vmario Opublikowano 13 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2019 7 hours ago, Marek Cwanek said: W moim BDSA odfermentowały w 92%. Tymczasem nas stronie FM nadal Stopień odfermentowania : 74-78% Jak dużo cukru dałeś? Mi w rosanke (no bo czemu nie?) zeszły z 10,4°Blg do 2,5°Blg dając odfermentowanie 77%, ale dubbel, do którego dałem ca. 10% cukru kandyzowanego, zszedł z 17,8°Blg do 3,2°Blg, co zaowocowało odfermentowaniem 83%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek Cwanek Opublikowano 15 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2019 Dodałem 7,4% cukru - 0.5kg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vmario Opublikowano 16 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2019 On 12/15/2019 at 7:38 PM, Marek Cwanek said: Dodałem 7,4% cukru - 0.5kg. No to może była infekcja, bo zacierałem na wytrawnie i mam procentowo więcej cukru, a mimo to daleko mi jeszcze do Twojego odfermentowania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek Cwanek Opublikowano 17 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2019 18 godzin temu, vmario napisał: No to może była infekcja, bo zacierałem na wytrawnie i mam procentowo więcej cukru, a mimo to daleko mi jeszcze do Twojego odfermentowania? Wg mnie nie, gdyż brak oznak infekcji zarówno w zapachu wyglądzie jak i smaku. Smaku... póki co piwo jest mega alkoholowe... ale leży dopiero 2 miesiące. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vmario Opublikowano 17 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2019 4 hours ago, Marek Cwanek said: póki co piwo jest mega alkoholowe... ale leży dopiero 2 miesiące. Mój dubbel też jest bardzo alkoholowy. Po kilku miesiącach jest nieco lepiej, ale wciąż bez szału. W pierwszej dobie fermentacji udało mi się utrzymać temperaturę 17°C…18°C, ale w drugiej uciekła mi do 23°C — myślę, że to jest przyczyna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek Cwanek Opublikowano 18 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2019 W dniu 17.12.2019 o 21:30, vmario napisał: W pierwszej dobie fermentacji udało mi się utrzymać temperaturę 17°C…18°C, ale w drugiej uciekła mi do 23°C — myślę, że to jest przyczyna. Myślę że nie. Choć to zależy co masz na myśli mówiąc alkoholowy. Alkoholowy czyli fuzlowy bimbrowy czy alhoholowy w sensie z wyczuwalnym etanolem ale bez nut fuzlowych. Inna sprawa ze wg mnie procent odfermentowania cukrów to troche inna inszość. Natomiast BDSA potrzebuje długiego leżaka. Zreszta ost pilem fleterena XII i też alko średnio ukryte. Ale moze to kwestia warki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vmario Opublikowano 20 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2019 On 12/18/2019 at 11:44 PM, Marek Cwanek said: Choć to zależy co masz na myśli mówiąc alkoholowy. Alkoholowy czyli fuzlowy bimbrowy czy alhoholowy w sensie z wyczuwalnym etanolem ale bez nut fuzlowych. Powiedziałbym, że jedno i drugie. Na pewno nie czysty etanol. On 12/18/2019 at 11:44 PM, Marek Cwanek said: Zreszta ost pilem fleterena XII i też alko średnio ukryte. Westvleteren XII ma 10,2% ABV i pachnie szlachetnym alkoholem. Mój dubbel ma 8,4% i daje tanią wódką (nie bimbrem, bo dobry bimber pachnie!). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się