Skocz do zawartości

Muy Browar


Rekomendowane odpowiedzi

Witam, będę tutaj pisał o piwach które uwarzyłem. Jestem początkujący więc proszę o wyrozumiałość.

 

Warka 2: Coffee Chilli Stout- 12°blg

Warka 3: APA Single Hop Mosaic

Warka 4: English Pale Ale

Warka 5: Rice Oktawia Pale Ale

Edytowane przez edzius90
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

02.11.2014

Warka 2- Coffee Chilli Stout:

 

Skład:

  • łód pale ale 3,2 kg
  • płatki jęczmienne 0,5 kg
  • jęczmień palony 0,3 kg
  • słód palony Carafa® II 0,1 kg
  • chmiel Challenger 30 g
  • chmiel Marynka 50g
  • chmiel Sybilla 30g
  • kawa Dallmayr Prodomo 150g
  • Chilli świeże 8szt. bez pestek (20g)
  • drożdże Safale S-04 11,5 g

Zacieranie:

Woda 17l

słody jasne + płatki jęczmienne wrzucone przy 69°C temeratura utrzymana w granicach 67°C przez 45 minut

wrzucenie ciemnych słodów i podgrzanie do 72°C, utrzymanie przez 10 minut

podgrzanie do 78°C

 

Wysładzanie:

Wysładzanie do otrzymania 22l brzeczki.

 

Gotowanie:

60' Challenger 20g

50' Marynka 20g

15' Challenger 10g

10' Kawa + Chilli

0' Sybilla 20g + Marynka 5g

 

Chłodzenie:

W wannie przez godzine do 30°C.

Po schłodzeniu wyszło 19L 12°blg.

 

Fermentacja:

Zadanie drożdży w temperaturze 27°C, stoi w temperaturze 20°C.

Zlanie na cichą po 6 dniach przy 5°blg

Uwagi:

Ciężko przelać na burzliwą bez drobinek kawy i Chilli, mam nadzieję że nic się nie zepsuje.

Edytowane przez edzius90
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

27.01.2015

Warka 5- Rice Ostawia Pale Ale:

 

Skład:

  • Słód pilzneński Strzegom 4,5 kg
  • Słód pszeniczny 0,15 kg
  • płatki ryżowe 0,5 kg
  • chmiel Oktawia szyszka 150g
  • drożdże US-05 11,5 g

 

Zacieranie:

Kleikowanie płatków w niewielkiej ilości wody przez 30 minut, poczekanie aż ostygnie

Woda 17l

słody jasne + płatki ryżowe wrzucone przy 55°C temperatura utrzymana przez 10 minut, podgrzanie do 62°C i trzymanie przez 15 minut, podgrzanie do 66°C utrzymanie przez 20 minut, podgrzanie do 73°C i 15 minut, następnie podniesienie temp do 78°C .

 

Gotowanie:

70' Oktawia 30g

40' Oktawia 10g

15' Oktawia 20g

5' Oktawia 20g

0' Oktawia 20g

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.