Pinhead Opublikowano 2 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2014 (edytowane) Dotychczasowe warki, które uwarzyliśmy: Zestaw surowców AIPA z Browamatora Zestaw surowców Bitter z Browamatora AIPA wg. receptury Czesława Dziełaka (dzięki genialne piwo ) American Wheat (receptura własna) Stout (receptura własna) (moment przełomowy, zakup taboretu gazowego. Wcześniej na kuchence turystycznej na dwa palniki, moc całkowita chyba 3,4 kW, zagotowanie tym trochę trwało) AIPA wg. receptury Czesława Dziełaka (Drugi moment przełomowy. Filtrator z oplotu. Wcześniej fałszywe dno, które lubiło przystopować filtracje.) Witbier (receptura własna) Black IPA Imperial IPA Polskie IPA (single hop Iunga) Imperial IPA AIPA (single hop Equinox) Black IPA (moment przełomowy, pierwsza warka z chłodnicą, wcześniej chłodziliśmy w metalowej balii z wodą wymienianą ze studni za pomocą pompy co generalnie i tak złym rozwiązaniem nie było.) American Wheat (czwarty moment przełomowy. W związku z tym, że warzymy we dwójkę to na głowę wychodziła skrzynka a chciałoby się więcej Znalazł się drugi garnek, samoróbka z blachy nierdzewnej. Od teraz robimy 2 warki. Polsko- amerykańskie IPA American Wheat American Pale Ale AIPA Polsko-amerykańskie IPA Saison AIPA Belgian IPA New Zeland IPA Barleywine Black IPA Edytowane 18 Kwietnia 2016 przez Pinhead Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pinhead Opublikowano 9 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2014 (edytowane) #8 Black IPA 15 BLG, IBU 78, EBC 82 Zasyp:pilzneński - 6 kgpszeniczny jasny - 0,70 kgMonachijski I - 0,50 kgCaramunich - 0,25 kgCarafa II Special- 0,25 kgPszenica palona 0,25 kg i Carafa III Special 0,25 kg wyekstrahowane w 4L wodyZacieranie:Słody do 20 litrów wody o temp. 55 st.C.Pierwszy pomiar pH 6,1, dodano 2 ml kwasu fosforowego, pomiar po 10 min z wynikiem 5,4662 st.C. - 60 min72 st.C. - 15 minWrzucić Carafa III SpecialFiltracja:odebrałem 32 litry 12,5 BLGEkstrakt ze słodów palonych wrzucony do fermentora na koniec wysładzaniaGotowanie: 80 minłyżeczka chlorku wapniaTomahawk 17,4%- 24 g - 60 min,Zeus/ Columbus 16,6%- 26 g - 60 min,Zeus/ Columbus 16,6%- 25 g - 15 min,Centennial 10,2%- 25 g - 10 min,Simcoe 12,9%- 25 g - 5 min,Citra 12,0%- 25 g - 0 minWyszło 26 L 15 BLGFermentacja:Temperatura 18 CDrożdże US-05Chmielenie na zimno:Centennial - 50 g,Amarillo - 50 g,Simcoe - 50 g.Zdjęcie 16h po zadaniu drożdży Edytowane 23 Marca 2015 przez Pinhead Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pinhead Opublikowano 30 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2014 (edytowane) #9 Imperial IPA 18,5 BLG, IBU 106 (Rager), EBC 15 Warka 9 generalnie przepis Czesława Dziełaka ale z tym co akurat miałem pod ręką Zasyp: pilzneński – 6,0 kgpszeniczny jasny – 0,86 kgmonachijski I – 0,86 kgCara-Crystal - 0,26 kgcukier biały - 0,22 kgZacieranie: 66 st.C.- 45 min,72,0 st.C. - 20 minGotowanie: 80 minZeus/Columbus (16,6 alfa), 30 g - 60 min,Zeus/Columbus(16,6 alfa), 20 g - 30 min,Simcoe (12,9 alfa), 25 g - 20 min,Citra, (13,1 alfa), 25 g - 15 min,Centennial (12,2 alfa), 25 g - 10 min,Cascade (7,7 alfa), 25 g - 5 min,Amarillo,(10,1 alfa), 25 g - 2 min,Simcoe (11,9 alfa), 25 g - 0 min,Cukier biały- 0,22 kg – 0 minFermentacja:Wyszło 25 L- reszta wylana z chmielinami Drożdże 2xUS-05 11,5gFermentuje w temp 14 st. C po owinięciu karimatą.Chmielenie na zimno:Citra- 50 g,Amarillo - 50 g.Simcoe - 50 g.Cascade- 25 g. Edytowane 23 Marca 2015 przez Pinhead Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pinhead Opublikowano 31 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2015 (edytowane) #10 Polskie IPA (single hop Iunga) 16 BLGZasyp:pilzneński - 6 kgpszeniczny jasny - 0,50 kgMonachijski I - 0,50 kgCara Crystal - 0,25 kgZacieranie:Słód do 21 litrów wody o temp. 55 st.C.62 st.C. - 60 min72 st.C. - 15 minIunga 11,9%- 20 g - 60 min,Iunga 11,9%- 15 g - 15 min,Iunga 11,9%- 15 g - 10 min,Iunga 11,9%- 15 g - 5 min,Iunga 11,9%- 15 g - 0 min,Iunga 11,9%- 15 g - WhirlpoolFermentacja: Burzliwa 2 tygodnie Cicha 2 tygodnieWyszło 25 L- reszta wylana z chmielinami Drożdże US-05 (suche, 1,5 saszetki)Chmielenie na zimno:Iunga, - 50 g, Wrażenia z degustacji są takie, że w smaku podobne kompletnie do niczego nie potrafię określić jak smakuje Ale baaaardzo smaczne. Kolor miedziany, lekko opalizujące. Minus taki, że lekko przegazowane. Edytowane 30 Marca 2015 przez Pinhead Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pinhead Opublikowano 22 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2015 (edytowane) #11 Imperial IPA 20 BLG (28.02.2015)Zasyp: pilzneński – 6,0 kgpszeniczny jasny – 0,80 kgmonachijski I – 0,5 kgCara-Crystal - 0,25 kg Caramunich - 0,25 kgcukier biały - 0,35 kgZacieranie: 66 st.C.- 45 min,72 st.C. - 20 minGotowanie: 70 minIunga (11,9 alfa), 30 g - 60 min,Citra (13,5 alfa), 30 g - 60 min,Chinook (12,1 alfa), 15 g - 55 min,Motueka, (7,2 alfa), 15 g - 40 min,Simcoe (12,9 alfa), 15 g - 30 min,Cascade (6,7 alfa), 15 g - 10 min,Cascade (6,7 alfa), 20 g - 0 min,Citra (13,5 alfa), 15 g - 0 min,Cukier biały- 0,35 kg – 0 minFermentacja:Wyszło 20 L- reszta wylana z chmielinami (słabo, biorąc pod uwagę dotychczasową wydajność spodziewałem się 25 L)Drożdże 1,5xUS-05 11,5gFermentuje w temp 16 st. C (3 tygodnie) Fermentacja cicha: 1 tydzieńChmielenie na zimno (6 dni): Ahtanum- 30g Citra- 45g Cascade- 45g Wrażenia z butelkowania są takie, że tak owocowego (od chmielu) piwa jeszcze nie piłem. Mam lekkie obawy czy ta zmasowana owocowość w połączeniu z dużą pełnia nie będzie zbyt męcząca. Nie dofermentowało zbyt głęboko bo do jakichś 4,5 blg. Edytowane 31 Marca 2015 przez Pinhead Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pinhead Opublikowano 23 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2015 (edytowane) #4 American Wheat (warka wcześniejsza ale na tyle udana, że będzie powtórzona ze zmianami niebawem, żeby było coś lekkiego na lato) Zasyp: Pilzneński 3 kg Pszeniczny 2,5 kg Pale Ale 0,5kg Płatki owsiane 0,5 kg Kleikowanie płatków dolewam zimnej wody do uzyskania temperatury 63 C Zacieranie: Wsypuje słody i płatki do wody o temp 66 C 63 C- 40 minut 72 C- 30 minut Podgrzewanie do 76 C Wysładzanie do uzyskania 27 L brzeczki 11,5 BLG Gotowanie: 65 min 60 min- 20g Amarillo 20g Cascade- w czasie studzenia 20g Citra- w czasie studzenia Drożdże US-05 Fermentacja: wyszło 25L burzliwa 7 dni, cicha 7 dni Butelkowane z użyciem 150g cukru Edytowane 23 Marca 2015 przez Pinhead Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pinhead Opublikowano 31 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2015 (edytowane) #12 AIPA (single hop equinox) 17,5 BLG; 94 IBU Zasyp: pilzneński - 6 kg pszeniczny jasny - 0,60 kg Monachijski I – 0,60 kg Cara Gold - 0,20 kg Caramunich I – 0,10 kg Zacieranie: Słód do 21 litrów wody o temp. 55 st.C. 62 st.C. - 60 min 72 st.C. - 20 min Equinox 13,9%- 30 g - 60 min, Equinox 13,9%- 15 g - 55 min, Equinox 13,9%- 10 g - 45 min, Equinox 13,9%- 10 g - 10 min, Equinox 13,9%- 15 g - 5 min, Equinox 13,9%- 20 g - Whirlpool Fermentacja:Wyszło 24 L- reszta wylana z chmielinamiDrożdże 1,5xUS-05 11,5gFermentuje w temp 18 st. C (18 dni) Fermentacja cicha: (6 dni)Chmielenie na zimno (6 dni): Equinox 13,9%- 100 g Edytowane 15 Kwietnia 2015 przez Pinhead Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pinhead Opublikowano 30 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2015 #13 Black IPA 15,5 BLG, IBU 78 Piwo porażka, może i będzie do wypicia ale szału na pewno nie będzie. Pierwsza rzecz to to, że zapomnieliśmy sypnąć ciemnych słodów. Zrobiliśmy to dopiero jak już złoże do wysładzania się ułożyło. Barwa czarna to to nie jest. Drugie, to to, że wężyk na chłodnicy się poluzował i woda ze studni nalała się w jakiejś ilości do już lekko wystudzonej brzeczki. Trzecie to w miejscu gdzie fermentowało na drugi dzień temp. skoczyła nawet i do 25 C. Zasyp:pilzneński - 6 kgpszeniczny jasny - 0,50 kgCaramunich - 0,17 kgCarafa III Special- 0,25 kgPszenica palona 0,25 kgZacieranie:62 st.C. - 60 min72 st.C. - 15 minFiltracja: słody ciemne trafiły teraz, a miały jeszcze do garaGotowanie: 70 min Nie zauważyłem, że nie mamy Tomahawk ani innego bardzo goryczkowego chmielu, no i było sypane jak widać żeby uzyskać ~80 IBU.Citra 13,5%- 40 g - 60 min,Chinook 12,1%- 20 g - 60 min, Simcoe 11,4%- 20 g - 60 min,Motueka 7,2%- 20 g - 55 min, Simcoe 11,4%- 20 g - 5 minCitra 13,5%- 30 g - Whirlpool Ahtanum 4,6%- 15g -Whirlpool Amarillo 6,7%- 15g -WhirlpoolWyszło 24 L 15,5 BLG, reszta wylana z chmielinamiFermentacja:Drożdże US-05Chmielenie na zimno bez ładu i składu jakieś resztki, żeby je zużyć:Amarillo - 34 g, Simcoe - 40 g. Citra- 11g Cascade - 9g Piwo zabutelkowane. Zakażenia pomimo dostania się wody ze studni brak. Odfermentowało wysoko bo do 5blg. No nic trzeba będzie kontrolować czy nie robią się granaty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pinhead Opublikowano 30 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2015 (edytowane) #14 American Wheat 13 BLG Od teraz robimy 2 warki na raz. Uwarzenie #14 i #15 zajęło nam ~7h. Zasyp: Pilzneński- 3 kg Pszeniczny- 3 kg Cara gold- 70g (na delikatne złamanie tej słomkowości) Płatki owsiane błyskawiczne- 0,4 kg Zacieranie: 66 C- 40 minut 72 C- 30 minut Gotowanie: 65 min Amarillo 6,7% - 20g- 60 min Cascade 6,7%- 20g- Whirlpool Citra 13,5%- 20g- Whirlpool Drożdże US-05 Fermentacja: Burzliwa- 28 dni 18-19 C Wyszło 21 L- reszta wylana z chmielinami Drożdże US-05 Edytowane 23 Czerwca 2015 przez Pinhead Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pinhead Opublikowano 30 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2015 (edytowane) #15 Polsko- amerykańskie IPA 15 BLG Na podstawie #12 końcowe chmielenie zamienione na amerykańce.Zasyp:pilzneński - 6 kgpszeniczny jasny - 0,18 kgMonachijski I - 0,50 kgCara Crystal - 0,25 kgZacieranie:62 st.C. - 60 min72 st.C. - 15 minIunga 11,9%- 20 g - 60 min,Iunga 11,9%- 15 g - 15 min,Iunga 11,9%- 15 g - 10 min,Iunga 11,9%- 15 g - 5 min,Amarillo 6,7%- 10 g - Whirlpool,Citra 13,5%- 15 g - WhirlpoolFermentacja: Burzliwa- 24 dni 18-19 C Cicha- 4 dni 18-19 CWyszło 25 L- reszta wylana z chmielinami Drożdże US-05 Chmielenie na zimno: Citra- 55g Centennial- 19g Cascade- 9g Edytowane 23 Czerwca 2015 przez Pinhead Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się