zaglob Opublikowano 1 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2019 (edytowane) #108 West Coast IPA 14 blg/Brut Pale Ale 10,5 blg Jedna brzeczka podzielona na dwa fermentory. Warzone 31.05.2019 Zasyp: pilzneński MaltEurop - 10 kg pszeniczny jasny Bestmalz - 1 kg caramel pils Bestmalz - 1 kg razem zasyp - 12 kg Zacieranie: 65-63C - 90 minut wygrzew 78C razem czas zacierania - 120 minut do gotowania około 45 litrów 16 blg Gotowanie: Iunga PL 2018 11% - 55 g - 60 minut Simcoe US 2017 13% - 100 g - chłodzenie około 40 IBU Po gotowaniu uzyskane 37 litrów brzeczki 17 blg. Podzielone na dwa fermentory. Fermentor I - 21,5 litra + 4,5 litra wody. Fermentacja 26 litrów 14 blg gęstwą US-05 po warce #107. Planowane obfite chmielenie na zimno. Temperatura otoczenia 14C. Fermentor II - 16 litrów + 10 litrów wody. Fermentacja 26 litrów 10,5 blg gęstwą US-05 po warce #107. Planowane dodanie enzymów w trakcie fermentacji + chmielenie na zimno Sorachi Ace i Hel. Blanc. Temperatura otoczenia 18C. [18.06.2019] Fermentor II - rozlew 24 litrów ze 150 g glukozy. Pod koniec fermentacji dodany enzym alfaamylaza. Na dwa dni przed rozlewem 100 g Sorachi Ace 2017 i 100 g Hellertau Blanc 2017. Odfermentowanie do 1 blg - około 5% alkoholu. [26.06.2019] Fermentor I - rozlew 24 litrów ze 135 g glukozy + 4 g witaminy C. Na 2,5 dnia przed rozlewem 100 g Citra 2018 i 100 g Amarillo 2018. Odfermentowanie do 3 blg - około 6% alkoholu. Edytowane 27 Czerwca 2019 przez zaglob Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 5 Lipca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2019 (edytowane) #109 Cherry/Black Currant Saison 13,7 blg Warzone 05.07.2019 Zasyp na dwa piwa: pale ale MaltEurop - 8 kg (miał iść pilzneński, moja pomyłka) żytni Strzegom - 1 kg pszeniczny jasny Bestmalz - 1 kg biscuit CastleMalting - 0,75 kg razem zasyp - 10,75 kg Zacieranie: 66-65C - 80 minut wygrzew 77C razem czas zacierania - 90 minut Do gotowania zebrane 41 litrów brzeczki 16,5 blg Gotowanie: Iunga PL 11% - 65 g - 50 minut razem czas gotowania - 60 minut Po gotowaniu zebrane 35 litrów brzeczki 17 blg. Dla tego piwa odebrane: 20,5 litra + 5 litrów wody. Goryczka około 35 IBU. Fermentacja 25,5 litra 13,7 blg uwodnioną paczką sucharów Danstar Belle Saison. Temperatura otoczenia 22C. Planowane podzielenie na cichą i dla połowy dodatek wiśni, a dla drugiej chmielenie ameryką. [19.07.2019] Zlane na cichą na owoce. Jednak nie będzie ameryki. Około 9 litrów na zamrożoną czarną porzeczkę (1,7 kg). Pozostała część na zamrożone wiśnie drylowane (1,6 kg), niedrylowane (1,2 kg) oraz sok (0,8 kg). Odfermentowanie do 2,5 blg. [02.08.2019] Rozlew: Saison z wiśnią: 16 litrów z 68 g glukozy. Odfermentowanie po dodatku owoców do około 2 blg - 7% alkoholu. Saison z czarną porzeczką: 9,5 litra z 37 g glukozy. Odfermentowanie po dodatku owoców do około 2 blg - 6,5 % alkoholu. Edytowane 3 Sierpnia 2019 przez zaglob Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 5 Lipca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2019 (edytowane) #110 Session APA 10 blg Warzone 05.07.2019 Zasyp na dwa piwa: pale ale MaltEurop - 8 kg (miał iść pilzneński, moja pomyłka) żytni Strzegom - 1 kg pszeniczny jasny Bestmalz - 1 kg biscuit CastleMalting - 0,75 kg razem zasyp - 10,75 kg Zacieranie: 66-65C - 80 minut wygrzew 77C razem czas zacierania - 90 minut Do gotowania zebrane 41 litrów brzeczki 16,5 blg Gotowanie: Iunga PL 11% - 65 g - 50 minut razem czas gotowania - 60 minut Po gotowaniu zebrane 35 litrów brzeczki 17 blg. Dla tego piwa odebrane: 14,5 litra + 10 litrów wody. Goryczka około 30 IBU. Fermentacja 24,5 litra 10 blg uwodnioną paczką sucharów Safale S-33. Temperatura otoczenia 16C. Planowane chmielenie ameryką na zimno. [22.07.2019] Rozlew 23 litrów ze 115 g glukozy. Odfermentowanie do 3,5 blg - około 3,5% alkoholu. Na ostatnie dwa dni chmielenie na zimno Oktawia PL 100 g i Enigma AUS 50 g. Edytowane 22 Lipca 2019 przez zaglob Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 20 Lipca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2019 (edytowane) #111 AIPA 14,7 blg Warzone 19.07.2019 Zasyp na dwa piwa: meplager MaltEurop - 8,5 kg caramel pils Bestmalz - 1 kg pszeniczny jasny Bestmalz - 1,5 kg razem zasyp - 11 kg Zacieranie: 66-65C - 80 minut wygrzew 78C razem czas zacierania - 90 minut Do gotowania zebrane 40 litrów brzeczki 16,5 blg Gotowanie: Iunga PL 11% - 70 g - 50 minut Citra US 2018 13,5% - 100 g - hopstand 30 minut razem czas gotowania - 60 minut Po gotowaniu zebrane 34,5 litrów brzeczki 18 blg. Dla tego piwa odebrane: 18,5 litra + 4,2 litra wody. Goryczka około 40 IBU. Fermentacja 22,7 litra 14,7 blg uwodnioną paczką sucharów Safale US-05. Temperatura otoczenia 15C. Planowane chmielenie ameryką na zimno. [10.08.2019] Zlane na chmielenie na zimno: 50 g Simcoe US 2018 i 100 g Amarillo US 2018. [12.08.2019] Rozlew 20 litrów z 87 g glukozy. Odfermentowanie do 2,7 blg - około 6,5% alkoholu. Edytowane 12 Sierpnia 2019 przez zaglob Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 20 Lipca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2019 (edytowane) #112 American Saison 12,5 blg Warzone 19.07.2019 Zasyp na dwa piwa: meplager MaltEurop - 8,5 kg caramel pils Bestmalz - 1 kg pszeniczny jasny Bestmalz - 1,5 kg razem zasyp - 11 kg Zacieranie: 66-65C - 80 minut wygrzew 78C razem czas zacierania - 90 minut Do gotowania zebrane 40 litrów brzeczki 16,5 blg Gotowanie: Iunga PL 11% - 70 g - 50 minut Citra US 2018 13,5% - 100 g - hopstand 30 minut razem czas gotowania - 60 minut Po gotowaniu zebrane 34,5 litrów brzeczki 18 blg. Dla tego piwa odebrane: 16 litrów + 7 litrów wody. Goryczka około 30 IBU. Fermentacja 23 litrów 12,5 blg gęstwą Belle Saison po warce #109. Temperatura otoczenia 20C. Planowane chmielenie ameryką na zimno. [08.08.2019] Rozlew 21 litrów z 80 g glukozy. Na dwa dni przed rozlewem chmielenie 50 g Enigma AUS 2018 i 100 g Simcoe US 2018. Odfermentowanie do 2 blg - 5,5% alkoholu. Edytowane 11 Sierpnia 2019 przez zaglob Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2019 (edytowane) #113 Lemon Sour Ale 11 blg Warzone 8-10 sierpnia 2019 Zasyp: pale MaltEurop - 5 kg pszeniczny jasny Bestmalz - 2,5 kg płatki owsiane - 1,6 kg żytni Strzegom - 1 kg razem zasyp - 10,1 kg Zacieranie: 68C - 90 minut wygrzew 77C Filtracja kompletnie nieudana. Brzeczka została wstępnie przegotowana i zakwaszana przez 2 dni L.Plantarum. Gotowanie - 70 minut Na wyłącznie palnika: Simcoe US 2018 13% - 50 g Laktoza - 1 kg Zest i wyciśnięty sok z 16 cytryn Sok z 5 limonek około 8 IBU Po gotowaniu zebrane około 31 litrów brzeczki 16 blg. Podzielone po równo na dwa fermentory i dolane po 7 litrów wody. Fermentacja 2x 22,5 l 11 blg gęstwą US-05 po warce #111. Fermentor I - temp. otoczenia 15C - planowane chmielenie na aromat Citrą. Fermentor II - temp. otoczenia 21C - planowane do rozlewu wyciąg z zestu z limonki. [21.08.2019] Rozlew: Fermentor I - 18,5 l, 100 g glukozy. Odfermentowanie do 4 blg - około 3,5-4% alkoholu. Na dwa dni przed rozlewem chmielenie na zimno 100g Citra US 2018. Fermentor II - 20 l, 100 g glukozy. Odfermentowanie do 4 blg - około 3,5-4% alkoholu. Do rozlewu ekstrakt alkoholowy z zestu z limonki. Edytowane 22 Sierpnia 2019 przez zaglob Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 7 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2019 (edytowane) #114 Hoppy 11° Powrót do garów po najdłuższej przerwie w historii Browaru Poddębice. Na przetarcie lekki lagerek chmielony Ameryką/Nową Zelandią. Warzone 7.12.2019 Zasyp: pale MaltEurop - 4 kg monachijski Strzegom - 1 kg + kwas mlekowy + sól epsom razem zasyp - 5 kg Zacieranie: 68-64 C - 90 minut wygrzew 78C Do gotowania 22 litry brzeczki 15,5 blg Chmielenie: Columbus US 2018 12,4% - 20 g - 50 minut Columbus US 2018 12,4% - 30 g - 25 minut razem czas gotowania - 60 minut około 50 IBU Po gotowaniu zebrane 17 litrów brzeczki 16,8 blg. Dolane 9 litrów wody. Fermentacja 26 litrów 11 blg FM31 Bawarska Dolina z litrowego startera (trochę mały :/). Temperatura otoczenia 8C. Planowane chmielenie na aromat. [27.12.2019] Zlane do lagerowania. Odfermentowanie do 2,5 blg. [18.01.2020] Rozlew 24 litrów ze 100 g glukozy. Odfermentowanie do 2,4 blg - około 4,5% alk. Na 3 dni przed rozlewem chmielenie na zimno 100 g Ella AUS 2018. Edytowane 18 Stycznia 2020 przez zaglob Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 27 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2019 (edytowane) #115 Pils #6 11 blg Warzone 27.12.2019 Zasyp: MepLager MaltEurop - 5,5 kg caramel pils Bestmalz - 0,5 kg razem zasyp - 6 kg Do zacierania użyte 10 litrów wody demineralizowanej + pół łyżki soli epsom i troszku kwasu mlekowego. Zacieranie: 66-62C - 90 minut Do gotowania 24 litry brzeczki 15 blg. Chmielenie: Columbus US 2018 12,4% - 35 g - 60 minut Żatecki CZ 2018 4% - 100 g - 1 minuta + chłodzenie około 45 IBU Pod koniec gotowania pół tabletki whirlfloc T. Zebrane 17 litrów brzeczki 16,9 blg. Dolane 9 litrów wody. Fermentacja 26 litrów 11 blg gęstwą FM31 po warce #114. Temperatura otoczenia 8C. [10.02.2020] Rozlew 25,5 l ze 135 g glukozy. Odfermentowanie do 2,5-3blg - około 4,5% alkoholu. Ostatnie 2,5 tygodnia lagerowanie w temp. 5-7C, bez przelewania znad drożdży. Edytowane 10 Lutego 2020 przez zaglob Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 15 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2020 (edytowane) #116 Pils #7 Termalny Warzone 15.02.2020 Zasyp: MepLager MaltEurop - 6 kg caramel pils Bestmalz - 0,5 kg razem zasyp - 6,5 kg Do zacierania i całego procesu użyta poddębicka woda termalna. Jest to woda miękka: ogólna mineralizacja 464 mg/l, SO2 21 mg/l, MG2 7,9 mg/l, HCO3 265 mg/l. Zacieranie: 66-64C - 80 minut trochę nie dopilnowałem wygrzewu i mashout miałem przy 81 C Do gotowania 25 litrów brzeczki około 15 blg. Chmielenie: Columbus US 2018 12,4% - 13 g - 60 minut Mosaic US 2018 12% - 27 g - 60 minut Mosaic US 2018 12% - 73 g - wyłączenie palnika + chłodzenie około 50 IBU Po gotowaniu zebrane troszkę ponad 18 litrów brzeczki 17,8 blg. Dolane 9 litrów wody. Fermentacja 27 litrów 12 blg gęstwą FM31 po warce #115. Temperatura otoczenia 7-8C. [18.03.2020] Rozlew 26 litrów ze 138 g glukozy. Odfermentowanie do 3,5 blg - około 4,5% alkoholu. Edytowane 19 Marca 2020 przez zaglob Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 13 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2020 (edytowane) #117 Grodziskie #4 8,7 blg Warzone 13.03.2020 Zasyp: pszeniczny wędzony dębem Viking - 5 kg Zacieranie: 66-63C - 80 minut mashout 76C razem czas zacierania - 95 minut Do gotowania 25 litrów brzeczki około 11,5 blg. Chmielenie: Magnum PL 2019 12% - 15 g - 45 minut Izabella PL 2019 5,1% - 100 g - wyłączenie palnika + chłodzenie czas gotowania - 60 minut około 25 IBU Po gotowaniu zebrane troszkę około 19 litrów brzeczki 12,4 blg. Dolane 8 litrów wody. Fermentacja 27 litrów 8,7 blg uwodnioną paczką S-33. Temperatura otoczenia 15C [31.03.2020] Rozlew 26 litrów ze 138 g glukozy, bez cichej. Odfermentowanie do 2 blg - około 3,5% alkoholu. Edytowane 1 Kwietnia 2020 przez zaglob Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 21 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2020 (edytowane) #118 Imperialny Porter Bałtycki z Wędzoną Śliwką 27 blg W zamiarze klon Imperium Prunum. Użyta śliwka to zwykła kalifornijska suszona, która została dodatkowo podwędzona. Do podbicia gęstości dodatek ekstraktu słodowego. Warzone 21.03.2020 Zasyp: pale ale MaltEurop - 5,5 kg monachijski Strzegom - 4 kg meplager MaltEurop - 1,3 kg special B Castlemalting - 0,5 kg extra black Bestmalz - 0,15 kg (od początku zacierania) extra black Bestmalz - 0,2 kg (do wysładzania) razem zasyp - 11,65 kg Zacieranie: 65-63C - 90 minut wygrzew 76C razem czas zacierania - 110 minut do gotowania 30 litrów brzeczki 21,5 blg Gotowanie: Magnum PL 12% 2019 - 30 g - 60 minut ekstrakt słodowy jasny WES - 1,7 kg - 20 minut śliwka wędzona - 0,5 kg - 20 minut około 35 IBU razem czas gotowania - 70 minut Zebrane 24 litry brzeczki 27 blg. Fermentacja gęstwą FM31 po warce #116. Temperatura otoczenia ustawiona na 7C. [20.05.2020] Rozlew 22,5 l z 70 g glukozy. Odfermentowanie do około 9 blg - 10% alkoholu. W trakcie fermentacji temperatura podnoszona od 7C do 11C. Na ostatnie dwa tygodnie przeniesione do pomieszczenia z temp. 14-16C oraz dodane śliwki wędzone na zimno. Edytowane 21 Maja 2020 przez zaglob bielok 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2020 (edytowane) #119 American Amber Ale 12 blg W planach miała być lekko podkolorowana APA, ale się sypnęło za dużo karmelku Do procesu użyte 10 l wody demineralizowanej. Warzone 10.04.2020 pszypadek? Zasyp: pale ale Malteurop - 5 kg płatki owsiane błyskawiczne - 0,5 kg special B Castlemalting - 0,15 kg razem zasyp - 5,65 kg Zacieranie: 65-63 C - 70 minut wygrzew 76 C razem czas zacierania - 90 minut Do gotowania zebrane 23 litry brzeczki 16 blg Gotowanie: Magnum PL 2019 12% - 38 g - 45 minut trawa cytrynowa - 30 g - 5 minut razem czas gotowania - 60 minut około 35 IBU Zebrane po gotowaniu 18 litrów brzeczki 17 blg. Dolane 7,5 litra wody. Fermentacja 25,5 l 12 blg gęstwą S-33 po warce #117. Temperatura otoczenia 14-15C [01.05.2020] Rozlew 23 litrów ze 110 g glukozy. Odfermentowanie do 3 blg - około 5% alkoholu. Na dwa dni przed rozlewem 100 g Galaxy AUS 2019 na zimno. Edytowane 1 Maja 2020 przez zaglob Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 17 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2020 (edytowane) #120 Summer Ale 11,5 blg Coś lekkiego na lato. Warzone 15.05.2020 r. Zasyp: pilzneński Malteurop - 4,5 kg pszenica niesłodowana - 1 kg razem zasyp - 5,5 kg Zacieranie: 65-62 C - 90 minut wygrzew 76 C razem czas zacierania - 110 minut Do gotowania zebrane 24 litry brzeczki 14 blg Gotowanie: Magnum PL 2019 12% - 22 g - 60 minut Zula PL 2019 7% - 50 g - wyłączenie palnika + chłodzenie razem czas gotowania - 60 minut około 30 IBU Zebrane po gotowaniu 20 litrów brzeczki 14,4 blg. Dolane 5 l wody. Fermentacja 25 l 11,5 blg uwodnioną paczką US-05. Temperatura otoczenia 15-16C - przez pierwszy tydzień, później przeniesione do temp. 20-22 C. [2020.06.07] Rozlew 22,5 l ze 100 g glukozy. Odfermentowanie do 2,5 blg - około 5% alkoholu. Na ostatnie trzy dni na zimno: Vic Secret AUS 2019 - 100 g i Zula PL 2019 - 50 g. Edytowane 18 Lipca 2020 przez zaglob Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 31 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2020 (edytowane) #121 Grodziskie #5 8 blg Warzone 31.07.2020 Zasyp: pszeniczny wędzony dębem Viking - 5 kg Zacieranie: miałem zacierać w 66C, ale spieprzyłem pomiar i było to pewnie jakieś 70-67C przez - 80 minut mashout 76C razem czas zacierania - 95 minut Do gotowania 22 litry brzeczki około 14 blg. Chmielenie: Magnum PL 2019 12% - 20 g - 60 minut Chinook PL 2019 8,5% - 100 g - wyłączenie palnika + chłodzenie czas gotowania - 60 minut około 35 IBU Po gotowaniu zebrane około 14 litrów brzeczki 16 blg. Dolane 14 litrów wody. Fermentacja 28 litrów 8 blg uwodnioną paczką S-33. Temperatura otoczenia 15C [2020.08.14] Rozlew 27 litrów ze 150 g glukozy. Przez spieprzone zacieranie odfermetnowanie tylko do 3,5-4 blg - alkohol około 2,5%. Edytowane 22 Sierpnia 2020 przez zaglob Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 22 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2020 (edytowane) #122 Oatmeal Pale Ale 11,5 blg Coś lekkiego na lato po raz kolejny. Do całego procesu użyta miękka poddębicka woda termalna. Warzone 22.08.2020 r. Zasyp: pale ale Malteurop - 4,5 kg płatki owsiane błyskawiczne - 1 kg razem zasyp - 5,5 kg Zacieranie: 65-62 C - 90 minut wygrzew 76 C razem czas zacierania - 110 minut Gotowanie: Magnum PL 2019 12% - 30 g - 60 minut Ella AUS 2019 13,3% - 50 g - chłodzenie Sabro US 2019 14,8% - 50 g - chłodzenie razem czas gotowania - 60 minut około 40 IBU Zebrane po gotowaniu 20 litrów brzeczki 14,2 blg. Dolane 4,5 l wody. Fermentacja 24,5 l 11,5 blg gęstwą S-33 po warce #121. Start w 20C, później temperatura otoczenia 15-16C - przez pierwszy tydzień, później przeniesione do temp. 20-22 C. [2020.09.06] Rozlew 23 litrów ze 100 g glukozy. Odfermentowanie do 2,5 blg - około 5% alkoholu. Na ostatnie 3 dni przed rozlewem Ella AUS 2019 50 g i Sabro US 2019 50 g. Edytowane 6 Września 2020 przez zaglob Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 14 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2020 (edytowane) #123 American Amber Lager 10 blg Rozpoczynam sezon lagerkowy. Na początek coś lekkiego na przetarcie. Do całego procesu użyta miękka poddębicka woda termalna. Warzone 14.11.2020 r. Zasyp: pale ale Malteurop - 5 kg special B Castle - 0,15 kg razem zasyp - 5,15 kg Zacieranie: 66-63 C - 90 minut wygrzew 78 C razem czas zacierania - 120 minut Gotowanie: Magnum PL 2019 12% - 35 g - 55 minut razem czas gotowania - 60 minut około 40 IBU Zebrane po gotowaniu 22 litry brzeczki 12,2 blg. Dolane 4,5 l wody. Fermentacja 26,5 l 10 blg WLP838 Southern German Lager przygotowane na 1,5 litrowym starterze. Start w 12C, później temperatura otoczenia 9C. Planowane chmielenie na zimno ameryką. [2020-11-28] Zlane do lagerowania. Odfermentowanie do 3 blg. [2020-12-23] 50 g Citra 2019 i 50 g Amarillo US na zimno, w trakcie lagerowania. Temperatura 5C. [2020-12-29] Rozlew 25 litrów z 125 g glukozy. Odfermentowanie do 3 blg - około 4% alkoholu. Edytowane 29 Grudnia 2020 przez zaglob Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 28 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2020 (edytowane) #124 Pils #8 Warzone 2020-11-28 Zasyp: pilzneński Bestmazl - 5 kg MepPilsner MaltEurop - 1 kg caramel pils Bestmalz - 0,5 kg razem zasyp - 6,5 kg Do zacierania i całego procesu użyta poddębicka woda termalna. Jest to woda miękka: ogólna mineralizacja 464 mg/l, SO2 21 mg/l, MG2 7,9 mg/l, HCO3 265 mg/l. Zacieranie: 63 - 40 minut 65 C - 10 minut wygrzew 76C razem czas zacierania 65 minut Do gotowania 30 litrów brzeczki około 13,5 blg. Chmielenie: Magnum PL 2019 12% - 15 g - 60 minut Iunga PL 2019 11% - 20 g - 60 minut Hellertau Tradition DE 2019 6,3% - 70 g - wyłączenie palnika + chłodzenie około 40 IBU Po gotowaniu zebrane troszkę ponad 22 litry brzeczki 14,4 blg. Dolane 4,5 litra wody. Fermentacja 26,5 litra 12 blg gęstwą WLP838 po warce #123. Start w 13C, później temperatura otoczenia 8C. [2020-12-29] Rozlew 26 litrów z 70 g glukozy + 90 g cukru białego. Odfermentowanie do około 2,5blg - 5-5,5% alkoholu. Edytowane 30 Grudnia 2020 przez zaglob Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 5 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2020 (edytowane) #125 Rauchbock #3 Warzone 2020-12-05 Zasyp: wędzony bukiem Steinbach - 5 kg monachijski Bestmazl - 2,5 kg caramunich typ I Weyermann - 0,25 kg melanoidynowy Bestmalz - 0,25 kg razem zasyp - 8 kg Woda - poddębicka kranowa. Zacieranie: 64-62C - 60 minut wygrzew 77C razem czas zacierania 75 minut Do gotowania 30 litrów brzeczki. Chmielenie: Iunga PL 2019 11% - 25 g - 60 minut około 25 IBU Po gotowaniu zebrane 25 litrów brzeczki 17,5 blg. Dolane 1,5 litra wody. Fermentacja 26,5 litra 16,5 blg gęstwą WLP838 po warce #123. Start w 13C, później temperatura otoczenia 8C. [2020-12-29] Zlane do lagerowania w temp. około 4-7C. Odfermentowanie do 4 blg. [2021-01-29] Rozlew. Odfermentowanie do 4 blg - około 6,5-7% alkoholu. Edytowane 3 Lutego 2021 przez zaglob Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 31 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2020 (edytowane) #126 American Pils #9 Warzone 2020-12-31 Zasyp: MepPilsner pilzneński Malt Europ - 6 kg caramel pils Bestmalz - 0,5 kg razem zasyp - 6,5 kg Poddębicka woda kranowa + ciut sól i gips Zacieranie: 65-63C - 60 minut wygrzew 78C Chmielenie: Iunga PL 2019 11% - 15 g - 60 minut Iunga PL 2019 11% - 40 g - 30 minut Saaz CZ 2019 4% - 100 g - wyłączenie palnika + chłodzenie około 50 IBU Po gotowaniu zebrane 17,5 litra brzeczki 17 blg. Dolane 7,5 litra wody. Fermentacja 25 litrów 12 blg gęstwą WLP838 po warce #124. Start w 11C, później temperatura otoczenia 8C. [2021-01-29] Rozlew 24 litrów z 125 g glukozy. Odfermentowanie do 2,5 blg - około 5% alkoholu. Pod koniec fermentacji zmieniły się plany na to piwo i zostało chmielona na zimno 50 g Citra US 2019 i 50 g Mosaic US 2019. Zamiast normalnego pilsa mam zatem american pils. Edytowane 3 Lutego 2021 przez zaglob Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 4 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2021 (edytowane) #127 Saison z wiśnią 11 blg Warzone 2021-01-04 Zasyp na dwa piwa: MepPilsner pilzneński Malt Europ - 9,5 kg płatki pszeniczne - 2 kg caramunich typ I Weyermann - 0,5 kg razem zasyp - 12 kg Poddębicka woda kranowa Zacieranie: 68-66C - 60 minut wygrzew 78C Do gotowania około 40 litrów brzeczki. Chmielenie: Chinook PL 2019 10% - 50 g - 60 minut Citra US 2019 12,9% - 50 g - wyłączenie palnika + chłodzenie Amarillo US 2019 8,5% - 50 g - wyłączenie palnika + chłodzenie około 30 IBU Po gotowaniu brzeczka podzielona na dwa fermentory. Tutaj zebrane 14,5 litra brzeczki 18,5 blg. Dolane 10 litrów wody. Fermentacja 24,5 litra 11 blg uwodnioną paczką sucharów T-58. Start w 15C, później przeniesienie do wyższej temperatury. Planowany dodatek wiśni po fermentacji. [2021-01-29] Zlane na cichą + dodatek 3,2 kg wiśni mrożonych. Odfermentowanie do 3 blg (tylko?!). [2021-02-04] Dodane jeszcze 1,3 kg mrożonych wiśni. [2021-02-18] Rozlew 26 litrów ze 130 g glukozy. Szacowane odfermentowanie po dodatku wiśni - 2-3 blg, co dałoby około 5,5% alkoholu. Edytowane 21 Lutego 2021 przez zaglob Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 4 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2021 (edytowane) #128 India Pale Lager 14,5 blg Warzone 2021-01-04 Zasyp na dwa piwa: MepPilsner pilzneński Malt Europ - 9,5 kg płatki pszeniczne - 2 kg caramunich typ I Weyermann - 0,5 kg razem zasyp - 12 kg Poddębicka woda kranowa Zacieranie: 68-66C - 60 minut wygrzew 78C Do gotowania około 40 litrów brzeczki oraz osobno 5 litrów z herbatką chmielową Chmielenie: Chinook PL 2019 10% - 50 g - 60 minut Citra US 2019 12,9% - 50 g - wyłączenie palnika + chłodzenie Amarillo US 2019 8,5% - 50 g - wyłączenie palnika + chłodzenie Chinook PL 2019 10% - 30 g - 60 minut - herbatka w 5 litrach brzeczki dodana do drugiego fermentora. około 60 IBU Po gotowaniu brzeczka podzielona na dwa fermentory. Tutaj zebrane 14 litrów brzeczki 18,5 blg + 3,5 litra herbatki. Razem 17,5 litra 19 blg. Dolane 5,5 litra wody. Fermentacja 23 litrów 14,5 blg gęstwą WLP838 po warce #124. Start w 11C, później temperatura otoczenia 8C. Planowane chmielenie na zimno ameryką. [2021-01-29] Zlane do lagerowania. Odfermentowanie do 3,5 blg. Planowane chmielenie amerykańcami przed rozlewem. [2021-02-18] Rozlew 20 litrów z 80 g glukozy. Odfermentowanie do 3,5 blg - około 5,5-6% alkoholu. Na 3 dni przed rozlewem chmielenie na zimno: 50 g Ekuanot US 2019 i 50 g Mosaic US 2019. Edytowane 21 Lutego 2021 przez zaglob Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Skwira Opublikowano 5 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2021 W dniu 21.03.2020 o 16:41, zaglob napisał: #118 Imperialny Porter Bałtycki z Wędzoną Śliwką 27 blg W zamiarze klon Imperium Prunum. Użyta śliwka to zwykła kalifornijska suszona, która została dodatkowo podwędzona. Do podbicia gęstości dodatek ekstraktu słodowego. Warzone 21.03.2020 Zasyp: pale ale MaltEurop - 5,5 kg monachijski Strzegom - 4 kg meplager MaltEurop - 1,3 kg special B Castlemalting - 0,5 kg extra black Bestmalz - 0,15 kg (od początku zacierania) extra black Bestmalz - 0,2 kg (do wysładzania) razem zasyp - 11,65kg [20.05.2020] Rozlew 22,5 l z 70 g glukozy. Odfermentowanie do około 9 blg - 10% alkoholu. W trakcie fermentacji temperatura podnoszona od 7C do 11C. Na ostatnie dwa tygodnie przeniesione do pomieszczenia z temp. 14-16C oraz dodane śliwki wędzone na zimno. Były otwierane butelki testowe? Jak wrażenia? Też mam w planach uważnie klona Imperium i szukam inspiracji.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 8 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2021 W dniu 5.01.2021 o 09:41, Marcin Skwira napisał: Były otwierane butelki testowe? Jak wrażenia? Też mam w planach uważnie klona Imperium i szukam inspiracji.. Tak, jestem z tego piwa bardzo zadowolony. Jako porter bałtycki wyszło pyszne. Do czego mogę się jedynie przyczepić to mało intensywna wędzona śliwka, ale to mój błąd - dodawałem podwędzaną już wcześniej ususzoną śliwkę. Z tego, co wiem, to suska jest wędzona jako świeży owoc, dzięki czemu na pewno jest bardziej intensywnie uwędzona. Myślę, że dodanie oryginalnej suski załatwiłoby sprawę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Skwira Opublikowano 8 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2021 Dzięki za odpowiedź. Nie chcę ci zaśmiecać tematu. Ja nastawiam się na zrobienie ala klona IP i zaopatrzylem się w oryginalną suskę tylko nie wiem czy nie za mało. Jak coś to możemy dysputę przenieść do tematu o klonie IP w recepturach. Nie chcę ci zaśmiecać tematu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 7 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2021 (edytowane) #129 Porter Bałtycki 25 blg Pomysł na to piwo jest następujący: zrobić bałtyka w kierunku RIS - bardziej palony i z wyższą goryczką, niż klasyczny porter bałtycki, ale przefermentowany klasycznie - dolniakami. Warzone 2021-02-05 Zasyp: monachijski typ I Viking - 5 kg MepAle pale ale Malt Europ - 5 kg extra black Bestmalz - 0,4 kg czekoladowy 1200 Strzegom - 0,25 kg caramunich typ I Weyermann - 0,25 kg razem zasyp - 10,9 kg Poddębicka woda kranowa Zacieranie: 68-67C - 90 minut wygrzew 78C razem zacieranie - 120 minut Chmielenie: Chinook PL 2019 10% - 19 g - 60 minut Magnum DE 2019 11,5% - 50 g - 60 minut Hellertau Tradition DE 2019 6,3% - 30 g - 5 minut + do gotowania dodane 1,7 kg ekstraktu jasnego pilzneńskiego Bruntal około 85 IBU Po gotowaniu zebrane 24 litry brzeczki 25 blg. Fermentacja 24 litry 25 blg gęstwą WLP838 po warce #128. Fermentacja w 9-11C. [2021-04-02] Rozlew 23 litrów z 82 g glukozy. Odfermentowanie do 7 blg - 10% alkoholu. Edytowane 2 Kwietnia 2021 przez zaglob Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się