytni Strzegom - 0,2 kg

zakwaszający Weyermann - 0,15 kg

 

razem zasyp - 7,35 kg + 0,25 kg cukru

 

Zacieranie:

67C-64C - 60 minut

wygrzew 78C

 

całkowity czas zacierania - 75 minut

 

Brzeczka przednia 15 litrów 20blg

Do gotowania 28 litrów 15,8 blg

 

Chmielenie:

Marynka PL 2014 granulat - 25 g - 60 minut

Iunga PL 2014 granulat - 25 g - 50 minut

Marynka PL 2014 granulat - 25 g - 40 minut

Iunga PL 2014 granulat - 25 g - 30 minut

Marynka PL 2014 granulat - 25 g - 20 minut

Lubelski PL 2014 granulat - 20 g - 5 minut

Sybilla PL 2014 granulat - 20 g - wyłączenie palnika

Lubelski PL 2014 granulat - 20 g - whirlpool

 

wyliczone około 130 IBU

 

Fermentacja:

22 litry 18,5 blg gęstwą z warki #24 - British Ale Mangroove Jack's

 

Planowane sypnięcie na cichą około 200 g Lubelskiego, Sybilli i Iungi.

 

[15.11.2015]

Zlane na cichą. Odfermentowało do 4,5 blg

 

[23.11.2015]

Pierwsza porcja chmielu na zimno - 80 g Sybilli 2014 granulat.

 

[03.12.2015]

Rozlew z 80 g cukru. Wcześniej poszło na cichą jeszcze 60 g Lubelskiego i 50 g Iungi.

Odfermentowanie do 4,5 blg - 7,5% alk.

Edytowane przez zaglob
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #26

Belgian Pale Ale 12blg

 

Trzeba rozruszać drożdże przed czymś mocniejszym ;)

 

Warzone 15.11.2015

 

Zasyp:

pilzneński Soufflet - 2,6 kg

monachijski Strzegom - 1 kg

karmelowy jasny Strzegom - 0,5 kg

zakwaszający Weyermann - 0,1 kg

 

razem zasyp: 4,2 kg

 

Zacieranie:

65C - 25 minut

72-66C - 35 minut

wygrzew 78C

czas zacierania - 75 minut

 

Brzeczka przednia - 11 litrów 17,5 blg

Do gotowania - 23 litry 11,8 blg

 

Chmielenie i dodatki:

Marynka granulat 2014 10% - 27 g - 60 minut

skórka Curacao - 55 g - 10 minut

 

wyliczone około 35 IBU 

 

Wyszło 18,5 litra 13,6 blg. Rozcieńczone 2,5 litra do 12 blg. Razem 21 litrów.

Fermentacja sucharami Safbrew Abbaye

 

[23.11.2015]

Zlane na cichą. Odfermentowanie do 3,2 blg

 

[03.12.2015]

Rozlew 21 litrów z 90 g cukru. Odfermentowanie do 3 blg - 4,7% alkoholu.

Edytowane przez zaglob
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

#27 Belgian Imperial Stout 30 blg

 

Warzone 05.12.2015

 

Zasyp:

pale ale Strzegom - 4 kg

monachijski Strzegom - 2 kg

special X Bestmalz - 0,4 kg

czekoladowy Bestmalz - 0,4 kg

kawowy jasny Castle - 0,4 kg

cararoma Weyermann - 0,3 kg

carafa Weyermann - 0,2 kg

barwiący Strzegom - 0,1 kg

płatki jęczmienne błyskawiczne - 0,4 kg

 

razem zasyp: 8,2 kg

 

+ kreda 5 g

 

Zacieranie:

64-62 C - 45 minut

72 C - 10 minut

wygrzew - 5 minut

całkowity czas zacierania - 75 minut

 

Brzeczka przednia 16 litrów 20,4 blg. Do gotowania 21 litrów 18,5 blg

 

Gotowanie:

na cały czas gotowania (70 minut) dałem chmiel z recyklingu z chmielenia na zimno z warki #25. Było to 80 g Sybilli, 60 g Iungi i 50 g Lubelskiego. Teoretycznie, powinno to dać ponad 200 IBU, ale w rzeczywistości będzie na pewno sporo mniej.

Do gotowania dodałem 440 g miodu lipowego i 660 g cukru trzcinowego Demerara.

 

Po gotowaniu uzyskałem 19 litrów brzeczki 24,3 blg.

Fermentacja gęstwą Safbrew Abbaye z warki #26. Planuję dolewać syropu z cukru trzcinowego w czasie fermentacji, tak żeby podbić ekstrakt do 30 blg.

 

[31.12.2015]

Zlane na cichą. W czasie fermentacji dwa razy dodawałem syrop z cukru trzcinowego. Razem 1 kilogram cukru w 800 ml wody. Różne kalkulatory podają mi, że ekstrakt wynosi od 26,5 do 30 blg. Bezpiecznie zakładam, że wyszło 27 blg wg FermCalca. 

Odfermentowanie do 6 blg - co na razie daje około 11,5 % alkoholu. 

Na cichą dodane płatki z dębu czerwonego własnej produkcji wymoczone w maderze. 

 

[02.02.2016]

Rozlew 19 litrów z 45 g glukozy. Odfermentowanie do 6 blg - około 11,5% alkoholu.

Edytowane przez zaglob
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#28 Spiced Porter

 

Wysłodziny po warce #27

 

Warzone 5.12.2015

 

Brzeczka 15 litrów 7,8 blg.

 

Gotowanie:

Taurus DE granulat 2014 19% - 6 g - 60 minut

na ostatnie 15 minut gotowania przyprawy:

ziele angielskie - 3 ziarenka

gałka muszkatołowa - 2 g

cynamon - 5 g

+ cukier - 0,5 kg

 

Wyszło 12 litrów brzeczki 12,5 blg.

Fermentacja gęstwą z warki #25 - Mangroove British Ale

 

[23.12.2015]

Rozlew 11,5 litra z 45 g cukru. Odfermentowanie do 3 blg - 5% alkoholu

Edytowane przez zaglob
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mam pytanie do chmilenia #27 - jakie i ile chmieli uzyc jesli nie robimy recyklingu?

 

Nie wiem, myślę, że nie byłoby aż takiej różnicy w uzyskaniu tej goryczki jeśli wrzuciłbym ten sam chmiel, w tej samej ilości, tylko nowy, nieużywany :)

Gdybym nie miał tego chmielu z chmielenia na zimno, to użyłbym na pewno mniej chmielu, ale wybrałbym jakiś z większą ilością alfakwasów.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #29

Pilsner 12 blg

 

Trochę czeski, trochę niemiecki. Miałem zamiar zabawić się w dekokcję, ale odpuściłem sobie dodatkowego babrania i sprzątania. Może następnym razem ;)

 

Warzone 19.12.2015

 

Zasyp:

pilzneński Bestmalz - 4,5 kg

caramel pils Bestmalz - 0,3 kg

zakwaszający Weyermann - 0,08 kg

 

Razem zasyp - 4,88 kg

 

Zacieranie:

wsypanie słodów do 15 litrów wody o temp. 50C

55C - 10 minut

64-62C - 35 minut

72C - 10 minut

78C - 5 minut

całkowity czas zacierania - 75 minut

 

10 litrów brzeczki przedniej 19 blg. Do gotowania poszło 26 litrów 10 blg

 

Gotowanie - 80 minut

Chmielenie:

Hellertauer Taurus DE 2014 granulat - 19% - 6g - 60 minut

Hellertauer Taurus DE 2014 granulat - 19% - 6g - 30 minut

Kazbek CZ 2014 granulat - 4,4% - 10g - 10 minut

Kazbek CZ 2014 granulat - 4,4% - 10g - 5 minut

Kazbek CZ 2014 granulat - 4,4% - 10g - wyłączenie palnika

około 35 IBU

 

Po gotowaniu zebrałem tylko 18,5 litra 12,5 blg. Dolany litr wody do uzyskania 12 blg.

 

Fermentacja uwodnionymi dwoma paczkami sucharów Saflager W34-70 w temp. 10C

 

[30.12.2015]

Przeniesione na przerwę diacetylową do pomieszczenia o temp. 16C

 

[02.01.2016]

Zlane do lagerowania. Odfermentowanie do 3,2 blg.

 

[17.01.2016]

Rozlew 19,5 litra z 80 g glukozy. Refermentacja w temp. 12C. Dwa dni przed rozlewem wlany roztwór z 9 g żelatyny. Odfermentowanie do 3,2 - niecałe 5% alkoholu.

Edytowane przez zaglob
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka #30

Rauchbock 16 blg

 

W zamierzeniach miał to być Doppelrauchbock, ale wędzony słód był tak zjebanie ześrutowany, że wydajność wyszła mi bardzo niska. Shame on you, Piwoszarnio! 

 

Warzone 06.01.2015

 

Zasyp:

Best Rauch Bestmalz - 4 kg

pale ale Strzegom - 1 kg

pilzneński Bestmalz - 0,5 kg

monachijski Strzegom - 0,4 kg

Best Special X Bestmalz - 0,3 kg

Caraaroma Weyermann - 0,2 kg

karmelowy jasny Strzegom - 0,1 kg

płatki jęczmienne - 0,4 kg

 

razem zasyp - 7,1 kg

 

Zacieranie 22 litry wody:

55C - 10 minut

66-64C - 35 minut

73C - 10 minut

mashout 78C

całkowity czas zacierania - 80 minut

 

Brzeczka przednia - 14 litrów 18,5 blg

Do gotowania - 24 litry 13,5 blg

 

Chmielenie i dodatki:

czas gotowania - 80 minut

Hellertauer Taurus granulat 2014 19% - 11 g - 60 minut

Na ostatnie 20 minut gotowania dodałem 350 g owoców z nalewki - suszone śliwki, rodzynki i migdały.

 

Około 30 IBU

 

Po gotowaniu uzyskałem 18,5 litra brzeczki 16 blg.

Fermentacja gęstwą W34-70 po warce #29

Temp. fermentacji - 10C

Drożdże dodałem zdecydowanie za wcześnie, do brzeczki, która mogła mieć około 20C. Gęstwa wystartowała bardzo szybko i temperatura w fermentorze wciąż utrzymuje się wyższa niż temperatura otoczenia (10°C)

 

[02.02.2016]

Zlane do lagerowania. Zjadło do 4,5 blg.

 

[25.02.2016]
Rozlew 17,5 litra z 40 g glukozy. Około 4,5-5 blg. Alkohol 6%
Edytowane przez zaglob
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #31

Smoked Ale

 

Wysłodki po warce #30.

 

Zebrałem 6 litrów cienkusza 6,6 blg.

 

Chmielenie i dodatki:

Hellertauer Taurus granulat 2015 19% - 5 g - 60 minut

cukier - 250 g

miód - 240 g

+ 1 litr wody

 

około 45 IBU

 

Uzyskałem 6 litrów brzeczki 12 blg.

Fermentacja gęstwą Mangroove British Ale po warce #28.

 

[02.02.2016]

Rozlew 6 litrów z 15g glukozy. Odfermentowanie do 2,3 blg - 5% alkoholu.

Edytowane przez zaglob
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Warka #32

International Late Hop India Vienna Kiwi Lager

 

Warzone 3.02.2016

 

Zasyp:

wiedeński Strzegom - 5 kg

Carafa Special Weyermann - 0,06 kg

 

Zacieranie w 15 litrach

66-60C - 50 minut

wygrzew 78C - 5 minut

 

całkowity czas zacierania - 70 minut

 

Do gotowania - 27 litrów 11 blg

 

Chmielenie i dodatki:

Kiwi obrane i pokrojone w kostkę - 800 g - 15 minut

Zeus US 2014 16,1% granulat - 30 g - 15 minut

Magnat PL 2014 11% granulat - 51 g - 15 minut

Rakau NZ 2015 9,9% granulat - 26 g - 15 minut

Kazbek CZ 2014 4,4% granulat - 50 g - chłodzenie

Kohatu NZ 2015 6,6% granulat - 50 g - chłodzenie

 

teoretycznie powinno z tego być jakieś 60 IBU

 

Po gotowaniu brzeczka 12 blg

 

Fermentacja gęstwą po warce #30 - Saflager W34-70

 

[22.02.2016]
Zlane do lagerowania w temp 0C. Odfermentowanie do 3,4 blg.
 
[21.03.2016]
Rozlew z 66 g glukozy. Odfermentowanie do 3,3 blg - 4,5 % alk.
Edytowane przez zaglob
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Warka #33

Oatmeal Chocolate Porter 15 blg

 

Warzone 27 lutego 2016

 

Zasyp:

pilzneński Soufflet - 3,5 kg

owsiany Steinbach - 1 kg

Best Chocolate Bestmalz - 0,6 kg

kawowy jasny Castle - 0,3 kg

caraaroma Weyermann - 0,22 kg

 

Razem zasyp - 5,6 kg

 

Zacieranie:

65-62C - 40 minut

72C - 10 minut

78C - 5 minut

całkowity czas zacierania - 70 minut

 

Brzeczka przednia - 22 blg

Do gotowania 25 litrów 13,4 blg

 

Gotowanie:

Hellertauter Taurus DE granulat 2014 19% - 15 g - 60 minut

Kazbek CZ granulat 2014 - 4,4% - 19 g - 25 minut

kakao - 300 g - 15 minut

 

wg PPPP około 40 IBU

 

Po gotowaniu zebrałem 19 litrów brzeczki 15,8 blg. Duże straty z osadem z kakao. Dolane 1 litr wody do osiągnięcia 15 blg.

 

Fermentacja sucharami S-04 w 19-20C

 

[12.03.2016]

Zlane na cichą. Odfermentowanie do 5 blg. 19 litrów.

 

[21.03.2016]

Rozlew około 19 litrów z 41 g glukozy. 5% alkoholu.

Edytowane przez zaglob
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #34

American 10,5

 

Idzie wiosna, trzeba warzyć coś lżejszego. Ostatni lager w sezonie.

 

Warzone 12.03.2016

 

Zasyp:

pilzneński Soufflet - 4,1 kg

caramel pils Bestmalz - 0,3 kg

zakwaszający Weyermann - 0,15 kg

 

razem zasyp - 4,55 kg

 

Zacieranie w 15 litrach:

66-62C - 45 minut

78C - 5 minut

całkowity czas zacierania - 60 minut

 

Do gotowania 24,5 litra brzeczki 12,5 blg.

 

Chmielenie:

Zeus US granulat 2014 16,1% - 20 g - 60 minut

Columbus US granulat 2015 15,1% - 20 g - 30 minut

 

około 50 IBU

 

po gotowaniu zebrałem 18,5 litra brzeczki 14,5 blg. Rozcieńczone do objętości 24,5 litra - 10,5 blg

Planowane chmielenie Simcoe i Equinoxem w lagerowaniu.

 

Fermentacja w 10C gęstwą W34-70 po warce #32.

 

[04.04.2016]

Zlane do lagerowania. Odfermentowanie do 2,8 blg. Z fermentacją były problemy, a właściwie ze startem. Gęstwa nie chciała zabrać się do roboty. Dwa razy napowietrzałem brzeczkę. Zebrało się po chyba 4 dniach laga, jak już miałem dać gęstwę S-04.

 

[16.04.2016]

Przeniesione do 13 C na przerwę diacetylową przed rozlewem + chmielenie na zimno. Pierwsza porcja Simcoe 11 g, Equinox 16g, Sybilla 15 g, Iunga 15 g.

 

[17.04.2016]

Druga porcja chmielu na cichą - 50 g Equinox

 

[20.04.2016]

Rozlew 24 litrów z 90 g glukozy. Odfermentowanie do 3 blg - 4% alkoholu.

Edytowane przez zaglob
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #35

Amerykański Grodzisz

 

Polskie grodziskie chmielone na aromat Ameryką. 

Jubileuszowa warka nr 50 :)

 

Warzone 25.03.2016

 

Zasyp:

pszeniczny grodziski Weyermann - 2 kg

pilzneński Souflett - 1,2 kg

zakwaszający Weyermann - 0,2 kg

razem zasyp - 3,4 kg

 

Zacieranie w 18 litrach, bo nie upilnowałem grzania wody i musiałem chłodzić przez dolewanie zimnej.

65-62C - 45 minut

78C - 5 minut

całkowity czas zacierania - 60 minut

 

Filtracja szła dość kiepsko, przytykało się i musiałem ruszać złożem, żeby chciało lecieć ;) Do gotowania poszło 24 litry brzeczki 9,4 blg. 

 

Gotowanie i chmielenie:

Columbus US granulat 2015 15,1% - 6 g - 60 minut

Columbus US granulat 2015 15,1% - 7 g - 30 minut

Equinox US granulat 2015 14,2% - 10 g - 5 minut

Equinox US granulat 2015 14,2% - 10 g - wyłączenie palnika

 

około 25 IBU

 

Uzyskałem 18,5 litra brzeczki 11 blg. Dolane 7,5 litra wody do uzyskania 7,8 blg.

Fermentacja gęstwą FM 51 Grodzie Dębowe od browaru Bad to the Bone

Fermentacja w 19 stopniach C.

 

[04.04.2016]

Zlane na cichą. Odfermentowanie do 2,5 blg. Planowane sypnięcie amerykańców.

 

[06.04.2016]

Sypnięte: 15g Equinox, 20g Simcoe i 20g Iunga

 

[09.04.2016]

Rozlew 25 litrów z 120 g glukozy. Odfermentowanie do 2,5 blg - 2,8% alkoholu

Edytowane przez zaglob
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #36

Pine Amber Ale

 

Warzone 08.04.2016

 

Zasyp:

pilzneński Soufflett - 5 kg

carmel pils Bestmalz - 0,4 kg

special X Bestmalt - 0,15 kg

razem zasyp - 5,55 kg

 

Zacieranie:

64-62 C - 45 minut

wygrzew 78 C

całkowity czas zacierania - 60 minut

 

Brzeczka 31 litrów - 12 blg -  podzielona na dwie części

 

Do gotowania 16 litrów 12 blg

 

Gotowanie:

Columbus US granulat 2015 15,1% - 10 g - 60 minut

Simcoe US granulat 2015 13,2% - 10 g - 20 minut

pączki sosny - 50 g - 10 minut

Simcoe US granulat 2015 13,2% - 10 g - 5 minut

 

około 50 IBU

 

po gotowaniu uzyskałem 12,5 litra brzeczki 14,3 blg. Rozcieńczone 2,5 l wody. Do fermentacji 15 litrów 12 blg.

 

Fermentacja gęstwą FM Grodzie Dębowe po warce #35

 

Planowane dodanie na aromat na cichą Simcoe i olejek pichtowy.

 

[20.04.2016]

Zlane na cichą. Odfermentowanie do 2,9 blg. Dodane 50 g Simcoe na aromat.

 

[27.04.2016]

Rozlew 15 litrów z 61 g glukozy z dodatkiem kilkunastu kropel olejku pichtowego. Odfermentowanie do 2,8 blg - 4,8% alkoholu.

Edytowane przez zaglob
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #37 

Gruit

 

Warzone 09.04.2016

 

Zasyp:

pilzneński Soufflett - 5 kg

carmel pils Bestmalz - 0,4 kg

special X Bestmalt - 0,15 kg

razem zasyp - 5,55 kg

 

Zacieranie:

64-62 C - 45 minut

wygrzew 78 C

całkowity czas zacierania - 60 minut

 

Brzeczka 31 litrów - 12 blg -  podzielona na dwie części

 

Do gotowania 15 litrów 12 blg

 

Gotowanie:

piołun - 6 g - 20 minut

kwiat lawendy - 5 g - 10 minut

kwiat lawendy - 5 g - 5 minut

cały czas gotowania - 60 minut

 

uzyskałem 11 litrów brzeczki 14,8 blg, dolane 2,5 litra wody

do fermenatacji 13,5 litra 12 blg

 

Fermentacja gęstwą FM Grodzie Dębowe po warce #35

 

Planowane aromatyzowanie kwiatem lawendy w cichej.

 

[20.04.2016]

Zlane na cichą. Odfermentowanie do 3,2 blg. Dodane 20 g kwiatu lawendy na aromat.

 

[27.04.2016]

Rozlew 13 litrów z 55 g glukozy. Odfermentowanie do 3,3 blg - 4,5% alkoholu

Edytowane przez zaglob
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

no np ten amber, 30g do kotła w tym 10g na aromat :)

 

To jest mała warka, a teoretycznie powinienem mieć z tego jakieś 45-50 IBU. Na aromat pójdzie już trochę więcej na cichej.

Edytowane przez zaglob
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 tygodni później...

Warka #38

Bounty Extra Stout 17,8 blg

 

Kokosowy stout warzony we współpracy.

 

Warzone 30.04.2016

 

Zasyp:

pale ale Soufflet - 5 kg

żytni Strzegom - 1 kg

pszeniczny czekoladowy Weyermann - 0,4 kg

caraaroma Weyermann - 0,3 kg

Special B Castle - 0,3 kg

jęczmień palony - 0,2 kg

 

razem zasyp - 7,2 kg

 

Zacieranie w 22 litrach

47 C - 10 minut

66 C - 45 minut

74 C - 5 minut

78 C - 10 minut

 

Brzeczka przednia 22 blg, do gotowania 15,8 blg

 

Chmielenie i dodatki:

Magnum PL granulat 13% - 30 g - 60 minut

laktoza - 0,5 kg - 10 minut

kakao - 0,2 kg - 10 minut

wyprażone chipsy kokosowe - 0,5 kg - 10 minut

prażone ziarno kakaowca - 0,25 kg - 10 minut

 

Do fermentacji 25 litrów 17,8 blg

Fermentacja w 15 C uwodnioną paczką sucharów Danstar Nottingham

 

[07.05.2016]

Przeniesione na dofermentowanie do 19 C

 

[14.05.2016]

Zlane na cichą. Odfermentowanie do 5,4 blg.

 

[28.05.2016]

Rozlew 21 litrów z 66 g glukozy. Odfermentowanie do 5,4 blg - alkohol 6,5%. Kilka dni przed rozlewem dodana wódka z macerowanych czipsów kokosowych.

Edytowane przez zaglob
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #39

Zest Pale Ale 13 blg

 

Cytrusowe, jasne, wytrawne piwo. Warzone we współpracy.

edit: miało być bardzo jasne, ale zamiast słodu pale ale wsypaliśmy słód wiedeński. pomyłeczka

 

Warzone 30.04.2016

 

Zasyp:

wiedeński Strzegom - 5 kg

zakwaszający Weyermann - 0,35 kg

płatki ryżowe - 0,25 kg

 

razem zasyp - 5,6 kg

 

Zacieranie:

67 C - 75 minut

72 C - 10 minut

78 C - 10 minut

 

Brzeczka przednia 20,5 blg, do gotowania 13,1 blg

 

Chmielenie i dodatki:

Amarillo US granulat 2015 8,8% - 10 g - 60 minut

Simcoe US granulat 2015 13,2% - 10 g - 60 minut

Simcoe US granulat 2015 13,2% - 10 g - 45 minut

Amarillo US granulat 2015 8,8% - 10 g - 30 minut

Amarillo US granulat 2015 8,8% - 20 g - 20 minut

Citra US granulat 2015 13,5% - 10 g - 10 minut

Amarillo US granulat 2015 8,8% - 30 g - 0 minut

Citra US granulat 2015 13,5% - 30 g - 0 minut

Simcoe US granulat 2015 13,2% - 30 g - 0 minut

 

Pod koniec gotowania dodane starte skórki z czterech limonek, dwóch cytryn i grejpfruta + cząstki grejpfruta i całe kawałki z połowy melona.

 

około 55 IBU

 

Do fermentacji 28 litrów 13 blg

Fermentacja w 15 C uwodniną paczką sucharów Safale US-05

 

[07.05.2016]

Przeniesione na dofermentowanie do 19 C

 

[14.05.2016]

Zlane na cichą. Odfermentowanie do 1,5 blg.

 

[24.05.2016]

na cichą: Simcoe 50 g, Citra 50 g i Amarillo 30 g

 

[28.05.2016]

Rozlew 24 litrów ze 105 g glukozy. Odfermentowanie do 2,5 blg. 5,5% alkoholu

Edytowane przez zaglob
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.