anteks Opublikowano 5 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2011 A mi chodzi o czyszczenie kegów do wyszynku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 5 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2011 no dobra, ale to chyba jedna ryba w jakim celu go czyścisz, a po fermentacji jeszcze więcej syfu jest no i jest problem z zastosowaniem szczoty. Bo o ile do butli sprawdza się rewelacyjnie, tak w przypadku kega nie widzisz co robisz a i wysklepienie jest nieciekawe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 5 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2011 Do fermentacji bym wyciął wieko + pokrywka , tak jak widać na filmie josefika Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 5 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2011 rozważam to z tym, że kegi sa w gumie i musiałbym jakoś delitatnie to wyciąć, by nie powyginać krawędzi. Myślałem też o póxniejszym wykorzystanie udciętego elementu, żeby dospawać z nierdzewki takie rondo, podgumować (nawet gumką do słoików) i zmontować na 3 śruby z motylkami. Filmu nie widziałem, bo w pracy nie mam jak ogladnąc, ale zerknę w domu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 5 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2011 Jeśli mnie pamięć nie myli to ktoś ma nasunięte uszczelki na rant i dociśnięte śrubą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 5 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2011 będę się musiał zdecydować na przerabianie, ale to po przebudowie browaru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 5 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2011 (edytowane) Jak długo taki roztwór z aktywnym tlenem jest aktywny ? Edytowane 5 Maja 2011 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 19 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2011 kupiłem nadtlenowodzian z all.., na opakowaniu jest informacja, że zawiara 13 % aktywnego tlenu, we wcześniejszych postach jest informacja, ze jest to surowiec bazowy, w związku z tym, czy ma ktoś wiedzę, w jakim procencie to stowować ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rysmis Opublikowano 19 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2011 Czyli kupiłeś czysty nadwęglan sodu. Dawkowanie: 4 g (łyżeczka od herbaty) na 1 litr ciepłej wody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 19 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2011 czyli tak jak OXI z BA. Dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponury żniwiarz Opublikowano 12 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2011 Jak dezynfekować butelki chemipro OXI? bo jest sterylizator który opłukuje tylko butelke i ma to wystarczyć a wg mojej dedukcji co wyczytałem środek dezynfekuje tam gdzie styka się z powierzchnią i musi to być przez 2 - 5 min no i po jakimś czasie jak sie utleni przestaje działać. Zawsze używałem pirosiarczanu działającego oparami wiec wlewałem tylko troszke do butelki przykrywałem kapslem i było ok. Moge zrobić tak ze litr chemipro OXI wleje do 2 butelek i po kolei przez lejek bedę przelewał do następnych raz za razem bo nie bede po 2 min na każdą butelke tracił (czy jednak czekać) i ta chwila wystarczy na zdezynfekowanie i czas przelania do wszystkich butelek wystarczy na aktywność tego środka? A może inaczej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 12 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2011 Dobre pytanie. Otóż, ja używałem CLO2 i działał, a obecnie używam OXI i teraz mam wątpliwości (a używam tak samo jak CLO2). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 12 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2011 Jak dezynfekować butelki chemipro OXI? bo jest sterylizator który opłukuje tylko butelke i ma to wystarczyć a wg mojej dedukcji co wyczytałem środek dezynfekuje tam gdzie styka się z powierzchnią i musi to być przez 2 - 5 min no i po jakimś czasie jak sie utleni przestaje działać. Zawsze używałem pirosiarczanu działającego oparami wiec wlewałem tylko troszke do butelki przykrywałem kapslem i było ok. Moge zrobić tak ze litr chemipro OXI wleje do 2 butelek i po kolei przez lejek bedę przelewał do następnych raz za razem bo nie bede po 2 min na każdą butelke tracił (czy jednak czekać) i ta chwila wystarczy na zdezynfekowanie i czas przelania do wszystkich butelek wystarczy na aktywność tego środka? A może inaczej? Ja używając sterylizatora: wlewam 1 litr wrzącej wody, wsypuję na oko 4 g (w praktyce zawsze sypnie się więcej) i dezynfekuję tym do maks. 4 skrzynek butelek. Dlaczego akurat 4? Bo roztwór robi mi się chłodny po tej ilości. Zamiast sterylizatora można użyć spryskiwacza ręcznego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponury żniwiarz Opublikowano 13 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2011 To temperatura też ma wpływ na działanie tego roztworu ? Wczoraj zrobiłem tak jak napisałem, butelka była zalana około 30 s (to chyba i tak lepiej niż przepłukać tylko sterylizatorem czy psiknąć spryskiwaczem). Wodę użyłem ciepłą z kranu żeby się ten środek rozpuścił, na końcu wlałem do garnka i włożyłem ręce żeby zdezynfekowć to bąbelki się wytwarzały (musowanie) wieć chyba nadal działał? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 13 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2011 Zamiast sterylizatora można użyć spryskiwacza ręcznego. Używając spryskiwacza do kwiatków 0.6l roztworu (z pół łyżeczki oxi) wystarcza na porządne wypsikanie 2 skrzynek butelek. Nie wiem jaka jest tego skuteczność, aż tak bardzo dezynfekcją butelek się nie przejmuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavulonek Opublikowano 13 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2011 Ja wlewam po ok.100ml do 8-miu butelek, zatykam palcem i porządnie wstrząsam. Potem napełniam 8 już wysterylizowanych. Po napełnieniu wracam do butelek z Oxy, wstrząsam jeszcze raz i zlewam płyn. 1l starcza na 20-kilka butelek (z rezerwą). Potem już robi się chłodny i po zwolnieniu palca z butelki prawie nie uchodzi żadne ciśnienie. Rozrabiam sobie nowy litr. Nie miałem jeszcze infekcji w pojedynczej butelce. Za to rezygnuję z Oxy przy sterylizacji fermentorów. Miałem infekcję i wydaje mi się, że wlanie 3l Oxy i porządne potrząsanie w każdą stronę to za mało. Infekcja w trakcie cichej, piwo przetrzymane powyżej 3 tygodni. Przechodzę teraz na piro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 13 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2011 Przechodzę teraz na piro. Szybciej czy później i tak przejdziesz na ClO2 więc może lepiej szybciej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brii Opublikowano 14 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2011 Tak sobie trochę poszukałem i wychodzi na to, że roztwór OXI można trzymać w pojemnikach ze stali nierdzewnej 304 - czy takiej stali zrobiony jest keg pepsi? Pytam bo myślę o tym by jednego kega w całości zalać takim roztworem i używać go tylko do odkażania linii. Macie jakieś uwagi odnośnie takiego pomysłu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pastaga Opublikowano 14 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2011 Przechodzę teraz na piro. Szybciej czy później i tak przejdziesz na ClO2 więc może lepiej szybciej Jaka jest przewaga ClO2 nad piro? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 14 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2011 Przechodzę teraz na piro. Szybciej czy później i tak przejdziesz na ClO2 więc może lepiej szybciej Jaka jest przewaga ClO2 nad piro? Skuteczniejszy i tańszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavulonek Opublikowano 15 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2011 Ale nie lubię zapachu chloru, wolę siarę Kilogram piro już dotarł PS.Chociaż może domówię małe ilości CLO2 w celu przepłukiwania gęstwy. Pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 15 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2011 Ale nie lubię zapachu chloru, wolę siarę Kilogram piro już dotarł PS.Chociaż może domówię małe ilości CLO2 w celu przepłukiwania gęstwy. Pzdr. "Chlorem" to wali podchloryn sodu (NaOCl), lub toksyczny chlor gazowy Cl2. Dwutlenek chloru to zupełnie inna substancja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 15 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2011 Ja używam od samego początku piro i nie narzekam. Porządne mycie płynem do mycia naczyń + dezynfekcja piro i jak do tej pory nie miałem problemu. Opowieści co jest najskuteczniejsze, jest zaznaczone na czerwono Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavulonek Opublikowano 16 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2011 Ale nie lubię zapachu chloru' date=' wolę siarę Kilogram piro już dotarł PS.Chociaż może domówię małe ilości CLO2 w celu przepłukiwania gęstwy. Pzdr.[/quote'] "Chlorem" to wali podchloryn sodu (NaOCl), lub toksyczny chlor gazowy Cl2. Dwutlenek chloru to zupełnie inna substancja. Tym bardziej przekonujesz mnie do spróbowania tej substancji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 16 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2011 Ale nie lubię zapachu chloru, wolę siarę Kilogram piro już dotarł PS.Chociaż może domówię małe ilości CLO2 w celu przepłukiwania gęstwy. Pzdr. Mogłeś wspomnieć o CLO2, małą ilość mogłem Ci odstąpić . Jak będziesz kiedyś w moich okolicach, podjedz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi