Skocz do zawartości

Rehydratacja drożdży - czy zbyt długo szkodzi?


sparrowxxx

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Moja pierwsza warka, umieściłem drożdże w kubku w celu rehydratacji. W związku z chłodzeniem brzeczki (niepotrzebnie gotowałem) trzymane one były w tym kubku przez ok 5 godzin i dopiero po takim czasie dodane do pojemnika z piwem.

Czy taki czas może mieć negatywny wpływ na ich kondycje, zywotność, jakość? Zostałe one dodane do kubka z wodą w temp 28-30 stopni.

Drożdze z brewkita coopersa.

dzieki

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam,

Moja pierwsza warka, umieściłem drożdże w kubku w celu rehydratacji. W związku z chłodzeniem brzeczki (niepotrzebnie gotowałem) trzymane one były w tym kubku przez ok 5 godzin i dopiero po takim czasie dodane do pojemnika z piwem.

Czy taki czas może mieć negatywny wpływ na ich kondycje, zywotność, jakość? Zostałe one dodane do kubka z wodą w temp 28-30 stopni.

Drożdze z brewkita coopersa.

dzieki

Przez te 5 godz raczej sie nie utopią ;) Jak sie przebudzą i pogłodują to raźniej zabiorą za robotę

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

U mnie tak samo, pierwsza warka i okropnie przeliczyłem się z czasem chłodzenia brzeczki. Wynik był taki że przez ok 4-5h drożdże stały uwodnione. Żadnych negatywnych skutków nie odnotowałem a pierwsza warka już prawie znikła z zapasów :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nic się nie stanie. Gęstwę przecież też trzyma się kilka dni, a nieraz tygodni.

 

Eksperymentowałeś, analizowałeś czy też robiłeś badania, bo napisałeś to w taki sposób jakbyś był na 100% pewien, że nic się nie stanie.

 

Cytując bloga naszej forumowej koleżanki:

 

"Uwodnione drożdże najlepiej dodać w przeciągu pół godziny do brzeczki. Jeśli przetrzymamy je dłużnej to ich żywotność może spaść. Każda komórka przed suszeniem ma pewien zapas glikogenu i trehalozy, czyli substancji energetycznych, ich zapas dość szybko się wyczerpuje i później start drożdży w brzeczce może być opóźniony."

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.