Skocz do zawartości

Browar Poddębice


zaglob

Rekomendowane odpowiedzi

#108 West Coast IPA 14 blg/Brut Pale Ale 10,5 blg

 

Jedna brzeczka podzielona na dwa fermentory.

 

Warzone 31.05.2019

 

Zasyp:

pilzneński MaltEurop - 10 kg

pszeniczny jasny Bestmalz - 1 kg

caramel pils Bestmalz - 1 kg

 

razem zasyp - 12 kg

 

Zacieranie:

65-63C - 90 minut

wygrzew 78C

 

razem czas zacierania - 120 minut

 

do gotowania około 45 litrów 16 blg

 

Gotowanie:

Iunga PL 2018 11% - 55 g - 60 minut

Simcoe US 2017 13% - 100 g - chłodzenie

 

około 40 IBU

 

Po gotowaniu uzyskane 37 litrów brzeczki 17 blg. Podzielone na dwa fermentory.


Fermentor I - 21,5 litra + 4,5 litra wody. Fermentacja 26 litrów 14 blg gęstwą US-05 po warce #107. Planowane obfite chmielenie na zimno. Temperatura otoczenia 14C.

Fermentor II - 16 litrów + 10 litrów wody. Fermentacja 26 litrów 10,5 blg gęstwą US-05 po warce #107. Planowane dodanie enzymów w trakcie fermentacji + chmielenie na zimno Sorachi Ace i Hel. Blanc. Temperatura otoczenia 18C.

 

[18.06.2019]

Fermentor II - rozlew 24 litrów ze 150 g glukozy. Pod koniec fermentacji dodany enzym alfaamylaza. Na dwa dni przed rozlewem 100 g Sorachi Ace 2017 i 100 g Hellertau Blanc 2017. Odfermentowanie do 1 blg - około 5% alkoholu.

 

[26.06.2019]

Fermentor I - rozlew 24 litrów ze 135 g glukozy + 4 g witaminy C. Na 2,5 dnia przed rozlewem 100 g Citra 2018 i 100 g Amarillo 2018. Odfermentowanie do 3 blg - około 6% alkoholu.

Edytowane przez zaglob
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#109 Cherry/Black Currant Saison 13,7 blg

 

Warzone 05.07.2019

 

Zasyp na dwa piwa:

pale ale MaltEurop - 8 kg (miał iść pilzneński, moja pomyłka)

żytni Strzegom - 1 kg

pszeniczny jasny Bestmalz - 1 kg

biscuit CastleMalting - 0,75 kg

 

razem zasyp - 10,75 kg

 

Zacieranie:

66-65C - 80 minut

wygrzew 77C

razem czas zacierania - 90 minut

 

Do gotowania zebrane 41 litrów brzeczki 16,5 blg

 

Gotowanie:

Iunga PL 11% - 65 g - 50 minut

 

razem czas gotowania - 60 minut

 

Po gotowaniu zebrane 35 litrów brzeczki 17 blg. Dla tego piwa odebrane: 20,5 litra + 5 litrów wody. Goryczka około 35 IBU.

 

Fermentacja 25,5 litra 13,7 blg uwodnioną paczką sucharów Danstar Belle Saison. Temperatura otoczenia 22C. Planowane podzielenie na cichą i dla połowy dodatek wiśni, a dla drugiej chmielenie ameryką.

 

[19.07.2019]

Zlane na cichą na owoce. Jednak nie będzie ameryki. Około 9 litrów na zamrożoną czarną porzeczkę (1,7 kg). Pozostała część na zamrożone wiśnie drylowane (1,6 kg), niedrylowane (1,2 kg) oraz sok (0,8 kg). Odfermentowanie do 2,5 blg.

 

[02.08.2019]

Rozlew:

Saison z wiśnią: 16 litrów z 68 g glukozy. Odfermentowanie po dodatku owoców do około 2 blg - 7% alkoholu.

Saison z czarną porzeczką: 9,5 litra z 37 g glukozy. Odfermentowanie po dodatku owoców do około 2 blg - 6,5 % alkoholu.

Edytowane przez zaglob
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#110 Session APA 10 blg

 

Warzone 05.07.2019

 

Zasyp na dwa piwa:

pale ale MaltEurop - 8 kg (miał iść pilzneński, moja pomyłka)

żytni Strzegom - 1 kg

pszeniczny jasny Bestmalz - 1 kg

biscuit CastleMalting - 0,75 kg

 

razem zasyp - 10,75 kg

 

Zacieranie:

66-65C - 80 minut

wygrzew 77C

razem czas zacierania - 90 minut

 

Do gotowania zebrane 41 litrów brzeczki 16,5 blg

 

Gotowanie:

Iunga PL 11% - 65 g - 50 minut

 

razem czas gotowania - 60 minut

 

Po gotowaniu zebrane 35 litrów brzeczki 17 blg. Dla tego piwa odebrane: 14,5 litra + 10 litrów wody. Goryczka około 30 IBU.

 

Fermentacja 24,5 litra 10 blg uwodnioną paczką sucharów Safale S-33. Temperatura otoczenia 16C. Planowane chmielenie ameryką na zimno.

 

[22.07.2019]

Rozlew 23 litrów ze 115 g glukozy. Odfermentowanie do 3,5 blg - około 3,5% alkoholu. Na ostatnie dwa dni chmielenie na zimno Oktawia PL 100 g i Enigma AUS 50 g.

Edytowane przez zaglob
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#111 AIPA 14,7 blg

 

Warzone 19.07.2019

 

Zasyp na dwa piwa:

meplager MaltEurop - 8,5 kg

caramel pils Bestmalz - 1 kg

pszeniczny jasny Bestmalz - 1,5 kg

 

razem zasyp - 11 kg

 

Zacieranie:

66-65C - 80 minut

wygrzew 78C

razem czas zacierania - 90 minut

 

Do gotowania zebrane 40 litrów brzeczki 16,5 blg

 

Gotowanie:

Iunga PL 11% - 70 g - 50 minut

Citra US 2018 13,5% - 100 g - hopstand 30 minut

 

razem czas gotowania - 60 minut

 

Po gotowaniu zebrane 34,5 litrów brzeczki 18 blg. Dla tego piwa odebrane: 18,5 litra + 4,2 litra wody. Goryczka około 40 IBU.

 

Fermentacja 22,7 litra 14,7 blg uwodnioną paczką sucharów Safale US-05. Temperatura otoczenia 15C. Planowane chmielenie ameryką na zimno.

 

[10.08.2019]

Zlane na chmielenie na zimno: 50 g Simcoe US 2018 i 100 g Amarillo US 2018.

 

[12.08.2019]

Rozlew 20 litrów z 87 g glukozy. Odfermentowanie do 2,7 blg - około 6,5% alkoholu.

Edytowane przez zaglob
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#112 American Saison 12,5 blg

 

Warzone 19.07.2019

 

Zasyp na dwa piwa:

meplager MaltEurop - 8,5 kg

caramel pils Bestmalz - 1 kg

pszeniczny jasny Bestmalz - 1,5 kg

 

razem zasyp - 11 kg

 

Zacieranie:

66-65C - 80 minut

wygrzew 78C

razem czas zacierania - 90 minut

 

Do gotowania zebrane 40 litrów brzeczki 16,5 blg

 

Gotowanie:

Iunga PL 11% - 70 g - 50 minut

Citra US 2018 13,5% - 100 g - hopstand 30 minut

 

razem czas gotowania - 60 minut

 

Po gotowaniu zebrane 34,5 litrów brzeczki 18 blg. Dla tego piwa odebrane: 16 litrów + 7 litrów wody. Goryczka około 30 IBU.

 

Fermentacja 23 litrów 12,5 blg gęstwą Belle Saison po warce #109. Temperatura otoczenia 20C. Planowane chmielenie ameryką na zimno.

 

[08.08.2019]

Rozlew 21 litrów z 80 g glukozy. Na dwa dni przed rozlewem chmielenie 50 g Enigma AUS 2018 i 100 g Simcoe US 2018. Odfermentowanie do 2 blg - 5,5% alkoholu.

Edytowane przez zaglob
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

#113 Lemon Sour Ale 11 blg

 

Warzone 8-10 sierpnia 2019

 

Zasyp:

pale MaltEurop - 5 kg

pszeniczny jasny Bestmalz - 2,5 kg

płatki owsiane - 1,6 kg

żytni Strzegom - 1 kg

 

razem zasyp - 10,1 kg

 

Zacieranie:

68C - 90 minut

wygrzew 77C

 

Filtracja kompletnie nieudana. Brzeczka została wstępnie przegotowana i zakwaszana przez 2 dni L.Plantarum.

 

Gotowanie - 70 minut

Na wyłącznie palnika:

Simcoe US 2018 13% - 50 g

Laktoza - 1 kg

Zest i wyciśnięty sok z 16 cytryn

Sok z 5 limonek

 

około 8 IBU

 

Po gotowaniu zebrane około 31 litrów brzeczki 16 blg. Podzielone po równo na dwa fermentory i dolane po 7 litrów wody.

Fermentacja 2x 22,5 l 11 blg gęstwą US-05 po warce #111. 

Fermentor I - temp. otoczenia 15C - planowane chmielenie na aromat Citrą.

Fermentor II - temp. otoczenia 21C - planowane do rozlewu wyciąg z zestu z limonki.

 

[21.08.2019]

Rozlew:

Fermentor I - 18,5 l, 100 g glukozy. Odfermentowanie do 4 blg - około 3,5-4% alkoholu. Na dwa dni przed rozlewem chmielenie na zimno 100g Citra US 2018.

Fermentor II - 20 l, 100 g glukozy. Odfermentowanie do 4 blg - około 3,5-4% alkoholu. Do rozlewu ekstrakt alkoholowy z zestu z limonki.

Edytowane przez zaglob
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

#114

Hoppy 11°

 

Powrót do garów po najdłuższej przerwie w historii Browaru Poddębice. Na przetarcie lekki lagerek chmielony Ameryką/Nową Zelandią.

 

Warzone 7.12.2019

 

Zasyp:

pale MaltEurop - 4 kg

monachijski Strzegom - 1 kg

+ kwas mlekowy

+ sól epsom

 

razem zasyp - 5 kg

 

Zacieranie:

68-64 C - 90 minut

wygrzew 78C

 

Do gotowania 22 litry brzeczki 15,5 blg

 

Chmielenie:

Columbus US 2018 12,4% - 20 g - 50 minut

Columbus US 2018 12,4% - 30 g - 25 minut

 

razem czas gotowania - 60 minut

około 50 IBU

 

Po gotowaniu zebrane 17 litrów brzeczki 16,8 blg. Dolane 9 litrów wody.

 

Fermentacja 26 litrów 11 blg FM31 Bawarska Dolina z litrowego startera (trochę mały :/). Temperatura otoczenia 8C. Planowane chmielenie na aromat.

 

[27.12.2019]

Zlane do lagerowania. Odfermentowanie do 2,5 blg.

 

[18.01.2020]

Rozlew 24 litrów ze 100 g glukozy. Odfermentowanie do 2,4 blg - około 4,5% alk. Na 3 dni przed rozlewem chmielenie na zimno 100 g Ella AUS 2018.

Edytowane przez zaglob
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

#115 Pils #6 11 blg

 

Warzone 27.12.2019

 

Zasyp:

MepLager MaltEurop - 5,5 kg

caramel pils Bestmalz - 0,5 kg

 

razem zasyp - 6 kg

 

Do zacierania użyte 10 litrów wody demineralizowanej + pół łyżki soli epsom i troszku kwasu mlekowego.

 

Zacieranie:

66-62C - 90 minut

 

Do gotowania 24 litry brzeczki 15 blg.

 

Chmielenie:

Columbus US 2018 12,4% - 35 g - 60 minut

Żatecki CZ 2018 4% - 100 g - 1 minuta + chłodzenie

 

około 45 IBU

 

Pod koniec gotowania pół tabletki whirlfloc T. Zebrane 17 litrów brzeczki 16,9 blg. Dolane 9 litrów wody.

 

Fermentacja 26 litrów 11 blg gęstwą FM31 po warce #114. Temperatura otoczenia 8C.

 

[10.02.2020]

Rozlew 25,5 l ze 135 g glukozy. Odfermentowanie do 2,5-3blg - około 4,5% alkoholu. Ostatnie 2,5 tygodnia lagerowanie w temp. 5-7C, bez przelewania znad drożdży.

Edytowane przez zaglob
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#116 Pils #7 Termalny

 

Warzone 15.02.2020

 

Zasyp:

MepLager MaltEurop - 6 kg

caramel pils Bestmalz - 0,5 kg

 

razem zasyp - 6,5 kg

 

Do zacierania i całego procesu użyta poddębicka woda termalna. Jest to woda miękka: ogólna mineralizacja 464 mg/l, SO2 21 mg/l, MG2 7,9 mg/l, HCO3 265 mg/l.

 

Zacieranie:

66-64C - 80 minut

 

trochę nie dopilnowałem wygrzewu i mashout miałem przy 81 C :( 

 

Do gotowania 25 litrów brzeczki około 15 blg.

 

Chmielenie:

Columbus US 2018 12,4% - 13 g - 60 minut

Mosaic US 2018 12% - 27 g - 60 minut

Mosaic US 2018 12%  - 73 g - wyłączenie palnika + chłodzenie

 

około 50 IBU

 

Po gotowaniu zebrane troszkę ponad 18 litrów brzeczki 17,8 blg. Dolane 9 litrów wody.

 

Fermentacja 27 litrów 12 blg gęstwą FM31 po warce #115. Temperatura otoczenia 7-8C.

 

[18.03.2020]

Rozlew 26 litrów ze 138 g glukozy. Odfermentowanie do 3,5 blg - około 4,5% alkoholu.

Edytowane przez zaglob
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

#117 Grodziskie #4 8,7 blg

 

Warzone 13.03.2020

 

Zasyp:

pszeniczny wędzony dębem Viking - 5 kg

 

Zacieranie:

66-63C - 80 minut

mashout 76C

razem czas zacierania - 95 minut

 

Do gotowania 25 litrów brzeczki około 11,5 blg.

 

Chmielenie:

Magnum PL 2019 12% - 15 g - 45 minut

Izabella PL 2019 5,1%  - 100 g - wyłączenie palnika + chłodzenie

 

czas gotowania - 60 minut

 

około 25 IBU

 

Po gotowaniu zebrane troszkę około 19 litrów brzeczki 12,4 blg. Dolane 8 litrów wody.

 

Fermentacja 27 litrów 8,7 blg uwodnioną paczką S-33. Temperatura otoczenia 15C

 

[31.03.2020]

Rozlew 26 litrów ze 138 g glukozy, bez cichej. Odfermentowanie do 2 blg - około 3,5% alkoholu.

Edytowane przez zaglob
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#118 Imperialny Porter Bałtycki z Wędzoną Śliwką 27 blg

 

W zamiarze klon Imperium Prunum. Użyta śliwka to zwykła kalifornijska suszona, która została dodatkowo podwędzona. Do podbicia gęstości dodatek ekstraktu słodowego.


Warzone 21.03.2020

 

Zasyp:

pale ale MaltEurop - 5,5 kg

monachijski Strzegom - 4 kg

meplager MaltEurop - 1,3 kg

special B Castlemalting - 0,5 kg

extra black Bestmalz - 0,15 kg (od początku zacierania)

extra black Bestmalz - 0,2 kg (do wysładzania)

 

razem zasyp - 11,65 kg

 

Zacieranie:

65-63C - 90 minut

wygrzew 76C

 

razem czas zacierania - 110 minut

 

do gotowania 30 litrów brzeczki 21,5 blg

 

Gotowanie:

Magnum PL 12% 2019 - 30 g - 60 minut

ekstrakt słodowy jasny WES - 1,7 kg - 20 minut

śliwka wędzona - 0,5 kg - 20 minut

 

około 35 IBU

 

razem czas gotowania - 70 minut

 

Zebrane 24 litry brzeczki 27 blg.


Fermentacja gęstwą FM31 po warce #116. Temperatura otoczenia ustawiona na 7C.

 

[20.05.2020]

Rozlew 22,5 l z 70 g glukozy. Odfermentowanie do około 9 blg - 10% alkoholu. W trakcie fermentacji temperatura podnoszona od 7C do 11C. Na ostatnie dwa tygodnie przeniesione do pomieszczenia z temp. 14-16C oraz dodane śliwki wędzone na zimno.

Edytowane przez zaglob
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

#119 American Amber Ale 12 blg

 

W planach miała być lekko podkolorowana APA, ale się sypnęło za dużo karmelku :) Do procesu użyte 10 l wody demineralizowanej.

 

Warzone 10.04.2020 pszypadek?

 

Zasyp:

pale ale Malteurop - 5 kg

płatki owsiane błyskawiczne - 0,5 kg

special B Castlemalting - 0,15 kg

 

razem zasyp - 5,65 kg

 

Zacieranie:

65-63 C - 70 minut

wygrzew 76 C 
razem czas zacierania - 90 minut

 

Do gotowania zebrane 23 litry brzeczki 16 blg

 

Gotowanie:

Magnum PL 2019 12% - 38 g - 45 minut

trawa cytrynowa - 30 g - 5 minut

 

razem czas gotowania - 60 minut

około 35 IBU

 

Zebrane po gotowaniu 18 litrów brzeczki 17 blg. Dolane 7,5 litra wody.

 

Fermentacja 25,5 l 12 blg gęstwą S-33 po warce #117. Temperatura otoczenia 14-15C

 

[01.05.2020]

Rozlew 23 litrów ze 110 g glukozy. Odfermentowanie do 3 blg - około 5% alkoholu. Na dwa dni przed rozlewem 100 g Galaxy AUS 2019 na zimno.

Edytowane przez zaglob
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

#120 Summer Ale 11,5 blg

 

Coś lekkiego na lato.

 

Warzone 15.05.2020 r.

 

Zasyp:

pilzneński Malteurop - 4,5 kg

pszenica niesłodowana - 1 kg

 

razem zasyp - 5,5 kg

 

Zacieranie:

65-62 C - 90 minut

wygrzew 76 C 
razem czas zacierania - 110 minut

 

Do gotowania zebrane 24 litry brzeczki 14 blg

 

Gotowanie:

Magnum PL 2019 12% - 22 g - 60 minut

Zula PL 2019 7% - 50 g - wyłączenie palnika + chłodzenie

 

razem czas gotowania - 60 minut

około 30 IBU

 

Zebrane po gotowaniu 20 litrów brzeczki 14,4 blg. Dolane 5 l wody.

 

Fermentacja 25 l 11,5 blg uwodnioną paczką US-05. Temperatura otoczenia 15-16C - przez pierwszy tydzień, później przeniesione do temp. 20-22 C.

 

[2020.06.07]

Rozlew 22,5 l ze 100 g glukozy. Odfermentowanie do 2,5 blg - około 5% alkoholu. Na ostatnie trzy dni na zimno: Vic Secret AUS 2019 - 100 g i Zula PL 2019 - 50 g.

Edytowane przez zaglob
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

#121 Grodziskie #5 8 blg

 

Warzone 31.07.2020

 

Zasyp:

pszeniczny wędzony dębem Viking - 5 kg

 

Zacieranie:

miałem zacierać w 66C, ale spieprzyłem pomiar i było to pewnie jakieś 70-67C przez - 80 minut

mashout 76C

razem czas zacierania - 95 minut

 

Do gotowania 22 litry brzeczki około 14 blg.

 

Chmielenie:

Magnum PL 2019 12% - 20 g - 60 minut

Chinook PL 2019 8,5%  - 100 g - wyłączenie palnika + chłodzenie

 

czas gotowania - 60 minut

 

około 35 IBU

 

Po gotowaniu zebrane około 14 litrów brzeczki 16 blg. Dolane 14 litrów wody.

 

Fermentacja 28 litrów 8 blg uwodnioną paczką S-33. Temperatura otoczenia 15C

 

[2020.08.14]

Rozlew 27 litrów ze 150 g glukozy. Przez spieprzone zacieranie odfermetnowanie tylko do 3,5-4 blg - alkohol około 2,5%.

Edytowane przez zaglob
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

#122 Oatmeal Pale Ale 11,5 blg

 

Coś lekkiego na lato po raz kolejny. Do całego procesu użyta miękka poddębicka woda termalna.

 

Warzone 22.08.2020 r.

 

Zasyp:

pale ale Malteurop - 4,5 kg

płatki owsiane błyskawiczne - 1 kg

 

razem zasyp - 5,5 kg

 

Zacieranie:

65-62 C - 90 minut

wygrzew 76 C 
razem czas zacierania - 110 minut

 

Gotowanie:

Magnum PL 2019 12% - 30 g - 60 minut

Ella AUS 2019 13,3% - 50 g - chłodzenie

Sabro US 2019 14,8% - 50 g - chłodzenie

 

razem czas gotowania - 60 minut

około 40 IBU

 

Zebrane po gotowaniu 20 litrów brzeczki 14,2 blg. Dolane 4,5 l wody.

 

Fermentacja 24,5 l 11,5 blg gęstwą S-33 po warce #121. Start w 20C, później temperatura otoczenia 15-16C - przez pierwszy tydzień, później przeniesione do temp. 20-22 C.

 

[2020.09.06]

Rozlew 23 litrów ze 100 g glukozy. Odfermentowanie do 2,5 blg - około 5% alkoholu. Na ostatnie 3 dni przed rozlewem Ella AUS 2019 50 g i Sabro US 2019 50 g.

 

Edytowane przez zaglob
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

#123 American Amber Lager 10 blg

 

Rozpoczynam sezon lagerkowy. Na początek coś lekkiego na przetarcie. Do całego procesu użyta miękka poddębicka woda termalna.

 

Warzone 14.11.2020 r.

 

Zasyp:

pale ale Malteurop - 5 kg

special B Castle - 0,15 kg

 

razem zasyp - 5,15 kg

 

Zacieranie:

66-63 C - 90 minut

wygrzew 78 C 
razem czas zacierania - 120 minut

 

Gotowanie:

Magnum PL 2019 12% - 35 g - 55 minut

 

razem czas gotowania - 60 minut

około 40 IBU

 

Zebrane po gotowaniu 22 litry brzeczki 12,2 blg. Dolane 4,5 l wody.

 

Fermentacja 26,5 l 10 blg WLP838 Southern German Lager przygotowane na 1,5 litrowym starterze. Start w 12C, później temperatura otoczenia 9C. Planowane chmielenie na zimno ameryką.

 

[2020-11-28]

Zlane do lagerowania. Odfermentowanie do 3 blg.

 

[2020-12-23]

50 g Citra 2019 i 50 g Amarillo US na zimno, w trakcie lagerowania. Temperatura 5C.

 

[2020-12-29]

Rozlew 25 litrów z 125 g glukozy. Odfermentowanie do 3 blg - około 4% alkoholu.

Edytowane przez zaglob
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#124 Pils #8

 

Warzone 2020-11-28

 

Zasyp:

pilzneński Bestmazl - 5 kg

MepPilsner MaltEurop - 1 kg

caramel pils Bestmalz - 0,5 kg

 

razem zasyp - 6,5 kg

 

Do zacierania i całego procesu użyta poddębicka woda termalna. Jest to woda miękka: ogólna mineralizacja 464 mg/l, SO2 21 mg/l, MG2 7,9 mg/l, HCO3 265 mg/l.

 

Zacieranie:

63 - 40 minut

65 C - 10 minut

wygrzew 76C

razem czas zacierania 65 minut

 

Do gotowania 30 litrów brzeczki około 13,5 blg.

 

Chmielenie:

Magnum PL 2019 12% - 15 g - 60 minut

Iunga PL 2019 11% - 20 g - 60 minut

Hellertau Tradition DE 2019 6,3%  - 70 g - wyłączenie palnika + chłodzenie

 

około 40 IBU

 

Po gotowaniu zebrane troszkę ponad 22 litry brzeczki 14,4 blg. Dolane 4,5 litra wody.

 

Fermentacja 26,5 litra 12 blg gęstwą WLP838 po warce #123. Start w 13C, później temperatura otoczenia 8C.

 

[2020-12-29]

Rozlew 26 litrów z 70 g glukozy + 90 g cukru białego. Odfermentowanie do około 2,5blg - 5-5,5% alkoholu.

Edytowane przez zaglob
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#125 Rauchbock #3

 

Warzone 2020-12-05

 

Zasyp:

wędzony bukiem Steinbach - 5 kg

monachijski Bestmazl - 2,5 kg

caramunich typ I Weyermann - 0,25 kg

melanoidynowy Bestmalz - 0,25 kg

 

razem zasyp - 8 kg

 

Woda - poddębicka kranowa.

 

Zacieranie:

64-62C - 60 minut

wygrzew 77C

razem czas zacierania 75 minut

 

Do gotowania 30 litrów brzeczki.

 

Chmielenie:

Iunga PL 2019 11% - 25 g - 60 minut

 

około 25 IBU

 

Po gotowaniu zebrane 25 litrów brzeczki 17,5 blg. Dolane 1,5 litra wody.

 

Fermentacja 26,5 litra 16,5 blg gęstwą WLP838 po warce #123. Start w 13C, później temperatura otoczenia 8C.

 

[2020-12-29]

Zlane do lagerowania w temp. około 4-7C. Odfermentowanie do 4 blg.

 

[2021-01-29]

Rozlew. Odfermentowanie do 4 blg - około 6,5-7% alkoholu.

Edytowane przez zaglob
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

#126 American Pils #9

 

Warzone 2020-12-31

 

Zasyp:

MepPilsner pilzneński Malt Europ - 6 kg

caramel pils Bestmalz - 0,5 kg

 

razem zasyp - 6,5 kg

 

Poddębicka woda kranowa + ciut sól i gips

 

Zacieranie:

65-63C - 60 minut

wygrzew 78C

 

Chmielenie:

Iunga PL 2019 11% - 15 g - 60 minut

Iunga PL 2019 11% - 40 g - 30 minut

Saaz CZ 2019 4%  - 100 g - wyłączenie palnika + chłodzenie

 

około 50 IBU

 

Po gotowaniu zebrane 17,5 litra brzeczki 17 blg. Dolane 7,5 litra wody.

 

Fermentacja 25 litrów 12 blg gęstwą WLP838 po warce #124. Start w 11C, później temperatura otoczenia 8C.

 

[2021-01-29] Rozlew 24 litrów z 125 g glukozy. Odfermentowanie do 2,5 blg - około 5% alkoholu. Pod koniec fermentacji zmieniły się plany na to piwo i zostało chmielona na zimno 50 g Citra US 2019 i 50 g Mosaic US 2019. Zamiast normalnego pilsa mam zatem american pils.

Edytowane przez zaglob
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#127 Saison z wiśnią 11 blg

 

Warzone 2021-01-04

 

Zasyp na dwa piwa:

MepPilsner pilzneński Malt Europ - 9,5 kg

płatki pszeniczne - 2 kg

caramunich typ I Weyermann - 0,5 kg

 

razem zasyp - 12 kg

 

Poddębicka woda kranowa

 

Zacieranie:

68-66C - 60 minut

wygrzew 78C

 

Do gotowania około 40 litrów brzeczki. 

 

Chmielenie:

Chinook PL 2019 10% - 50 g - 60 minut

Citra US 2019 12,9%  - 50 g - wyłączenie palnika + chłodzenie

Amarillo US 2019 8,5%  - 50 g - wyłączenie palnika + chłodzenie

 

około 30 IBU

 

Po gotowaniu brzeczka podzielona na dwa fermentory. Tutaj zebrane 14,5 litra brzeczki 18,5 blg. Dolane 10 litrów wody.

 

Fermentacja 24,5 litra 11 blg uwodnioną paczką sucharów T-58. Start w 15C, później przeniesienie do wyższej temperatury. Planowany dodatek wiśni po fermentacji.

 

[2021-01-29]

Zlane na cichą + dodatek 3,2 kg wiśni mrożonych. Odfermentowanie do 3 blg (tylko?!).

 

[2021-02-04]

Dodane jeszcze 1,3 kg mrożonych wiśni.

 

[2021-02-18]

Rozlew 26 litrów ze 130 g glukozy. Szacowane odfermentowanie po dodatku wiśni - 2-3 blg, co dałoby około 5,5% alkoholu.

Edytowane przez zaglob
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#128 India Pale Lager 14,5 blg

 

Warzone 2021-01-04

 

Zasyp na dwa piwa:

MepPilsner pilzneński Malt Europ - 9,5 kg

płatki pszeniczne - 2 kg

caramunich typ I Weyermann - 0,5 kg

 

razem zasyp - 12 kg

 

Poddębicka woda kranowa

 

Zacieranie:

68-66C - 60 minut

wygrzew 78C

 

Do gotowania około 40 litrów brzeczki oraz osobno 5 litrów z herbatką chmielową

 

Chmielenie:

Chinook PL 2019 10% - 50 g - 60 minut

Citra US 2019 12,9%  - 50 g - wyłączenie palnika + chłodzenie

Amarillo US 2019 8,5%  - 50 g - wyłączenie palnika + chłodzenie

 

Chinook PL 2019 10% - 30 g - 60 minut - herbatka w 5 litrach brzeczki dodana do drugiego fermentora.

 

około 60 IBU

 

Po gotowaniu brzeczka podzielona na dwa fermentory. Tutaj zebrane 14 litrów brzeczki 18,5 blg + 3,5 litra herbatki. Razem 17,5 litra 19 blg. Dolane 5,5 litra wody.

 

Fermentacja 23 litrów 14,5 blg gęstwą WLP838 po warce #124. Start w 11C, później temperatura otoczenia 8C. Planowane chmielenie na zimno ameryką.

 

[2021-01-29]

Zlane do lagerowania. Odfermentowanie do 3,5 blg. Planowane chmielenie amerykańcami przed rozlewem.

 

[2021-02-18]

Rozlew 20 litrów z 80 g glukozy. Odfermentowanie do 3,5 blg - około 5,5-6% alkoholu. Na 3 dni przed rozlewem chmielenie na zimno: 50 g Ekuanot US 2019 i 50 g Mosaic US 2019.

Edytowane przez zaglob
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W dniu 21.03.2020 o 16:41, zaglob napisał:

#118 Imperialny Porter Bałtycki z Wędzoną Śliwką 27 blg

 

W zamiarze klon Imperium Prunum. Użyta śliwka to zwykła kalifornijska suszona, która została dodatkowo podwędzona. Do podbicia gęstości dodatek ekstraktu słodowego.


Warzone 21.03.2020

 

Zasyp:

pale ale MaltEurop - 5,5 kg

monachijski Strzegom - 4 kg

meplager MaltEurop - 1,3 kg

special B Castlemalting - 0,5 kg

extra black Bestmalz - 0,15 kg (od początku zacierania)

extra black Bestmalz - 0,2 kg (do wysładzania)

 

razem zasyp - 11,65kg

[20.05.2020]

Rozlew 22,5 l z 70 g glukozy. Odfermentowanie do około 9 blg - 10% alkoholu. W trakcie fermentacji temperatura podnoszona od 7C do 11C. Na ostatnie dwa tygodnie przeniesione do pomieszczenia z temp. 14-16C oraz dodane śliwki wędzone na zimno.

Były otwierane butelki testowe? Jak wrażenia? Też mam w planach uważnie klona Imperium i szukam inspiracji..

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W dniu 5.01.2021 o 09:41, Marcin Skwira napisał:

Były otwierane butelki testowe? Jak wrażenia? Też mam w planach uważnie klona Imperium i szukam inspiracji..

 

Tak, jestem z tego piwa bardzo zadowolony. Jako porter bałtycki wyszło pyszne. Do czego mogę się jedynie przyczepić to mało intensywna wędzona śliwka, ale to mój błąd - dodawałem podwędzaną już wcześniej ususzoną śliwkę. Z tego, co wiem, to suska jest wędzona jako świeży owoc, dzięki czemu na pewno jest bardziej intensywnie uwędzona. Myślę, że dodanie oryginalnej suski załatwiłoby sprawę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#129 Porter Bałtycki 25 blg

 

Pomysł na to piwo jest następujący: zrobić bałtyka w kierunku RIS - bardziej palony i z wyższą goryczką, niż klasyczny porter bałtycki, ale przefermentowany klasycznie - dolniakami.

 

Warzone 2021-02-05

 

Zasyp:

monachijski typ I Viking - 5 kg

MepAle pale ale Malt Europ - 5 kg

extra black Bestmalz - 0,4 kg

czekoladowy 1200 Strzegom - 0,25 kg

caramunich typ I Weyermann - 0,25 kg

 

razem zasyp - 10,9 kg

 

Poddębicka woda kranowa

 

Zacieranie:

68-67C - 90 minut

wygrzew 78C

 

razem zacieranie - 120 minut

 

Chmielenie:

Chinook PL 2019 10% - 19 g - 60 minut

Magnum DE 2019 11,5% - 50 g - 60 minut

Hellertau Tradition DE 2019 6,3%  - 30 g - 5 minut

 

+ do gotowania dodane 1,7 kg ekstraktu jasnego pilzneńskiego Bruntal

 

około 85 IBU

 

Po gotowaniu zebrane 24 litry brzeczki 25 blg.

 

Fermentacja 24 litry 25 blg gęstwą WLP838 po warce #128. Fermentacja w 9-11C.

 

[2021-04-02]

Rozlew 23 litrów z 82 g glukozy. Odfermentowanie do 7 blg - 10% alkoholu.

Edytowane przez zaglob
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.