sparrowxxx Opublikowano 31 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2014 Witam, Moja pierwsza warka, umieściłem drożdże w kubku w celu rehydratacji. W związku z chłodzeniem brzeczki (niepotrzebnie gotowałem) trzymane one były w tym kubku przez ok 5 godzin i dopiero po takim czasie dodane do pojemnika z piwem. Czy taki czas może mieć negatywny wpływ na ich kondycje, zywotność, jakość? Zostałe one dodane do kubka z wodą w temp 28-30 stopni. Drożdze z brewkita coopersa. dzieki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 31 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2014 Witam, Moja pierwsza warka, umieściłem drożdże w kubku w celu rehydratacji. W związku z chłodzeniem brzeczki (niepotrzebnie gotowałem) trzymane one były w tym kubku przez ok 5 godzin i dopiero po takim czasie dodane do pojemnika z piwem. Czy taki czas może mieć negatywny wpływ na ich kondycje, zywotność, jakość? Zostałe one dodane do kubka z wodą w temp 28-30 stopni. Drożdze z brewkita coopersa. dzieki Przez te 5 godz raczej sie nie utopią Jak sie przebudzą i pogłodują to raźniej zabiorą za robotę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sparrowxxx Opublikowano 31 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2014 Przez te 5 godz raczej sie nie utopią Jak sie przebudzą i pogłodują to raźniej zabiorą za robotę Dzięki, nie wiedziałem czy może nie są już zdechnięte albo słabej jakości, teraz pozostaje tylko czekać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
me-to Opublikowano 1 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2014 Raz przydarzyło mi się rehydratyzować drożdże (S-04 bodajże) przez 12 godzin (nie pytajcie dlaczego ). Po dodaniu do brzeczki wystartowały normalnie i zrobiły co trzeba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gorsag Opublikowano 1 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2014 U mnie tak samo, pierwsza warka i okropnie przeliczyłem się z czasem chłodzenia brzeczki. Wynik był taki że przez ok 4-5h drożdże stały uwodnione. Żadnych negatywnych skutków nie odnotowałem a pierwsza warka już prawie znikła z zapasów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavulonek Opublikowano 1 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2014 Nic się nie stanie. Gęstwę przecież też trzyma się kilka dni, a nieraz tygodni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 2 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2014 Nic się nie stanie. Gęstwę przecież też trzyma się kilka dni, a nieraz tygodni. Eksperymentowałeś, analizowałeś czy też robiłeś badania, bo napisałeś to w taki sposób jakbyś był na 100% pewien, że nic się nie stanie. Cytując bloga naszej forumowej koleżanki: "Uwodnione drożdże najlepiej dodać w przeciągu pół godziny do brzeczki. Jeśli przetrzymamy je dłużnej to ich żywotność może spaść. Każda komórka przed suszeniem ma pewien zapas glikogenu i trehalozy, czyli substancji energetycznych, ich zapas dość szybko się wyczerpuje i później start drożdży w brzeczce może być opóźniony." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się