Chimay Opublikowano 31 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2014 Latem tego roku dobiegła końca działalność kooperacyjnego Browaru Janusz (15 warek). Dziękuję Zagłobowi za niezapomniane chwile spędzone przy warzeniu Nazwa mojego nowego browaru ma nawiązywać do korzeni Wkrótce pierwsze "Wielkie" piwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 1 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2014 Ty bierz się za warzenie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chimay Opublikowano 27 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2014 (edytowane) Nr warki: 1 Data warzenia: 11.11.2014 r. Nazwa: Independence Day Styl: American Pale Ale Słody [kg]: pilzneński (3,5), pszeniczny (0,3) Chmiele [g]: Chinook (30G), Cascade (50A), Simcoe (50Z), Citra (50Z) Drożdże: Danstar Nottingham Dodatki: - Zacieranie: jednotemperaturowe (65 st. C) Brzeczka przednia (przed wysładzaniem) [blg]: 17 Brzeczka po wysładzaniu [blg]: 10 Ilość brzeczki po wysładzaniu [l]: 20 Brzeczka nastawna [blg]: 13 Ilość brzeczki do fermentacji [l]: 18 Początek fermentacji burzliwej: 12.11.2014 r. Temperatura fermentacji [st. C]: 18-19 Początek fermentacji cichej: 22.11.2014 r. Data rozlewu: 27.11.2014 r. Ilośc surowca do refermentacji [g]: 80 Ilość [l]: 17 Ekstrakt końcowy [blg]: 2 Alkohol [%]: 6 Edytowane 27 Listopada 2014 przez Chimay Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 27 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2014 Wydaje mi się, czy raczej kiepska wydajność? Jakie słody? Czyżby Pale Ale z Optimy jako baza? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chimay Opublikowano 14 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2015 Si. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chimay Opublikowano 14 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2015 W czasie swojej działalności (styczeń 2013 - lipiec 2014) w Browarze Janusz uwarzono: 0. Brewkit IPA - 9° blg - 4% alk. 1. Foreign Extra Stout - 16° blg - 6,5% alk. 2. Imperial India Pale Ale - Zbigniew - 18,5° blg - 8% alk. 3. Witbier - Witek - 12,5° blg - 5% alk. 4. Polish Pale Ale - Magnum - 12,5° blg - 6% alk. 5. Irish Red Ale - Podporucznik T. - 12° blg - 5% alk. 6. Cascadian Dark Ale - Gienek - 16,5° blg - 6% alk. 7. Red IPA single hop Amarillo - 16,5° blg - 6% alk. 8. Imperial India Pale Ale #2 - 19,5° blg - 7,5% alk. 9. Robust Porter - 13° blg - 4,5% alk. 10. Coffee RIS - 20° blg - 7,5% alk. 11. Belgian Strong Ale - 18° blg - 8% alk. 12. American Pale Ale - 13° blg - 5,5 alk. 13. Foreign Smoked Stout - 18° blg - 7% alk. 14. Grodziskie - 9° blg - 3,5% alk. 15. Witbier #2 - 12° blg - 5% alk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 21 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2015 Recenzja warki nr 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 3 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2015 Brovaria z Poznania ma taki slogan: Kto był pierwszy z tym oryginalnym hasłem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chimay Opublikowano 23 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2015 Nr warki: 2 Data warzenia: 22.01.2015 r.Nazwa: Black HorseStyl: Oatmeal Russian Imperial StoutSłody [kg]: pilzneński (4,5), karmelowy jasny (0,5), special B (0,6), czekoladowy ciemny (0,3), barwiący (0,7), pszeniczny (0,2), płatki owsiane (0,35)Chmiele [g]: Chinook (20A), Polaris (20G)Drożdże: Safale-04 (2. pokolenie) Dodatki: -Zacieranie: jednotemperaturowe (66 st. C)Brzeczka przednia (przed wysładzaniem) [blg]: 19Brzeczka po wysładzaniu [blg]: 19Ilość brzeczki po wysładzaniu [l]: 16Brzeczka nastawna [blg]: 22,5Ilość brzeczki do fermentacji [l]: 14 Początek fermentacji burzliwej: 23.01.2015 r.Temperatura fermentacji [st. C]: 20-22Początek fermentacji cichej: 05.02.2015 r.Data rozlewu: 23.02.2015 r. Ilośc surowca do refermentacji [g]: 30Ilość [l]: 13Ekstrakt końcowy [blg]: 7,5 - 8Alkohol [%]: 8 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chimay Opublikowano 23 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2015 Recenzja warki nr 1 Miło mi. Niestety ja często wyczuwałem siarkę, ale zdarzały się też egzemplarze, jak w recenzji... Brovaria z Poznania ma taki slogan: Kto był pierwszy z tym oryginalnym hasłem? Widziałem. Już złożyłem pozew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 23 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2015 Browary Regionalne Łomża również. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 21 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2015 Krótka degustacja piwa nr 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 21 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2015 U mnie też Twój RIS długo nie poleżał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chimay Opublikowano 21 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2015 Jakże mi miło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chimay Opublikowano 2 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2015 Nr warki: 3 Data warzenia: 01.05.2015 r..Nazwa: Dark Saison w kooperacji z Browarem Bad to the Bone i Browarem PoddębiceStyl: DARK SAISONSłody [kg]: pilzneński (3), wiedeński (1,2), pszeniczny (0,4), karmelowy jasny (0,2), cararoma (0,2), zakwaszający (0,15), kilka litrów wyciągu ze słodu barwiącego (0,5)Chmiele [g]: Iunga (25G), Lubelski (20SiA)Drożdże: Fermentum Mobile 21 Odkrycie Sezonu Dodatki: -Zacieranie: 60 min - 64 st. C, 20 min - 72 st. CBrzeczka przednia (przed wysładzaniem) [blg]: ?Brzeczka po wysładzaniu [blg]: ?Ilość brzeczki po wysładzaniu [l]: ?Brzeczka nastawna [blg]: 13Ilość brzeczki do fermentacji [l]: 26 Początek fermentacji burzliwej: 03.05.2015 r.Temperatura fermentacji [st. C]: 20Początek fermentacji cichej: 19.05.2015 r.Data rozlewu: 02.06.2015 r. Ilość surowca do refermentacji [g]: ?Ilość [l]: 25Ekstrakt końcowy [blg]: 1,5Alkohol [%]: 6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 2 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2015 Nie dawaliśmy przypadkiem curacao? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chimay Opublikowano 2 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2015 Nr warki: 4 Data warzenia: 01.05.2015 r..Nazwa: White IPA w kooperacji z Browarem Bad to the Bone i Browarem PoddębiceStyl: White IPASłody [kg]: pszeniczny (2,4), pszenica niesłodowana (2,2), pale ale (2), pilzneński (0,2), karmelowy ciemny (0,02)Chmiele [g]: Mosaic (80GiA), Amarillo (80SiAiZ)Drożdże: US-05 (2. pokolenie) Dodatki: świeża skórka pomarańczy i cytryny (70 g), curacao (25 g), kolendra indyjska (20 g), trawa cytrynowa (20 g)Zacieranie: 60 min - 64 st. C, 20 min - 72 st. CBrzeczka przednia (przed wysładzaniem) [blg]: ?Brzeczka po wysładzaniu [blg]: ?Ilość brzeczki po wysładzaniu [l]: ?Brzeczka nastawna [blg]: 14Ilość brzeczki do fermentacji [l]: 22 Początek fermentacji burzliwej: 03.05.2015 r.Temperatura fermentacji [st. C]: 20Początek fermentacji cichej: 19.05.2015 r.Data rozlewu: 02.06.2015 r. Ilość surowca do refermentacji [g]: 85Ilość [l]: 20Ekstrakt końcowy [blg]: 2,5Alkohol [%]: 6 Nie dawaliśmy przypadkiem curacao? Dawaliśmy, ale do White IPA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chimay Opublikowano 15 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2015 Nr warki: 5 Data warzenia: 03.07.2015 r..Nazwa: RedneckStyl: American WheatSłody [kg]: pszeniczny (2,1), pilzneński (2)Chmiele [g]: Centennial (20Gi 30A), Citra (100Z)Drożdże: US-05 Dodatki: -Zacieranie: 60 min - 64 st. CBrzeczka przednia (przed wysładzaniem) [blg]: 15Brzeczka po wysładzaniu [blg]: 9Ilość brzeczki po wysładzaniu [l]: 21Brzeczka nastawna [blg]: 11,5Ilość brzeczki do fermentacji [l]: 18 Początek fermentacji burzliwej: 04.07.2015 r.Temperatura fermentacji [st. C]: 18-23Początek fermentacji cichej: 13.07.2015 r.Data rozlewu: 15.07.2015 r. Ilość surowca do refermentacji [g]: 80Ilość [l]: 17Ekstrakt końcowy [blg]: 2,5-3Alkohol [%]: 4,7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chimay Opublikowano 15 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2015 (edytowane) Etykiety na bazie grafik z google. Outmeal ^^ i już tak zostało Edytowane 15 Lipca 2015 przez Chimay Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 16 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2015 Chmiele [g]: Centennial (20Gi 30A), Citra (100Z) Dziwnie opisujesz te swoje warki. 20g na goryczkę i 30g na aromat? W jakim momencie gotowania wrzucasz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 16 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2015 No, mógłbyś trochę zmienić te zapisy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chimay Opublikowano 26 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2015 Chmiele [g]: Centennial (20Gi 30A), Citra (100Z) Dziwnie opisujesz te swoje warki. 20g na goryczkę i 30g na aromat? W jakim momencie gotowania wrzucasz? Godzina i 10-15 min. przed końcem zazwyczaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chimay Opublikowano 11 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2015 Nr warki: 6 Data warzenia: 23.10.2015 r.Nazwa: JokerStyl: American StoutSłody [kg]: pale ale (3), pszeniczny (0,3), płatki owsiane (0,3), karmelowy czerwony (0,6), czekoladowy (0,2), palony (0,2), bawiący (0,2)Chmiele [g]: Simcoe (50 g na 60 min. i 20 g na 15 min.), Cascade (100 g na zimno, 7 dni)Drożdże: S-04Dodatki: -Zacieranie: jednotemperaturowe (67 st. C)Brzeczka przednia (przed wysładzaniem) [blg]: 15Brzeczka po wysładzaniu [blg]: 9Ilość brzeczki po wysładzaniu [l]: 23Brzeczka nastawna [blg]: 11,5 Ilość brzeczki do fermentacji [l]: 21Początek fermentacji burzliwej: 24.10.2015 r.Temperatura fermentacji [st. C]: 20-23Początek fermentacji cichej: 30.10.2015 r.Data rozlewu: 09.11.2015 r. Ilośc surowca do refermentacji [g]: 50Ilość [l]: 17Ekstrakt końcowy [blg]: 2,5Alkohol [%]: 4,7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chimay Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Nr warki: 7 Data warzenia: 06.02.2016 r.Nazwa: Sex in a canoeStyl: Dark Mild Słody [kg]: pale ale (2), pszeniczny (0,3), płatki owsiane (0,1), karmelowy czerwony (0,7), czekoladowy (0,2)Chmiele [g]: Fuggles (35 g na 60 min. i 15 g na 15 min.), bez chmielenia na zimnoDrożdże: S-04Dodatki: -Zacieranie: jednotemperaturowe (67 st. C)Brzeczka przednia (przed wysładzaniem) [blg]: ? (za mało)Brzeczka po wysładzaniu [blg]: 7Ilość brzeczki po wysładzaniu [l]: 23,5Brzeczka nastawna [blg]: 9 Ilość brzeczki do fermentacji [l]: 20,5Początek fermentacji burzliwej: 07.02.2016 r.Temperatura fermentacji [st. C]: 20-25Początek fermentacji cichej: 14.02.2016 r.Data rozlewu: 21.02.2016 r. Ilośc surowca do refermentacji [g]: 50Ilość [l]: 20Ekstrakt końcowy [blg]: 3Alkohol [%]: 3,5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chimay Opublikowano 29 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2016 Nr warki: 8 Data warzenia: 05.03.2016 r.Nazwa: ChinatownStyl: Rye IPA Słody [kg]: pale ale (4,5), żytni (1), karmelowy czerwony (0,7), pszeniczny (0,3)Chmiele [g]: Amarillo (30 g na 60 min. i 20 g na 15 min.), Enigma (100 g) na zimnoDrożdże: US-05Dodatki: -Zacieranie: jednotemperaturowe (67 st. C)Brzeczka przednia (przed wysładzaniem) [blg]: 18Brzeczka po wysładzaniu [blg]: 13Ilość brzeczki po wysładzaniu [l]: 22Brzeczka nastawna [blg]: 17Ilość brzeczki do fermentacji [l]: 19Początek fermentacji burzliwej: 06.03.2016 r.Temperatura fermentacji [st. C]: 22Początek fermentacji cichej: 13.03.2016 r.Data rozlewu: 20.03.2016 r.Ilośc surowca do refermentacji [g]: 50Ilość [l]: 17Ekstrakt końcowy [blg]: 3Alkohol [%]: 7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się