zaglob Opublikowano 1 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2017 (edytowane) #67 Belgian Session IPA Warzone 29.04.2017 Piwo uwarzone w ramach III Poddębickiego Festiwalu Piw Domowych w Poddębicach we współpracy z browarami Bad to the Bone, BiG Browar, mkmk i Libertarian Homebrewery. Zasyp wspólny na dwa piwa: pale ale Strzegom - 7 kg pszeniczny jasny Bestmalz - 1 kg caramel pils Bestmalz - 1 kg razem zasyp - 9 kg Zacieranie: 66-60 C - 90 minut wygrzew 77 C Do gotowania 22 litry 11 blg Gotowanie: Magnum PL 2016 13,5% - 35 g - 60 minut Experimental GR50 FR 2016 6,1% - 20 g - 25 minut Experimental GJ2 FR 2016 5,8% - 10 g - 15 minut Experimental GR50 FR 2016 6,1% - 20 g - 25 minut Experimental GJ2 FR 2016 5,8% - 10 g - 15 minut Denali US 2016 14% - 50 g - wyłączenie palnika Ariana DE 2016 12,1% - 50 g - wyłączenie palnika Po gotowaniu uzyskane 16,5 litra 15,2 blg. Dolane 4,5 litra wody. Fermentacja 21 litrów 12 blg drożdżami FM21 Odkrycie sezonu. Temperatura otoczenia 19-20C. [13.05.2017] Zlane na cichą. Odfermentowanie do 1,5 blg [16.05.2017] Chmielona na cichej. Miały iść expretimentale, Denali i Ariana, ale coś się pojebałem i chyba poszło 70 g GR50 i 40 g GJ2. Chyba [19.05.2017] Rozlew 21 litrów z 90 g glukozy. Odfermentowanie do 1,5 blg - 5,5% alk. Edytowane 20 Maja 2017 przez zaglob Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 1 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2017 (edytowane) #68 Citrus Blonde Ale Warzone 29.04.2017 Piwo uwarzone w ramach III Poddębickiego Festiwalu Piw Domowych w Poddębicach we współpracy z browarami Bad to the Bone, BiG Browar, mkmk i Libertarian Homebrewery. Zasyp wspólny na dwa piwa: pale ale Strzegom - 7 kg pszeniczny jasny Bestmalz - 1 kg caramel pils Bestmalz - 1 kg razem zasyp - 9 kg Zacieranie: 66-60 C - 90 minut wygrzew 77 C Do gotowania 22 litry 11 blg Gotowanie: Magnum PL 2016 13,5% - 16 g - 60 minut laktoza 300 g - chłodzenie zest i kawałki owoców - limonka, grapefruit, cytryna - 113 g - chłodzenie Po gotowaniu uzyskane 18 litrów 15 blg. Dolane 4,5 litra wody. Fermentacja 22,5 litra 12 blg gęstwą US-05 po warce #66. Temperatura otoczenia 16-17 C. [13.05.2017] Zlane na cichą, odfermentowanie do 3,5 blg. [17.05.2017] Na cichą: 30 g Experimental GJ2 FR 2016, Denali 2016 US 20 g i Ariana DE 2016 20 g [20.05.2017] Rozlew 22 litów ze 100 g glukozy. Odfermentowanie do 3,5 blg - 4,5% alkoholu. Do rozlewu dodany wymacerowany zest z limonek. Edytowane 20 Maja 2017 przez zaglob Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 13 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2017 (edytowane) #69 (hehehe) Mango Sour Late Hop Blonde Ale 11 blg Warzone 13.05.2017 Zasyp: pale ale Weyermann - 4 kg pszeniczny jasny Bestmalz - 1 kg razem zasyp - 5 kg Zacieranie (na słodko): 70 C - 65 C - 70 minut wygrzew 79 C razem czas zacierania - 75 minut do gotowania 21 litrów brzeczki 14 blg Chmielenie i dodatki: Chinook PL 2016 10% - 25 g - 15 minut Chinook PL 2016 10% - 25 g - wyłączenie palnika laktoza - 215 g - wyłączenie palnika sok z mango 100% - 500 ml - wyłączenie palnika pulpa z owoców mango (3 sztuki) - 840 g - wyłączenie palnika razem czas gotowania - 60 minut około 20 IBU Uzyskane 17,5 litra brzeczki 15,7 blg. Rozcieńczone 7,5 litra Fermentacja 25 litrów 11 blg gęstwą US-05 po warce #68. Temperatura otoczenia - 16C. Planowane chmielenie na zimno + 100 ml kwasu mlekowego do rozlewu. [27.05.2017] Zlane na cichą. Odfermentowanie do 3 blg. [03.06.2017] Rozlew 25 litrów ze 110 g glukozy. Odfermentowanie do 3 blg - 4% alkoholu. Wcześniej na cichej dodane 50 g Pacifica NZ 2016 i 50 g Mosaic US 2016. Do rozlewu dodane 100 ml kwasu mlekowego 80% i 20 ml esencji mango. Edytowane 3 Czerwca 2017 przez zaglob Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 20 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2017 (edytowane) #70 Essential Oils Saison 12,5 blg Warzone 19.05.2017 Zacier przygotowany dzień wcześniej. Zasyp: pilzneński Strzegom - 4 kg pszeniczny jasny Bstmalz - 1 kg carapils Weyermann - 0,3 kg zakwaszający Castle - 0,2 kg razem zasyp - 5,5 kg Zacieranie: 64-62 C - 60 minut wygrzew 78 C razem czas zacierania - 70 minut do gotowania 20 litrów brzeczki 15,8 blg Chmielenie i dodatki: Magnum PL 2016 13,5% - 20 g - 60 minut zest i sok z 3 limonek - wyłączenie palnika rozmaryn świeży - 25 g - wyłączenie palnika rozmaryn suszony - 5 g - wyłączenie palnika mięta suszona - 15 g - wyłączenie palnika +300 g cukier biały około 30 IBU Uzyskane 18 litrów 17,4 blg. Dolane 7 litrów wody. Fermentacja 25 litrów 12,5 blg Gęstwa FM 21 Odkrycie Sezonu po warce #67. Temperatura otoczenia 24C [03.0.2017] Zlane na cichą. Odfermentowanie do 1,5 blg. Nie wiem, czy tak zagrały dodatki z tymi drożdżami, czy wdała się jakaś infekcja, ale mam podejrzenie co do apteki. Jest ziołowo w kierunku apteki. Zobaczymy co będzie za jakiś tydzień. [11.06.2017] APTEKA. KANAŁ. ŻEGNAJ SŁODKI KSIĄŻĘ Edytowane 11 Czerwca 2017 przez zaglob Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 11 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2017 (edytowane) #71 Polish Wheat 12 blg Warzone 10.06.2017 Zasyp: pale ale Strzegom - 3 kg pszeniczny Strzegom - 2 kg zakwaszający Weyermann - 0,3 kg razem zasyp 5,3 kg Zacieranie: 66-64 C - 55 minut mashout 78 C brzeczka przednia - 10 litrów 20,5 blg do gotowania - 21 litrów 14,2 blg Chmielenie: Magnum 2016 PL 13,5% - 18 g - 60 minut Cascade 2016 PL 5,5% - 50 g - chłodzenie około 30 IBU Uzyskane 16,5 litra 16,5 blg. Dolane 6,3 litra wody. Fermentacja 23 litrów 12 blg gęstwą US-05 po warce #69. Temperatura otocznia - 18 C. [25.0.2017] Rozlew 22 litrów z 95 g glukozy. Odfermentowanie do 2,5 blg - 5% alkoholu. Na ostatnie 4 dni fermentacji 50 g Sybilla PL 2016 i na 3 dni 50 g Oktawia PL 2016. Edytowane 27 Czerwca 2017 przez zaglob Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 17 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2017 (edytowane) #72 Niskoalkoholowe #3 Warzone 17.06.2017 Zasyp: pilzneński Strzegom - 1 kg płatki żytnie - 0,8 kg żytni Viking Malt- 0,5 kg pale ale Weyermann - 0,5 kg melanoidynowy Weyermann - 0,25 kg special B Castle - 0,2 kg razem zasyp - 3,25 kg Zacieranie: 72-69C - 60 minut Do gotowania 18 litrów 10 blg Chmielenie: Magnum PL 2016 13,5% - 25 g - 15 minut Oktawia PL 2016 7,8% - 50 g - chłodzenie czas gotowania - 60 minut około 25 IBU Po gotowaniu uzyskane 14 litrów brzeczki 11,9 blg. Dolane 12 litrów wody Fermentacja 26 litrów 6,5 blg uwodnioną paczką S-04. Temperatura otoczenia - 18C [30.06.2017] Zlane na cichą. Odfermentowane do 3 blg. Sypnięte na cichą Denali US 2016 30 g i Ariana DE 2016 30 g. [04.07.2017] Rozlew 25 litrów ze 125 g glukozy. Odfermentowanie do 3 blg - 1,7% alk. Edytowane 4 Lipca 2017 przez zaglob Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 1 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2017 (edytowane) #73 Taka Sobie IPA Warzone 30.06.2017. Zacier przygotowany dzień wcześniej. Pozbywam się resztek zapasów. Zasyp: Colorado pale base Viking - 5 kg pale ale Weyermann - 1,5 kg razem zasyp - 6,5 kg Zacieranie na słodko: 72-69 C - 70 minut wygrzew 78 C razem czas zacierania około 80 minut do gotowania 27 litrów 14 blg Chmielenie: Magnum 13,5% PL 2016 - 50 g - 60 minut Chinook 10% PL 2016 - 25 g - 30 minut Chinook 10% PL 2016 - 25 g - 10 minut około 100 IBU po gotowaniu 22 litry 15,8 blg, dolane 3 litry wody Fermentacja 25 litrów 14 blg. Gęstwą S-04 po warce #72. Temperatura otoczenia około 14 C [18.07.2017] Na cichą 50 g Cascade 2016 PL i 50 g Chinook 2016 PL. Odfermnetowanie do 4,5 blg. Po 4 dniach burzliwej w 14 C przeniesione do temp 18-19C. [21.07.2017] Rozlew 24 litrów ze 100g glukozy. Odfermentowanie do 4,5 blg - 5% alkoholu. Edytowane 23 Lipca 2017 przez zaglob Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 23 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2017 (edytowane) #74 Hoptart W zamierzeniu klon Art 9 ze Stu Mostów. Warzone 21-23.07.2017 Przygotowanie zacieru 21.07.2017 Zasyp: pilzneński Strzegom - 2 kg pszeniczny jasny Bestmalz - 2 kg płatki owsiane błyskawiczne - 1,5 kg razem zasyp - 5,5 kg Zacieranie: 69-65 C - 120 minut mashout 78C Uzyskane 21 litrów brzeczki 13,5 blg. Przegotowana przez 15 minut, schłodzona do 37 C. Zakwaszenie opakowaniem (20 kapsułek) Lacidofilu - Lactobacillus rhamnosus i Lactobacillus helveticus. Przez 48 godzin zakwaszania temperatura spadła do 30 C. Gotowanie - 23.07.2017. Brzeczka przegotowana bez żadnych dodatków. Do chłodzenia: Citra US 2016 13,5% - 50 g Mosaic US 2016 12% - 50 g około 20 IBU Po gotowaniu uzyskane 17 litrów brzeczki 14,5 blg. Dolane 9 litrów wody. Fermentacja 26 litrów 9,5 blg uwodnioną paczką sucharów Danstar West Coast BRY-97. Temperatura otoczenia 19C [07.08.2017] Na cichą 50 g Mosaic US 2016 i 50 g Citra US 2016. Odfermentowanie do 3 blg. [11.08.2017] Rozlew 25 litrów z 95 g glukozy. 3,5% alkoholu. Edytowane 12 Sierpnia 2017 przez zaglob Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 25 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2017 (edytowane) #75 Aroniowy Berliner Warzone 25.08.2017 Zasyp: pilzneński Strzegom - 5 kg caramel pils Bestmalz - 0,5 kg razem zasyp - 5,5 kg Zacieranie: 72-70 C - 60 minut wygrzew 78 C Do gotowania 22 litry 12,5 blg - wydajność słaba. Gotowanie: Magnum PL 2016 13,5% - 17 g - 15 minut czas gotowania - 60 minut około 12 IBU Po gotowaniu zebrane 19 litrów 13,7 blg. Dolane 7 litrów do objętości 26 l - 10 blg. Fermentacja starterem z jednej paczki sucharów S-04. Na cichą planowane dodanie aronii i ewentualna korekcja kwasem mlekowym przy rozlewie. [12.09.2017] Zlane na cichą na 6 kg zamrożonej aronii. Odfermentowanie do 4 blg [06.10.2017] Rozlew 24 litrów ze 100 g glukozy. Do rozlewu dodane 60 ml kwasu mlekowego. Wskazanie refraktometru po fermentacji z owocami 5 blg. Szacuję jakieś 4% alkoholu. Edytowane 6 Października 2017 przez zaglob Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 23 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Września 2017 (edytowane) #76 Black IPA Warzone 22.09.2017 Zasyp: pale ale Strzegom - 5 kg caraaroma Weyermann - 0,4 kg pszeniczny czekoladowy Weyermann - 0,2 kg razem zasyp - 5,6 kg Zacieranie: 69-67 C - 60 minut wygrzew 78 C słód czekoladowy dodany na ostatnie 5 minut zacierania Do gotowania - 22,5 l 12,5 blg Chmielenie: Columbus US 2016 12,5% - 14 g - 60 minut Columbus US 2016 12,5% - 20 g - 30 minut Columbus US 2016 12,5% - 20 g - 15 minut Cascade PL 2016 5,5% - 50 g - chłodzenie +300 g cukru białego około 60 IBU Po gotowaniu uzyskane 17,8 litra 16,8 blg. Dodane 3,5 litra wody. Fermentacja 21,5 litra 14 blg gęstwą S-04 po warce #75. Temperatura otoczenia 17C. [08.10.2017] Rozlew 19,5 litra z 70 g glukozy. Odfermentowanie do 4,5 blg - 5% alkoholu. Na ostatnie cztery dni przed rozlewem 40 g Equanot i 50 g Chinooka na aromat. Edytowane 8 Października 2017 przez zaglob Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 14 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Października 2017 (edytowane) #77 Witbier 12 blg Warzone 14.10.2017 Zasyp: pilzneński Strzegom - 3 kg pszeniczny jasny Bestmalz - 1 kg caramel pils Bestmalz - 0,3 kg płatki owsiane - 0,8 kg płatki orkiszowe - 0,4 kg razem zasyp - 5,5 kg Zacieranie: 68-65 C - 95 minut wygrzew 78C razem czas zacierania - 105 minut Do gotowania 23 litry brzeczki 12,5 blg Chmielenie i dodatki: Chinook US 2016 11,3% - 13 g - 60 minut kolendra indyjska - 19 g - 10 minut trawa cytrynowa - 20 g - wyłączenie palnika zest z świeżej pomarańczy - 52 g - wyłączenie palnika Cascade PL 2016 5,5% - chłodzenie + kilka kropli olejku bergamotowego + cukier biały - 225 g około 20 IBU Po gotowaniu uzyskane 18 litrów brzeczki 15,3 blg. Dolane 5 litrów wody. Fermentacja 23 litrów 12 blg starterem z jednej paczki sucharów Belgian Wit M21 [03.11.2017] Rozlew 22 litrów ze 110 g glukozy. Odfermentowanie do 2,5 blg - 5% alkoholu. Edytowane 3 Listopada 2017 przez zaglob Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 4 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2017 (edytowane) #78 Drye Stout No. 2 Warzone 04.11.2017 Zasyp: monachijski Strzegom - 3,5 kg żytni Strzegom - 1 kg caraaroma Weyermann - 0,25 kg extra black Bestmalz - 0,25 kg razem zasyp - 5 kg Zacieranie: 67-65 C - 50 minut wygrzew 78 C razem czas zacierania - 60 minut Do gotowania 21 litrów 11,8 blg Gotowanie: Chinook US 2016 11,3% - 30 g - 60 minut Chinook US 2016 11,3% - 10 g - 30 minut +kreda około 45 IBU Zebrane po gotowaniu 17 litrów 13,8 blg. Dolane 5 litrów wody. Fermentacja 22 litrów 10,5 blg uwodnioną paczką sucharów Danstar Notthingham [25.11.2017] Rozlew 21 litrów z 65 g glukozy. Odfermentowanie do 4 blg - 3,5% alk. Edytowane 25 Listopada 2017 przez zaglob Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 25 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2017 (edytowane) #79 Owocowy Berliner Warzone 25.11.2017 Zasyp: pilzneński Strzegom - 2,5 kg pszeniczny jasny Bestmalz - 2 kg pszenica niesłodowana - 0,5 kg razem zasyp - 5 kg Zacieranie: 67-64C - 60 minut wygrzew 77C razem czas zacierania - 70 minut do gotowania brzeczka 12 brix Chmielenie: Hellertauer Taurus DE 2016 15,8% - 15 g - 15 minut czas gotowania - 60 minut około 15 IBU Po gotowaniu uzyskane 15 litrów brzeczki 13,5 blg. Wydajność fatalna. Dodane 7,5 litra wody Fermentacja 22,5 litra 9 blg gęstwą Danstar Nothingham po warce #78 Na cichą planowane podzielenie na 3 fermentory i dodatek owoców: mirabelek, malin i truskawek. [09.12.2017] Zlane na cichą. Podzielone po około 7 litrów i zlane na 800 g truskawek, 800 g malin i 1800 g mirabelek. Odfermentowanie do 2,5 blg [02.01.2018] Rozlew. 7,5 litra maliny z 50 g glukozy i 20 ml kwasu mlekowego. 7,5 litra truskawek z 50 g glukozy i 20 ml kwasu mlekowego. 7,5 litra mirabelek z 50 g glukozy i 25 ml kwasu mlekowego. Zawartość alkoholu około 4%. Edytowane 2 Stycznia 2018 przez zaglob Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 1 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2017 (edytowane) #80 Triple IPA Warzone 01.12.2017 Zasyp: pilzneński Strzegom - 5 kg wiedeński Strzegom - 5kg caramel pils Bestmalz - 0,2 kg pszenica niesłodowana - 0,5 kg razem zasyp - 10,7 kg Zacieranie: 65-63C - 90 minut 73-72C - 15 minut wygrzew 78C razem czas zacierania - 130 minut +łyżeczka gipsu do gotowania 18 litrów brzeczki 22 blg Chmielenie i gotowanie: Columbus US 2016 12,5% - 47 g - 30 minut Equanot US 2016 13,15 - 65 g - 15 minut + cukier biały - 0,5 kg czas gotowania - 60 minut około 130 IBU Po gotowaniu uzyskane 16,5 litrów brzeczki 26,4 blg. Dolane 2 litry wody. Fermentacja 18,5 litra 23,5 blg gęstwą Danstar Nothingham po warce #78 Na cichą planowane chmielenie Citra, Amarillo i Mosaic [02.01.2018] Zlane na cichą. Odfermentowanie do 5,5 blg [15.01.2018] Na cichą: 40 g Amarillo US 2016, 30 g Mosaic US 2016 i 20 g Citra US 2016. [19.01.2018] Rozlew 16 litrów z 80 g glukozy. Odfermentowanie do 5,5 blg - 9,5% alkoholu. Edytowane 18 Stycznia 2018 przez zaglob Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 1 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2017 (edytowane) #81 American Lager 10,5 #2 Wysłodziny z warki #80 Do gotowania 21 litrów, chyba 11 blg. Chmielenie: Hellertauer Taurus DE 2016 15,8% - 30 g - 10 minut czas gotowania - 60 minut około 25 IBU Uzyskane po gotowaniu 17 litrów brzeczki 12 blg. Dodane 2,5 litra wody. Fermentacja 19,5 litra 10,5 blg starterem z FM30 Bohemska Rapsodia. [24.12.2017] Zlane do lagerowania. Temp. otoczenia 6C. Odfermentowanie do 3 blg. Ostatnie 3 dni fermentacji - przeniesione do temp. otoczenia 16C na przerwę diacetylową. [03.01.2018] Na cichą 40 g Simcoe US 2016 i 40 g Citra US 2016. Przeniesione do 16 C. [06.01.2018] Rozlew 19 litrów ze 100 g glukozy. Odfermentowanie do 3 blg - 4% alkoholu. Edytowane 6 Stycznia 2018 przez zaglob Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 23 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2017 (edytowane) #82 Pils No.3 11 blg Warzone 23.12.2017 Zasyp: pilzneński Strzegom - 5,5 kg caramel pils Bestmalz - 0,5 kg razem zasyp - 6 kg Zacieranie: 63-62C - 80 minut wygrzew 77C razem czas zacierania - 90 minut do gotowania brzeczka 22 litry 15 brix Chmielenie: Hellertauer Taurus DE 2016 15,8% - 25 g - 30 minut Saaz/Zatecki CZ 2016 4% - 100 g - w trakcie chłodzienia czas gotowania - 60 minut około 30IBU Po gotowaniu uzyskane 17 litrów brzeczki 16,5 blg. Dodane 8,5 litra wody Fermentacja 25,5 litra 11 blg gęstwą Bohemska Rapsodia FM30 po warce #81 Temp. fermentacji 10 C [13.01.2018] Zlane na cichą. Temp. lagerowania 3C [09.02.2018] Rozlew 25 litrów ze 175 g glukozy. Odfermentowanie do 3 blg - 4,5% alk. Edytowane 9 Lutego 2018 przez zaglob Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 3 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2018 (edytowane) #83 Brett Ale 15 blg Warzone 03.01.2018 Zasyp: pilzneński Viking - 5 kg pszeniczny Viking - 1 kg cookie (bursztynowy) Viking - 0,5 kg special X Bestmalz - 0,2 kg razem zasyp - 6,7 kg + cukier biały 0,5 kg Zacieranie: 67-64 C - 80 minut wygrzew 77 C razem czas zacierania - 90 minut Do gotowanie około 25 litrów brzeczki 16 blg Chmielenie i dodatki: Hellertauer Taurus DE 15,8% 2016 - 29 g - 30 minut cukier biały - 500 g około 38 IBU razem czas gotowania - 60 minut Po gotowaniu zebrane 20,5 litra brzeczki 18,5 blg. Dolane 4,5 litra wody. Fermentacja 25 litrów 15 blg starterem z sucharów Safale BE-134. Temperatura fermentacji około 20C. Po zlaniu na cichą planowane zaszczepienie WLP 650 Brettanomyces Bruxellensis. [19.01.2018] Zlane na cichą do szkła 21 litrów + dodana fiolka WLP 650. Odfermentowanie do 2 blg. Pozostałe 4 litry rozlane z 25 g glukozy - około 7% alkoholu. [18.01.2019] Rozlew około 8-9 litrów z 55g glukozy. Odfermentowanie prawie do 0 blg. Pozostała część (jakieś 12 litrów) zlane na zamrożone, wydrylowane wiśnie. Zapomniałem zważyć ile ich było, ale jakieś 2-3 kg. [27.03.2019] Rozlew 12 litrów z dodatkiem wiśni z 80 g glukozy. Odfermentowanie do 1 blg - około 8% alkoholu. Edytowane 27 Marca 2019 przez zaglob Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 19 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2018 (edytowane) #84 Wheat American India Black Lager 15 blg Warzone 19.01.2018 Zasyp: pale ale MaltEurop - 3,5 kg pszeniczny Viking - 3 kg golden ale Viking - 0,5 kg płatki jęcznienne - 0,4 kg extra black Bestmalz - 0,25 kg - dodany do wysładzania razem zasyp - 7,65 kg Zacieranie: 68-64 C - 85 minut mashout - 78C razem czas zacierania - 115 minut do gotowania 26 litrów 15,5 blg Chmielenie: Iunga PL 2017 9,5% - 25 g - 60 minut Iunga PL 2017 9,5% - 30 g - 30 minut Simcoe US 2016 13,3% - 25 g - chłodzenie Amarillo US 2016 8,8% - 25 g - chłodzenie czas gotowania - 60 minut około 60 IBU + na cichą planowana Citra+Mosaic Po gotowaniu zebrane 20 litrów brzeczki 16,5 blg. Dolane 2 litry wody. Fermentacja 22 litrów 15 blg gęstwą FM30 po warce #82. Temp otoczenia 9C. [09.02.2018] Zlane do lagerowania. Odfermentowanie do 4,4 blg [13.02.2018] Przeniesione do 15C + chmielenie na zimno: 50 g Mosaic US 2016 i 40 g Citra US 2016. [16.02.2018] Rozlew 20,5 litra ze 105 g glukozy. Odfermentowanie do 4 blg - 6% alkoholu. Edytowane 16 Lutego 2018 przez zaglob Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 2 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2018 (edytowane) #85 Dubbel #3 17,5 blg Trzecie podejście do dubbla. Moja setna warka przypadła na piwo z resztek słodów. Warzone 02.02.2018 Zasyp: pilzneński Strzegom - 2 kg pale ale Malt Europ - 1,5 kg monachijski Strzegom - 1,5 kg pszeniczny Viking - 1 kg golden ale Viking - 0,5 kg cookie Viking - 0,5 kg caraaroma Weyermann - 0,35 kg razem zasyp - 7,35 kg + 400 g melasy do gotowania Zacieranie: 66-64C - 120 minut mashout 77C razem czas zacierania 140 minut do gotowania zebrane około 27 litrów 15 brix Gotowanie: Iunga PL 2016 9,5% - 21 g - 70 minut melasa trzciny cukowej - 400 g - 10 minut razem czas gotowania - 70 minut około 25 IBU Po gotowaniu zebrane 23 litry brzeczki 17,5 brix. Fermentacja gęstwą Safale BE-134 po warce #83. Planuję chłodny start i później puścić temp. wyżej. [26.02.2018] Rozlew 22 litrów ze 100 g glukozy, bez cichej. Odfermentowanie do 2,5-3 blg. Około 8% alkoholu. Edytowane 26 Lutego 2018 przez zaglob Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 23 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2018 (edytowane) #86 Pinacolada Milkshake Pale Ale Warzone 23.02.2018 Z okazji setnej warki wyposażenie browaru powiększyło się o śrutownik i chłodnicę. W końcu! Zasyp: pale ale MaltEurop - 4,5 kg pszeniczny Bestmalz - 1 kg płatki owsiane błyskawiczne - 0,4 kg carapils Bestmalz - 0,3 kg + laktoza - 0,25 kg razem zasyp - 6,45 kg Zacieranie: 66-63C - 90 minut wygrzew 77C razem czas zacierania - 110 minut do gotowania - około 24 litry brzeczki 15 blg Gotowanie: Simcoe US 13,3 2016 - 35 g - 45 minut opiekane chipsy kokosowe - 250 g - 10 minut laktoza - 250 g - 10 minut razem czas gotowania - 60 minut około 45 IBU Zebrane niecałe 19 litrów brzeczki 18,2 brix. Dolane 7,5 litra wody. Fermentacja około 26 litrów 13 blg litrowym starterem z WLP095 Burlington Ale. Na cichą planowane chmielenie ameryką a.d. 2017 i dodanie kokosa i ananasa. [08.03.2018] Zlane na cichą. Odfermentowanie do 4 blg. Dodane 2 kg spasteryzowanego ananasa, wcześniej zamrożonego. [14.03.2018] Na cichą: Galaxy 2017 AUS 40 g i Waimea 2017 NZ 40 g. [16.03.2018] Rozlew 23 litrów ze 105 g glukozy. Do rozlewu dodane 10 ml aromatu kokosowego #duchkraftu. Odfermentowanie do około 3,5 blg - 5% alkoholu. Edytowane 16 Marca 2018 przez zaglob Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 9 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2018 (edytowane) #87 Oatmeal IPA 14 blg Warzone 09.03.2018 Zasyp: pale ale MaltEurop - 4,5 kg płatki owsiane błyskawiczne - 1,2 kg pszeniczny Bestmalz - 0,7 kg dekstrynujący Viking - 0,4 kg razem zasyp - 6,8 kg Myślałem, że mam słód diastatyczny, a był to dekstrynujący... Trudno, będzie trochę karmelku. Zacieranie: 66-61C - 90 minut wygrzew 76C razem czas zacierania - 110 minut do gotowania około 24 litry brzeczki 15 blg Chmielenie: Iunga PL 2017 9,5% - 24 g - 50 minut Mosaic US 2016 12% - 20 g - 30 minut Ekuanot US 2017 13,1% - 50 g - wyłączenie palnika + chłodzenie Amarillo US 2016 8,8% - 35 g - wyłączenie palnika + chłodzenie razem czas gotowania - 60 minut około 60 IBU po gotowaniu zebrane 20 litrów 17,6 brix, ale jest to już trochę rozcieńczone, bo w czasie chłodzenia na chwilę spadł mi wężyk z chłodnicy dolane 5 litrów wody Fermentacja 25 litrów 14 blg gęstwą WLP095 Burlington Ale po warce #86. Na początek temp. otoczenia 14C, po kilku dniach planowane przeniesienie do 19C. [27.03.2018] Zlane na cichą. Sypnięte 40 g Amarillo US 2017, 60 g Galaxy AUS 2017 i 50 g Ekuanot US 2017. [30.03.2018] Rozlew 23 litrów z 110 g glukozy. Odfermentowanie do 4 blg - 5,5 % alk. Edytowane 30 Marca 2018 przez zaglob Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 6 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2018 (edytowane) #88 New England IPA 16,2 blg Warzone 06.04.2018 Zasyp: pale ale MaltEurop - 6,5 kg płatki owsiane - 0,5 kg płatki orkiszowe - 0,4 kg carapils Bestmalz - 0,2 kg razem zasyp - 7,6 kg Zacieranie: 65-62C - 80 minut wygrzew 77C razem czas zacierania - 90 minut do gotowania 31 litrów 16 blg Chmielenie: Simcoe US 2016 13,1% - 25 g - 60 minut Simcoe US 2016 13,1% - 30 g - 15 minut Waimea NZ 2017 15,3% - 60 g - hopstand 20 minut w 80C około 60 IBU Po gotowaniu zebrane 25 litrów brzeczki 17,2 blg. Dolane 1,5 l wody. Fermentacja 26,5 l 16,2 blg gęstwą WLP095 Burlington Ale po warce #87. Początek w 14C później przeniesienie do 20C. [24.04.2018] Na cichą: 50 g Mosaic US 2017, 50 g Citra US 2017 i 50 g Simcoe US 2016. [27.04.2018] Rozlew 25 litrów ze 100 g glukozy. Odfermentowanie do 4,5 blg - 6% alkoholu. Edytowane 29 Kwietnia 2018 przez zaglob Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 12 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2018 (edytowane) #89 Niskoalkoholowe #4 6,5 blg Warzone 12.04.2018 Zasyp: pale ale MaltEurop - 2 kg żytni Viking - 1 kg pszeniczny jasny Bestmalz - 1 kg płatki żytnie - 0,4 kg caramel sweet Strzegom - 0,5 kg razem zasyp - 4,9 kg Zacieranie: 72-69 C - 95 minut wygrzew 77C razem czas zacierania - 100 minut Filtracja to była droga przez mękę. Do tej pory nie miałem problemów z żytnimi zasypami, ale tym razem kompletnie nie chciało lecieć. Przejebana sprawa. Do gotowania 19 litrów 13,5 blg. Wydajność do dupy. Chmielenie: Horizon US 2017 12,9 % - 50 g - 10 minut + chłodzenie czas gotowania - 60 minut około 20 IBU Po gotowaniu zebrane 15 litrów brzeczki 15 blg. Podzielone na dwa fermentory i dolane po 9 litrów wody. Fermentacja Fermentor I - 17 litrów 6,5 blg gęstwa WLP095 po warce #87. Temp. otoczenia 15C Fermentor II - 17 litrów 6,5 blg suchary S-33. Temp. otoczenia 15C [23.04.2018] Fermentor I - zlane na cichą + 50 g Amarillo 2017. Odfermentowanie do 3,5 blg. Fermentor II - dodane bez przelewania 50 g Centenial 2017 w hop spiderze. [25.04.2018] Fermentor I - rozlew 16 litrów z 85 g glukozy. Odfermentowanie do 3,5 blg - 1,5% alk. Fermentor II - rozlew 16 litrów z 85 g glukozy. Odfermentowanie do 3,5 blg - 1,5% alk. Edytowane 25 Kwietnia 2018 przez zaglob Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 2 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2018 (edytowane) #90 Grodziskie Warzone 02.05.2018 Zasyp: pszeniczny wędzony dębem Viking - 5 kg Zacieranie: 66-64C - 60 minut 72C - 20 minut razem czas zacierania 90 minut Do gotowania 19 litrów 12,5 blg - bez wysładzania. Gotowanie: Iunga PL 2017 11% - 25 g - 45 minut czas gotowania - 60 minut około 25 IBU Po gotowaniu zebrane 13 litrów 14,3 blg. Dolane 10 litrów wody. Fermentacja 23 litrów 8 blg gęstwą S-33 po warce #89. Temperatura otoczenia 17C. [12.05.2018] Rozlew 23 litrów ze 110 g glukozy. Doba przed rozlewem dodane 50 g Oktawia PL na aromat. Odfermentowanie do 3 blg - 2,5% alkoholu Edytowane 12 Maja 2018 przez zaglob Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 7 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2018 (edytowane) #91 Fruit Sour Ale Warzone 05.05.2018 - IV Poddębicki Festiwal Piw Domowych w Poddębicach Zasyp: pale ale Malt Europ - 6 kg pilzneński Malt Europ - 6 kg Zacieranie: 66-64C - 80 minut wygrzew - 77C Zebrane 48 litrów brzeczki 17 blg. Do gotowania 17 litrów 17 blg. Chmielenie: Iunga PL 2017 11% - 25 g - 15 minut czas gotowania - 60 minut Po gotowaniu zebrane 14 litrów 20 blg. Dolane 11 litrów wody. Fermentacja 25 litrów 11 blg gęstwą WLP095 po warce #89. Temperatura otoczenia 18C. Planowane dodanie wiśni na cichą i zakwaszanie kwasem mlekowym. [18.05.2018] Nie ma takiego owocu jak wiśnia. Na cichą 1,6 kg mrożonych malin. [29.05.2018] Rozlew 25 litrów ze 100 g glukozy. Odfermentowanie do około 2 blg po dodatku owoców. Jakieś 5% alk. Edytowane 2 Czerwca 2018 przez zaglob Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się