Kamil Świercz Opublikowano 11 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2014 Witam! Stworzyłem sobie taką testową recepturę. i niewiem czy dobrze to rozumiem. W czerwonej ramce jest ilość wody w jakiej mam zacierać a w niebieskiej jaką ilością wody wysładzać aby otrzymac 20l brzeczki ? Trochę tego nie ogarniam jeszcze. Zdjecie poniżej http://zapodaj.net/3787ffbd00c9a.jpg.html A druga sprawa odnośnie wysładzania wg wzoru z Centrum piwowarstwa. Tam piszą ze od docelowej ilości odejmujemy ilośc wody w której zacieralismy. I zakładając ze 3litry wody na 1kg słodów przy zasypie 8kg daje nam 24l zacieru. I chce aby brzeczki wyszlo mi 20l. To jak wtedy mam to odjąć? Np. 20l - 24 = -4 i teraz 1/4 wody której użyłem do zacierania czyli jakies 6l + 3l na odparowanie. Czyli -3 +6 +3= 6l do wysładzania? CHyba za dużo tu namieszałem:) Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 11 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2014 (edytowane) niezupełnie te 37,5 litra wody dajesz w sumie do zacierania i wysładzania w dawkach odpowiednich do pojemności kadzi zaciernej brzeczki powinieneś uzyskać około 24-25 litrów przed gotowaniem Edit.: jakiej pojemności masz kadź zacierną? te 5,5 galona to strasznie mało Edytowane 11 Listopada 2014 przez stachu68 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Świercz Opublikowano 11 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2014 mam gar 30l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 11 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2014 raczej nie pomieścisz 8kg słodów i 22 litrów wody Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Świercz Opublikowano 11 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2014 to tylko receptura testowa:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 11 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2014 http://www.rackers.org/calcs.shtml Przy 3l/kg wychodzi 30l bez groszy. Przy zacierania gestszym robi się niezly zapas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się