mikro Opublikowano 7 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2014 Zastanawiając się jak nachmielić następne piwo, przeglądałem internety, żeby znaleźć coś o stosunku IBU do BLG. Widzę, że niektórzy używają też innej metody - IBU:Final Gravity. I tu mam pytanie - skąd wiecie jak nachmielić piwo, żeby wam odpowiadało. Oczywiście oprócz doświadczenia, bo to przyjdzie z czasem . Używacie jakichś stosunków, czy raczej na oko. Jak nachmielić, żeby nie przechmielić, a żeby nie było za mało . Może jest na ten temat jakaś literatura? Największy problem mam narazie nie z goryczką, a raczej z aromatem i smakiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 7 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2014 Na przykład zerkając tutaj: http://www.madalchemist.com/chart_bitterness_ratio.html Chwila, chwila... Piszesz o IBU:FG, a nie IBU:OG? Dasz linka jakiegoś? Z tego co ja kiedyś czytałem to nie było to IBU:FG tylko modyfikacja IBU:OG z uwzględnieniem stopnia odfermentowania. Krugerius 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się