LoboV Opublikowano 24 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2010 21,5 L Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LoboV Opublikowano 15 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Października 2010 (edytowane) Niestety (a moze i stety) "produkcja" wstrzymana od kwietnia z powodu budowy domku. Na szczęście jeszcze 2 - 3 m-ce i po przeprowadzce będę nareszcie warzył we własnym garażu Nie wiedziałem, że to pochłania tyle czasu. Właściwie każdą wolną chwilę spędzam na budowie (a to grzejniki powiesić, a to majstrom gwoździe przywieźć, etc.) No i na warzenie brakuje czasu. Na szczęście na degustację również i moje zapasy do końca nie stopniały Edytowane 15 Października 2010 przez LoboV Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LoboV Opublikowano 7 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2012 No i wznawiam bloga/loga. Trwało to "trochę" dłużej niż planowałem, ale w końcu jest... Budowa zakończona, kasiorka się w końcu uzbierała, taborecik gazowy już stoi. Jutro kołuję butlę gazu. Drożdże i chmiele już jadą do mnie. Pytanie tylko o słód - leżał od maja 2010 w oryginalnym worku w suchym pomieszczeniu. Wygląda ok, myślicie że się nada? Na pierwszy ogień idzie coś co mi kiedyś nie wyszło ale wszystkim smakowało, ale o tym później. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 7 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2012 Witaj po przerwie! Jak będziesz miał czas to zapraszamy na "integracje" piwowarów około-rzeszowskich do Kuźni – wątek znajdziesz w dziale "Imprezy i spotkania”. Najbliższe warzenie 26 marca. Jeśli jak piszesz, słód leżał w suchym pomieszczeniu i pachnie słodem to nic mu nie powinno być, spokojnie możesz go wykorzystać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LoboV Opublikowano 7 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2012 Chętnie bym zaglądnął, ale wstępnie mam zarezerwowany ten termin. Coś więcej będę mógł powiedzieć bliżej tej daty. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LoboV Opublikowano 14 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2012 #11 co-w-szafie-to-do-gara (13.03.2012) 4,4 kg pilzneński 1,0 kg wędzony 50g jęczmień palony Zacieranie: 68'C 60 minut --> 77'C (miało być inaczej, ale nie panuję jeszcze nad taboretem gazowym ) Chmielenie: Marynka 15g 30min Marynka 30g + Lubelski 20g 30min Jednak warzenie nie jest jak jazda na rowerze i po prawie 2 latach trochę mi sie pozapominało - np że nie wrzuca się Marynki i Lubelskiego do worka razem, chcąc chmielić Marynką 60min a Lubelskim 10min, stąd ten podział 18l - 12,5BLG Drożdże - porządnie wystartowane US-04, zaczęły działać po 2 godzinach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LoboV Opublikowano 28 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2012 Z racji chorobowego, postanowiłem się trochę poinhalować chmielem, więc: #12 Kulawy Smok (28.03.2012) Już kiedyś robione - ciemne jak noc i cienkie jak sik pająka, kwaśne jak cholera - ale jakimś cudem niektórym smakuje i obiecałem, że zrobię. Trochę zmodyfikowane, może będzie bardziej pijalne dla mnie. 3,0kg Pilzneńskiego 0,4kg barwiącego Strzegom (30 min przed końcem) Zacier: 67'C - 30'' 72'C - 30'' Chmielenie: 20g Marynki 60'' 10g Lubelskiego 15'' US-04 zadane BLG pocz. 10 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się