DoktorPio Opublikowano 22 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2015 (edytowane) 15WARKAHybryda Chemix 11* BlgSłody:Ziarno jęczmienia śrutowane - 1kgRyż płatki - 1kgPłatki owsiane - 0,5kgPilzneński Strzegom - 2kgChmiele:Marynka (szyszka) - 16gSybilla (szyszka) - 10gNieznanego poczodzenia -(szyszka) - 30gPrzygotowanie produktów niesłodowanych:Płatki ryżowe, śruta jęczmienna, płatki owsiane ugotowane i kleikowane. Dodana termostabilna alfaamylaza w temp 85-90°C utrzymywany ten stan przez 3h po spadku temp do 55-60 °C zakwaszenie kwasem askorbinowym do 4,7pH. Następnie dodana glukoamylaza i utrzymywanie w tym stanie przy temp 55-60 °C przez 5h. Produkty cały czas mieszane w trybie 2min praca / 2 pauza. Dodane to wszystko do nastawu głównego i dodanie słodu jęczmiennego. Pozostały proces zacierania jak niżej.Zacieranie53°C - 10min63°C - 35min73°C - 30min78°C - 10min i filtracjaChmielenie:Marynka 16g - 60minSybilla 10g -60 minN/N 20g - 15minN/N 10g - 5minDrożdże:Safale US-05Wyszło 25l-11BlgFermentacja burzliwa w temp 16,5 °CFermentacja burzliwa 11 dni w temp 16-16,5 °C spadło do 4,8Brix przelane i przeniesione na cichą fermentacjęFermentacja cicha 12 dni w temp 16°C spadło do 4,8Brix czyli 0,26 Blg zabutelkowane 23l, syrop glukozowy 3,5g na 0,5lAlkohol ~5,1%Chciałem spróbować uwarzyć piwo tak jak to paprzą koncerny piwowarskie czyli uwarzyć piwo z bele czego tak więc dałem 2kg słodu jęczmiennego i pozostałe produkty to zwykłe ziarno jęczmienia płatki ryżowe i płatki owsiane. Scukrzyłem skrobię za pomocą chemii czyli enzymów. Użyłem resztek chmielów i chmiel który dostałem od swojego kolegi u którego to tenże chmiel sobie rósł. Piwko się pięknie uwarzyło jest b.klarowne w smaku dość cienkie wydaje się jakby ekstrakt był max 10blg. Generalnie smakuje całkiem fajnie bez jakich kol wiek posmaków, jest bardzo jaśniutkie. Obecnie poszło do nagazowania a następnie do leżakowania zobaczymy jaki będzie smakowało finalnie Edytowane 22 Listopada 2015 przez DoktorPio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DoktorPio Opublikowano 12 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2015 (edytowane) 16 WARKASweet Stout II 13,5* Blg /15,5°Blg Słody:Pale Ale Strzegom - 4kgMonachijski II Strzegom - 1kgKarmelowy 300 Strzegom -0,5kgCzekoladowy 400 Strzegom -0,4kgPłatki owsiane błyskawiczne -0,4kgChmiele:Marynka (szyszka) - 40gLubelski (szyszka) -35gZacieranie62°C - 20min68°C - 40min73°C - 30min78°C - 10min i filtracjaChmielenie:Marynka 30g - 60minLubelski 20g -15minLubelski 15g - 2minDosładzanie:Laktoza w 15min chmielenia -0,7kgDrożdże:Gozdawa Pure Ale Yeast 7Wyszło 26l - 13,5* Blg przed dosładzaniem, po dosłodzeniu 15,5* BlgFermentacja burzliwa 11 dni w temp 18-19 °C, przelane i przeniesione na cichą fermentację 8 BlgFermentacja cicha 8 dni w temp. 19°C zabutelkowane 26l, syrop glukozowy 3,5g na 0,5lAlkohol 4,2% Edytowane 17 Stycznia 2016 przez DoktorPio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DoktorPio Opublikowano 26 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2015 17 WARKASweet Stout Borowy 11,0* Blg /14.7°Blg Słody:Pilzneński Strzegom - 4kgKarmelowy Czerwony Strzegom - 1kgKarmelowy 300 Strzegom -0,5kgCzekoladowy 400 Strzegom -0,2kg Barwiący 1000 Strzegom - 0,1kgPłatki owsiane błyskawiczne -0,4kgChmiele:Marynka (szyszka) - 30gLubelski (szyszka) -35gZacieranie52°C - 10min62C - 35min72°C - 35min78°C - 10min i filtracjaChmielenie:Marynka 30g - 60minLubelski 20g -15minLubelski 15g - 2minDosładzanie:Laktoza w 10min chmielenia -0,8kgDrożdże:Gęstwa po warce 16 Gozdawa Pure Ale Yeast 7Wyszło 28l - 11* Blg przed dosładzaniem, po dosłodzeniu 14,7* BlgFermentacja burzliwa 12 dni w temp 18-19 °C, przelane i przeniesione na cichą fermentację 5,8 BlgFermentacja cicha Alkohol Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DoktorPio Opublikowano 17 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2016 (edytowane) 18 WARKACzeski Pils II 12,1* BlgSłody:Pilzneński (Strzegom) - 5kgCarapils (Weyermann) - 0,5kg Karmelowy 300 (Strzegom) -0,1kgZakwaszający (Weyermann) -0,1kgChmiele:Premiant (granulat) - 30gSaaz (granulat) - 70g Mech Irlandzki - 5g Zacieranie:52°C - 10min63°C - 45min73°C - 25min78°C - 10min i filtracjaChmielenie:Premiant 30g - 60minSaaz 40g - 15min Mech Irlandzki 5g - 15minSaaz 30g - 1minDrożdże:Saflager W34/70Wyszło 30,5l - 12,1* Blg Woda kranówka z Brity + kwas fosforowyFermentacja burzliwa 20dni w temp 13-13,5 °C,Fermentacja cicha Alkohol Edytowane 25 Stycznia 2016 przez DoktorPio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DoktorPio Opublikowano 24 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2016 (edytowane) 19 WARKAAPA American Pale Ale II 12,6* BlgSłody:Pale Ale (Strzegom) - 5kgCarahel - 1kg Karmelowy 300 (Strzegom) -0,2kgZakwaszający (Weyermann) -0,1kgChmiele:Amarillo(granulat) - 22gCascade (granulat) - 22g Citra (granulat) -22g Mech Irlandzki - 5g Zacieranie:52°C - 10min63°C - 40min73°C - 25min78°C - 10min i filtracjaChmielenie:Amarillo+Cascade+Citra 3x7 21g - 60minAmarillo+Cascade+Citra 3x8 24g - 15min Amarillo+Cascade+Citra 3x7 21g - 1min Mech Irlandzki 5g - 15minDrożdże:Safale US-05Wyszło 28l - 12,6* Blg Woda kranówka odstana + kwas fosforowyFermentacja burzliwa temp 16-17 °CFermentacja cicha Alkohol Edytowane 25 Stycznia 2016 przez DoktorPio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DoktorPio Opublikowano 25 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2016 20 WARKAGerman Lager 12* BlgSłody:Pilzneński (Strzegom) - 5kg Monachijski II (Strzegom) - 0,5kgZakwaszający (Weyermann) - 0,1kgChmiele:Marynka (szyszka) - 30gShapir (granulat) - 40g Spat (granulat) - 40g Mech Irlandzki - 5g Zacieranie:52°C - 10min63°C - 40min - po 5 min odebrany dekokt 1/3 72* -15min, 100* - 10min 73°C - 25min78°C - 10min i filtracjaChmielenie:Marynka 30g - 60minShapir 20g - 15min Spat 20g - 15min Mech Irlandzki 5g - 15min Shapir 20g - 2min Spat 20g - 2minDrożdże:Saflager W34/70Wyszło 28l - 12* Blg Woda kranówka odstana + Kwas askorbinowyFermentacja burzliwa w temp 13-13,5 °C,Fermentacja cicha Alkohol Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DoktorPio Opublikowano 26 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2016 21 WARKAAmerican Lager 12,1* Blg Słody:Pilzneński (Strzegom) - 4,5kg Carapils (Weyermann) - 0,5kg Ryż płatki - 0,5kg Zacieranie:53°C - 10min63°C - 40min 73°C - 25min78°C - 10min i filtracja Chmielenie: Amarillo+Cascade+Citra 3x7 21g - 60minAmarillo+Cascade+Citra 3x8 24g - 15min Amarillo+Cascade+Citra 3x7 21g - 1min Mech Irlandzki 5g - 15min Drożdże:Saflager W34/70Wyszło 29l - 12,1* Blg Woda kranówka odstana + Kwas fosforowyFermentacja burzliwa w temp 13-13,5 °C,Fermentacja cicha Alkohol Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DoktorPio Opublikowano 27 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2016 22 WARKAAPA Borowa III 13,5* BlgSłody:Pilzneński (Strzegom) - 5kgMonachijski II (Strzegom) - 1kg Melanoidowy (Strzegom) -0,3kg Karmelowy 300 (Strzegom) -0,2kgPłatki owsiane -0,2kgChmiele:Marynka szyszka -16g Sybilla szyszka - 25g Amarillo(granulat) - 20g Cascade (granulat) - 20g Citra (granulat)-20g Mech Irlandzki - 5g Zacieranie:52°C - 10min63°C - 40min73°C - 25min78°C - 10min i filtracjaChmielenie:Marynka 16g - 60min Sybilla 15g -60min Sybilla 10g -40minAmarillo+Cascade+Citra 3x10 30g - 15min Amarillo+Cascade+Citra 3x10 30g - 1min Mech Irlandzki 5g - 15minDrożdże:Pure Ale Yeast 7 -gestwaWyszło 27l - 13,5* Blg Woda kranówka odstana + kwas askorbinowyFermentacja burzliwa temp 16-17 °CFermentacja cicha Alkohol Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DoktorPio Opublikowano 22 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2016 23 WARKAMarcowe 12,6* BlgSłody:Pilzneński (Strzegom) - 3,5kg Karmelowy czerwony (Strzegom) - 1kg Monachijski II (Strzegom) - 0,5kgCarapils (Weyermann) - 0,5kg Melanoidowy (strzegom) - 0,3kgChmiele: Premiant (granulat) -25g Shapir + Spat (granulat) - 100g Mech Irlandzki - 5g Zacieranie:53°C - 15min63°C - 25min 73°C - 40min78°C - 10min i filtracjaChmielenie:Premiant 25g -60minShapir Spat 2x 25g - 15min Shapir Spat 2x 25g - 15min Mech Irlandzki 5g - 15min Drożdże:Saflager W34/70Wyszło 27l - 12* Blg Woda kranówka odstana + Kwas askorbinowyFermentacja burzliwa w temp 13-13,5 °C,Fermentacja cicha Alkohol Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DoktorPio Opublikowano 26 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Października 2016 24 WARKA Viena Lager 11,5* BlgSłody:Wiedeński (Strzegom) - 5kg Carapils (Weyermann) - 0,5kg Melanoidowy (strzegom) - 0,4kgChmiele: Premiant (granulat) -25g Saaz (granulat) - 30g Lubelski (szyszka) -35g Mech Irlandzki - 5g Zacieranie:52°C - 10min63°C - 40min 73°C - 25min78°C - 10min i filtracjaChmielenie:Premiant 25g -60minSaaz 30g - 15min Lubelski - 35g - 5min Mech Irlandzki 5g - 15min Drożdże:Saflager W34/70Wyszło 27l - 12* Blg Woda kranówka odstana + Kwas askorbinowyFermentacja burzliwa, 14dni w temp 13-13,5 °CFermentacja cicha 10dni w temp 11-12 °C Alkohol Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DoktorPio Opublikowano 28 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2016 (edytowane) Nowy osprzęt w moim browarku doposażyłem się w nowy gar do nachmielania wyposażony w hoppstoper oraz dopasowana wydajna chłodnicę wykonaną z rurki karbowanej DN12 o długości 11m. Parę godzin pracy trochę użycia szlifierki i spawarki TIG i efekt zadowalający. Ogromną różnice zauważyłem w szybkości tworzenia nowej warki, teraz to samo wraz ze sprzątaniem robię o 1,5-2h szybciej , Wychładzanie brzeczki 30l w 20min do 21°C, Na początek coś prostego 25 WARKAJasne Pełne 12* BlgSłody:Pilzneński Strzegom - 5kg Chmiele:Marynka (szyszka) - 21gLubelski (szyszka) - 20gLubelski (szyszka) - 20gDodatki:Vitamina C 16g/20l wody przy wysładzaniu obniżenie pHZacieranie:66°C - 70min78°C - 5min i filtracjaChmielenie:Marynka 21g - 60minLubelski 20g- 20minLubelski 20g - 20min Mech irlandzki 5g -15minDrożdże:Safale US-05 - wcześniej uwodnione na brzeczce 8blgWyszło 27l - 12* BlgFermentacja burzliwa 13 dni w temp 17-18 °CFermentacja cicha 7 dni w temp 19-17Alkohol 5,5% Edytowane 11 Listopada 2016 przez DoktorPio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DoktorPio Opublikowano 29 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Października 2016 (edytowane) 26 WARKAPolish Pale Ale 13* BlgSłody:Pilzneński (Strzegom) - 5kg Monachijski I (Strzegom) -1kg Chmiele:Sybilla (granulat) - 65gSybilla (szyszka) - 20g Dodatki:Vitamina C 16g/20l wody przy wysładzaniu obniżenie pHZacieranie:65°C - 70min78°C - 5min i filtracjaChmielenie:Sybilla (granulat) -25g - 60minSybilla (granulat) - 20g -15minSybilla (szyszka) - 20g -1min Sybilla (granulat) - 20g - popdczas chłodzenia przy 70* Mech irlandzki 5g -15minDrożdże:Nottingham - wcześniej uwodnione na brzeczce 8blgWyszło 29l - 13* BlgFermentacja burzliwa w temp 17-18 °C - 9 dniFermentacja cicha w temp 17-19°C - 5 dniAlkohol 6% Edytowane 18 Grudnia 2016 przez DoktorPio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DoktorPio Opublikowano 11 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2016 (edytowane) 27 WARKA American Pale Ale 14* Blg Słody:Paleale (Strzegom) - 5kg Monachijski I (Strzegom) -1kg karmelowy 150 (Strzegom) - 0,5kg Chmiele:Amarillo, Cascade, Citra - 76,5g Dodatki:Vitamina C 16g/20l wody przy wysładzaniu obniżenie pHZacieranie:66°C - 40min 72°C - 25min78°C - 2min i filtracjaChmielenie:Amarillo, Cascade, Citra (granulat) -16,5g - 60minAmarillo, Cascade, Citra (granulat) - 30g - 15minAmarillo, Cascade, Citra (granulat) - 30g - 0min Mech irlandzki 5g -15minDrożdże:Safale US-05 - gęstwa wcześniej uwodniona na brzeczce 8blgWyszło 30l - 14* BlgFermentacja burzliwa w temp 17-18 °C -12 dniFermentacja cicha 10 dni Chmielenie na zimno 6 dniAlkohol 6% Edytowane 18 Grudnia 2016 przez DoktorPio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DoktorPio Opublikowano 18 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2016 (edytowane) 28 WARKA Jako że wodę w wodociągu z której korzystam mam dość twardą 230ppm to zapewne było przyczyna że piwa jasne górnej i dolnej fermentacji lagery posiadały dość tempom zalegająca i nieprzyjemna goryczkę. Postanowiłem piwa jasne ważyć na wodzie miękkiej. W związku z tym zakupiłem zestaw do odwróconej osmozy i pierwszego pilsa w tym sezonie uwarzyłem na wodzie zmiękczonej do poziomu około 50ppm. Już goryczka w brzęczce piwnej która ma IBU na poziomie 30 jest o wiele bardziej przyjemna i niezalegająca Mam nadzieję ze piwko wyjdzie dobre Pils Polski 11,5% Blg Woda : RO mieszana z kranówką do poziomu około 50ppm Słody:Pilzneński (Strzegom) - 4,5kg Monachijski I (Strzegom) -1kg Chmiele:Marynka, Lubelski- 85g Dodatki:Kwas fosforowy, obniżenie pH wody do zacierania i wysładzania 3ml Mech Irlandzki 5gZacieranie: 52°C - 10 min63°C - 30min 72°C - 30min78°C - 2min i filtracjaChmielenie:Marynka(granulat) -25g - 60min Lubelski(granulat) -5g - 60minLubelski(granulat) -25g - 15min Lubelski(granulat) -30g - 0min Mech irlandzki 5g -15minDrożdże:Saflager W34/70 - suche wcześniej uwodniona na brzeczce 8blgWyszło 31l - 11,5% Blg IBU 30Fermentacja burzliwa 13 dni w temp 11-12 °C / 3 dni w temp 18 °CFermentacja cicha 7 dni w temp 12 °C poszło do lagerowania Alkohol Edytowane 6 Stycznia 2017 przez DoktorPio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DoktorPio Opublikowano 6 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2017 (edytowane) 29 WARKA Bohemia Pilsner Sześciu Króli 12,1% Blg Woda : RO mieszana z kranówką do poziomu około 40ppm Słody:Pilzneński (Strzegom) - 4,5kg Carapils (Weyermann) - 1kg Karmelowy 150 (Strzegom) - 0,2kg Chmiele:Premiant, Saaz- 80g Dodatki:Kwas fosforowy, obniżenie pH wody do zacierania i wysładzania 3ml Mech Irlandzki 5gZacieranie: 52°C - 10 min66°C - 30min 73°C - 30min78°C - 2min i filtracjaChmielenie:Premiant(granulat) -30g - 60min Saaz(granulat) -20g - 15minSaaz(granulat) -30g - 0min Mech irlandzki 5g -15minDrożdże:Saflager W34/70 - gęstwaWyszło 30l - 12,1% Blg IBU 30Fermentacja burzliwa temp 11-12 °CFermentacja cicha Alkohol Edytowane 7 Stycznia 2017 przez DoktorPio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DoktorPio Opublikowano 8 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2017 (edytowane) 30 WARKA Poszło zacierania coś poszło nie tak ? Ryż kleikowałem dzień wcześniej, dodałem podczas zacierania do słodu pilzneńskiego niestety próba jodowa była niejednoznaczna ? Próba wyglądała jakby skrobia była w połowie scukrzona ni pozytywna ni negatywna. Nie mniej wydajność dość przyzwoita. Dałem do fermentacji zobaczę co będzie Premium American Lager 11,6 % Blg Woda : RO mieszana z kranówką do poziomu około 50ppm Słody:Pilzneński (Strzegom) - 4,5kg Ryż - 1kg Chmiele:Amarillo - 75g Dodatki: Mech Irlandzki 5gZacieranie: 52°C - 10 min63°C - 40 min 73°C - 30 min78°C - 2min i filtracjaChmielenie:Amarillo -10g - 60min Amarillo -10g - 30min Amarillo -20g - 15minAmarillo -20g - 0min Amarillo -15g -75°C Mech irlandzki 5g -15minDrożdże:Saflager W34/70 - gęstwaWyszło 30l - 11,6% Blg IBU 30Fermentacja burzliwa temp 11-12 °CFermentacja cicha Alkohol Edytowane 8 Stycznia 2017 przez DoktorPio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DoktorPio Opublikowano 6 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2018 31 WARKA Dawno mnie tutaj nie było i dopisuję dwie warki z poprzedniego sezonu Marcowe 12,6 % Blg Woda : RO mieszana z kranówką do poziomu około 50ppm Słody: Pilzneński (Strzegom) - 2kg Monachijski (Strzegom) - 2kg Melanoidowy (Strzegom)- 0,5kg Czerwony (Strzegom) - 1kg Chmiele: Marynka - 20g Sybilla - 50g Dodatki: Mech Irlandzki 5gZacieranie: 52°C - 10 min 63°C - 40 min 73°C - 30 min 78°C - 2min i filtracjaChmielenie: Marynka -20g - 60min Sybilla -20g -15min Sybilla -30g - 1min Mech irlandzki 5g -15minDrożdże: Saflager W34/70 - gęstwaWyszło 30l - 12,6% Blg Fermentacja burzliwa temp 12-13 °CFermentacja cicha 14°C Alkohol 5,5 % Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DoktorPio Opublikowano 6 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2018 32 WARKA Własny wymysł z resztek słodów i chmielu. Nie mniej piwo wyszło bardzo smaczne Borowe 13 % Blg Woda : RO mieszana z kranówką do poziomu około 80ppm Słody: Pilzneński (Strzegom) - 4kg Monachijski I (Strzegom) - 2kg Melanoidowy (Strzegom) - 0,5kg Chmiele: Marynka -25g Nieznany dzikus -40g Dodatki: Mech Irlandzki 5gZacieranie: 62°C - 30 min 73°C - 35 min 78°C - 2min i filtracjaChmielenie: Marynka -25g -60min Nieznany dzikus 20g -15 min Nieznany dzikus 20g - 1min Mech irlandzki 5g -15minDrożdże: Saflager W34/70 - gęstwaWyszło 29l - 13% Blg IBU ? około 25-30 na smak Fermentacja burzliwa temp 14 °CFermentacja cicha 14°C Alkohol Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DoktorPio Opublikowano 9 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2018 (edytowane) 33 WARKA Tradycyjne proste piwo, w tym sezonie szukam smaku w prostych przepisach Jasne Lekkie 11°Blg Woda: RO mieszana z kranówką do poziomu około 50ppm Słody:Pilzneński (Strzegom) - 5kgChmiele:Marynka (szyszka) - 20gLubelski (szyszka) -40gZacieranie63°C - 35min73°C - 30min78°C - 5min i filtracjaChmielenie:Marynka 20g - 60minLubelski 20g - 15minLubelski 20g - 2min Mech Irlandzki 5g -15minDrożdże:Safale US-05Wyszło 29l - 11* Blg Fermentacja burzliwa 11 dni w temp 18-19 °C, przelane i przeniesione na cichą fermentację Fermentacja cicha 9 dni w temp. 19°C zabutelkowane 26l, syrop glukozowy 3,5g na 0,5l Alkohol 4,9% IBU 23 Edytowane 9 Stycznia 2018 przez DoktorPio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DoktorPio Opublikowano 13 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2018 34 WARKA Pils Polski 11,2°Blg Woda: RO mieszana z kranówką do poziomu około 50ppm Słody:Pilzneński (Strzegom) - 5kgChmiele:Marynka (szyszka) - 25gSyrian Golding -30gZacieranie52°C - 10min 63°C - 35min73°C - 30min78°C - 5min i filtracjaChmielenie:Marynka 20g - 60minSyrian Golding 10g - 15minSyrian Golding 20g - 2min Mech Irlandzki 5g -15minDrożdże:Saflager W34/70Wyszło 28l - 11,2* Blg Fermentacja burzliwa Fermentacja cicha Alkohol IBU 26 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DoktorPio Opublikowano 20 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2018 35 WARKA Jasne Wyborowe 11,2°Blg Woda: RO mieszana z kranówką do poziomu około 80ppm Słody:Pilzneński (Strzegom) - 4,5kg Monachijski I (Strzegom) - 1kgChmiele:Marynka (szyszka) - 25gSyrian Golding -40gZacieranie 64°C - 35min73°C - 35min78°C - 5min i filtracjaChmielenie:Marynka 25g - 60minSyrian Golding 20g - 15minSyrian Golding 20g - 2min Mech Irlandzki 5g -15minDrożdże:Safale US-05Wyszło 30l - 12,1* Blg Fermentacja burzliwa Fermentacja cicha Alkohol 5,4% IBU 27 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się